Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Skrämmer mina hundar på löprundan? – Livet med dobermann

Skrämmer mina hundar på löprundan?

4maj151 Den här härliga tidningen Runner’s World läste jag häromdagen. Omslaget med en tränad flicka och en black & tan-hund fick mig ju så klart att tänka ”målbild” direkt! Är det en sak jag längtat efter så är det att kunna springa och röra mig med hundarna igen.

Men nu var det ju tyvärr inte ”Maddes målbilder” som var anledningen till det hundiga omslaget. Tyvärr verkar det vara så att antalet hundattacker ökar i motionsspåren.

När jag bläddrade fram till artikeln (där black & tan-vovven hunden inte såg lika söt ut längre) blev jag faktiskt riktigt förvånad, det var eländiga siffror och statistik. Jag skämdes å alla hundägares vägnar.

En kvinna som blev biten för fyra år sedan beskriver hur hon fortfarande stannar till varje gång vid hundmöte när hon är ute och springer.
4maj152
Sen var det några saker som jag inte var så förvånad över, t ex att de som blivit attackerade av hundarna inte bryr sig om huruvida den lösa hunden de möter är stor eller liten, de litar inte på några hundar längre. En sak som jag så innerligt önskar att fler småhundsägare kunde inse. Bara för att du tycker att din lilla hund är gulligare än min stora så spelar det ju ingen som helst roll för den hundrädde. (Dessutom tycker jag att Iris och Sally är jättesöta men använder inte det som ursäkt någon gång!) Jag har hört lite för många undanflykter för otrevliga småhundar den senaste tiden…

Allas vår Anders Hallgren är också med och uttalar sig i tidningen. Han skriver om hur man genomfört träning med hundägare och löpare tillsammans där hundar som gjort utfall/skällt fått en godis av löparen vid varje möte för att träna på bra möten. Själv hade jag ju inte velat att min dobermann hade kopplat ihop alla som är ute och joggar med att få godis då chansen att hon då faktiskt sprungit ifatt dem hade ökat rätt så rejält. Fast så har vi inte själva grundproblemet heller då Iris inte bryr sig så mycket om andra människor oavsett om de springer, cyklar eller går.

4maj153 En liten lista med råd till både löpare och hundägare finns också med och jag kan inte låta bli att irritera mig på råden till löparen.

”Stanna upp och stå still när du möter en hund” Näe, så ska det fasen inte vara!

Det måste vara underförstått i sammanhanget ”Stanna upp och stå still när du möter ensam hund som kommer springande mot dig och du inte ser någon ägare” Dvs att hunden är på rymmen eller utom ägares kontroll.

För INGEN som är ute och springer ska behöva stanna upp eller ens ändra tempo, flytta på sig eller tänka på någonting förutom sin egen löprunda när de möter mig och mina hundar. Ingen med hund borde ta sig den rättigheten att inte visa hänsyn. Det är min förbannade skyldighet att vara den som stannar eller flyttar på mig om det nu skulle uppstå problem, inte löparens!

13 svar på ”Skrämmer mina hundar på löprundan?”

  1. Kunde inte sagt bättre själv! Vi som hundägare har en skyldighet att visa respekt mot dem vi möter, oavsett om det är i löpspåret eller på andra ställen.

    Jag som småhundsägare möter varje dag fördomar mot mig och min hund, som att folk förväntar sig att han ska börja bete sig illa eller liknande. Jag jobbar varje dag med att visa respekt mot mina medmänniskor då jag aldrig kan veta om den vi möter/passerar är hundrädd eller inte.

    Synd att inte fler tog sitt ansvar.

    Hatar orden ”han är snäll, han vill bara hälsa, han är nyfiken, han bits inte” Saknar respekten från många hundägare och saknar orden ”ja ber om ursäkt” när deras hund rusat fram till min hund och beter sig som den ouppfostrade hund h*n för tillfället är.

    1. Självklart spelar det egentligen ingen roll om de man möter är rädd för hund eller inte, alla ska slippa möta hund som springer fram mot dom.

      *ville bara förtydliga att jag vill visa respekt mot alla jag möter men främst de som är rädda. Då jag vet hur det kan kännas. Är själv väldigt reserverad mot lösa hundar och speciellt mot nonchalanta ägare.

      1. Jag tycker att du är fantastisk! För du har en JÄTTEsöt hund men ändå inser du att det finns folk som är hundrädda även för din gulliga.

        Sen tycker jag faktiskt att jag som har större hund har mer ansvar än du då min hund potentiellt kan orsaka mer skada men i mina ögon är en stor hund som gör utfall precis lika otrevlig som en liten som gör samma sak.

        Just det där med respekt och att be om ursäkt är många hundägare dåliga på, jag vet inte varför eller hur de tänker. (Kanske tänker de inte alls?)

  2. Ang. möten med joggare har jag en hund som tidigare haft problem med detta. Håller med om det du skriver, ingen ska bli lidande av mitt hundägande. Tyvärr har detta inte alltid varit fallet då min hund faktiskt gjort utfall tidigare. Skäms verkligen över detta och jobbat stenhårt med möten sedan dess, numera är dessa problem borta och vi får ofta beröm över att hunden sköter sig så pass exemplariskt och vi visar hänsyn genom att lämna plats osv.

    Tycker det är skittrist att vi tidigare bidragit till den negativa bilden av hundar och jag hoppas att ingen blivit skrämd på grund av oss. Dock har jag ändå försökt be om ursäkt vilket jag tycker är viktigt, för gör man inte det tror ju folk att detta beteende är ok och accepterat? De gånger vi blivit utsatta för hundattacker har vi aldrig fått någon ursäkt och detta kan jag faktiskt inte riktigt förstå.

    1. Fast det är ju inte dåligt att ha en hund som skäller eller gör utfall så länge du är medveten om det och gör vad du kan för att förhindra det. Fantastiskt att höra att ni numera får beröm, det måste värma mattehjärtat extra!

      Sedan tar du ju upp en av de viktigaste sakerna i sammanhanget; att be om ursäkt. Jag har klantat mig massa gånger och jag har mött folk som klantat sig massa gånger. jag förlåter banne mig vad som helst så länge personen är uppriktigt ledsen och ber om ursäkt. Så där håller jag stenhårt med dig, varför ber folk så sällan om ursäkt?

      1. Kan helt ärligt säga att när jag hör främlingar berömma ens hund eller t.o.m. kommer fram och vill prata och berömma, känns det bättre än alla perfekta apporteringar och snygga ingångar i världen! Att min älskade jycke som har haft alla problem och dåliga beteenden som man kan tänka sig, ses som en väluppfostrad hund liksom :-)

  3. Det är lite ledsamt, att människor ska behöva ”vara på sin vakt” i motionsspåret för att folk inte har koll på sina jyckar. Det är klart att man kan missa och ens jycke bete sig på ett oönskat sätt, men då får man be om ursäkt. Dock är det DEFINITIVT inte motionären som ska behöva flytta sig, men faktiskt tycker jag att hundägare är ofta är väldigt nonchalanta och inte tar hänsyn till att världen är full av icke-hundmänniskor och en del verkligen är livrädda på allvar.

    Även om jag är hundägare själv och tycker att jag är ganska bra på att läsa hundar är det inte alltid så kul att springa förbi, nåja lunka då, eller möta ekipage med hundar där det inte tas hänsyn och jag hamnar väldigt nära en inte helt lugn jycke.

    Visar vi som hundägare hänsyn, ger alla plats och ber om ursäkt om det skulle hända något, då ökar ju också chansen att de ”vanliga” människorna och motionärerna förstår och inte blir arga/rädda.

  4. Jag är småhundsägare och äger en terrierskit kopplar alltid vid möten av både hundar och människor. Han har iofs inga problem med joggare utan han bryr sig inte när de möter oss nära både framför och bak. Tom när jag ser människor som är på avståd och jag vet att han inte sticker iväg har jag han kopplad. För jag vet att jag själv inte tycker det är så kul när jag går till jobbet och stöter på en liten cockerspaniel som visserligen är kopplad men gör utfall på ALLA. Ägaren släppte fram hunden i koppel och sa det klassiska ”HAN ÄR SNÄLL”. Jag undviker mötet pga att jag inte litar på ägaren.

    Tänkte på inlägget Suss skrev, jag träffar hellre en hundägare vars hund gör utfall men ägaren tar avstånd, än en som tar för sig hela gatan spåret.
    Jag är förresten helt säker på att det går att skvallra på joggare vet många som fått en bra effekt. Annars gillar jag ditt inlägg, jag älskar inlägg som handlar om att vi hundägare måste se oss själva:)

  5. Jag själv som har en liten hund (ganska liten i allafall) har aldrig några ursäkter med att han är så liten och söt. Om man är rädd för hundar så är man rädd för alla hundar oftast. Jag kopplar honom alltid när vi möter folk för att visa respekt, då jag tror att den man då möter känner sej lugnare. Jag ser till att alltid ha kontroll över honom. Sen är det ju inte alla småhundsägare som är oansvariga och skyller ifrån sej, många som har stora hundar drar alla med små hundar över en kamm, och det tycker jag är jättetråkigt. Men jag håller med om att det inte finns några ursäkter alls.

  6. Mycket bra skrivet och ett så viktigt ämne! Alla som älskar hundar måste alltid ha deras rykte och därmed välfärd i åtanke. Tack för ett viktigt inlägg! //Carro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *