Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Vad kan man kräva av blandrasvalpen? – Livet med dobermann

Vad kan man kräva av blandrasvalpen?

När man köper renrasig hund från kennel så är valpen chippad, vaccinerad och veterinärbesiktigad innan köp. Den är registrerad och jag får en stamtavla med köpet. (Och skulle det mot förmodan inte vara allt ovan så är jag inte intresserad av valpen) Jag kan dessutom ta reda på en massa saker själv via hund- och avelsdata på SKKs hemsida.

Men om jag köper en blandras, antagligen via blocket, hur är det då? Vad kan jag kräva och förvänta mig? Hur vet jag att det inte är en smuggelhund? Får de också träffa veterinären när de är små? De måste väl också vaccineras och chippas ordentligt om man ska kunna försäkra hunden? Vilka papper får man?

10 svar på ”Vad kan man kräva av blandrasvalpen?”

  1. Det är samma som med renrasig (och har varit med alla mina blandisar) bara det att det inte finns stamtavla :)
    Sen finns det såklart undantag och smuggel och sånt också..

    Personer som köper smuggelhundar eller hundar utan chipp är samma idioter som inte bryr sig om att man borde försäkra den.

    1. Tack Eva! Det är lite som en ny värld för mig blocket och jag blev osäker när jag såg vissa annonser!

  2. Att den är veterinärbesiktigad, vaccinerad och chippad är de flesta blandraser. Men vissa idioter struntar ju i det och hunden blir billigare.
    Min blandis var vet.bes. chippad, vaccinerad och ett avtal skrevs. Där stod tiken och hanens namn, men inte deras chippnr. Tänkte inte på det då, jag var ju överlycklig att jag köpt en hund. Men nubi efterhand hade jag önskat att jag antingen köpt renras eller en blandras med tex hälsokollade föräldrar.
    Vet många som efterfrågar just blandrasvalpar, men förstår inte riktigt varför. Men alla tycker ju såklart olika.

    1. Det där är nog vanligt att man köper först och tänker sen. Man är ju som du säger så upptagen av hundlyckan där i början. Men man lär sig av ”misstagen”, bra att din hund var chippad och allt det där i alla fall!

      Jag kan till viss del förstå efterfrågan. Inte vad gäller alla blandningar men just mindre sällskapshundar.

  3. Det är VÄLDIGT olika vad folk ”erbjuder” när de säljer blandraser. Det finns allt från ”planerade kombinationer” till resultat av tjyvparningar eller bara oansvarig skit-avel där säljaren bara vill ha cash.

    Jag köpte en hund ”från blocket” (det finns många seriösa försäljare med SKK-reggade hundar där med!) och mina krav var en specifik blandning av raser, att få träffa BÅDA föräldrarna och att de var chippade, vaccinerade och veterinärbesiktigade. Sen så fick jag även kopior intyg på föräldrarnas höftröntgen och ögonlysning – vilket jag tror är ovanligt!

    Tiken och kullen var registrerad i Blandis och pappan var renrasig BC som inte klarat vallprov.

    Det finns massor man KAN kräva/erbjuda och personligen så anser jag att en försäljning av en blandras SKA uppfylla alla de här kraven för att det ska vara tillåtet att sälja!

    1. Det du beskriver är ju så nära man kommer att köpa renras via uppfödare. Skönt att höra att man inte ska behöva sänks kraven på ordning och reda när man köper blandras
      :yes:

  4. Sen så vill jag bara tillägga att man inte ska fördöma människors intresse för blandraser. Det finns de som bara vill köpa en billig hund, men det är också så att det kan vara svårt att komma igenom gallringen av köpare för renrasiga hundar hos seriösa uppfödare när man är förstagångsköpare med många drömmar men inte erfarenhet nog att kunna garantera att man kommer att vilja göra bruks-/jakt-/vallprov eller plocka titlar.

    Jag är supernöjd med att ha en blandras som första hund, vi har hunnit träna ihop oss och jag har fått testa mig fram i min egen takt utan press. Nästa hund blir DEFINITIVT en renrasig, och då kanske jag har så mycket på fötterna att jag klarar ”gallringen” :D

  5. Precis samma sak som med en renrasig såklart! En stamtavla via Blandis är för mig ett måste också så man verkligen har koll på föräldrarna, det är väl rätt lätt att det annars är en smuggelhund? Intressant fråga som jag dock tycker har ett självklart svar, det ska vara precis samma krav.

    1. Vad krävs för att få en stamtavla via blandis?

      För mig känns det viktigast att valpen levereras med alla undersökningar och åtgärder som renras gör men stamtavla är ju kul och bonus om man får!

  6. Även om en blandras är registrerad i Blandis, så har man inte tillgång till samma information om hälsa och mentalitet som hos SKK. Blandis kartlägger (mig veterligen) inte sjukdomar, höftleder eller prestationer? Kanske har de som ambition att få till en större kartläggning och registrering, men som det ser ut nu så är det alldeles för få hundar som är registrerade ställt mot hur många valpar som säljs.

    Det man KAN kräva är att se att föräldrarna är friska och sunda och att valparna är veterinärbesiktigare och chippade. Men that´s pretty much it.

    Det är inte i närheten av samma information som man får med en renrasig!

    Jag hade en ”bra” uppfödare som verkligen ville erbjuda sina köpare all information som hon kunde. Hon föreslog att jag skulle träffa föräldrarna och ordnade så att båda var där medan jag var och hälsade på valpkullen och hon hade sett till att fixa intyg på röntgen och ögonlysning.

    Men – det säger inte att man inte köper lite i blindo. Jag har ingen som helst aning om min hunds far- och morföräldrar bar på någon sjukdom eller hade sämre hälsa. Eller hur deras mentala bit fungerade.

    Så, man kan ju inte ”kräva” samma saker som en SKK-registrerad valp. Tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *