Fedor del Nasi

Ingen har väl undgått att den välkända avelshanen Fedor del Nasi dött.

Jag kunde egentligen inte bry mig mindre om just hans död, mitt intresse för honom är litet, men det märks ändå att han dött. I gruppen ”Dobermann DCM” på facebook t ex så har frågan om vad han dog av fått 154 svar i dagsläget. Några tycker att man inte ska ställa den frågan så nära hans död och det har blivit tjafs. (Uppdaterat; admin på sidan tog bort tråden som fick ännu fler svar och var väldigt intressant. Tyvärr får jag säga men jag är inte förvånad.)

Om jag inte är helt ute och cyklar så har Fedor lämnat 300 kullar efter sig. Skulle man räkna hur många avkommor han lämnar efter sig i form av barn och barnbarn så pratar vi om väldigt många tusen hundar.

Jag blir faktiskt förvånad när en hund som gått i avel efter sin död plötsligt blir en ensak för ägaren. Att låta sin hund gå i avel innebär ett ansvar. När hunden lever kan det inte pratas nog om rosetter och fina titlar, när hunden dör blir det resultat som kanske är viktigast av allt plötsligt respektlöst att prata om. Sorry, men det inte är så det funkar och är man inte medveten om det så tycker jag att man kan låta bli att låta hunden gå i avel.

I Fedors fall är det ju dessutom medveten valpfabrik vi pratar om så hans död berör ju väldigt många kennlar och hundägare. Det är ju på nivån att hans eventuella obduktionsprotokoll borde ju skickas ut med nästa nummer av dobermanntidningen som bilaga.

Men varför är det så sabla känsligt? Jag förstår att sorgen efter en hund är stor, själv tycker ju att Iris är världens bästa hund och bara tanken på att förlora någon av mina hundar gör att mitt hjärta nästan stannar. Den hemska dagen det händer så kommer jag däremot inte ha några som helst problem med att berätta av vad.

Vad är det som gör att hundägare vars hundar gått i avel blir så himla hemlighetsfulla?

Jag kollade även på det youtubeklipp som någon knåpat ihop till hans minne. Blev väldigt förvånad när jag såg klippet. Nu vet jag inte vem det är som gjort det men vad tänker ni på när ni ser det?

38 svar på ”Fedor del Nasi”

 1. Jag tänker att det är underligt att en hund som verkar bara ha använts till utställning är så populär inom aveln utav en ras som borde avlas på bruksegenskaper?

  1. Ryktet säger att Fedor var en rätt lam hund. Dvs inte hade det där riktiga drivet för bruks och tävling. Men han var tydligen väldigt snäll hund.

   Så lite knas är det väl kanske att en hund som får så många kullar inte gått bättre på tävlingsplanerna, tyvärr.

 2. Det första jag tänker och ”känner” är faktiskt ”fy faaan”! och annat ofint, när man i första bilden möts av en liten gosig valp som har fått sina vackra öron och svans stympade för ägarnas höga nöjes skull.

  Jag mår så illa av såna hära typer av övergrepp på försvarslösa djur…finner inga ord.

  Ståtlig hund, men är han inte ”för” uppumpad och muskulös?

  1. Jag tycker också att det är lite läskigt när kuperade valpar har sånna ställningr på skallen. De ska ju rumla runt och vara valpar, inte ha luciakrona på skallen. Frown

   Jag tycker mer han ser mätt ut än musklig på en del av bilderna faktiskt.

  1. Simon (Kennel del Nasi) har lagt ut filmen ovan på sin hemsida så har har ju offentligt gått ut med att Fedor är död. Man får hoppas att han kanske bara väntar på en obduktionsrapport och sedan väljer att berätta vad han dog av.

 3. så många kullar? sen kupera hundstackarn? ja de märks ju att de använt hunden för dess egen skull, men kan ha fel..men min åsikt och mina misstankar, de står ja då fan för!! Really Angry

  1. EXAKT vad jag också tänkte! Var är bilden när han ligger och myser i soffan? Ligger och solar på gräsmattan? Leker med favvobollen?

   Men som sagt jag vet inte vem det är som gjort yt-klippet.

   1. Precis! Visst är det fint med kort på hunden uppställd och stilig men var är alla fjantiga bilder?

    Dem där bilderna som gör att man ler sådär stort och fånigt eller mys bilderna som får en att minnas speciella tillfällen – t.ex hundens första bus med en annan hund, hundens första badbilder osv osv..

    Det är dem bilderna jag uppskattar mest!

 4. Jag reagerade på samma sak som Daneille…Inte ett enda kort på lek, bus eller mys.

  Säga vad man vill, han var en fantastiskt vacker hund (även om han hade varit ännu finare som han kom till världen) , så kan ju inte det vara det enda som räknas?!
  Jag kan i min vildaste fantasi inte förmå mig att förstå hur man kan föda upp /äga/leva ihop med en hund om man inte tänkt dela all sin kärlek och glädje med den. Utan istllet använda den som avelsmaskin och skönhetstrofé. Man får ju hoppas att så inte är fallet och att dte bara är så jag uppfattat det efter att ha sett videon.

  R.I.P Fedor

 5. Om det nu är någon annan som gått ut med att han är död så tycker jag inte att det är konstigt att dödsorsaken inte står. Jag tycker att man har rätt att sörja sin hund och gå ut med dödsorsak när man känner för det. Däremot tycker att man SKA gå ut med dödsorsak när en avelshund går bort men man får respektera att alla ägare inte vill lägga ut det på två röda.

  Sen blir jag lite fundersam över att många verkar så förfärade över att det avlas på en ”utställningshund”. Han har IPO 1 och ZTP vilket är MYCKET mer än vad många avlesdjur i Sverige har. Aveln i Sverige är tyvärr i många anseenden inte ett dugg bättre.Det finns de som avlar på arbetande hundar men det är ju mer som använder sig av omeriterade hundar.

  1. Man får sörja hur länge man vill, så klart!

   De flesta brukar ju skriva på hemsida/blogg/facebook rätt fort att hunden dött. Jag kan bara konstatera att det tar verkar ta längre tid för matte/husse till avelshane innan de har sörjt färdigt.

   Fedor var ju dessutom inte en av avelshanarna i mängden, han var en fabrik.

   Vad gäller hans titlar IPO I och ZTP V1B så är ju i alla fall det sistnämnda inte särskilt överdrivet bra på något sätt. Så så mycket mer än en del svenska halvdana hundar som går i avel är det ju inte om du frågar mig.

   Sen har du ju helt rätt i att många avlar på skit även här hemma i Sverige. Det är lika illa det även om de kanske inte får flera tusen avkommor som Fedor fick.

  1. När började vi jämföra MH med IPO I och ZTP? Question Jag skrev att ett ZTP med resultat V1B inte är särskilt jättebra.

   Men självklart är det bättre än bara genomfört MH, inget snack om saken.

 6. Jag menade att de meriterna han hade var mycket bättre än vad en hög andra svenska avelsdjur har. I många fall har de ett MH och inget mer, då menade jag att ett ZTP och IPO 1 är MYCKET bättre Wink

  1. Ok, då är jag med.

   (Men jag tycker fortfarande att ett bra MH kan vara mer att hänga i granen än ett ZTP med betyget V1B).

 7. Ja, vad ska man säga? Tvivlar på att de haft rasens bästa för ögonen när man gjort valet att använda en och samma hane på 300 kullar.

  Jag ger inte mycket för varken ztp eller en ipo1 på en hund med, utöver det, enbart utställningsmeriter. De säger ungefär ingenting.

 8. I min mening är en IPO 1 tittel inte mycket till merit om man sen inte fortätter att meritera upp sin hund
  om man nu tex fått sin IPO 1,a utomlands, och sen inte fortsätter träna när hunden kommer hem igen????? IPO 1 gör ju också att man kan ställa i bruksklass och då är det betydligt lättare (snabbare) att få sina championtittel för att sedan börja avla hej villt .

  Man kan med all sanorlikhet få div tittlar utomlands utan att anstränga sig allt för mycke…

  Och har man typ tagit IPO 1 utom sveriges gränser så tycker jag personligen att man skall göra något liknande i Sverige som styrker att hunden i fråga verkerligen gjort vad som krävs, för i detta fall få tittlen IPO 1 Låter ju bra på pappret

  1. Själv kan jag tycka att tex LP1-LP2- kanske även LP3, KORAD, CK på utställning

   eller att hunden tex godkänd och uppflyttad ur lägre klass i bruks, givetvis är IPO1 en merit,
   kanske man reagerar lite just för att det ofta finns med IPO1 titel bland utställningsmeriter, och inte IPO 2 eller IPO 3
   Sen är väl en stor merit om hundägaren i fråga är aktiv och tränar någorlunda regelbundet med sin hund. Tyvärr är det alldeles för mycket utställningsmeriter som pioriteras, tänk om det kunde vara tvärt om i stället, utställningsmeriterna visar ju bara på det extriöra..och det går ju betydligt fortare att få dom meriterna i utställningsringen än få sin hund tex meriterd en bit upp i klasserna innom lydnad eller bruks För då får man ju ”jobba” lite med sin hund.

   Sen till sist så måste det ju inte vara en massa LP titlar, Om jag ser tex på min Rex så är han viltspårschampion, har CK och BIM på officiell utställning, tränad och utbildad på läcksök under ett års tid, och grundcertifierad i Gas och Läcksök, vi har lagt åtskilliga timmar i skogen på spårträning, eftersöksträning, eftersökskurser, tränad i viltsvinshägn m.m han har gjort sitt MH är är korad. han har agerat trapihund för otrygga hundar, gått div lydnadskurser även om det inte är hans grej att vistas på lydnadsplanen.. och det han har i bagaget kallar jag ”Meriter” Yes

  1. Jag kan bara tala för mig, och jag anser att det krävs betydligt mer än IPO 1 för att träknas som bra merit. Alldeles särskilt för att dobermann som, iaf på pappret, är en bruksras. Att då använda hanar till avel som inte har mer än IPO 1 och ZTP 1B bidrar, enligt min mening, till att rasen ytterligare försämras från arbetssynpunkt.

   Om vi menar allvar med att framhäva dobbisen som en bruksras så måste vi börja jämföra vår ras kapacitet med andra bruksraser. Och det blir, naturligtvis, skrattretande att hävda att IPO 1 är en merit om man tex jämför med mallar, schäfrar etc.

   För mig är bra meriter på AVELSdjur (variationer/undantag kan naturligtvis finnas):

   – ZTP 1A och/eller godkänd korning +450 (lite beroende var kryssen sitter)
   – Hälsostatus ok vad gäller bla HD, DCM-screening ok och/eller väldokumenterat låg förekomst av DCM i stamtavlan
   – Godkänd exteriör, korning
   – Bruksmeriter på högsta nivå, dvs minst IPO 3 eller svenskbruks elitklass eller tjh polis/väktare eller stamtavla med linjer med dokumenteratde arbetsmeriter

   Man kan tycka att det är högt satta mål – men om vi ska lyckas förändra dobbisens kapacitet som brukshund, och därmed förares vilja att använda dobbisen, så måste det till drastiska åtgärder. Och visst finns de här avelsdjuren, även om de inte är många…

   Så tänker jag!

 9. Som flera har skrivit, varför kupera öronen på en valp? Det ger inger styrka till att hunden blir en bättre bruksras som dobermann är. Är inte överhuud taget insatt i hunden ”Fedor” men varför para så mycket så att det blir 300 valpar förstår jag icke, nästan lika illa som hunden:
  Hungergunn Bear It’n Mind – Vizslan som vann Crufts in 2010 har haft 577(!) valpar på 89 kullar….Sweat
  http://pedigreedogsexposed.blogspot.com/2011/06/stop-in-name-of-love.html

  1. Pia, jag vet inte vad som är värst, att man fortfarande får kupera i en del u-länder eller att folk fortfarande vill kupera sina stackars hundar. Hemskt är det i alla fall.

   Sen är jag ledsen att säga det men Fedor hade inte 300 valpar utan KULLAR efter sig. Eek!

 10. Jag blir så ledsen när man inte ser att hunden verkar få vara hund på en enda bild. Alla försök att få fina öron, fruktansvärt.
  Det är tragiskt med dessa valp-fabriker.

 11. Finns det ingen begränsning för hur många kullar en hane får användas till en tik får väl om jag förstått det rätt bara ha 3 kullar. Åtminstone i Sverige. Även hanarna borde ju ha någon spärr för att undvika för mycket inavel. Egentligen borde ju alla obduktionsprotokoll vara offentliga för hundar som använts i avel. Även bra om iaf uppfödarna får info från valpköpare om vad valparna avlider av. Annars kan de ju tro att de avlar på bra linjer för de hundar de behållit varit friska trots att halva kullen avlidit för tidigt pga någon defekt.

  1. Offentliga obduktionsprotokoll skulle vara bra.

   Jag upplever att ofta att när hundar dör så har ägarna inga som helst problem med att berätta varför hunden dog. Om det inte gäller avelsdjur, då plötsligt blir hemligheten om hundens dött plötsligt en del av sorgen och något som är jättefult att fråga eller prata om enligt ägarna till dessa hundar.

   Jag vet inte varför det är så faktiskt. Jag vet bara att det är tråkigt och dumt att det är så. Som valpköpare tycker jag att det är viktigt att man får veta utan krusiduller. Jag vill också att man ska kunna prata om det utan att bli beskyllt eller anklagad.

   RAS rekommenderar ju att hanar inte ska lämna mer än ett visst antal kullar efter sig men det följs ju inte på samma sätt som det görs med tikarna.

   Tack för din kommentar Janna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette