Ännu ett litet DCM-hjärta

Bowie är en brun Dobermann, född 2005-10-25. Han fyller 6 år i år således. Hoppas jag. Jag skriver hoppas, för ingen vet hur länge han blir kvar hos oss. Bowie har diagnosticerats med ett hjärtfel som innebär att vi kan förlora honom om en vecka, en månad eller om vi har tur; ett år. Den ovissheten får vi leva med.

I Onsdags började Bowie hosta kraftigt. Hostan höll i sig natten igenom och jag började bli nervös eftersom ljudet var allt för välbekant då min föregående hund också dog i DCM.

Morgonen därpå åkte vi in till Blå stjärnan för undersökning. Till min stora sorg hade Bowie mycket riktigt lungödem och efter röntgen och ultraljud diagnosticerades han av hjärtspecialisten med DCM.

Beskedet var förkrossande och så avgrundsdjupt sorgligt; åter igen skall jag förlora en otroligt älskad hund i förtid.

Denna blogg är tillägnad Bowie och skall vara en kärleksförklaring till en underbar hund och vän under den tid vi har kvar.

Bloggen startades nu den 15 augusti av Bowies husse och ovan är valda delar från det första inlägget med titeln Låt hjärtat vara med.

Det är fruktansvärt redan som det är men att det dessutom är andra hunden på raken, ingen ska ju behöva genomlida det igen!

Ändå läser jag hur en del verkar ha accepterat DCM som en sjukdom vi har inom rasen och som inte går att göra så mycket mer åt än att kolla upp sina hundar med jämna mellanrum. Att det resten av tiden går bra att avla på som vanligt.

Det känns som jag tjatar mig blå om detta med DCM men jag upphör aldrig att förvånas över hur långsamt det går hos en del!

 •  Man fortsätter med matadoraveln, man fortätter köpa valpar efter matadoraveln.
 •  Man fortsätter göra en av undersökningarna som krävs för att fastställa diagnosen även om det överallt nu går att läsa sig till att det är BÅDE holter och ultraljud som måste göras för att fastställa diagnos.
 • Man fortsätter att testa hundar som knappt fyllt två år och avla på dem fast det klart och tydligt är bevisat att så pass unga djur sällan uppvisar några symptom ännu (och gör de det så dör de väldigt snabbt efter det) och att rekommendationerna är att börja testa från och med att hunden fyllt tre år och vänta med att avla på hundarna tills de är lite äldre.

Jag hör mummel om att vi ska vara snälla mot varandra och hjälpas åt istället för att stjälpa och klaga på uppfödare. Jag har inte nämnt några uppfödare och så många gånger jag har tjatat om det här i min blogg borde alla uppfödare tacka mig för att jag hjälper till att sprida kunskapen som finns.

Det blev halv storm i dobermannklubben när min vän Emelie skrev ett inlägg om avel på hjärtsjuka hundar. Ett jättebra inlägg som går att läsa här. Plötsligt försökte en del skrämma/håna/anmäla Emelie till tystnad och det hela var det minst snälla jag varit med om på länge.

Skulle däremot en av mina egna hundar drabbas och jag skulle behöva vara med om det som Bowies husse nu går igenom för andra gången, då skulle jag nog inte klara av att vara lika snäll längre. Då hade jag nog startat en ren häxjakt på DCM-parningar här på bloggen och hängt ut varenda uppfödare som parar tvååringar.

DCM har nu varit på tapeten i lite mer än ett år och under den tiden är de få som gjort några förändringar i sina parningar. Det är ett halvår sedan som Häggström höll en föreläsning i SDKs regi och det blev klart att avel på äldre testade djur är vad som krävs, få är de som brytt sig.

Jag vägrar hålla med om att alla uppfödare just nu gör så gott de kan! Tills vidare fortsätter jag att läsa Bowie’s blogg och hoppas att han och husse får en bra och lång sista tid tillsammans!

38 svar på ”Ännu ett litet DCM-hjärta”

 1. Tycker det är ett väldigt bra beslut med bloggen i en svår tid.
  Ska sprida den vidare bland det hundfolket jag känner för att få det ”på tapeten” ännu mera..

  Lätt att rulla ihop allt jobbigt i en boll och lägga i en ask och asken i låda som man puttar under sängen ..

  1. ”Lätt att rulla ihop allt jobbigt i en boll och lägga i en ask och asken i låda som man puttar under sängen ..” Har tänkt på det här du skrev jättemycket sedan i går när jag läste det och du har nog helt rätt!

   Sen varför det är så det har jag nog inget bra svar på. Personligen tror jag att ju öppnare man är med det hela och ju fler som säger som det är ju lättare blir det att prata om DCM och börja jobba mot att avla bort det. Problemen med sjukdomen löser sig inte undanstoppade under sängen… Frown

 2. Fy så trist… Jag lider med alla, alla från blivande valp köpare till erfarna uppfödare. Ämnet är listat till diskussion på årets iDC kongress, vilket är ett halleluja momentSmile genom att testa så letar vi efter de avelsdjur som faktiskt är friska och borde satsas på i avel. De hundar som inte är det är inte sämre än 58% av rasen, den är lika älskad och kommer vara lika saknad, utan en stor skara avkommor. Likväl som den friska hunden kommer att vara. Men det är de friska hundarna vi ska leta med ljus och lykta för att finna. Det är ju de som är framtiden för vår ras, och JA då måste vi testa, om och om igen, för att göra vårt yttersta. LOVE TO DOBERMANN

  1. Camilla, en viktig sak som vi inte ska glömma är ju att forskarna tror att nedärvningen av DCM faktiskt medger att i samma kull kan några av valparna vara bärare av genen och några vara helt fria. Det skulle ju betyda att vi inte behöver gå miste om några gener heller i framtida avel. Yes

   Kul att det går framåt och ska tas upp även på högre nivå! Yes Yes

 3. Jag håller inte med dig i ditt resonemang om att det är ”fel” att testa unga hundar men det vet du ju redan Wink Att unga hundar andvänds i avel tror jag aldrig vi kommer ifrån om inte SKK helt plötsligt ändrar sina registrerings krav.

  Ser ingen nackdel med att kolla sin hund regelbundet för DCM (regelbundet och regelbundet men då och då) förutom att det kostar pengar. Även om det inte är vanligt att hundarna insjuknar unga och rekomendationerna är från 3 år så är det ju upp till var och en hurvida man vill ”slösa” pengar på undersökning.

  .
  Det spelar nog tyvärr ingen roll hur mycket man skriver om DCM för alla lever vi ju efter vårat eget tycke när det kommer till avel.

  En skrivelse till SKK kanske hade varit något? Smile

  1. Camilla, nu ska reda ut detta ordentligt! Wink

   När du testade Lava så sa jag att det var meningslöst ja. Dels för att så unga hundar sällan uppvisar symtom, dels för att du ändå gjorde bara en av två undersökningar som krävs för att fastställa en diagnos. Dvs du kan ändå inte veta säkert.

   Vill man däremot som dobermannägare börja tidigare än vid 3 års ålder så är det ju bara att köra. Du kände dig orolig och då ser jag inga som helst fel i att du lägger dina pengar på att testa henne.

   MEN, nu handlar detta inlägg om avel och där riktar jag kritik till dem som testar sina djur innan 2 års ålder och sen låter dem gå i avel med argumentet att de är ”DCM-fria”. Det är att lura valpköpare och sig själv.

   SDK har fått hjälp med rekommendationer och de lyder;
   ”Avelsdjur bör genomgå en full hjärtscanning vilket inbegriper både ultraljud och 24 timmars Holter EKG från 3 års ålder och ett år innan parning.”

   En skrivelse till SKK som i att det ska läggas upp på hunddata menar du? För att resultat ska hamna på hunddata så behöver man nog ha säkrare resultat av testerna man gör och det tar nog flera år innan vi är där tyvärr.

   Däremot så jobbar SDK väldigt aktivt med frågan och nu har vi ju fått protokollen som ska skickas till Maria Drangel, vi har fått bättre pris på undersökningar på Ultuna, vi har fått rekommendationer att gå efter osv. Så det går ju redan åt rätt håll! Yes

   Jag önskar bara att alla kunda bidra och försöka göra sitt bästa istället för att fortsätta massavla på unga djur. No

 4. Ja jag håller med dig Madde, och fasen vad trött jag är på att det ska tassas på tå runt de där förbannade kärringarna!! De enda som driver DCM till en ”personsak” är ju de själva, och istället för att prata MED oss oroliga valpköpare och föra forskning och information framåt, så stannar hela processen upp bara för att en och annan uppfödare känner sig kränkta och påhoppade.. VAKNA, Världen snurrar inte runt er!! Jag skiter högaktningsfullt i erfarenheter pga hur många år hit eller dit man avlat, eller status och rosetter på väggarna, jag vill se resultat!
  Det rings ”anonymt” in anmälningar och klagomål på personer som stör deras goda anseende, det skrivs elaka kommentarer i bloggar som naturligtvis också är anonyma, det hotas under inlindade luddiga kommentarer på forum och bloggar mm mm mm.
  De som är föremål för detta ”skit” har i de festa fallen fått veta vem eller vilka som gjort det, men av ren ödmjukhet gett fasen i att ställa vederbörande mot väggen. Men nästa gång denna person vill framföra sin åsikt så kommer denne att fundera både en och två gånger om det är värt att ta skiten efteråt, och det är väl det som är meningen antar jag.
  Jag hoppas innerligt att varje valpköpare blir så insatt själv att h*n kommer att kunna förstå vikten av att leta aktivt efter friska föräldrar och att förstå vad de ska leta efter. Då kommer förhoppningsvis tillgången (aveln) kunna styras av efterfrågan (köparnas krav på friskare ras)
  Ett av de bästa sätten vi kan lära oss om DCM och dess spridning är att vara öppna med vad som hänt våra hundar, i många fall så är man rädd för att stöta sig med uppfödaren om man offentliggör en brist i deras avel, men INGEN är felfri, alla kommer någon gång att drabbas av DCM i sin avel.
  Och den pinsamma ”meriteringen” som många håller på med, de gör en halv utredning med jämna mellanrum och anser att det är ett plus i kanten… WTF!!! De tester som finns nu, 24-timmars holter och ultraljud med doppler KOMPLETTERAR varandra, det ena kan visa fri medans det andra kan fälla o.s.v.
  Så om det blir en handräckning på nästa möte om vi ska vara snälla och grilla gorv med varandra istället för att diskutera DCM så lär jag sitta på mina händer… Wink
  ps: snackar vi kräftskiva så kanske jag skulle tänka på saken.. Wink

 5. Jag började gråta av ditt inlägg igår, likaså idag. Denna fruktansvärda oro man kan känna för sina älskade djur! Jag fick ta bort min älskade Alice 25 juli, pga ålder och värk. Hon blev 10 år och 7 månader, ett rätt långt liv för en schäfer/labbe korsning med D-höfter. Och det gjorde fruktansvärt ont!

  Kan inte ens föreställa mej hur det är att ha en yngre hund, som man vet kanske måste somna snart.
  Så orättvist att en ung hund som borde vara pigg, blir sjuk i denna hemska sjukdom! (även andra sjukdomar)

  Hoppas att DCM på sikt försvinner, men det gäller ju som du skriver att uppfödarna gör kloka val.

  Mina tankar går till dom som förlorat sina hundar, och dom som nyss fått veta att deras hundar är sjuka! Heart

 6. Dobermann klubben är det ju frivilligt att vara med i och uppfylla deras krav , om SKK istället hade gått in med andra krav på registrering av valpar mot vad det är nu så kanske något hade hänt.

  Det var det jag menade med en skrivelse till SKK , för det spelar ju ingen roll vad dobermann klubben gör för vissa fortsätter att avla på samma sätt i vilket i fall.

 7. madde, håller helt med, finns ingen anledning att svartlista linjer, kullar osv pga fall av DCM. Det märker man tydligt om man tittar lite djupare.
  Det forskarna, och framförallt Munchen teamet och Jens H menar, är att man skall leta efter friska individer, INTE testa för att fälla blodslinjer, kullar osv, för DCM är så överrepresenterat överallt, så ingen skulle jag tro går fri…
  Viktigaste är enligt min ståndpunkt, oavsett om hundar har gått i avel eller planeras gå i avel, är att deras avkommor inte blir överrepresenterade , för om man då testar med jämna mellanrum upptäcker man huruvida denna avelshund borde fortsätta gå i avel eller ej, sjukdomen kan ju som sagt dyka upp under hela hundens livslängd, men chansen blir mindre och mindre ju äldre hunden är när den testas. Så kan man hålla igen på kullar efter tikar och framförallt hanar innan de fyllt 5, borde oddsen öka markant för att hitta de fria individerna vi behöver.
  Och de individerna vill vi hitta, även om helsyskonet dött i DCM 4 år gammal.
  Allt detta visste vi inte ens för 1,5 år sedan, iallafall inte jag. men nu när det finns så mycket mer underlag, kommer iallafall det vara min riktlinje, eftersom alla experter råder oss till detta samt att det är Dobermannklubbens rekommendation.

 8. Valp köparna köper ju de valparna och uppfödarna säljer det valp köparna vill ha. Vi som konsumenter styr ju också ”marknaden”. Hur ser du på det??

  Uppfyller dina hundar kraven du ställer på uppfödarna?

  Intressant läsning och bra skrivet !!

  1. Anna, helt riktigt. Så länge vi köper valparna så föder uppfödarna upp det går ju inte att komma undan. Samtidigt undrar jag hur höga krav man kan ställa på valpköparna? Ska de veta mer om avel, DCM och linjer än uppfödaren själv? En duktig nybörjare vet att han ska kolla efter DCM och skriver då en uppfödare att de kollat avelsdjuren och att de är fria från sjukdomen…

   I dagens läge kan ju ingen svara på innan vem som drabbas eller ej heller. Men som Camilla skriver här ovan; ”sjukdomen kan ju som sagt dyka upp under hela hundens livslängd, men chansen blir mindre och mindre ju äldre hunden är när den testas. Så kan man hålla igen på kullar efter tikar och framförallt hanar innan de fyllt 5, borde oddsen öka markant för att hitta de fria individerna vi behöver.”

   Särskilt hanarna borde inte ha så bråttom att paras i unga år. De blir ju om de verkligen är så bra som det påstås att de ska bli bara bättre med åren!

   Själv visste jag inget eller lite om avel när jag köpte Lina och genom henne har jag ju fått lära mig mycket. Linas pappa var däremot redan död när jag köpte Lina så i dag hade en sådan hund inte varit aktuell. När jag köpte Iris valde jag henne bla för att hennes pappa då var 8 och mamma 4 år och båda friska men om DCM visste jag inte lika mycket som jag vet i dag. Så nej, ingen av mina två hundar uppfyller de krav som jag i dag hade haft.

   (Långt svar det blev Grin )

   1. Tack för svaret!

    De flesta har hundar som kan vara eller bli drabbade. Hur kommer du göra när du ska köpa nästa hund?

    1. Jag håller tummarna för att när det är dags att skaffa ny hund så har forskningen gått ännu mer framåt Grin Men det blir efter äldre hundar som är testade så gott det går. Helst av allt vill jag ju köpa hund från våra svenska uppfödare. Yes

 9. Jag vill bara tacka dig, Madde, Voncan, Mlie m. fl. för att ni orkar tjata om DCM. Jag vill även tacka alla som hittat till Bowies blogg härifrån, för era stöttande ord. Jag blir ledsen att så många av er också har förlorat era vänner i DCM.
  //Magnus

  1. Magnus, jag tillhör de lyckliga som än så länge inte råkat ut för det här hemska med mina hundar. Det minsta jag kan göra för alla er som drabbas är att tjata lite…

   Att du väljer att vara öppen och skriva om det i din blogg bidrar förhoppningsvis till att fler får upp ögonen för detta och Bowies hemska öde hjälper rasen ett steg åt rätt håll. För det är det nog ännu fler som vill tacka dig!

 10. Det är så fruktansvärt synd om Magnus som blir så hårt drabbad, 2 hundar i rad med DCM. Det önskar man ju inte sin värsta fiende. Jag hoppas bara att Bowie hänger med ett bra tag till.. Det är så sorgligt. Man tycker man gör det man kan när det gäller att använda så friska hundar som möjligt, men det hjälper ju inte. Det blir i alla fall ingen fortsättning på de linjerna. Bowies morfar dog i DCM för ett par år sedan och så här med facit i hand dog nog även hans mormor i DCM. Veterinärerna sa att det var en cancertumör som förmodligen ”exploderat” men det tror jag inte på längre Frown

  1. Men om vi ser just till exemplet Bowie så skulle man ju ha behövt vara synsk för att göra rätt på den parningen. Ingen visste då hur DCM nedärvs, ingen visste det vi vet i dag.

   ALLA uppfödare har ju gjort parningar där DCM ingått. Så det så.

 11. Jag vill bara lägga ut vad jag skrev i en kommentar på min blogg:

  ”Jag vill tillägga att jag har varit väldigt nöjd med Bowies uppfödare. Hon har alltid haft tid när man har haft frågor osv.
  Jag förebrår inte henne för Bowies död, jag tror inte att hon har hoppat över varningssignaler vad gäller DCM och parningen med den info. som fanns att tillgå 2005.
  Jag är väldigt nöjd med Bowie. Han är en underbar familjehund, stabil och otroligt snäll. Bowie har inte heller haft en sjukdag innan detta.”
  //Magnus

  1. När jag läste din blogg första gången så visste jag inte ens var Bowie kom ifrån. Och det är helt oviktigt i sammanhanget vilken kennel han kommer ifrån. Det kunde ha varit precis vilken kennel som helst!

   Att titta i backspegeln och prata om vem som gjorde mest fel för länge sedan är inte intressant, det viktiga är att alla gör vad de kan för att förhindra att fler hamnar i din situation i framtiden.

   Det gläder mig att Bowies uppfödare varit en bra uppfödare! Yes

 12. Blir helt förtvivlad av att läsa om detta. Har hela tiden haft en dialog med Marie och även Veronica som ägde Bowies morfar. Anledningen till att jag just ville ha min hund var just att Eddie var morfar. Fan fan fan….Känner så med husse….

  1. Ju närmare sin egen hund de hundar som dör är ju läskigare känns det ju. Det är jobbigt!

   Sen Bowies stackars husse som lever mitt i detta, för andra gången. Fyyyy!! Cry

 13. Usch, jag får en klump i magen varje gång DCM diskuteras. Jag har ju själv haft en DCM-hund och det är inget man önskar sin värsta fiende… Big Frown Jag hoppas innerligt att Merlin (som blir min sista dobbis p g a alla sjukdomar) blir en liten grånosad gammal farbror med personlighet och karaktär. Tyvärr så har ju han och jag oddsen emot oss… Frown

  Man får väl hoppas att poletten trillar ner någon gång och att uppfödare av rasen i allmänhet satsar på att använda äldre djur i aveln och kanske undviker vissa kombinationer. Kan för mitt liv inte förstå varför det ska vara så bråttom att sätta djur i avel när problemen ser ut som de gör… Rolls Eyes

  1. Ja, det är ju lite av ett lotteri men jag har ju insett att jag ska vara otroligt tacksam och glad över att Lina blivit så gammal!

   Det är och förblir en gåta det där med poletten. Jag förstår ju om tikarna inte kan vara hur gamla som helst vid parning men hanarna blir ju bara bättre med åren. Varför de ska vara 2 år när det är dags att avla fattar jag inte. Särskilt när jag ser hur ung ens hund faktisk är när den är 2 år. Oavsett om den är mogen och tävlingsduktig så är den ju inte ens klar i skallen ännu.

 14. Fruktansvärt med dcm. Cavalierer har också hjärtfel. Fast på den rasen finns klara regler att hålla sig till i aveln när det gäller hjärtan och hjärtstatus registreras också i SKK Hunddata.
  Detta har nu funnits i flera år, vilket gör att man kan välja avelshundar med bra hjärtbakgrund bakåt.
  På cavalierer i Hunddata kan man se intyg ua år efter år på hundar som gått i avel och sedan finns det ibland inget mer, trots att hunden bara är 5-6 år. Då kan man anta att hunden inte längre är ua och ägaren lyckats avvärja intyget…. Men där kan man också hitta de riktigt gamla hundarna med friskt hjärta! Snårigt värre, det krävs mycket för att kunna se vad som är bra bakgrund – ändå är man ju aldrig garderad.
  Många uppfödare lägger ut hjärtstatus för hela stamtavlan på sin hemsida. Dit kan dobermann också komma så småningom om ni inför central registrering av hjärtstatus och krav på det före avel.

  1. Tack bittis!

   Vi ligger ju tyvärr lite efter inom dobermannrasen… Big Frown

   Mycket bra att de får med hjärtstatus hos SKK också! Smile

   Jag hoppas att vi kommer ikapp cavaliererna snart. Om inte annat så tror jag att valpköparna blir mer kräsna och kommer sluta att köpa valpar från de högriskkombinationer som görs.

   Det bästa av allt är att jag tycker det är fler och fler uppfödare som säger att ”det här ska vi göra något åt” och verkligen gör det också, inte bara pratar. Det känns riktigt positivt! Yes

   Stämningen och inställningen generellt till sjukdomen inom rasen är ju åt ”rätt håll” och många uppföare jobbar aktivt på lösningar för Svenska Dobermanklubben. Hurra för dem! Grin

 15. Äldre avelsdjur i all ära. Javisst måste det vara bättre än att använda för unga djur. Men man blir f*n inte klok på den här förbaskade sjukdomen. Två kullsyskon som dött vid 5-6 ålder i dcm har båda föräldrarna i livet. Pappa drygt 11 år och mamma drygt 10 år. Det känns som om kommande dna-test är det enda man kommer att kunna gå på. Men till dess ”får en göre så gott en kan”.

  1. Ingen kan se in i framtiden, ingen kan vara helt säker på att inte hunden insjuknar väldigt sent.

   Men skulle man bara låta bli att använda hanarna innan de fyllt 5 år och lagt en ordentlig hjärtundersökning på det så hade vi ju undvikit avel på alla dessa fina hanar som gick i avel som 2-åringar och dog några månader senare. Bara den ändringen i aveln hade nog gjort mycket tror jag och det är mer än att göra så gott man kan just nu om du frågar mig!

 16. Hej Madde! Bläddrade igenom din blogg igen vilket jag inte gjort på ett tag, den är välskriven och har trevliga inlägg. Just här vid ”hjärtinlägget” tänkte jag att också jag ville lämna en kommentar. DCM är en fruktansvärd sjukdom som ingen av oss hundägare någonsin vill uppleva, det är helt klart. Dessvärre är det ett faktum att den inte bara existerar, vi har inte en aning om hur den egentligen uppkommer eller hur vi ska stoppa den. Tills forskarna hittar orsaken/genen samt kommer med solklara direktiv för hur vi ska få en DCM-fri ras så får vi hålla tillgodo med de uppgifter vi har idag. Inget av de tester som finns till förfogande just nu kan ge någon garanti för att inte hunden kan insjukna i princip direkt efter testet. Jag är fullständigt övertygad om att ingen av de uppfödare vi har idag medvetet avlar fram hundar med hjärtproblem, utan istället försöker göra sitt bästa med det avelsmaterial vi har och de testmöjligheter som finns. Därför tycker jag så illa om att höra och se hur folk som aldrig själva fött upp någon kull så bergsäkert uttalar sig om hur det ska göras. Att sprida information om DCM samt ha synpunkter om sjukdomen som sådan är en sak, men det är inte något konstruktivt i att sprida rykten om, skälla på eller kritisera de som faktiskt försöker göra något och arbetar långsiktigt. Följden kan bli att de helt enkelt tröttnar och lägger av – och vad gör vi då? Det krävs inte bara kunskaper om sjukdomar som DCM för att bli en duktig uppfödare, det behövs lite till. Så avslutningsvis, låt oss vara konstruktiva! Hälsningar, Katja

  1. Tack Katja!

   Tack för dina snälla ord om min blogg! Smile

   Tackar även för att du tog dig tid att skriva i just det här inlägget även om jag inte håller med dig i så mycket av det du skriver ang DCM.

   Jag tycker inte illa om att alla får vara med och tycka eller ha åsikter, jag tycker tvärtom att det är bra att vi är många som engagerar oss i DCM-frågan och att den tas upp och diskuteras.

   Uppfödarna har fått solklara direktiv på hur de bör avla tills forskarna hittar genen som orsakar sjukdomen. Vi vet dessutom med största sannolikhet hur sjukdomen nedärvs. Det är om något en sak som jag tycker illa om, att inte alla uppfödare gör sitt bästa för att följa de råden och direktiven vi fått.

   Sen måste jag även kommentera det här med att vara konstruktiv och sprida rykten osv. Jag har inte skällt på någon, jag har varit så konstruktiv jag bara kan och bygger allt jag skriver om DCM och avel på det som SDK fått som direktiv från våra hjärtspecialister.

   Så mycket skit som jag fått höra att en del skrivit om mig på fb, i mail, sagt högt på möten, gjort sig löjliga över mig på sina bloggar, folk har slutat hälsa på mig osv så är det tusan med stolthet som jag står för precis allt jag skrivit, sagt och gjort. För mitt samvete är helt rent på den punkten.

   Är det då några uppfödare som slutar föda upp för det plötsligt ställs krav på att avla på lite äldre och testade avelsdjur så är jag ledsen att säga det men då är inte det en förlust för rasen snarare tvärtom. Dobermannrasen skulle tjäna på det. Dessutom är de samma linjer som används i de flesta parningar flera gånger om så det är inte så att vi skulle gå miste om särskilt mycket heller.

   1. Superbra Madde! Kan inte annat än att hålla med om PRECIS allt du skriver i denna fråga!Smile

    Tycker också att man måste följa de råd som ges, oavsett om de ger 100% svar eller inte. För en sak är i alla fall säker, de blir ju inte fler DCM-valpar för att vi testar med de just nu kända testen. Om vi så bara kan hindra en kull efter DCM-föräldrar, så tycker jag att det är värt det. Känns så otroligt konstigt att man bara skulle fortsätta som om inget hänt, bara för att de test som just nu finns att tillgå inte ger 100% tillförlitliga svar. Alla måste ju göra så gott de kan, med den information som finns att tillgå. Om vi ska vänta på testet med stort T, så kanske vi hinner köra rasen ännu mer i diket än vi redan gjort. Å det är jag helt säker på att INGEN uppfördare eller valpköpar vill.

    Kan inte hitta ett enda påhopp i ditt inlägg, så det tycker jag är orättvist att skriva.

    Ska själv, såklart, välja en framtida valp efter testade och äldre föräldrar.

    Kram/ Maja & Selma Cool

  2. Hejsan Katja!
   Jo Forskarna har faktist kommit en bra bit på vägen! Bland annat så vet de att de flesta dobermann (för tyvärr så har just vår ras en egen typ av DCM, den skiljer sig ifrån t.ex Grand Daniosens typ) som bär på sjukdomen insjuknar och/eller avlider innan de fyllt 5 år. Därför ar deras rekommendationer bl.a. att vi använder äldre djur. Dessutom är det enda sättet att så säkert som möjligt kunna fastställa att hunden är frisk (för den tidpunkten) att göra endel kompletterande tester. Det betyder alltså att Ultraljud med dopplerteknik OCH 24-tim Holter tillsammans måste tas för att kunna fastställa säker status (för den tidpunkten).
   Vad gäller hurvida ”vi” har rätt i att ha åsikter om avel trots att ”vi” inte fött upp hundar själv så vill jag bara säga att det är väl självklart att ”vi” har! Varje dag så gör du exakt desamma utan att ens tänka på det, du har röstat fram en regering som ska se till vår trygghet bl.a. Du förutsätter att bilen du kör är säker, och du tycker antagligen att det är bra att vi har ett system som ger dig som konsument rätt att påverka vad du konsumerar.
   En uppfödare drar i mångt och mycket ett stort lass, men det betyder inte att ”vi” inte får ställa frågor eller till och med krav på den ”produkt” de tillverkar, det är ”vi” som ska leva med hunden sen..
   Jag har aldrig sett att en enskild uppfödare har blivit uthängd eller kritiserad som du skriver, jag kan ju ha fel, men då får du visa mig vart isåfall. Däremot så tycker jag helt tvärtom, så länge som jag varit med så har aldrig stämningen varit bättre! De allra flesta är rörande överens om hur ”vi” vill ha det, och många broar har byggts i tron om att ”vi” kan få bort de skrämmande 57% ur sjukdomslistan för just DCM. Det är ytterst få som anser att det är ”bråkigt” och det är ju synd, men så är det väl kanske alltid.
   Jag hoppas iallafall att statistiken vänder, och att det inte medför att vi får in nya problem. Lycka till med din hund/ dina hundar och att ni får ett långt och lyckligt liv ihop!

 17. I dagsläget känns det som om man endast lägger vikt vid Holtertestet, och ogenomtänkta åsikter som ”man testar bara hälften, man luras, att endast ultraljuda hjärtat är som att bara hd-röntga ena benet” åsikter skriks ut. Hemsideägare låter sina ”åsiktsläsare” kalla uppfödare för kärringar och andra fula tillmälen.

  Valpköpare flyr rasen och uppfödare slutar. Är det vad vi vill? Är det vad jag vill? Nej, knappast! Jag älskar dobermann, och vill fortsätta leva med dessa underbara hundar, i med och i motgång.

  Jag är övertygad om att respekt, ödmjukhet och kunskap är enda sättet att stoppa rasens fruktade hjärtsjukdom. Och det måste vi göra tillsammans.

  För mig är ALLA resultat viktiga när det gäller Dilaterad cardiomyopati på dobermann. Både Holter, Ultraljud och DNA.

  I dagsläget vet ingen exakt hur vi skall få stopp på hjärtproblemen, och medan forskarna jobbar på saken är jag säker på att vi tvåbenta absolut måste ta tillvara på samtliga resultat som registreras gällande DCM och dobermann.

  1. Nu är det så att jag tycker det är rätt fräckt att kopiera in en text rätt av utan att hänvisa till källa.

   För jag antar att det inte är textskrivaren själv som skrivit under som ”Dobbi”. För att förtydliga så är texten skriven av Jeanett Lemmeke på Kennel Jean Dark och går att läsa via hennes hemsida, hennes blogg.

   1. Ordning och reda på dig Emelie, jag brukar inte läsa Jeanetts blogg så det var bra att du förtydligade vad det var för text. Yes

    Bra att min blogg läses även av uppfödarna även om jag inte håller med om att det är ogenomtänkt att göra både holter och ultraljud.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette