Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-includes/feed-rss2-comments.php on line 8 Kommentarer på: Ännu ett litet DCM-hjärta https://www.galjar.se/?p=2403 En blogg som handlar om hund, hundträning och hundliv! Sun, 09 Dec 2012 17:43:09 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=2403#comment-2280 Thu, 13 Oct 2011 20:22:07 +0000 http://www.galjar.se/?p=2403#comment-2280 Som svar på Emelie och huliganerna.

Ordning och reda på dig Emelie, jag brukar inte läsa Jeanetts blogg så det var bra att du förtydligade vad det var för text. :yes:

Bra att min blogg läses även av uppfödarna även om jag inte håller med om att det är ogenomtänkt att göra både holter och ultraljud.

]]>
Av: Emelie och huliganerna https://www.galjar.se/?p=2403#comment-2274 Thu, 13 Oct 2011 05:25:48 +0000 http://www.galjar.se/?p=2403#comment-2274 Som svar på Dobbi.

Nu är det så att jag tycker det är rätt fräckt att kopiera in en text rätt av utan att hänvisa till källa.

För jag antar att det inte är textskrivaren själv som skrivit under som ”Dobbi”. För att förtydliga så är texten skriven av Jeanett Lemmeke på Kennel Jean Dark och går att läsa via hennes hemsida, hennes blogg.

]]>
Av: Veronica A https://www.galjar.se/?p=2403#comment-2273 Wed, 12 Oct 2011 23:40:58 +0000 http://www.galjar.se/?p=2403#comment-2273 Som svar på Katja.

Hejsan Katja!
Jo Forskarna har faktist kommit en bra bit på vägen! Bland annat så vet de att de flesta dobermann (för tyvärr så har just vår ras en egen typ av DCM, den skiljer sig ifrån t.ex Grand Daniosens typ) som bär på sjukdomen insjuknar och/eller avlider innan de fyllt 5 år. Därför ar deras rekommendationer bl.a. att vi använder äldre djur. Dessutom är det enda sättet att så säkert som möjligt kunna fastställa att hunden är frisk (för den tidpunkten) att göra endel kompletterande tester. Det betyder alltså att Ultraljud med dopplerteknik OCH 24-tim Holter tillsammans måste tas för att kunna fastställa säker status (för den tidpunkten).
Vad gäller hurvida ”vi” har rätt i att ha åsikter om avel trots att ”vi” inte fött upp hundar själv så vill jag bara säga att det är väl självklart att ”vi” har! Varje dag så gör du exakt desamma utan att ens tänka på det, du har röstat fram en regering som ska se till vår trygghet bl.a. Du förutsätter att bilen du kör är säker, och du tycker antagligen att det är bra att vi har ett system som ger dig som konsument rätt att påverka vad du konsumerar.
En uppfödare drar i mångt och mycket ett stort lass, men det betyder inte att ”vi” inte får ställa frågor eller till och med krav på den ”produkt” de tillverkar, det är ”vi” som ska leva med hunden sen..
Jag har aldrig sett att en enskild uppfödare har blivit uthängd eller kritiserad som du skriver, jag kan ju ha fel, men då får du visa mig vart isåfall. Däremot så tycker jag helt tvärtom, så länge som jag varit med så har aldrig stämningen varit bättre! De allra flesta är rörande överens om hur ”vi” vill ha det, och många broar har byggts i tron om att ”vi” kan få bort de skrämmande 57% ur sjukdomslistan för just DCM. Det är ytterst få som anser att det är ”bråkigt” och det är ju synd, men så är det väl kanske alltid.
Jag hoppas iallafall att statistiken vänder, och att det inte medför att vi får in nya problem. Lycka till med din hund/ dina hundar och att ni får ett långt och lyckligt liv ihop!

]]>
Av: Dobbi https://www.galjar.se/?p=2403#comment-2272 Wed, 12 Oct 2011 22:39:30 +0000 http://www.galjar.se/?p=2403#comment-2272 I dagsläget känns det som om man endast lägger vikt vid Holtertestet, och ogenomtänkta åsikter som ”man testar bara hälften, man luras, att endast ultraljuda hjärtat är som att bara hd-röntga ena benet” åsikter skriks ut. Hemsideägare låter sina ”åsiktsläsare” kalla uppfödare för kärringar och andra fula tillmälen.

Valpköpare flyr rasen och uppfödare slutar. Är det vad vi vill? Är det vad jag vill? Nej, knappast! Jag älskar dobermann, och vill fortsätta leva med dessa underbara hundar, i med och i motgång.

Jag är övertygad om att respekt, ödmjukhet och kunskap är enda sättet att stoppa rasens fruktade hjärtsjukdom. Och det måste vi göra tillsammans.

För mig är ALLA resultat viktiga när det gäller Dilaterad cardiomyopati på dobermann. Både Holter, Ultraljud och DNA.

I dagsläget vet ingen exakt hur vi skall få stopp på hjärtproblemen, och medan forskarna jobbar på saken är jag säker på att vi tvåbenta absolut måste ta tillvara på samtliga resultat som registreras gällande DCM och dobermann.

]]>
Av: Maja&Selma https://www.galjar.se/?p=2403#comment-1888 Mon, 29 Aug 2011 21:06:17 +0000 http://www.galjar.se/?p=2403#comment-1888 Som svar på Madeleine.

Superbra Madde! Kan inte annat än att hålla med om PRECIS allt du skriver i denna fråga!:-)

Tycker också att man måste följa de råd som ges, oavsett om de ger 100% svar eller inte. För en sak är i alla fall säker, de blir ju inte fler DCM-valpar för att vi testar med de just nu kända testen. Om vi så bara kan hindra en kull efter DCM-föräldrar, så tycker jag att det är värt det. Känns så otroligt konstigt att man bara skulle fortsätta som om inget hänt, bara för att de test som just nu finns att tillgå inte ger 100% tillförlitliga svar. Alla måste ju göra så gott de kan, med den information som finns att tillgå. Om vi ska vänta på testet med stort T, så kanske vi hinner köra rasen ännu mer i diket än vi redan gjort. Å det är jag helt säker på att INGEN uppfördare eller valpköpar vill.

Kan inte hitta ett enda påhopp i ditt inlägg, så det tycker jag är orättvist att skriva.

Ska själv, såklart, välja en framtida valp efter testade och äldre föräldrar.

Kram/ Maja & Selma 8-)

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=2403#comment-1619 Tue, 23 Aug 2011 15:38:16 +0000 http://www.galjar.se/?p=2403#comment-1619 Som svar på Marie.

Ingen kan se in i framtiden, ingen kan vara helt säker på att inte hunden insjuknar väldigt sent.

Men skulle man bara låta bli att använda hanarna innan de fyllt 5 år och lagt en ordentlig hjärtundersökning på det så hade vi ju undvikit avel på alla dessa fina hanar som gick i avel som 2-åringar och dog några månader senare. Bara den ändringen i aveln hade nog gjort mycket tror jag och det är mer än att göra så gott man kan just nu om du frågar mig!

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=2403#comment-1618 Tue, 23 Aug 2011 15:31:34 +0000 http://www.galjar.se/?p=2403#comment-1618 Som svar på Katja.

Tack Katja!

Tack för dina snälla ord om min blogg! :)

Tackar även för att du tog dig tid att skriva i just det här inlägget även om jag inte håller med dig i så mycket av det du skriver ang DCM.

Jag tycker inte illa om att alla får vara med och tycka eller ha åsikter, jag tycker tvärtom att det är bra att vi är många som engagerar oss i DCM-frågan och att den tas upp och diskuteras.

Uppfödarna har fått solklara direktiv på hur de bör avla tills forskarna hittar genen som orsakar sjukdomen. Vi vet dessutom med största sannolikhet hur sjukdomen nedärvs. Det är om något en sak som jag tycker illa om, att inte alla uppfödare gör sitt bästa för att följa de råden och direktiven vi fått.

Sen måste jag även kommentera det här med att vara konstruktiv och sprida rykten osv. Jag har inte skällt på någon, jag har varit så konstruktiv jag bara kan och bygger allt jag skriver om DCM och avel på det som SDK fått som direktiv från våra hjärtspecialister.

Så mycket skit som jag fått höra att en del skrivit om mig på fb, i mail, sagt högt på möten, gjort sig löjliga över mig på sina bloggar, folk har slutat hälsa på mig osv så är det tusan med stolthet som jag står för precis allt jag skrivit, sagt och gjort. För mitt samvete är helt rent på den punkten.

Är det då några uppfödare som slutar föda upp för det plötsligt ställs krav på att avla på lite äldre och testade avelsdjur så är jag ledsen att säga det men då är inte det en förlust för rasen snarare tvärtom. Dobermannrasen skulle tjäna på det. Dessutom är de samma linjer som används i de flesta parningar flera gånger om så det är inte så att vi skulle gå miste om särskilt mycket heller.

]]>
Av: Katja https://www.galjar.se/?p=2403#comment-1616 Tue, 23 Aug 2011 14:13:01 +0000 http://www.galjar.se/?p=2403#comment-1616 Hej Madde! Bläddrade igenom din blogg igen vilket jag inte gjort på ett tag, den är välskriven och har trevliga inlägg. Just här vid ”hjärtinlägget” tänkte jag att också jag ville lämna en kommentar. DCM är en fruktansvärd sjukdom som ingen av oss hundägare någonsin vill uppleva, det är helt klart. Dessvärre är det ett faktum att den inte bara existerar, vi har inte en aning om hur den egentligen uppkommer eller hur vi ska stoppa den. Tills forskarna hittar orsaken/genen samt kommer med solklara direktiv för hur vi ska få en DCM-fri ras så får vi hålla tillgodo med de uppgifter vi har idag. Inget av de tester som finns till förfogande just nu kan ge någon garanti för att inte hunden kan insjukna i princip direkt efter testet. Jag är fullständigt övertygad om att ingen av de uppfödare vi har idag medvetet avlar fram hundar med hjärtproblem, utan istället försöker göra sitt bästa med det avelsmaterial vi har och de testmöjligheter som finns. Därför tycker jag så illa om att höra och se hur folk som aldrig själva fött upp någon kull så bergsäkert uttalar sig om hur det ska göras. Att sprida information om DCM samt ha synpunkter om sjukdomen som sådan är en sak, men det är inte något konstruktivt i att sprida rykten om, skälla på eller kritisera de som faktiskt försöker göra något och arbetar långsiktigt. Följden kan bli att de helt enkelt tröttnar och lägger av – och vad gör vi då? Det krävs inte bara kunskaper om sjukdomar som DCM för att bli en duktig uppfödare, det behövs lite till. Så avslutningsvis, låt oss vara konstruktiva! Hälsningar, Katja

]]>
Av: Marie https://www.galjar.se/?p=2403#comment-1596 Mon, 22 Aug 2011 15:00:18 +0000 http://www.galjar.se/?p=2403#comment-1596 Äldre avelsdjur i all ära. Javisst måste det vara bättre än att använda för unga djur. Men man blir f*n inte klok på den här förbaskade sjukdomen. Två kullsyskon som dött vid 5-6 ålder i dcm har båda föräldrarna i livet. Pappa drygt 11 år och mamma drygt 10 år. Det känns som om kommande dna-test är det enda man kommer att kunna gå på. Men till dess ”får en göre så gott en kan”.

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=2403#comment-1590 Sun, 21 Aug 2011 21:00:57 +0000 http://www.galjar.se/?p=2403#comment-1590 Som svar på bittis.

Tack bittis!

Vi ligger ju tyvärr lite efter inom dobermannrasen… :-((

Mycket bra att de får med hjärtstatus hos SKK också! :)

Jag hoppas att vi kommer ikapp cavaliererna snart. Om inte annat så tror jag att valpköparna blir mer kräsna och kommer sluta att köpa valpar från de högriskkombinationer som görs.

Det bästa av allt är att jag tycker det är fler och fler uppfödare som säger att ”det här ska vi göra något åt” och verkligen gör det också, inte bara pratar. Det känns riktigt positivt! :yes:

Stämningen och inställningen generellt till sjukdomen inom rasen är ju åt ”rätt håll” och många uppföare jobbar aktivt på lösningar för Svenska Dobermanklubben. Hurra för dem! :-D

]]>