Din kennel, din åsikt, din sekt?

Alla tycker nog att det är trevligt med en snäll och bra uppfödare. Vi har säkert olika uppfattning om vad en bra uppfödare är, det som är bra enligt mig är kanske inte bra enligt alla andra. Inte ett dugg konstigt, vi är olika.

Samma med avel. Vad som är bra eller dåligt finns det många åsikter om. Inte heller konstigt.

Något som jag däremot finner märkligt är att det ofta inte verkar möjligt att hålla isär begreppen alla gånger. Att en del kennlar/uppfödare dessutom är de som dikterar villkoren för vad du som valpköpare ska tycka om avel, om andra uppfödare samt deras hundar och valpköpare. När kenneln blir mer än trevlig sammanhållning och det snarare blir sektvarning.

Kanske är det kennlar i blåsväder som känner ett större behov av att vara mer än en gemenskap och behovet av ”vi mot dem” blir större?

Linas uppfödare hade t ex väldigt mycket åsikter om vem som var snäll, vem som var dum och till och med vem som hade legat med vem. Lina levererades med ett färdigt paket med vem det var ok att umgås med inom dobermann-Sverige.

Iris uppfödare har varit en mer eller mindre motsatt upplevelse. Jag tror inte ens jag hört henne prata illa om någon annan uppfödare eller haft något att säga om vem som äger vilken hund. Det är väldigt skönt att inte behöva ha det över sig faktiskt.

Jag har tänkt mycket på det här genom åren och är fortfarande förvånad över hur mycket det här med kenneln spelar roll i negativ bemärkelse. Istället för att bara vara något roligt med var ens hund kommer ifrån så blir det något begränsande när man måste välja vem man vill hålla sig väl med; uppfödaren eller personen med hund från ”fel” kennel?

När man inte känner sig välkommen till träningar eller träffar för att man har hund från ”fel” uppfödare.

Jag kommer aldrig att bry mig om vilken uppfödare hunden kommer från när det kommer till hundkompisar. Vi har samma ras och det finns inget roligare än att träffa andra dobermannägare och hitta på saker tillsammans. Punkt.

14 svar på ”Din kennel, din åsikt, din sekt?”

 1. Jag är ganska ny på Kenneldjungeln men jag hade en känsla att om jag frågade runt om vilken Kennel folk tyckte var bäst så skulle jag få många olika eller arga svar.
  Jag har bestämt mig vilken Kennel jag tycker om nu men försöker inte nämna det, det blir nästan lite som politik eller religion… Struggle

  1. Ett bra exempel på frågor som upprör.

   Det är ju så klart bra att man gillar sin kennel men det är ju viktigare att titta på vilka hundar som paras än vem som föder upp dem (med vissa få undantag får jag erkänna).

 2. Jag håller med dig om det du skriver men jag har nog själv aldrig upplevt det. Kan nog bero på att jag är ganska ny inom ”dobermannkretsen”. Sen kan jag tycka vad jag vill om UPPFÖDARNA för att det är dom som säger att dom säljer bra och friska hundar, vilket inte alltid är fallet men jag skulle aldrig rata en person som har en dobermann från någon viss kennel, aldrig! Grin

 3. Jäkla bra inlägg! Förstår din poäng! Såklart förespråkar jag min egna kennel, eller ja.. kenneln schäfern kommer ifrån. Håller med dem på alla punkter när det kommer till avel-mt-mh ect, men verkligen inte på ett sektligt fanatiskt sett. Det finns jättebra kennlar förutom dem, men älskar att man insett hur mycket det krävs för att vara en jättebra uppfödare.

  Gillar inlägget skarpt!

  1. Att vara nöjd med sin kennel är ju superduper-bra! Det önskar jag att alla vore! Teamkänslan av att vara del av en kennel är ju också bara trevlig så länge man inte känner några ”måsten” kopplat till det.

   Jag gillar att du gillar din kennel! Yes

 4. Så bra skrivet! Till och med jag som har i princip noll kontakt med andra dobber-ägare tycker mig märka att det finns olika ”läger” och en hel del fientlighet i dobermannvärlden.

  Det är synd, särskilt med tanke på att vår ras skulle gynnas av bra sammanhållning för att fler ska få upp ögonen för rasen som brukshund och för att kunna samarbeta när det gäller rasens hälsoproblem. Det finns många uppfödare jag är rätt ”besviken” på, såna som avlar på unga, otestade hundar utan arbetsmeriter. Men jag skulle aldrig snacka skit om någon eller bete mig illa för att man har en hund från en viss kennel, sånt är ju jättebarnsligt! Frown

  1. Trist att du inte har så mycket kontakt med andra dobermannägare. Med största sannolikhet hade du märkt att de flesta av oss inte bryr sig ett dugg om kenneltillhörighet!

   Och barnsligt är ordet!

   1. Insåg att det lät som om jag undviker dobermannfolket, så är det inte! Vet att det finns massor med trevliga dobermannägare, jag har bara inte kontakt med någon som bor någorlunda nära oss. Det vore trevligt att träffa fler med samma ras, men jag har en superbra träningsgrupp så vi är rätt nöjda ändå! Smile

 5. Jag gillar min uppfödare. Känner många Dobbisar från olika kennlar. Tycker dem jag träffar är coola och trevliga hundar Smile

 6. Hej Madde
  Roligt att du är nöjd med att ha mej som uppfödare Smile . Måste också få säga, att jag är stolt och glad att ha dej som valpköpare Heart Rose

  Kram Eva

 7. Hej! Jag undrar bara, vilken kennel kommer Iris ifrån? har dom kanske en hemsidaQuestion Finns det någon bra kennel du tycker är seriösa? Har hört att det är lite svårt att hitta en bra dobermann kennel

 8. Hej! Jag undrar bara, vilken kennel kommer Iris ifrån? har dom kanske en hemsidaQuestion Finns det någon bra kennel du tycker är seriösa? Har hört att det är lite svårt att hitta en bra dobermann kennel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette