Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Solklart om DCM! – Livet med dobermann

Solklart om DCM!

Jag har skrivit några inlägg om avel och DCM de senaste åren. Det har jag inte varit ensam om och många gånger har jag klurat på att vi är många som tolkat informationen som funnits olika. Jag har även noterat en del ”spretighet” bland upfödarna vad avser deras kunskapsnivå i ämnet och hur de valt att tolka informationen som finns.

Sedan rätt lång tid tillbaka har det funnits bra information på svenska dobermannklubbens hemsida men ändå har det blivit lite oklarheter.

Vill därför tipsa om den information som veterinärerna Melissa Carlsson, Karin Vesterlund, Ingrid Ljungvall, Katja Höglund och Jens Häggström på ett väldigt bra sätt sammaställt i Dilaterad kardiomyopati hos dobermann – En översiktsartikel för uppfödare och hundägare.

Eller som det står i inledningen;

Den här texten är tillägnad Svenska Dobermannklubben med dess medlemmar och är ämnad att användas till såväl information till uppfödare och hundägare, som underlag till avelsrådets arbete med avelsrekommendationer. All fakta som finns rapporterat i dokumentet har vetenskapligt stöd från publicerade vetenskapligt granskade artiklar.

Även om man inte orkar läsa eller sätta sig in i alla de sjutton sidorna så är det lätt att hitta information om det man är mest intresserad av eller undrar över. Den förklarar de definitioner som används när man pratar om sjukdomen, hur sjukdomen utvecklas, prognosen, förekomsten av sjukdomen, behandlingen och ärtfligheten. Kanske bäst av allt; artikeln går noga igenom diagnostik av DCM. Den ger också svar på varför dagens avelsrekommendationer ser ut som de gör.

Jag skulle vilja påstå att den inte lämnar utrymme för missförstånd eller egna tolkningar men å andra sidan vet jag sedan tidigare att allt är möjligt när det gäller avel och uppfödare.

För den som är intresserad är litteraturförteckningen något jag kan rekommendera, där finns hur mycket som helst samlat och i de flesta fall är det nog bara att googla titeln på artikeln för att man ska få upp den i orginal-pdf.

10 svar på ”Solklart om DCM!”

  1. Fantastiskt faktiskt tycker jag! Allt är så enkelt skrivet och alla frågor man som hundägare till en DCM-hund undrar över får man i den här artikeln svar på! Jag hade i och för sig redan fått alla svar i muntlig form, men jag hade också med mig ett block med kanske 35 frågor när jag var på återbesök m Selma. Återbesöket var 2v efter diagnosen, så alla frågor o funderingar kändes akuta.

    Hur som haver…

    Det är grymt bra att de skrivit ihop detta, för nu kan det bara inte bli några missförstånd.:-) Alla frågetecken kring kryss i rutor, alla frågor om synliga och icke synliga symptom, undringar om hur man ska leva med sin DCM-hund, vem och varför vissa medicineras, allt och alla får svar! Halleluja!;-)

    1. Mycket bra att även du som fått diagnos på Selman känner att du får bra svar från detta dokument.

      De flesta är nog inte som du heller som kommer förberedd med frågor nedskrivna på papper så där. Måste vara mycket som snurrar i huvudet tillsammans med allt det jobbiga.

  2. Otroligt bra att det nu äntligen har kommit upp på SDK-hemsidan! :yes:

    Hoppas att många orkar ta sig tiden att läsa igenom sidorna, att det sprids och att folk, uppfödare som valpköpare/ägare, testare som icke testare förstår vikten av fullständiga hjärtundersökningar, använda äldre avelsdjur men även vad de olika sakerna står för. Hejja!

    1. Jag tycker att det är så skönt att få denna sammanställning av den fakta vi har. Allt för många uppfödare har allt för dålig koll eller för många ”egna” små teorier om hur läget ligger till i den här saken.

      Jag minns efter Jens Häggströms föresläsning till exempel hur en del valde att komma ihåg bara vissa delar av vad han verkligen sa. Som till exempel det här med åldern på hundarna som ska gå i avel som du tar upp. Dessutom var det en rätt liten skara ändå som var där och lyssnade.

      Nu kan alla valpköpare och intresserade läsa på själva och få reda på vad som stämmer och inte. Jag tycker det är fantastiskt!

    1. Anna, om inte annat så känns det som du tänker på en speciell kennel.

      Svaret är nej, det är ingen speciell kennel eller uppfödare jag tänker på. Det är flera kennlar och uppfödare jag tänker på. :D

      Jag håller tummarna och tänker positivt, hoppas att alla läser och tar åt sig! :)

  3. Oja en väldigt gosig sådan :) Dexter har en tendens att pipa lite då han är trött..sen bara däckar han pang bom i sin säng eller i soffan och sover..inget kan väcka han då xD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *