Att plastikoperera sin valp

Nedan bild på en liten dobermannvalp som fått öronen kuperade. Jag har alltid undrat hur länge de måste ha den där grejen på huvudet efter kuperingen? Får de leka och hoppa runt i skogen som Iris gjorde när hon var liten? Eller måste de ta det lugnt och i så fall hur länge?
Jag sökte lite på internet och hittade en blogg med ett inlägg om just detta; Ear Cropping for Doberman Pinscher. En Melissa (som jag gissar bor i USA) ger tips, förklarar och berättar hur det var när hennes tik Lady kuperades. I två månader var de varannan/var tredje dag hos veterinären och la om och fixade med öronen! Och då var ändå Ladys kupering komplikationsfri och hon slapp infektioner och strul med det hela.

Dessutom säger min lilla erfarenhet av det hela att det knappast är färdigt sen efter de två månaderna. Jag har mött mycket äldre hundar än så som fortfarande haft öronen tejpade och det strular hit och dit.

För ett tag sedan började jag även fundera på vilka länder som fortfarande tillåter de här plastikoperationerna på våra hundar och jag ställde bland annat frågan på en facebookgrupp för dobermann.

Det finns några saker man inte tar upp och pratar med amerikaner om man inte vill riskera att bli osams med dem; vapenlagar, religon och kupering är tre bra exempel. För lite över ett år sedan skrev jag ett inlägg om vad jag fick höra när ämnet kupering togs upp i samma facebookgrupp: Förvånade argument om kupering.

Även denna gång fick jag de mest märkliga svar (plus att ingen svarade på min fråga).

”Thank goodness we don’t have the anti cropping/docking laws in the US and I sincerely trust it is NEVER implemented here – as someone said above Herr Dobermann is crying in his grave – as always everything in the world has to be ”politically correct” how sad is that ??? What really bothers me is the fact that if I want to import another Dobermann from Europe, I would need to have major surgery done for the tail to be docked and the dew claws to be removed, because no puppy gets shipped abroad at under at least 10 weeks old ……”

Det var en viktig grej det där med att  ”… the appearance was obviously very important to Herr Dobermann.”  och det blev ett argument i sig för att få kupera.

Detta är ju inget annat än tokigheter. Men för skojs skull, låt oss titta på hur hundarna såg ut där i början på 1900-talet (och betänk att herr Dobermann själv dog år 1894).
dobermannhistory Det är alltså 20 år efter att han dog som hunden ser ut som en dobermann och dessutom är de öron en del så hårt hänger fast vid vansinnigt kort kuperade.

Jag tror faktiskt mer på att herr Dobermann skulle vända sig i graven om han någonsin fick reda på att vi nu har tagit hans drömras och ägnar tid och pengar på att operera hunden och sedan håller på och fnutta med öronen i evigheter. Jag förstår inte hur något så förlegat kan hålla sig kvar med en sådan envishet hos vissa?

Det är dessutom förbjudet i nästan alla Europeiska länder och inom några år kommer det antagligen inte gå att få tag på hundar som är lagligt kuperade här. De kommer antagligen att försvinna från utställningsringarna inom 3-4 år då de hör hemma i veteranklass om tre år. Jag hoppas att hela debatten går i graven med de hundarna. Djur hör inte hemma inom plastikkirurgin.

25 svar på ”Att plastikoperera sin valp”

  1. Ja, undrar om han och hans polare som fortsatte aveln efter hans död hade ritat upp på papper tillsammans hur hunden skulle se ut eller om han tyckte att rasen var ”klar” då innan han dog?

   Skillnaderna är i alla fall stora.

 1. Att använda ”så har man alltid gjort” som argument fungerar inte riktigt. Världen utvecklas, tänk om trx våldtäkt fortfarande var tillåtet för att det var det förr eller om vi brände medium på bål. Självklart ska man inte stympa hundar av estetiska själ men amerikaner är väl som de är……

  För några år sedan jobbade jag som volontär i spanien med herrelösa hundar och där fick jag se många exempel på hemgjorda väldigt dåliga kuperingar Frown Fruktansvärt! Men egentligen, bortsett från smärtlindring(?) vad är skillnaden exakt? Ingen.

  1. Helt rätt. Djurskyddet, jämnställdheten, arbetsvillkoren, de mänskliga rättigheterna, allt utvecklas. Men näpp, öronen ska vi skära i för det var mode på slutet på 1800-talet att göra så och då är det tradtion av yttersta vikt. Så det så!

   Dazed

 2. Hoppas verkligen det blir som du skriver, att all kupering går i graven när de hundarna ”dör ut”. Såg en dokumentär en gång om kupering och jag mådde illa i flera dagar efteråt.
  Såg dock något ännu vidrigare på youtube för några veckor sedan, där de ”fixerade” öronen.

  VARNING för känsliga tittare!
  http://www.youtube.com/watch?v=sjRVHrd-uDA

  Frågan är hur man skall kunna få bort det??? Jag blir helt förstummad över hur människan är funtad? Pissed Off Pissed Off Pissed Off En sak att ”göra om sig själv”, men att gå på våra oskyldiga djur som inte kan göra något åt det….nä…mår illa och önskar att någon hade kunnat förklara för mig VARFÖR man gör det???? Cry Cry Cry Cry Cry

  1. Men va fan?! Ja, hur får man bort det där sen? Confused

   Tanten i filmen säger att de vill klia på skallen för att de är ovana… eller så är det för att någon idiot knutit upp deras öron och dragit åt mitt på skallen på dem och det gör skitont!

   Om någon gjorde samma på henne, satte lim i håret och limmade dit bitar i öronen på henne och sen tog en massa snöre och drog uppåt i både hår och öra och fästa mitt på skallen, undrar hur många minuter hon skulle gilla att gå runt med det stramande på huvudet? Skönt det skulle vara att sova på osv.

   Människor är galna, jag fattar inte att vi gör så här mot våra bästa vänner vovvarna. Cry

 3. Såg på den videon som Anna länkat till och herregud!!! Vad är det för störd kvinna som syr i sina valpar?! Man måste ju ha någon form av rubbning i hjärnan för att genomför något sånt. Djurförbud – hallå?!

  1. Ja, vi var inte riktigt överens. Neutral

   Jag har egentligen inte några problem med att folk tycker olika så länge man levererar sina argument på ett bra sätt och det kan jag inte säga att jag tycker några av dem gjorde.

 4. Jag har aldrig förstått mig på detta. Att stympa ett djur bara för att man tycker att det är snyggt., hur kan man vara så otroligt självisk?! Om du vill ha en hund med uppstående öron..skaffa för guds skull då en hund med naturligt uppstående öron! varför ska en oskyldig valp behöva lida?

  Tänk om man började ”stympa” sitt barns öron eller fixa med näsan när dem är nyfödda för att man vill att barnet ska se snyggare ut? Skulle inte förvåna mig om världen istället för att gå framåt går bakåt i utvecklingen Confused

  Själv tycker jag bäst om djur med uppstående öron. Samtidigt är dobermann riktigt snygga hundar som dem är. Jag skulle aldrig få för mig att kupera en hund bara för att ”jag” vill ha uppstående öron. Det är väl inte hundens problem att jag inte kan acceptera hen som den är född…

  Nä kupering är riktigt barbariskt! och jag är glad att jag inte har facebook..för annars skulle jag skriva ett och annat i denna grupp och få alla amerikaner över mig…jag är nämligen sämst på att vara diplomatisk när det gäller djur och oskyldigas väl o ve

  1. Ja det är tur att det är trendigt med fem fingrar på oss människor. Att det inte var fyra som gällde och man satte en gummisnodd runt lillfingret på alla bebisar tills fingret dog och trillade av av sig självt som jag just fick lära mig att man gör med svansarna på valparna. Sick

   När jag skrev det här inlägget fick jag faktiskt mothugg från ett gäng svenskar som älskar kuperade hundar på bloggens facebooksida. Ovanligt och mycket konstigt.

 5. måste bara anmärka på hur rasen har förändrats. I tidigare bilder liknar dobermann rasen hovowart, ganska muskulös men smidig. I senare bilder har rasen slimmats till riktigt ordentligt, jag undrar varför rasen förändrats så otroligt mycket ? Smile

 6. Återigen ett jättebra inlägg! Jag tror att det är EXTREMT viktigt att lyfta frågan och komma med riktig information. Jag har ju hund av annan ras, men samma sak gäller för min ras, och informationen man hittar om ämnet är ofta ganska…. tvivelaktig.

  http://www.abouttimecanecorso.com/CropDock.html
  På den här sidan kan man läsa om alla faror med okuperade(!) öron… för att dra några citat:

  ”On a health level, dogs with un-cropped floppy ears tend to be very prone to ear infections and will spend more of their life on antibiotics as a result. These floppy ears are a variation of what is natural, created by man, as a direct result of our human influence and intervention with selective breeding and shaping of dogs meet our preferences in type. If we have chosen to use our power to modify create a type of problem in our dogs, we owe it to them to do what we are able to restore them back as close as possible to the life they naturally would live – free of constant and pain and discomfort from repeated ear infections and the invasion to their system of continued antibiotic treatments.”

  ”Cropped ears are safer, healthier, and more natural for your Cane Corso dog.”

  Mer naturligt alltså! Vem kunde ha anat att detta även skulle ske ute i naturen. Är bara en tidsfråga innan vi ser vargar med ögonställningar och avskärda öron.

 7. Glömde ett väldigt intressant citat om svanskupering…

  ”Un-docked tails are also prone to damage and difficult to live with”

 8. Först och främst så vill jag säga att jag tycker att detta är ett superbra skrivet inlägg!! Jag förstår i ärlighetens namn inte alls varför man skulle vilja kupera öron och/eller svans på en hund…. och speciellt inte när det faktiskt inte har någon medicinsk förklaring, utan endast estetisk. Hundar uttrycker ju så otroligt mycket genom öron och svans, och det känns väldigt oschysst att man skulle ta ifrån dem dessa kommunicationsmedel.

  Här i Mexico där jag bor så är svans- och öronkupering forfarande vanligt. Ser dagligen speciellt Dobermann-hundar, Dvärtpincher, Pitbulls, Rottweilers och annat med kuperade öron och svans. Ofta ser man också riktigt fula öronkuperingar där öronen inte är jämna och/eller alldeles för kort kuperade… det ser fruktansvärt fult ut, och jag förstår inte hur någon kan vilja göra så mot sin hund. Kanske lider de inte av det, vad vet jag, men det går bara inte in i mitt huvud hur man kan få för sig att vilja utsätta sin hund för en fullkomligt onödig operation, och potentiellt lidande!

  Jag vet att JAG fick kämpa mycket med mig själv för att förmå mig till att enbart sterilisera min hund! Kändes jättehemskt att ta med en frisk och glad hund till veterinären och be dem skära i henne, och då fanns det ju ändå en bra anledning (finns så många lösdrivande hundar här, så en steriliserad tik är helt klart att föredra, speciellt om man vill motverka överpopulationen av hundar här). Om jag då HADE en anledning till att lägga henne under operationskniven och ändå kände mig så skyldig, då fattar jag inte hur folk kan skicka sina hundar till veterinären enbart för att de tycker att de kommer SE bättre ut. Hemska och egoistiska tanke.

 9. Vad härligt att fler dobbis ägare tycker att kupering är dåligt! Vet inte om du såg tråden i dobermann sverige jag skapade ang kupering som spårade ut ganska fort..
  Kan tillägga att vissa hundar har tejpade öron fram tills att dem är 1,5 år vad jag vet Frown

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette