Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-includes/feed-rss2-comments.php on line 8 Kommentarer på: Iris MT https://www.galjar.se/?p=2934 En blogg som handlar om hund, hundträning och hundliv! Mon, 10 Oct 2011 12:06:02 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 Av: Ida & Rover https://www.galjar.se/?p=2934#comment-2210 Tue, 04 Oct 2011 19:01:12 +0000 http://www.galjar.se/?p=2934#comment-2210 Nu har jag kollat filmerna och blir återigen fascinerad över vissa likheter med min hunds mentaltest(även om han och Iris är väldigt olika i mycket också). Han betedde sig nästan exakt likadant på figurraden, rakt förbi pappgubbarna utan att tveka men sen fick han leta lite efter mig och jag fick ropa igen. Det är typiskt honom, han går väldigt mycket efter synen och kopplar inte på nosen om jag försvinner på en promenad t ex, vilket naturligtvis är ett stort minus för en brukshund. Domarna ansåg dock inte att detta tydde på någon osäkerhet alls utan skrattade mest åt att han var så ivrig att han missade vart jag tog vägen. Han bedömdes som socialt säker i de flesta situationer. Däremot är det som sagt mycket annat som skiljer från Iris, t ex aggressionen, men det är intressant hur olika domare bedömer samma beteende hos olika hundar.

]]>
Av: AnnaS https://www.galjar.se/?p=2934#comment-2205 Mon, 03 Oct 2011 22:40:31 +0000 http://www.galjar.se/?p=2934#comment-2205 Tittade på filmerna som din uppfödare lagt upp och läst omdömet som Iris fick efteråt av domarna och jag tycker att de fokuserar mkt mer på att säga att hon var rädd och aggressiv än att se det positiva som hon faktiskt visar upp !!

Har inte läst genom alla kommentarerna här men så som domaren säger i slutet säger man inte ! Sa domarna att Nu kommer vi bli bitna! innan testet också eller ?? Bedrövligt när de uttalar sig sådär !

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=2934#comment-2199 Mon, 03 Oct 2011 16:04:49 +0000 http://www.galjar.se/?p=2934#comment-2199 Som svar på Susanne.

Den enda som får kritik här är du och den står jag fast vid.

Jag tog figurraden som exempel och du säger att jag misstolkat stora delar av genomgången. Vad är det mer du tycker att jag misstolkat?

(Men ja, det stämmer att jag fick ropa på henne två gånger och att hon sprang förbi mig en gång efter att hon sprungit förbi alla pappfigurerna)

Att jag bara skulle ha hört delar av vad du sa kan jag inte riktigt hålla med om. Jag har din genomgång på film och som ljudinspelning och jag har ju skrivit ner den ord för ord i inlägget ovan.

Finemang att ni bedömer även vad som händer före och mellan momenten samt ”osv”. Jag hade ju nämligen en hund som drog sig fram i kopplet mellan momenten som en liten bulldozer med hög svans så där får du mer än gärna förklara närmare vad du menar framkom där vad gäller bedömningen.

Att du klart och tydligt på genomgången säger ”…för det skulle jag kunna tänka mig att hon gör..” om att bita någon i ryggen och nu påstår att du inte menade min hund specifikt kan jag ju inte säga så mycket om annat än att då får du sluta säga en sak och mena något annat när du mentalbeskriver hund i fortsättningen. Jag är säker på att det inte bara är jag som hade feltolkat en sådan sak.

Vad du tjänar som domare, att det är frivilligt, att det är både i ur och skur och att du inte har så mycket tid för dina egna hundar de dagarna då du dömer tänker jag inte ens kommentera då det gäller alla som ställer upp på tester och prov och tävlingar. Fattar inte ens vad det har med saken att göra?

Och ingenstans i min blogg har jag jag påstått att vi inte ska testa våra hundar eller att det inte är viktigt med mentalitet och sunda hundar, så den biten fattar jag inte heller varför du tar upp här och nu.

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=2934#comment-2198 Mon, 03 Oct 2011 15:20:30 +0000 http://www.galjar.se/?p=2934#comment-2198 Som svar på Camilla & Lava.

Näe, det menar jag inte. Iris visar stor agg på fler saker. Jag förväntade mig inget annat heller.

Men om så Iris skällt på allt genom hela banan så är det ändå inte samma sak som att hon skulle hugga någon i ryggen.

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=2934#comment-2196 Mon, 03 Oct 2011 14:11:43 +0000 http://www.galjar.se/?p=2934#comment-2196 Som svar på Madeleine.

Anders! Nu satte jag mig och läste igenom anvisningar mentaltest (20100101) och det står ju klart och tydligt där;

SOCIALT SAMSPEL (moment nr 6)

Syfte

att testa om hunden engagerar sig i en social leksituation, utan hot eller aggressionssignaler från figuranten.

Utformning och miljö

Retningssituation för socialt samspel skapas genom att en figurant har sådan klädsel att den avviker från det normala. Färgen ska bryta av mot omgivningen. Lång rock eller slängkappa och separat huvudbonad som inte täcker ögonen. Figurantarbetet genomförs av A-Figurant som ska vara okänd för hunden. Figuranten startar i dold terräng. Provet skall genomföras i terräng utan stora nivå skillnader.

]]>
Av: Sofia https://www.galjar.se/?p=2934#comment-2195 Mon, 03 Oct 2011 11:21:54 +0000 http://www.galjar.se/?p=2934#comment-2195 Det är så viktigt när man har med människor att göra att man vet HUR man skall uttrycka sig och få fram det man vill ha sagt på ett BRA sätt!!! Jag tror du Susanne just nu tänker….attans att jag la fram min åsikt på ett så korkat sätt.

]]>
Av: Emelie och huliganerna https://www.galjar.se/?p=2934#comment-2194 Mon, 03 Oct 2011 09:59:22 +0000 http://www.galjar.se/?p=2934#comment-2194 Att Iris har en del aggression i sig, det vet Madeleine och det ser man även på filmerna. Det är heller inget som Madeleine nekar till utan hon är uppenbarligen upprörd över sättet att uttala sig på om hennes hund.

Jag skulle själv bli otroligt ledsen om en domare uttalade sig på samma sätt om mina hundar. Det finns sätt och så finns det sätt. Sedan att du Susanne börjar dra upp att det är frivilligt, att dina hundar får stå över m.m. som en slags mjukning vet inte jag om det passar sig så bra. Det är ingenting som är relevant i den här frågan egentligen.

Du har valt att vara domare och vet uppenbarligen vad det innebär, nämligen långa dagar med allt som tillhör.

Klart att man ska försöka få folk att förstå vad de har i kopplet, jättebra men samtidigt ska man inte döma alltför kraftigt heller och speciellt inte när hunden under testet inte visat på att gå steget längre med sin aggression. Vilket hon faktiskt aldrig gjorde.

Vid avståndsleken så övergår Iris från lek till hot, det ser alla men där har hon också ett guldläge att göra dumheter, vilket hon aldrig gör. Hon hotar men gör inte slag i saken.

Jag har känt den här hunden sedan hon varit liten. Jag har passat henne utan matte och jag skulle påstå att jag vet rätt väl hur Iris som hund fungerar i pressade situationer, för det har både jag och Madeleine upplevt.

För att ta några exempel minns jag en gång när vi mötte på en väldigt hotande man i en rasthage. Madeleine blev upprörd och ledsen, Iris skällde men trots att han kom så nära som på 1 meters avstånd gjorde hon aldrig slag av hotandet. Hon skällde men visade aldrig på att gå till attack varken med kropp eller mun.

Ett annat tillfälle där ett barn utsatte Iris för press och trängde henne. Iris valde att dra sig undan istället för att göra något dumt.

Det finns en hel del situationer där Iris skulle ha kunnat ta till mun och bett men har aldrig under några omständigheter visat på att hon är kapabel till det mer än att hon kan ha hotat med skall.

Självklart är det då upprörande för en ägare eller folk som känner hunden att få en sådan stämpel av en domare när man vet att hunden i fråga aldrig skulle kunna göra en sådan sak. Sedan att få det levererat på ett osmakligt sätt hjälper ju självklart inte till.

]]>
Av: Camilla & Lava https://www.galjar.se/?p=2934#comment-2193 Mon, 03 Oct 2011 09:16:52 +0000 http://www.galjar.se/?p=2934#comment-2193 ”Då hoppas jag att hon säger det om alla hundar som hon dömt som skällt på släden. Annars ska hon bara hålla käften.”

Så du menar att Iris enbart vissa upp hot vid släden?? Jag är ingen expert men jag tycker inte att Iris enbart visade upp hot vid släden. Jag kan också till viss del efter att ha sett filmerna förstå att domaren säger som hon gör. Med det menar jag inte jag håller med henne utan bara att jag kan förstå.

Sen hör man ju skillnad på skallen på Iris om man lyssnar (tycker jag). Men en domare som inte känner din hund kan ju tolka alla skall som aggrisivitet.

]]>
Av: Susanne https://www.galjar.se/?p=2934#comment-2191 Sun, 02 Oct 2011 22:32:52 +0000 http://www.galjar.se/?p=2934#comment-2191 Har nu läst alla inlägg och känner att jag måste få chansen att förklara mig. Kan hålla med om att genomgången blev lite rörig pga att jag blev avbruten vid genomgången, då tappar iaf jag tråden ibland, men försökte sammanfatta din hund hur den betedde sig under banans gång.
Hur hon löste figurraden eller inte…Hon behövde ju flera hjälper där du ropade flera gånger på henne och det tog ju en lång stund innan hon fann dig och det berodde ju bla på hennes koncentration och anpassning. Hon sprang förbi dig flera gånger.
Tyvärr verkar det som du misstolkat stora delar av genomgången av din hund och bara hört delar av vad jag sa. Att din hund har en viss osäkerhet i sociala kontakter, en stor aggressivitet och rädsla kan medföra att hunden i ett överraskat, trängt läge kan bita ifrån sig innebär inte att jag menade att just din hund kommer att bita, men att det är viktigt att du förstår vad för typ av hund du har. Och då var du snabb med att tillägga att hon aldrig kommer att bita.
Jag är helt övertygad om att du säkert hanterar din hund på ett utomordentligt bra vis, men det är faktiskt viktigt för mig som domare att påtrycka vad man sett för egenskaper hos hunden i banan. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt om jag gjorde dig upprörd och besviken.
Jag har även sett filmerna som finns på din hund, det är också viktigt att man ser vad som händer mellan momenten osv, det visas ju inte här. Bedömningen sker ju under hela banans gång, vi tittar faktiskt på hunden både före, mellan och under momenten och därefter görs bedömningen.
Huruvida du anser att jag är lämplig som domare eller ej får du själv stå för, och självklart får du ha din uppfattning, men vår målsättning är att få en likvärdig bedömning över hela landet, men sedan är ju även vi bara människor.
Vi alla funktionärer viker hela dagar i ur och skur och står ute på mentaltestbanorna där vi bedömmer/beskriver era hundar hela dagar för 250 kr + milersättning och avstår våra egna hundar. Detta gör vi för vi tycker det är så viktigt och intressant med hundars mentalitet, samt att uppfödarna ska få ett avelsvärde av sitt avelsarbete. Målet är väl ändå att man ska få fram mentalt sunda hundar inom raserna?
Risken är stor att många funktionärer tröttnar då man läser sådana här inlägg och då kan det bli svårt att få tag på funktionärer, tror jag.
Mvh Susanne/ En av domaren för dagen

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=2934#comment-2190 Sun, 02 Oct 2011 21:03:23 +0000 http://www.galjar.se/?p=2934#comment-2190 Som svar på Ia.

Då hoppas jag att hon säger det om alla hundar som hon dömt som skällt på släden. Annars ska hon bara hålla käften.

]]>