Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Måste pudlar plågas? – Livet med dobermann

Måste pudlar plågas?

Vår nya lilla granne är ju en liten pudel och när man är pudel har man ludd i öronen. Det luddet måste man tydligen göra sig av med när man är pudel genom att husse, matte eller annan person rycker bort det håret. AJ!

Under VM-dagarna i Malmö hittade jag två pudlar som satt i knät på varsin trevlig människa i publiken och gick fram till dem och ställde lite frågor om bland annat just detta. De var jättegulliga och en av vek upp örat på hunden hon hade i knät för att visa. Jag kunde inte låta bli att lägga märke till att så fort hon lyfte på örat så drog pudeln ihop sig och tryckte sig mot hennes bröst. En klassisk ”nej fan är det dags nu igen jag vill inte” om någon hade frågat mig.

Min lilla pudelvalp till granne var hos frisören och blev klippt och öronryckt för några dagar sedan och dagen efter skrek hon varje gång hon försökte klia sig på örat. Dvs det gjorde så ont och var så irriterat att hon ville klia hela tiden och så fort hon satte tassen där så skrek hon till. Dessutom har hon sedan dess haft någon form av lavinartad öronvaxutsöndring. lessenpudel Hade jag tittat ner i det örat och inte vetat om att detta var en normalt, nytryckt pudelöra med tillhörande reaktion hade jag sagt direkt att hon hade behövde uppsöka veterinär för så där kan man inte se ut i sina öron!

Ska det vara så här? Måste pudlar plågas? Vänjer de sig och lavinvaxet avtar med tiden? Kan man inte bara skita i det där lilla luddet i örat och se till att hålla rent?

12 svar på ”Måste pudlar plågas?”

  1. På beardisar ska det också ryckas i öronen men min uppfödare hänger mig om jag gör det då hon märkt ett samband mellan öronhårsryckning och ökande öroninflammationer samt svamp i öronen (en helt lekmannamässig iakttagelse). Luftas efter bad och torkas rent så länge de inte är helt igengrodda såklart med ludd. Så jag tror inte man behöver rycka på pudlar heller, men jag är ju novis jag med.

  2. Kineser rycker man öronhår med. Men oftast om man vänjer dim, som atr klippa klor så går det snabbt o smidigt när man väl behöver göra det. Kan säga att jag blev föevånad hur mycket hår det var i öronen första gången jag gjorde det. Håller man dom någorlunda hårlösa så tycker jag det blir mindre vax i öronen

  3. Min hunds öronhår måste också ryckas (har ju pudelliknande päls också). Han skriker av smärta, och det är en extremt smärttålig hund/ras annars. Gör en inte det så blir det för varmt och fuktigt. Klipper eller rakar man så riskerar håret att åka ner i örat, och det kan bli väldigt jobbigt för hunden.

    Han kliar sig dock inte, och ställer upp frivilligt och får extra gottgott efteråt. Jag har dock själv inte hjärta att göra det, utan det är ett sambo-jobb,

    Jag kan dock tänka mig att om hunden är frisk i övrigt, och en alltid ser till att hunden inte är blöt (fönar direkt efter den blivit blöt), samt viker upp öronen ofta så de får luftas, att en kan undvika detta med ryckning. Men märker ju själv hur ofräscht han luktar när det inte ryckts på ett tag, jämfört med när det är tommare i örat.
    Jag som har hund med foderallergi, och därmed har en hund som fått utstå många plågsamma veckor, och månader med öroninflammation, vågar dock inte riskera detta med att inte rycka. Utan då är det ryckning som gäller.

  4. Lukas tillhör en ras som likt pudeln måste ryckas i öronen, och de vänjer sig. MEN man ska bara ta några strån i taget.

    Om man inte rycker ut pälsen så växer det och det blir för tätt i öronen och det skapas irritation och öronsjukdomar =( samma sak om man klipper eller trimmar i öronen.

    Dock så ska det inte bildas mer vax efter man ryckt pälsen ur öronen, låter inte normalt i mina öron, tyvärr.

    tar man några strån då och då så behöver det inte bli obehag för hunden på samma sätt som att man sparar allt till en längre ryckning.

  5. Måste ha varit en väldigt hårdhänt frisör. Jag har en pudel som går hos mig vars ägare bytte från ¤en hundfrisör¤ till mig för att den förra hade ryckt öronen så brutalt att hunden fick öroninflammation på båda öronen strax efteråt. Man tar några strån i taget och själv forcerar jag inte strån som verkar sitta gjutna, dessa får vara till annat tillfälle. Att lufta öronen är bra, på pudlar med långt hår på öronen är det lätt att sätta upp dem: https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/537677_617142591636624_1279453329_n.jpg?oh=f733cccbd6313260655c6969d2a9017d&oe=548EC5C9

      1. Hihi, kul att reaktionen är positiv. Andra skriker djurplågare. ;) Är ju inte ett ¤nödvändigt plagg¤ så att säga och är det inte fullständigt nödvändigt så är det djurplågeri och man låter inte hunden vara hund och man ska inte göra något bara för att man tycker det är kul som människa. (Älskar det argumentet, med tanke på att just hundar som pudlar och andra pälsbollar är helt beroende av människors omvårdnad för att ö h t överleva, ¤i det vilda¤ skulle de tova ihop fullständigt och dö. Vissa tovhundar som kommer till trimmet är så illa däran att de inte kan röra sig ordentligt. Att ha avlat fram sådana pälsar till att börja med skulle kunna falla under samma argument, det är ju också bara för människans skull, knappast hundens) Nu blev det en off topic rant! =P

    1. Ingen fara !
      när man har en ”pälshund” så glömmer man snabbt hur den nödvändiga pälsvården kan uppfattas av andra. =) Hoppas grannen får ordning på öronen och att de rycker lite mer försiktigare nästa gång, eller att de lär sig göra det själva så kan man få in det som något i vardagen (underlättar, då det inte blir så stor grej av det hela)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *