Kan hunden få hakimplantat tack?

Den gamla tvistefrågan kupering har kommit upp på två dobermannforum nu i dagarna. Emelie och jag pratade om ämnet nu när hon var här och vi klurade lite på vad som mer borde tillåtas om man tillåter och tycker att det är ok att plastikoperara sin valps öron och svans för att man tycker att det är snyggt.

Iris har klen underkäke, är det ok att ta henne till veterinären och be dem köra fillers eller kanske lägga in ett hakimplantat på henne?
7juli13.2
Anna har sotig nos, kan man ta henne till veterinären och försöka bleka samt färga pälsen runt nosen och munnen på henne? Och jag kanske skulle färga bort det gråa runt Linas nos/mun och ögon?
7juli13.1

Orkar man inte fysträna sin hund tillräckligt så att den är dåligt musklad, kan man få lov att göra bakdelsimplantat eller vadimplantat på vovven då?

För att inte tala om maffiga förbröst, går det att stoppa silikon i bröstet även på hunden!?

37 svar på ”Kan hunden få hakimplantat tack?”

 1. Vilket djurplågeri !! Man har ju hört om utställnings hundar som får testikel implantat snacka om onödiga pengar !!

  1. Ja, det har jag också hört talas om det där med någon form av kula som fyller ut avsaknad av testikel. Men jag undrar om det var i Sverige?

 2. Underbar blogg, tack!
  Hundar och utställning är en värld för sig, där går det att finna alla avarter. Här i Sverige är mycket ändå tämligen lugnt. Men jag vet ägare som som, helt seriöst, blivit tillsagda att åka utomlands och få ögonen fixade… (något ljus ögonfärg jämfört rasstandarden). Så cyniskt och omoraliskt att man häpnar.

  1. Men fy fan! Få ögonen fixade?! Shock Det är ju sjukt att det finns människor som vill göra sånt mot sin bästa vän!

 3. Bra skrivet! Jag skulle gärna sluta kämpa med mina kastrerade hundars vikt, så förutom att utsätta dem för den operationen så kan vi väl komma överens om att fettsuga en gång om året så slipper jag röra på fläsket och motionera dem 3 timmar om dagen? En liten fettsugning nu och då. Evil Grin Cigarette

  1. Hmmmm, har du kastrerat dina hundar. Av vilken anledning? Har du ingen vettig anledning så är det ju värre än kupering.

   1. För det första, att man ”avmaskuliniserar” hunden är en mänsklig värdering som inte har i djurvärlden att göra.

    Förlåt, nu kommer jag att bli lite grinig i mitt svar – för jag har tröttnat så på att behöva förklara mitt val av att kastrera. Nej jag ska inte vara grinig; jag ska helt enkelt lista mina anledningar, men be dig att släppa alla mänskliga värderingar i att kastrera djur – för det är en väldigt riskfri operation och hunden saknar inte sina hormoner och de får en bättre livskvalité.

    Mina anledningar;

    1. Jag ska inte avla på dem, så varför inte?
    2. Det medför mindre risker för testikelcancer mm.
    3. Jag kan lita mer på min hund inne i stan vid löptider = de får roligare vardag.
    4. Mina hundar mår bättre vid löptider, de slipper stressen.
    5. Mina hundar kan leka med allt och alla utan att behöva kräftmäta sig.
    6. Jag lever i centrala stockholm halva året, och då mår de mycket bättre av att slippa den stress som hanhundshormoner + mycket hundmöten innebär.

    Mindre stress för hundarna, mer livskvalitet då jag kan lita mer på dem, fler roliga hundmöten med lek.

    Att läsa in mänskliga värderingar som att man ”stympar” eller ”avmaskuliniserar” har ingenting i frågan om att kastrera eller ej att göra, då det är mänskiga känslor som hundar inte har.

    Däremot så är det medicinska i det väldigt intressant!

    Att det skulle vara av lathet för att slippa träna är också en missuppfattning då det krävs MER av mig som har en kastrerad hund. Jag måste alltid finnas till hands och mota bort andra hanhundar med sina fasoner och diskutera med lata ägare som tycker att ”de ska göra upp själva”. Så det är snarare mycket jobbigare för mig som ägare Wink

    Som sagt, bortsett från alla mänskliga känslor som vi lägger in i denna ”stympning” så är de relevanta anledningarna värda operationen! Smile

    Mina hundar mår MYCKET bättre sen kastreringen. De är gladare och trevligare och har mycket roligare med deras hundkompisar! Smile

    Inte alls samma sak som stympning, kuperade öron är inte mer livskvalitet för hunden. Kanske för ägaren. Men inte hunden.

    1. Ursäkta om min ton är hetsig, jag blir så provocerad av att bli anklagad för att ha stympat mina hundar som jag älskar så ofantligt mkt. En kastrering är ett ingrepp, ja. Alla ingrepp finns det risker med, ja.

     Men jag gillar inte att du kallar det för att stympa. Det är ett klumpigt ordval för någonting som det finns genuint välmenande anledningar bakom. För hunden.

 4. Hmmmm, har du kastrerat dina hundar. Av vilken anledning? Har du ingen vettig anledning så är det ju värre än kupering.

  1. Varje operation medför en risk. Nu finns det ju olika sätt att kastrera tikar och hanar på men jag tycker faktiskt inte att det är värre på något sätt.

   Sedan att du ens jämför kirurgiska ingrepp av hälsoskäl med totalt onödiga skönhetsoperationer på valpar det kommer jag aldrig att förstå eller hålla med om.

   Men som svar på din fråga så är Lina kastrerad efter upprepade mjölkstockningar som blev värre för varje skendräktighet. Iris är inte kastrerad.

   1. Menade mer en hanhund, trodde det hette steriliserad på en tik. Vet inte vad det innebär för en tik. Men många kastrerar ju sina hanhundar för att de inte skall vara så jobbiga, då är det värre än kupering. Om man gör det av hälsoskäl så är det ju en helt annan sak

    1. En kastrering är någonting som man gör i samråd med veterinär, eller efter att noga övervägt för- och nackdelar med operationen. Man väger alltså för- och nackdelar för hundens välmående och livskvalitet.

     En kupering är enbart för den mänskliga estetiska preferensen. Enbart. Det tycker jag är en enorm skillnad!

     Om du inte tycker det är skillnad så kommer vi nog aldrig att förstå varandra Smile Eller; du kommer nog aldrig förstå varför man väljer att kastrera.

     Men vad gör det! Vi har alla olika synsätt på saker och ting, och så kommer det alltid att vara! Tro bara inte att det är synd om alla kastrerade hanhundar. Många män verkar tro det, de lägger nog in mycket av sin egen maskulinitet i det hela, och reagerar väldigt känslomässigt. Men jag lovar, kastrerade hundar mår precis lika bra som okastrerade! Smile

    1. Jag fattade det, efter att jag hade svarat.. Razz Hoppas att Amanda svarar dig!

     Jag håller med dig om att kastrering för att hanhunden är ”jobbig” (dvs ouppfostrad eller fulavlad) kan kännas lite märkligt.

     Men sen finns det ju vetenskapliga studier som visar att hanhundar som är kastrerade är friskare längre än okastrerade hanar. Hur väger man in sånt i ekvationen?

     1. Jo, men livskvalitén under livet då? Man avmaskulinerar ju hunden. Tycker att man skall göra det om det behövs av hälsoskäl, inte av att man inte klarar av hunden.

      1. Jag vet att en hane slutade äta och satt och ylade konstant inomhus när tikar i kvarteret löpte. Inget av de två sakerna hade något som helst med uppfostran att göra och hans livskvalitet förbättrades avsevärt av kastreringen kan jag säga.

       Så det är svårt att tycka rent generellt om just kastrering om du frågar mig.

        1. Kastrering och könsstympning är två olika saker. Och den hunden hade ju kanske inte medicinska men väl psykiska skäl till kastrering för att den skulle må bra ja.

        2. Det kan vara nödvändigt att kastrera somliga hanhundar som lever under vissa omständigheter.

         en hanhund på landet som lätt går upp i stress i möte med andra hundar – kanske kan må lika bra av att h bollarna kvar eftersom att det händer så sällan att man träffar andra hundar.

         En hanhund mitt i innerstan som går upp i stress varje gång han ser en annan hund kan må mycket bättre utan bollar. Då menar jag den typ av stress som tar ÅR att jobba bort, den som höjer kortisolet i blodet och gör att hunden tar skada av att aldrig få återknyta efter att stresshormonerna går igång. Det är skadligt för hunden i längden, och när man möter mellan 5 och 15 andra hundar om dagen så känns det onödigt att utsätta hunden för den skadliga stressnivån.

         Så det beror helt på hur man bor, var man bor, HUR mycket stress som hunden går upp i (individuellt) osv.

         Försök att förlita dig på att alla som väljer att kastrera har vägt för- och nackdelar och enbart gör det för hundens välmående. Det finns de som gör det av andra anledningar, men jag tänker ändå förutsätta att folk älskar sina hundar och inte utsätter dem för operation i onödan!

         Smile

      2. På vilket sätt anser du att hundens livskvalitet försämras för att den blir kastrerad? Hane, alltså. Sen håller jag oxå med om att man inte ska slentriankastrera, men det känner jag ingen som har gjort…

       Min kompis 75kg tunga hund satte på allt han såg (barn, billysen osv) när det var löptikar i närheten – och då är det världens snällaste och en av de mer väluppfostrade hundar jag känner! Men att kastrera honom var oxå fel i dina ögon, eller?

       Jag kan ju tycka att det, förhoppningsvis, blir lite självsanerande då vi kastrerar de hanar som ju uppenbarligen alltså inte ska gå i avel……

       /Heléne med kastrerad hanhund

  2. Jag hoppas att du blev klokare på mitt svar! Ett tips är att läsa lite om kastrering, om veterinärers råd och komplettera med lite etologi och hundens biologi; du kanske blir lite klokare på varför vi utsätter våra stackars hundar för detta övergrepp Wink

   Lycka till!

 5. Tema om kupering har varit hett i lång tid. Det nya är att bloggakrivaren påstår att detta är plastikoperation. Kupering på många raser har varit en tradition och en självklarhet i många länder intill nyligen. Mär nu fler och fler länder förbjuder dessa ingrep, och därmed också möjligheten att tävla med hundar som är opererad, vill antal hundar naturlig reduserast.
  Så länge SKK och SBK inte har samma politik, kommer hundar med svans och öronjusteringar också i fortsättningen komma till Sverige. Och, nu har Norge öppnat for att kuperade hundar får ställast på internationella utställningar …
  Om inte alla länder i närområdet förbjuder kuperingen, och möjligheten att tävla, vill importen av dessa hundar fortsätta, och osämjen i miljöet fortsätta!

  1. Först kom förbudet att kupera öronen, många år senare kom förbudet att svanskupera här i Sverige. Nu för några år sedan kom förbudet att ställa ut kuperade hundar födda efter ett visst datum. Fler och fler länder förbjuder kupering och om några år är det säkert förbjudet att tävla med dem helt och hållet. Det går sakta men säkert och det gör mig ingenting.

   Uppfödare måste ha en chans att tävla med sina kuperade importer om de väljer att köpa in från utlandet.

   De som är intresserade av att tävla med sin hund köper ju inte längre kuperat. Nu är det bara de som köper en kuperad dobermann för att de är snygga som väljer att importera och dem kommer vi ju aldrig att möta på tävling ändå…

 6. Undrar lite på IDC-VM i Sverige…
  Vad kommer att skje med de som är kuperat, och som inte är från ett land där kupering är tillåtet?

   1. Ja… I utgångspunktet, men inte (i Sverige) om den (hunden) kommer från ett land där kupering ej är tillåtet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette