Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-includes/feed-rss2-comments.php on line 8 Kommentarer på: Kan du hjälpa mig? https://www.galjar.se/?p=1364 En blogg som handlar om hund, hundträning och hundliv! Tue, 21 Jun 2011 01:48:25 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 Av: Veronica A https://www.galjar.se/?p=1364#comment-710 Tue, 21 Jun 2011 01:48:25 +0000 http://www.galjar.se/?p=1364#comment-710 Nu skriver jag fast än jag vet att jag får skit för att bara ha öppnat munnen ;)
Detta är det tips som jag gett generellt vad det än gäller. Ge uppfödaren en chans, tala om för henne/honom att du tänker gå ut med detta för att andra ska få veta att någonstans i linjerna av hannen eller tiken finns detta. Ge henne/ honnom en chans att själv få vara först med att ”outa” detta, och om hon eller han inte tar tillfället i akt så kan du sedan sakligt berätta om din hunds problem. Jag beklagar att du inte fått en bättre tid med din hud, min egen dog i DCM för ett halvår sedan och jag förstår din förtvivlan… Bättre lycka med nästa hund!

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=1364#comment-707 Tue, 21 Jun 2011 00:54:05 +0000 http://www.galjar.se/?p=1364#comment-707 Som svar på Susanne, Signe & Gösta.

Kloka tankar Susanne! Det vore ju helt klart bäst om man först hörde av sig till uppfödaren om ens hund är sjuk och låter denne få chansen i alla fall.

Jag hade visserligen inte brytt mig om jag infon via kenneln eller via forum så, men det känns ju mer rätt att det ska komma från uppfödaren.

Va kul att höra att din mammas uppfödare var så redig och ringde runt och informerade. Sånt gillar jag att få höra!

Det är väl ett ge-och-ta förhållande det där med uppfödare och valpköpare. Sen är det ju skillnad på hur många valpköpare man har också. Inte lika lätt att ha bra kontakt med flera hundra som max ett tjugotal…

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=1364#comment-703 Mon, 20 Jun 2011 20:19:02 +0000 http://www.galjar.se/?p=1364#comment-703 Som svar på Bea.

Tack för din kommentar Bea! :)

Rasklubbens avelsråd för ingen sådan statistik vad jag vet.. Annars hade jag hänvisat dobermannägaren som mailade mig direkt dit. Det känns som att medlemmarna i SDK (valpköparna) är positiva till ett sånt register men jag tror att uppfödarna inte är lika försjusta i idén.

Håller med om att det är en hårfin gräns det där. Jag tycker att det oftast är när anonyma fegisar börjar skriva som det spårar ut i kommentarerna. Sen är det många som läser det som skrivs och sedan tolkar texten som de vill också. Det är mycket känslor inblandade också tydligen.

Jag tycker att det låter som att du gjort så gott du kunnat som hanhundsägare genom att försöka vara rak och öppen. Engagerade hanhundsägare är ju guld värda för övrigt!

]]>
Av: Susanne, Signe & Gösta https://www.galjar.se/?p=1364#comment-701 Mon, 20 Jun 2011 19:22:07 +0000 http://www.galjar.se/?p=1364#comment-701 Självklart tycker jag att uppfödaren ska bli informerad om fallet vare sig uppfödaren har visat sig intresserad eller inte. Då kan uppfödaren välja om uppfödaren är intresserad av att informera de andra närbesläktade syskonen till den sjuka hunden så att de kan testa sina hundar. Är inte uppfödaren intresserad av detta eller inte ger någon respons på kontakten så är det bara att informera genom tex ett forum. Jag är dåligt insatt i regler och lagar, men om personen själv som är drabbad av den sjuka hunden skriver på tex dobbeforumet att min hund som heter ……………….. (stamtavlenamnet) och vad just denna hunden är drabbad av och vad det ger för konsekvenser. Så upplever jag att det inte är att svartmåla någon utan att man bara informerar de med kullsyskon till hunden att de kan göra de test som behövs för att säkra att deras hundar är friska eller behöver behandling.

Mamma köpte en riesenschnauzer för ca 10 år sedan, när hanen var ca 2 år gammal ringde uppfödaren hem till mamma och berättade att ett av syskonen hade dött under en sövning och att man konstaterat någon typ av hjärtfel som hittades på ännu ett syskon. Så uppfödaren ringde runt till alla som var berörda av problemet och informerade också att den tiken var plockad ur avel. Då tar man verkligen sitt ansvar.

Jag tycker att ger man uppfödaren chansen att ta sitt ansvar genom att bli informerad om läget och att informera andra berörda så har ju uppfödaren ett val om uppfödaren vill ta det ansvaret eller ej. Hade jag varit uppfödare hade jag föredragit att välja att själv informera berörda istället för att det ska läggas ut på ett forum. Men tar inte uppfödaren det ansvar som det faktiskt innebär att föda upp hundar och sen ge den support som en valpköpare faktiskt förtjänar så varför ska man då visa respekt till uppfödaren.

]]>
Av: Bea https://www.galjar.se/?p=1364#comment-700 Mon, 20 Jun 2011 17:26:29 +0000 http://www.galjar.se/?p=1364#comment-700 Första kommentaren från mig (som varit trogen läsare nästan sedan starten). :grin:

Vet inte hur det är i er rasklubb, men har ni inte ett avelsråd? I så fall är det bra att informera där. Sedan såklart försöka vara öppen med det, så att folk blir medvetna om det..
”Min” klubbs avelsråd har uppgifter på mer eller mindre alla hundar som gått i avel, och deras avkommestatistik, även sådan som inte syns på hunddata. Glöm inte att hanhundsägaren säkert också vill ha info!

Gränsen är ju hårfin mellan öppenhet och skitsnack. Som hanhundsägare kan jag säga att jag har fått höra både det ena och det andra om min hund, och hans hälsotillstånd. Då försöker jag ändå vara så öppen det går för att undvika ryktesspridning.. Men såklart vill jag följa hur det går för avkommorna, och kanske särskilt om någon skulle bli sjuk på något sätt!

Bra att ägaren vill vara öppen!

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=1364#comment-696 Mon, 20 Jun 2011 08:56:46 +0000 http://www.galjar.se/?p=1364#comment-696 :dog: Veronica. Det knäppa är att att jag tror inte att det finns något att anmäla direkt till SKK och uppfödaren vet nog om detta också.

Det är egentligen andra valpköpare som borde få infon för att det ska göra nytta ju.

Trist erfarenhet du haft, tråkigt att höra. :(

:dog: Erika, ett register med alla hundar skulle det finnas. Sjuka or not. En sjuk hund kan ju vara kullsyskon med en frisk hund nämligen!

Sant, de är högst delaktiga vare sig de vill det eller inte…

:dog: Linda, jupp. Problemet är väl att det blir sånt hallabaloj! Liv i luckan och elakheter. Folk läser bloggar och hemsidor som djävulen läser bibeln.

Men roligt var det att tävla och vi ska tävla snart igen, för en annan domare ;)

:dog: Anna, det där är ju ett klockrent exempel på att det inte är några som helst konstigheter att ha en sjuk hund. Jag skulle ju antagligen ha gjort exakt likadant om det gällde någon av mina hundar.

Lite trist att du inte fick svar men så kanske det är ibland..

]]>
Av: Anna, Faran & Axxa https://www.galjar.se/?p=1364#comment-695 Mon, 20 Jun 2011 07:33:16 +0000 http://www.galjar.se/?p=1364#comment-695 Har själv haft en hund jag fick ta bort vid 6,5 års ålder pga (flera) sjukdomar. Jag gjorde som så att jag dels bloggade (behövde skriva av mig), dels skrev jag sjukdagbok (för min skull) för att kunna se hur de olika medicinerna fungerade/ej fungerade – även detta gjorde jag på min hemsida. När jag sedan var tvungen att ta bort henne då jag kände att det inte var försvarbart att försöka mer så skrev jag mail både till uppfödaren (privat utan kennelnamn) samt till Rastas mammas uppfödare (stor schäferkennel) där jag skrev att jag älskat hunden över allt annat och inte anklagade dem för vad som skett men att jag ville informera om vad min hund hade för sjukdomar. Då kände jag att jag i vart fall informerat. På så sätt vet de vad som (eventuellt) finns i deras linjer. För ibland är det ju faktiskt så att det snackas mycket, skrivs på bloggar och i forum men ingen informerar uppfödaren – eller som i detta fall uppfödarens uppfödare. Fick dock inget svar från någon av dem.

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=1364#comment-693 Sun, 19 Jun 2011 22:01:00 +0000 http://www.galjar.se/?p=1364#comment-693 Som svar på AnnaS.

Där har du verkligen en poäng! Hälsostatusar som finns på hunddata är det ingen som blir sur över att man talar om.

]]>
Av: Linda https://www.galjar.se/?p=1364#comment-690 Sun, 19 Jun 2011 18:40:44 +0000 http://www.galjar.se/?p=1364#comment-690 Ärlighet varar längst, så egentligen – varför skulle det vara så fel att skriva om det? Men som sagt, ramaskri och anonyma kommentarer. Man har ju bättre saker för sig om dagarna!

Kul med tävlingspremiär och jag tycker att domaren var snål (utan att ha sett er) :grin:

Och så vill jag säga att jag saknar dig på Opera :) Du hör liksom ”hemma” där, haha!

]]>
Av: Erika https://www.galjar.se/?p=1364#comment-679 Sat, 18 Jun 2011 07:49:59 +0000 http://www.galjar.se/?p=1364#comment-679 Vad smidigt det skulle vara om man kunde upprätta ett register där sjuka hundar registreras.
Då skulle man lätt kunna gå in och kolla upp en hund och ser man då ett registreringsnummer som förekommer i stamtavlan drar man öronen åt sig direkt.

Det borde tom vara ett krav att sjuka hundar förs in i ett öppet register för som köpare tycker jag att man har rätt att veta om det finns skäl att vara orolig/dra sig ur. En hund räknas som en vara och man vill vara på det säkra med att man inte köper en defekt vara.

Om uppfödarna sedan känner sig uthängda ger jag blanka f*n i för de är högst delaktiga vare sig de vill eller inte.

]]>