Den turkiska mattan

För länge sedan, närmare bestämt sommaren innan Lina flyttade hem till oss, var husse och jag i Turkiet på semester. Där köpte vi bland annat en röd matta som skickades hem till Sverige efter semestern.
turkiskamattan1

Lina och mattan har alltid kommit överens, till en början hade vi en regel att hon inte fick tugga ben på mattan och den reglen var enkel att följa. Lina är en duktig hund på sånt.
turkiskamattan2

Sen kom Iris och plötsligt var bentuggning mattans minsta problem. Från att ha en lugn Lina som aldrig brytt sig om några leksaker eller strumpor fick vi en liten tjockis som älskade bollar, leksaker, ben och allt som man fick bära i munnen. Mattan invaderades av bra saker som Iris la där och mattan hamnade på glid. Iris rivstartade mattan upp på väggen hela tiden.
turkiskamattan3
Även om Iris blev rumsren tidigt så kissade hon ofta på sig när hon blev glad eller uppspelt, vilket var jämt. När vi dessutom fick besök av Iris syster Myra (som inte kallats piss-Myra för intet) i februari 2009 blev det nog både en och två glada systerstänk på mattan. Kort därefter hade vi gett upp det där med bentugg och båda hundarna adopterade genast mattan som det bästa stället att tugga slajmiga ben på.

Mattan har genom åren fått en mer hundig nyans och lyster kan man säga och mattan blev till slut så skitig att ingen av oss ens vågade ta den till kemtvätten. Många gånger har husse och jag skämtat om att vi köpte en onödigt dyr bentuggarmatta åt hundarna.
turkiskamattan4

Därför trodde jag att den lilla mattan fick den sista dödsstöten när någon av hundarna för några dagar sedan gick och hämtade en flaska matolja i det öppna skafferiet och lämpligt nog placerade flaskan på mattan, lät oljan rinna ut och förnöjt stod och slickade från oljepölen. (Ja, hur gick det till?! Dessutom tror vi faktiskt att det var Lina!)
turkiskamattan5

Eftersom botten ändå var nådd kunde jag lika gärna förstöra resterna. Jag hängde upp den på en grej i badrummet och spolade av hela mattan med varmvatten. Jag är rätt säker på att man inte ska behandla äkta mattor på det här sättet så det är inget tips jag försöker förmedla här! Däremot kan jag säga att det var tveklöst sju års smuts som rann av mattan!
turkiskamattan6

Nu har mattan hängt på tork i lite mer än en vecka och… ja den ser faktiskt ren ut! Den ligger på golvet vid hundkorgen igen och både Lina och Iris låg hela kvällen på den i går framför brasan.

Mattan lever igen och med tanke på hur bra den faktiskt har överlevt alla hundfällar, biabäddar och allt annat vi köpt så börjar jag undra om en turkisk matta som bentuggarmatta faktiskt är en bra investering?! Bara att hälla lite olja på den cirka vart sjunde år för att få lite nytt liv i den sen! Hepp!

5 svar på ”Den turkiska mattan”

  1. Helt fantastisk berättelse som vanligt! Ditt sätt att berätta är så medryckande, och med de fantastiska teckningarna till så blir det jävla charmigt underhållande! Mera mera! Smile

    1. Tack!

      Jag hade tänkt svara att jag inte ritar så ofta för att jag måste ha något jag verkligen känner för eller behöver rita och det händer så sällan.

      Men tack vare Iris så bidde det nya teckningar redan i dag! Razz

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette