Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Avelskonferensen – Livet med dobermann

Avelskonferensen

Nu är vi hemma igen efter en lång och rolig dobermannhelg på Kydingeholm.

Lördag morgon började med att Jens Häggström höll föreläsning om DCM. Lokalen var full med folk och jag tror jag räknade till 14 uppfödare.

Eftersom jag var på Jens föreläsning för två år sedan och har hållit mig någorlunda uppdaterad sedan dess så var det mesta sånt jag har hört förut, ändå fick jag mig en liten chock. För plötsligt dök välbekanta bilder och hundar upp i hans presentation. Lilla Lina och Expon, bilderna som jag tog när vi var på Ultuna med våra hundar. Kände att jag blev lite fuktig i ögonen en stund.

Jens var noga med att avsluta med säga att om våra uppfödare inte kan enas och hjälpas åt så kommer rasen aldrig att komma någon vart vad gäller att få bukt med DCM. Dvs då kan de sitta och mala i evighet om att något måste göras och att alla ska göra sitt bästa utan att något kommer att hända i praktiken.

Efter Jens föreläsning fick vi lyssna på Sara Westerberg och Malin Melin som jobbar med och forskar på juvertumörer hos hund. Tydligen drabbas var fjärde dobermanntik under sitt liv och Sara sa att vi skulle hålla koll på de små hundtuttarna och känna efter små knölar. (Precis som på människa och bröstcancer.) Jag har nu känt på Lina och Iris små tuttar och de är knölfria!

Gå in på http://hunddna.slu.se och klicka på ”vår forskning” så kan ni bland annat hitta information om deras projekt.

Under helgen gick Barbro igenom agrias statistik för dobermann. Ibland känns siffrorna lite dystra men det skojiga är ändå att statistiken oftast visade att det blivit bätttre, dvs sjukdomar har minskat osv. Ska bli kul att någon gång i vår få ta del av den senaste statistiken för de senaste åren som Barbro ska få då.

Ska även tillägga att vid det här laget hade hälften av åhörarna försvunnit. När vi satte oss ner på söndagen för att gå igenom RAS (rasspecifik avelsstrategi för dobermann) var det bara 8 uppfödare kvar. Kanske hade övriga annat att göra, kanske bryr de sig inte tillräckligt, kanske har de inga åsikter om förändringar inom aveln, kanske känner de inte att man behöver samarbeta kring sådana här saker? Jag vet inte.

Barbro och Madde hade jobbat bra med nya RAS och hälsobiten där, vi gick igenom och pratade mycket om de sjukdomar där det finns en strategi inom SDK; DCM, PHTVL/PHPV, HD, Wobbler, Knä/korsbandsskador, sköldkörtelfel, leversjukdom och von Willerbrandts. Statistik och fakta och målsättningar i aveln.

Torbjörn Eriksson gick igenom den mentala biten och pratade om hur MH-resultat kan och bör användas med hänsyn till avel och RAS. Han tog upp både de saker som dobermann presterar bra på och som vi ska vara nöjda med samt vilka delar som bör förbättras för att få till förändringar inom rasen på de bitar där våra hundar brister.

Camilla Dahlgren gick igenom bruksegenskaperna kopplat till RAS med mål och strategier  och hur få ut fler hundar att tävla inom brukset.

Camilla och Thord hade sammanställt en exteriördel också som vi gick igenom. Förhoppningsvis kommer det att göras något åt att våra hundar har en tendens att bli större och större på utställningarna. Själv hoppas jag att mätstickan blir obligatorisk i utställningsringen!

Sammanfattningsvis så var det bra diskussioner kring RAS och det är jättekul som valpköpare att svenska dobermannklubben ställer så bra och höga krav på aveln för att vi ska få bättre och bättre hundar. Även om jag redan nu vet att inte alla uppfödare kommer att bry sig eller försöka. De uppfödare som gör sitt bästa för att följa RAS kommer att göra stor skillnad och det känns riktigt bra!

Ett medlemsmöte hann vi också under söndagen innan det var dags att åka den långa vägen hem till Skåne igen.

Som vanligt var det en trevlig helg med många skratt och jag fick träffa många nya gosiga vovvar och en del vovvar träffade och fattade även tycke för varandra även om det ser mer ut som en liten attack på bilden, hihi!

9 svar på ”Avelskonferensen”

  1. Härligt att höra att så många uppfödare var på plats! Det känns skönt att så många uppfödare förhoppningsvis tänker tanken att de kanske måste förändra sitt avelsarbete. Att man vill utvecklas och följer med i forskningen. Det borde ju rimligtvis vara med avel som med allt annat i livet, att man allt eftersom får mer kunskap och det gör att man måste omvärdera och förnya sig för att hänga med.

    Gemensamt för oss alla är att vi vill ha en Dobbis som blir äldre än 7 år. :heart:

    Hade så gärna varit med, men tyvärr var jag tvungen att jobba.

    Tack till alla som engagerade sig tillräckligt mycket för att delta på konferensen! Jag som valpköpare & Dobbisägare värdesätter det enormt mycket!

    //Maja

    1. Förändring måste få ta lite tid, jag hoppas att skaran som drar åt samma håll sakta men säkert växer. För som du säger så måste det ju ligga i allas intresse att hundarna håller sig friska längre oavsett vilka linjer man föredrar att själv använda i sin avel.

      Du tillför inte bara kloka ord utan bidrar alltid med lite stil också, det var synd att du inte kunde vara med.

  2. Är det lika mycket bråk inom klubben som vissa påstår? Har läst på Facebook och där tycker jag alla håller en bra ton ( även om inte alla uppskattar det som skrivs ).

    Vad är problemet om alla uppfödare verkar vara överens ang Dcm?

    Hoppas att min kommentar kan få stå kvar trots min anonymitet, rycker själv inte set egentligen men ibland ”krävs det”.

    Mvh

    1. Jag upplever inte några bråk alls. Däremot är det några som påstår att det bråkas. Vem de bråkar med vet jag inte.

      Antar att du med Facebook menar gruppen ”Dobermann-Sverige” och jag kan bara hålla med dig. Det har varit bra och sakliga inlägg. Tyvärr tar många åt sig personligen när någon inte tycker som dem.

      Problemet är väl att några uppfödare (några av okunskap och några av skäl jag aldrig förstått riktigt vilka de är) inte verkar vilja jobba mot samma mål utan kör eget race. Något som tyvärr gör att vi inte kommer att komma någonstans med DCM då det krävs samarbete mellan uppfödarna för att projektet ska leda någon vart.

      PS i detta fallet förstår jag precis varför du väljer att vara anonym. DS

  3. Jätteintressant att läsa om konferensen! Så himla märkligt att det ska vara så svårt att få till i praktiken när alla verkar vara överens i teorin. Jätteviktig information – nästan så att man skulle vilja att alla som vill ta valpar på sin tik, eller upplåta sin hane i avel skulle tvångsinformeras innan :)

    Härlig bild på en ”lek-attack” :)

    1. De pratade lite om det i helgen, alla vars hundar har gått i avel borde obduceras. Då kan man säkerställa DCM-diagnos nämligen. (Även om hunden dör av något annat).

      Så det borde vara någon form av minimikrav för alla som låter sin hund gå i avel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *