Don Dante Zamolxis och DCM

I dag hittade jag av en slump detta när jag sökte på Linas pappa Don Dante Zamolxis;


Det är första gången jag sett vad jag påstått i så många år svart på vitt; Death cause: DCM. Och då är det sex år sedan som hunden som lämnade minst 135 valpar efter sig dog.

Det verkar visserligen vara en sida där man kan gå in och ändra informationen lite som man vill men ändå. Det står där på min skärm.

Hela kvällen har jag tänkt på det. Läst inlägget där jag första gången tar upp på bloggen vad Don Dante dog av. Det var 2007 och jag skrev ett inlägg om syskonparningar i Linas stamtavla och vad jag trodde Dante dött av, dvs hjärtat. Linas uppfödare svarade i en kommentar på bloggen som alla kunde läsa;

(Jag ändrade tyvärr i mitt inlägg och skrev dit råttgift istället för hjärta men själv var jag helt övertygad om att det var hjärtat. Råttgiftet är för övrigt bara en av många dödsorsaker jag hört om. Man kan säga att Dante dog av allt utom just DCM…)

Samtidigt fick jag tiotalet långa privata medelanden på facebook där jag fick veta vad det skulle innebära i praktiken om jag fortsatte skriva om liknande saker. Delar av dessa ser ni här till höger. (Sen var det länkar och långa utläggningar om hennes avel också)

Men budskapet var solklart. Risker, ovänner, osämja, folk som skulle gå i taket, tänk dig noga för, du kommer att bli utfryst… osv

Vet fler uppfödare som reagerat ungefär likadant när valpköpare haft åsikter eller skrivit på bloggar/forum.

När jag nu ser den där hemsida att det jag påstått så länge och alla vetat men aldrig vågat säga, för det skulle ju vara ”förtal och häxjakt”, kan jag inte låta bli att känna mig… lättad.

Samtidigt är det så sorgligt att det skulle ta sex år från att han dog tills jag kunde läsa orsaken på en hemsida. (Så vitt jag vet har Dantes husse fortfarande inte erkänt att det var DCM.) Hade Dantes avkommor använts lika flitigt i aveln om han sagt som det var från början?

Dante är ju bara en i mängden av stora avelshanar som dött av mer eller mindre allt förutom just DCM trots att de trillat pang bom döda ner i ung ålder. Nu sist läste jag t ex att Boris iz Doma Domeni inte dött av DCM utan (ni kan aldrig gissa) ….förgiftning! Låt oss hoppas att vi slipper vänta sex år innan sanningen kommer fram i alla fall.

Önskar att alla hundar som går i avel förpliktigades att skicka in obduktionsprotokoll eller veterinärintyg med trolig dödsorsak till SKK.

Att det är som det är nu är inte ok. Det är inte ok att uppfödare/hanhundsägare försöker tysta ner valpköpare, ljuger om hälsokontroller, försöker anmäla och driver hatkampanjer mot oss som skriver och har åsikter om deras avel, inte talar om vad hundarna dör av och fortsätter avla på bajs.

57 svar på ”Don Dante Zamolxis och DCM”

 1. Att det står DCM på doberman rewiew,??? Svart på vitt kan man väl bara få på ett obduktionsprotokoll.

  Inte på att det står på en hemsida, personligen så tycker jag nog att man kan ta ev dödsorsak med ägaren i fråga, inte spekulera på en blogg..många Dobermann har drabbats av DCM men här tycker jag nog att du hänger ut både Dante och Rickard..lite väl mycke, i övrigt gillar din blogg och följer den gärna, men inte detta inlägg .

  1. Sören, jag skrev att det är första gången jag ser det svart på vitt. Men är som sagt medveten om att man kan ändra själv där lite som man vill. Så jag fattar att det inte är Rickard som uppdaterat.

   Jag har suttit och och försökt leta upp mailet jag fick från Linas kullbrors husse där han skrev och berättade för mig hur de varit ute och lekt och hunden plötsligt dött i språnget. Hur husse försökte göra hjärt-lungräddning på sin hund till ingen nytta.

   Hänga ut någon, allvarligt Sören. I det här fallet gäller det MIN hund som jag älskar över allt annat. I år har jag undrat, oroat mig, tänkt på det, letat efter svar. Sedan snart 5 år tillbaka har jag tänkt på det varje gång Lina hostat till. Dör hon nu??

   Linas uppfödare tror jag faktiskt att hon trodde på ”råttgiftet” så henne ljög han ju för i så fall. Jag vet en annan uppfödare som använt Dante i avel och h*n frågade Rickard direkt och då ville han inte svara.Vad är det för ett jävla sätt när han ljuger eller inte vill svara de uppfödare som använt Dante?

   Dante har fått över 130 valpar och flera av de valparna har gått i avel. Jag vet inte någon annan hanhundsägare i Sverige som låtit sina hanhundar gå i avel lika mycket som Rickard med Dante och Valdo. Gäller verkligen regleln att låta sin hund gå i avel hur mycket och ofta som helst utan att behöva ta några som helst konsekvenser eller noll ansvar?

   Jag blir så jävla arg och ledsen att jag börjar gråta när jag tänker på det!

   Vad gäller Jens Häggström så vet jag mycket väl vad han har sagt och skrivit. Jag har varit på hans föreläsning, det var han som gjorde holter och UL på Lina och vi har haft mailkontakt. Det var dessutom jag och Emelie som uppdaterade Svenska dobermannklubbens hemsida och la ut alla dokument som Jens och co hjälpte oss med.

 2. För att det ska sluta hymlas och smusslas kring dödsorsaker borde det bli obligatoriskt med obduktion (om hunden har använts i avel)när man har en ras som är så pass utsatt som Dobermann är i dagsläget med DCM. Visar obduktionen att DCM var dödsorsaken borde det automatiskt föras in i ett register där vem som helst kan gå in och ta reda på dessa fakta.
  Det tycker jag att man är skyldig alla valpkörare.
  Valpköpare har såklart skyldighet att själv ta reda på så mycket som möjligt innan sitt köp, men får man inte veta sanningen är det svårt.
  Att vara oärlig angående sådant här brukar så småningom slå tillbaka på en själv, men det är ju synd att så många oskyldiga ska drabbas för att någon/några inte vågar erkänna sina misstag.

  1. Grejjen är ju att det inte är fult eller dumt att ha en hund som dör i DCM. Det är ju lika smärtsamt om hunden dör i ung ålder oavsett orsak.

   Och jag har viss förståelse för att man inte vill att ens älskade hund ska obduceras. Jag hade inte velat obducera mina älskade djur heller. Men då kanske man ska tänka till lite innan man låter sin hund gå i avel? Och vill man inte obducera, säg som det är. Han/hon trillade död ner, antagligen var det DCM men jag vill inte obducera. Så odramatiskt är det.

   De är det förbannade hemlighetsmakeriet som är så respektlöst mot alla valpköpare och andra kennlar som kanske använder samma linjer i sin avel.

   Själv har jag ju lärt mi min läxa ordentligt. Kommer aldrig mer att köpa valp efter hundar som inte är testade ordentligt med både holter och ultraljud och är äldre. det är det som är det braiga, man lär så länge man lever! Yes

 3. Om man ger sig in i aveln så får man räkna med att bli skärskådad från alla håll. Och om man som uppfödare har rent mjöl i påsen har man inget att oroa sig för. Orkar man inte med att bli synad i sömmarna och ifrågasatt i sin avel så ska man nog syssla med annat. Tycker det är bra att det finns personer som bryr sig om aveln på ett genuint sätt och om fler hade varit ordentligt pålästa samt mer intresserade av olika raser ursprungliga arbetsområden så hade aveln sett annorlunda ut. Om man som uppfödare har gjort ett fel är det inte så svårt att erkänna det och lära sig av det. Men tyvärr finns det för mycket prestige i hundvärlden. Så länge folk pratar positivt om en så är allt frid och fröjd men när ens prestationer eller avel blir ifrågasatt så håller FIB (föreningen för inbördes beundran) varandra om ryggen. Man manipulerar valpköpare och slår i dom allsköns lögner och påstående,mörkar HD-resultat och snackar skit om de som inte rättar in sig i ledet! Tycker det är skönt att det finns folk som vågar ifrågasätta och väcka debatt. Och att motståndare då väljer att kasta skit,frysa ut och hota säger mer om dom än om den som ifrågasätter. Valpköpare är sårbara som nya och har svårt att värja sig mot alla ”duktiga” uppfödare och förståsigpåare och köper för det mesta allting rakt av. Tack för mig och en eloge till dig som vågar stå för dina åsikter. Vi lever trots allt i ett fritt land.

  1. FIB ställer till mycket dumt ja…

   Jag vet inte ens vad jag ska svara dig annat än att jag håller med i varenda ord och så vill jag säga tack för elogen! Big Smile

 4. Verkar som man kan titta vilka IP nr som skrivit info på hundarna Madde.
  Den som fyllt i uppfödare är IP i rumänien (uppfödaren själv?)
  Den som fyllt i titel är IP i sverige (Rickard själv?)
  Den som fyllt i DCM har IP i finland, denna info är tyvärr bara spekulationer och betyder ingenting mer än om vi hade fyllt i det. Kanske troligt men inte fakta Frown

  Vad sen dante dog av är en annan disskution, men att säga att denna info betyder något är inte direkt grävande journalistik. Sorry Madde, jag hade också velat veta. Försökte hitta Rickards mail igår för att fråga själv, men verkar finnas fler än 1 med hans efternamn. Jag ska kolla vidare.

  1. Så klart att jag fattar att det inte är R som lagt upp det där. Som jag skrev ovan, han ljög ju för Linas uppfödare som använde Dante två gånger och ville inte svara en annan uppfödare som också använt Dante och ställde frågan direkt till honom.

   Det var bara att när jag såg det i går så var det som att 5-6 års väntan äntligen var över, jag kunde inte sluta tänka på det och bara tanken på att sanningen stod där på skärmen gjorde mig så lättad.

   Själv gissar jag att R aldrig kommer att svara på frågan. Frown

 5. Att använda sina hundar i avel innebär ett stort ansvar även efter det att hunden tackat för sig. Man kan tyvärr inte tycka att det är hemskt att obducera sin hund efter ”tveksamma” dödsfall på avelsdjur, har man problem med den biten skall man inte beblanda sig med den första delen av avel heller! Detta är ett ganska vanligt problem inom vår ras, man skiter i att obducera för man har fullt upp med att sörja och då vips glömmer man ansvaret man har att ta reda på dödsorsaken. Man glömmer oron valpköpare till avkommor brottas med när dom inte får raka svar vad föräldrarna döt av och det tycker jag är sorgligt.

  Så ni som sysslar med uppfödning eller lånar ut era hundar till avel det är er förbaskade skyldighet att obducera och lägga ut informationen gällande dödsfall.

  Du har en bra och saklig blogg Madde, osis bara att ni är ett par stycken med bra bloggar som sänker registreringssiffrorna för rasen Wink

  1. Jag önskar att jag hade en sån makt att jag påverkade registreringssiffrorna!

   Fått mycket positiv respons från blivande dobermannägare som hittar till min blogg, så med lite tur kanske någon lärt sig något i alla fall! Smile

 6. Madde, sista gången jag läser din blogg… Att gå efter rykten?! Boris Iz Doma Domeni dog i en ung ålder ,JA men hör av dig till ägarna och fråga efter hans dödsorsak istället för att läsa rykten. Alla hans kullsyskon LEVER och är friska ta reda på fakta innan du skriver. Han är inte den fösta doberman som har dött i ung ålder, det behöver inte betyda DCM… Alla som kommer med falska rykten av bra avelshanar vill bara säga tycker synd om er, konkurrenter eller avundsjuka. Man kommer aldrig från rykten så är det…

  1. Rykten-smykten säger jag bara.

   Boris lämnade efter sig minst 13 kullar och ingenstans har jag hittat att uppfödare eller ägare skrivit vad han dog av. Men du tycker att JAG ska höra av mig till uppfödaren och fråga, skämtar du?

   Tyck inte synd om mig, jag verkar ha haft en sån tur att min hund inte drabbats av DCM trots att hennes pappa och kullsyskon dött av det på tok för tidigt.

   Tyck synd om alla dem som har valp efter Boris och som jag aldrig får svar på vad som egentligen hände. Som liksom jag spenderar sin tid med att ständigt oroa sig för när hunden ska dö, hur mycket du ska våga motionera den för att hjärtat inte ska brista ännu tidigare, varje gång man ropar på hunden när den ligger och sover och inte reagerar direkt varje gång hinner tänka ”Nu har det hänt, nu är hon död”.

   Känner du någon som skulle vara avundsjuk på det? Vari ligger konkurrensen i det?

   Och det är hur lätt som helst att komma ifrån rykten, det är bara att berätta sanningen och stå för den.

   1. Har du svårt att förstå vad jag skriver, behöver du lite hjälp i svenskan eller? För det första jag tycker inte ett dugg synd om dig!!!! För det andra så skrev jag klart och tydligt att ALLA Boris kullsyskon är friska och mår bra, alla LEVER!!!! så blanda inte in hundar som du inte vet ett piss om på din logg! Kan du vara snäll och nämna en jag begär bara en av Boris avkommer som har dött av DCM??? Du verkar inte veta vad du snackar om. Eftersom du skriver att varken uppfödare eller ägare säger vad Boris har dött av så kan du väl inte börja spekulera, det finns många dödsorsaker, det finns inte bara DCM. En av Boris Kullsyskon finns i sverige, du kanske inte visste det heller. Du verkar vara den typen som inte kan inse sanningen, och att alltid måste ha rätt.

    1. Inga problem att förstå vad du skrev.

     Och jag antar att du menar Boris kullsyster som ägs av kennel Dobermundes här i Skåne och har haft i alla fall två kullar? Vad har den tiken med det hela att göra?

     Avelsdjur som får många valpar och kullar bör redovisa dödsorsak för att undvika just den hemska ryktesspridning du tar upp. Jag tror nästan att det är du som inte riktigt förstår vad jag menar faktiskt.

     Jag känner absolut inte av ett behov att ha rätt, tvärtom önskar jag att jag skulle ha helt fel i mina spekulationer. Men då vill det till att ägarna till dessa avelsdjur bevisar motsatsen.

     Och jag har bara haft äran att träffa en av Boris valpar, en hund som jag beundrat och hejjade friskt på under hans fina tävlings- och utställningskarriär, men som tyvärr dog knappt tre år gammal här i våras.

 7. Tur att Boris dog av naturliga orsaker med tanke på antalet gånger han haft ”skoj” i sitt liv. Ja, den stammen har man all anledning att vara avundsjuk på….

 8. Madde!!!! Vad jag menade är att ALLA Boris kullsyskon LEVER och är friska, Då menar jag syskon och brödrar (Bentli, Barcelona Brava, Brabus, Bombardje) FULLT FRISKA. Kombinationen mellan Fedor Del Nasi & Barcelona Iz Doma Domeni visades vara så bra att den gjordes om, där det föddes 9 valpar där alla LEVER och är friska i den kullen hittar du bland annat Pride of Russian Dasha som blev IDC Sieger 2009. Så vad jag menar är att det bara är spekulationer i att Boris dog av DCM!!!!! En annan sak Benli Iz doma Domeni som ägs av Dobermundes kennel har fått 3 Kullar, jag hoppas hon ytterliggare får en kull till, för den blodslinjen är en av världens bästa, och jag är en intresserad valpköpare av just den blodslinjen….. Men du nämde en valp efter Boris som dog i ung Ålder, honom är jag mycket intresserad av, kan du ge mig hans namn eller regnr så ska kolla upp honom själv, menar du att han dog av DCM eller han hade kanske en annan sjukdom, det finns ju inte bara DCM hos dobermann eller???? I våras dog en valp från Kennel jean Dark 3 månader gammal när hon var ute och lekte, då kan jag inte säga att det va DCM… Man kan inte sitta och spekulera om man inte vet fakta, spekulationer kan man hålla för sig själv…

  1. Skulle Benli Iz Doma Domeni ha en av världens bästa blodslinjer? Är det hälsan, arbetsbarheten, exteriören, mentaliteten eller något annat du tänker på då?

   1. Sabina, dom som förstår om blodslinjer behöver inte svar på den frågan.. Men jag kan vara snäll och svara dig. Hälsan alla fullt friska då förutom Boris och då räknar jag med D kullen också eftersom det är samma kombination. Arbetsbarheten, absolut titta på stamtavlan där hittar du bla JIVAGO v.h. WANTIJ med IPO 111, tittar du vidare i stamtavlan så ser du hur högt arbetsmeriterade dom är. Exteriören talar väl för sig sig du kan se på resultaten. Mentaliteten är super. Behöver du hjälp med något annat?

    1. Nej, jag behöver inte hjälp. Men tack ändå! Smile Det var verkligen snällt!

     Det du skriver om imponerar inte på mig, vare sig det gäller bedömning av ”blodslinjens” friskhet, arbetsbarhet eller exteriör.

     Dobermann är tyvärr idag – enligt min mening – en delad ras. Exteriörhundar för sig, och brukshundar för sig. Det finns mycket få dobermannkunniga som skulle hävda att Jivago var en enastående brukshund, än mindre de linjer han är resultatet av eller de kullar han producerat.

     Ditt trevliga (!) svar ovan, och de uppfattningar som du redogör för där, visar att det finns mycket stora skillnader mellan hur människor uppfattar avelshanars duglighet och vad som är en idealisk och rastypisk dobermann.

     Jag hoppas att alla som intresserar sig för avel tittar långt mer bakåt i stamtavlan än bara den aktuella avelshanens kull. Jag hoppas att alla som producerar valpar ska titta på långlevnad/hälsa, mentalitet, funktionalitet och exteriör – och just i den ordningen. Och då för att förtydliga (det är här vi tycker rejält olika!):

     Långlevnad = Linjer som i generationer bakåt har en medellivslängd på åtminston 9+
     Arbetsmeriter/funktionalitet = linjer med mer än ZTP 1B och IPO 1 som enda merit, betydligt mer!
     Exteriör = Något helt annat än vissa vinnande IDC-hundars exteriör, typ Fedor… Wink

  2. Maria, till att börja med så nämnde jag bara Boris i inlägget för att jag samma dag eller dagen innan såg det där påståendet om att han dog av förgiftning. Och att jag då direkt reagerade på att det var samma rykte som gick om Dante. Och att jag förstår att det tyvärr blir så när ägarna inte kan säga hur det ligger till.

   Vet du hur DCM nedärvs? I så fall vet du att i samma kull kan vissa valpar vara helt fria och resten drabbade av genen. Det är med andra ord inget konstigt med att en hund kan dö i DCM och övriga kullsyskon vara helt friska (sen vet man ju inte om de är genbärare eller dör lite senare för det).

   Sen tror jag du och jag har lite olika syn på vad en bra kombination innebär. Beviset på bra avel för mig är inte att hunden blir IDC-vinnare (även om det så klart är väldigt kul!)

   Vidare vill jag klargöra att jag inte på något sätt tycker illa om Boris eller någon annan hund i hans stamtavla. Jag känner en person som träffat hans pappa Fedor som sa att han var en urmysig hund. Att alla hans syskon lever och mår bra är ju finemang! Den Boris-sonen jag följt var ett föredöme för rasen med sitt trevliga sätt och fina meriter. Snygg var han också.

   Det är det faktum att varken Fedors eller Boris ägare gått ut med informationen om vad de dog av som jag stör mig på. Inget annat.

   Nu till tiken som bor på kennel Dobermundes. (Gissar att du redan har en hund därifrån?) De kullarna hon har fått måste ju tillhöra Sveriges sämst undersökta och utvärderade? Oavsett vems fina blod som flyter i deras ådror.

   Vi tar en titt på de tre kullarna hon haft;

   (Infon ovan kommer från Emelies braiga statistiksida som hittas här; http://mlie.se/dobermannstatistik.html )

   Av de 18 valpar som borde ha gjort MH vid detta läget är det 2 som haft duktiga ägare!
   Av 18 valpar så är det 1 som kollat höfterna.
   Bara 2 av hennes 27 valpar är ögonkollade.

   På tre år är det INGEN av valparna ur B-kullen som varit ute och tävlat. Vad som är så himla bra med dessa hundar att hon ska paras en fjärde gång får du gärna motivera.

   (Och det är väl bäst att tillägga att jag träffat några av de här valparna och att de är jättetrevliga glada hundar, så som vanligt är det INTE hundarna jag har något emot utan kennlar som avlar på utställningsmeriter, inte arbetsresultat och utvärderad hälsa.)

   1. Nu börjar detta bli tröttsamt, du är för dålig för att hålla koll måste jag säga!!! Om du tittar i hunddata så Har B kullen varit ute och tävlat, samt C kullen försök att hålla dig bättre uppdaterad. Sen att bara en från B kullen har gjort MH står inte jag för det är ägarnas ansvar inte mitt!!! samt att bara två är ögonspeglade som det heter står inte jag för heller, det är också ägarnas ansvar…vet att fler kommer göra MH på sina hundar från Bentli, C kullen är 18 månader och D kullen är väl 6 månader, väntar du resultat på valpar som är 6 månader? Så att de tillhör sveriges sämsta utvärderade får du nog se dig om lite !!!! Att Fedors ägare inte har gått ut med information angående hans dödsfall? Låt han sörja, och sluta spekulera! Angående dina hundar kan jag bara skratta, både exteriörmässigt och hälsomässigt.

    1. Jag håller med om det är tröttsamt, därför blir detta mitt sista svar till dig.

     B-kullen har icke varit ute och tävlat enligt SKKs hunddata i alla fall. Och med tävla menar jag allt (lydnad, bruks, IPO, agility, välj vad du vill) utom utställning.

     Och om du hade läst vad jag skrev så skrev jag bara om B och C-kullen när jag hänvisade till MH. Det låter dock mycket bra att du har koll på att fler ska komma ut på MH Yes

     Ingen har väl ens försökt påstå att det är DITT ansvar att hundarna kommer ut på MH?

     Din ip-adress verkar höra hemma i Malmö så du bor ju även väldigt nära kenneln.

     Fedors husse får väldigt gärna sörja färdigt men Boris ägare har haft snart tre år på sig nu, den värsta sorgen borde ha lagt sig. Dante har varit död i sex år nu…

     Så lågt att du blandar in mina hundar men jag antar du måste gripa efter alla halmstrån. Mina hundar är friska båda två och ingen av dem ska gå i avel.

     1. Madde hade du frågat mig var jag bor så hade jag mer än gärna svarat, japp jag bor i malmö du kunde fått min fullständiga adress också i mail, inga problem..
      Att ställa sin hund räknas också som tävling det står på skk under länken tävling.
      Sen vill jag komma tillbaka med det med Boris, vad hjälper det dig att veta vad han dog av? dom flesta valpköparna vet redan dödsorsaken!!! så dom behöver du inte tycka synd om.
      Oroa dig för dina egna hundar istället. Du glömde att ge mig namn och regnr till Boris valp som du kände väl! Om du känner att jag blandar in dina hundar så är det samma sak som du gör med andras hundar och uppfödare, genom att blogga om dom, du sjunker så lågt att du skriver Bajsavel!!!!!

  1. Tack för länken även om jag redan hade koll på den. Står det mer info där om Boris död? (Jag har letat men ej hittat nämligen)

 9. Det är sorgligt att det finns en hymmlande/mörkläggande av dödsorsaker. Om det nu var råttgift, eller något annat som inte var DCM, varför kan då inte tex Rickard gå ut med det offentligt? För att slippa rykten om att han eller andra döljer något….

 10. Är så himla tråkigt att så många uppfödare väljer att föra sådana här saker bakom ljuset.
  Känns nästan lite som att dom blundar och bara kör på istället för att höra av sig till valpköpare och säga som det är.

  Att pappan till din valp har nu dött av detta, det betyder inte att din hund har det men något du bör ha i åtanke t.ex.

  Hamnade själv i osämja med min hanhunds uppfödare då det tydligen var jag som var dum när jag frågade henne varför hon inte hört av sig till mig och berättat att hans far har diagnoserad epilepsi.
  Något jag fick veta bakvägen när min hane var tillfrågad att para en tik, som tur var hann aldrig parning ske.
  Tråkigt men sant bland många raser.

 11. Det här är en av anledningarna till att jag är osäker på om jag vill ha en Dobbe i framtiden.

  Uppfödare som hymlar och ljuger om dödorsaker, hundar som faller ihop och dör bara sådär som har lämnat hur många avkommer som helst efter sig som det avlas friskt på och alla jädra lögner..

  När slutade man sätta hunden först?

  1. Så ska du ju inte känna, det finns många uppfödare som avlar på både hälsa och arbetsmeriter istället för att IDC-segrar. Yes Och de flesta har inga större problem med att säga vad deras hundar dog av heller.

   Det handlar ju om en liten klick utställningshundar som gått i massavel och dem är det ju tack och lov fortfarnade lätt att hitta och undvika om man känner sig osäker.

 12. Jag kände likadant (som Dannielle) därför jag valde bort dobbis bland mina tänkbara raser. Då hade jag lagt ner ganska mycket arbete och kollat mig runt i ”uppfödar-djungeln” MEN jag hoppas på att det sker en vändning bland bajsaveln så att även jag i framtiden kanske väljer dobermann och jag tror att bland annat DU Madde är en av dom som bidrar med full styrka till det bättre Smile Säga vad man vill säga, men väljer man att låta sin hund gå i avel då ska man inte ha några ”hemlisar” i bakfickan heller och vara beredd på diverse frågor och funderingar, så det så.

 13. Men alltså den här Maria, har hon verkligen dobermann ?? Inte konstigt att det finns hjärtsjukdomar i rasen när sånna nötter får styra aveln !! Really Angry
  Vad är bajsavel ??

  1. Jadu Anna, hade alla uppfödare avlat enligt RAS så hade läget inte sett ut som det gör, det är jag övertygad om. Så jag får tyvärr lov att hålla med dig, det är inte så konstigt att det finns hjärtproblem i rasen.

   Det är inte så lätt att veta vad bajsavel är men så här ligger det till; för rätt länge sedan tänkte jag skriva ordet ”skitavel” på ett forum. Jag bytte ut ”skit” mot ”bajs” och sedan var det någon som kommenterade det och sedan dess har det fastnat.

   Det är ett av två ord som jag använt på bloggen som fastnat och tydligen blivit ett begrepp.

   Jag har fortfarande i dag inte fattat varför det har blivit det fulaste ordet som går att använda om dålig avel, (ska jag vara ärlig så kan jag komma på mycket värre ord). Det är lätt att veta när uppfödare och dobermannfolk hänvisar till mig, de använder ofta ordet bajsavel då….

 14. Enligt information jag fått så frågade en norsk uppfödare Richard Berg ganska nyiigen vad Dante dog av och fick till svar att han dog av DCM. Så jag antar att det inte är ”hemligt” längre.

  1. Marie, detta har jag hört från flera personer. Men jag ville vågade inte skriva det på bloggen för då hade jag ju garanterat fått höra att jag spred rykten.

   Kanske är det bara officiellt i Norge vad han dog av? Wink

 15. Ja undviker a kommenera å bloar efersom mi anenbord är rasi och saknar boksäver (som synes) men ja hoas a du orkar skriva om DCM även i framiden ros anonyma nähäxor som Maria som i skydd av anonymie häver ur si en jävla massa ski.
  Vi är måna som är less å mörklänin och nonchalans inom aveln och som anser a de är das a alla kor läs å borde för a rasen skall ha en framid (vilke ja vivlar å)
  Så å di , Madde, vi är måna bakom di .
  //Ma nus

  1. Herregud visste inte att människor led av DCM, men du bekräftade det din nöt hahahaha
   Kunde inte sluta skratta när jag läste, vilket språk talar du? SFI kanske hjälper dig eller har du dyslexi? hahahaha.

   1. ”efersom mi anenbord är rasi och saknar boksäver (som synes)” är egentligen: eftersom mitt tangentbord är trasigt och saknar bokstäver (som synes).

    Men du kanske inte kunde läsa det? Oftast behöver man inte ha alla bokstäver i ett ord för att kunna förstå men det kanske inte gäller alla Smile

  1. Där sa du något Magnus. Alla svarar ordentligt och sakligt utom Maria som skämmer ut både sig själv och kenneln hon försvarar.

 16. Äh ”Maria” är ett ”Troll”, bara någon patetisk människa som behöver bråka på internet för att någon överhuvudtaget ska bry sig om henne och ge henne lite uppmärksamhet.. Ingen idé att slösa tangenttryckningar på efterssom hon inte har förmågan att förstå vad man säger. Det är som att försöka lära en banan att bajsa hallon…

 17. Heja Madde!! tycker som vanligt att det är toppen att läsa din blogg!!

  Jag håller med dig – utställning är ingen tävlingsmerit, speciellt inte i avelssammanhang!

  Skulle väl vara toppen med obduktionstvång för avelsdjur som dör utan att man vet varför!!! Kan inte komma på ett enda argument mot…

  @Magnus och Bowie: Det var inga som helst problem att läsa det du skrivit Grin

  1. Obduktionstvång är ju faktiskt hemskt när jag tänker efter! Men om det är enda sättet att förstå att det medföljer ett visst ansvar att använda sin hund i avel så…

   Märkligt att folk inte bara kan berätta vad hunden dog av Confused

 18. Nej man behöver inte vara raketforskare för att förstå vad Magnus skriver med sitt trasiga tangentbord Wink
  (Kanske vore något att önska sig i julklapp, M?)

 19. Fy fasiken vad sånt här är tragiskt! Att uppfödare kan mä att mörka något så viktigt som sånt här, fy fan. Detta, samt det faktum att rasen tyvärr tappat sin storhetstid som brukshund, gör att jag valde bort dobermann.

  Vi har något av samma problem inom riesenschnauzer, här växer problemen med dåliga trampdynor, klor och hud. Något som många uppfödare hymlar om och ser genom fingrarna på, för jag menar, hur viktigt kan det vara att hunden har klor? Question

  1. Gud så knäppt, vet du vad jag tänkte när du skrev om trampisarna?! ”Det dör ju hunden inte av i alla fall”.

   Galet. Galet att hunduppfödning inte handlar om att få fram så friska och välmående hundar som möjligt. Struggle

   Jag hoppas att vi människor skärper till oss någon gång…

 20. Min doberman, den snällaste vovve jag kännt har dött. Veterinärenerna kallar det DCM. Hjärtat växte och brast slutligen. Sista veckan fick hon vatten i lungorna på grund av hjärtat. Hon låg på intensiven på Bagarmossen när det skedde. I går fick jag brevet om att askan har kommit tillbaka Hon hette Sutherlands Carmen. Hennes far var Dante Don Zamolxis, hennes mor var Kentis Bettina.
  Carmen blev 6 år och 2 månader.
  Det är så tomt utan henne, katten gör sitt bästa, barnen också, men jag saknar Carmen. Det är så tomt i sängen när jag skall lägga mig, ingen vovve under täcket, ingen vovve som skuttar och far runt. Ingen vovve att laga mat till. Ingen vovve att gå på promenad med. Tänk vad en vovve är viktig ändå.

  Vänliga hälsningar
  Carmens matte.

  1. Hej Ann-Mari!

   Det gör mig så ledsen att läsa om din bästa vän Carmen! Hon var ju halvssyster med Lina och Lina är också väldigt, väldigt snäll! Det gör mig glad att höra att Carmen också var en snäll vovve och verkade högt älskad av dig.

   Jag önskar att du skulle ha fått många långa år till med henne! Heart

   Dumma DCM!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette