Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-includes/feed-rss2-comments.php on line 8 Kommentarer på: Dobermannvalp från Mezzrow https://www.galjar.se/?p=4420 En blogg som handlar om hund, hundträning och hundliv! Fri, 17 Feb 2012 21:13:09 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 Av: Camilla E https://www.galjar.se/?p=4420#comment-3562 Fri, 17 Feb 2012 21:13:09 +0000 http://www.galjar.se/?p=4420#comment-3562 Vad är folk rädda för? Något måste det ju vara när man inte tål att det ställs frågor. Helt otroligt!

]]>
Av: Camilla https://www.galjar.se/?p=4420#comment-3554 Fri, 17 Feb 2012 11:04:02 +0000 http://www.galjar.se/?p=4420#comment-3554 Som svar på Madeleine.

Ja…suck vilket trams att bli utesluten…
tror inte någons seriös uppfödare skulle resonera så, det borde vara guld värt med intresserade valpköpare med krav,

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=4420#comment-3553 Fri, 17 Feb 2012 01:36:10 +0000 http://www.galjar.se/?p=4420#comment-3553 Som svar på Camilla E.

Visst är det knäppt att detta händer för att Jenny ställer frågor?! Jag blir irriterad! :-X

]]>
Av: Camilla E https://www.galjar.se/?p=4420#comment-3552 Thu, 16 Feb 2012 22:22:32 +0000 http://www.galjar.se/?p=4420#comment-3552 Som svar på Jenny.

Menar du Jenny att du efter vad du skrivit här fått ”mild dos av mailbombardering med varningar för att bli”utesluten” ????

]]>
Av: Jenny https://www.galjar.se/?p=4420#comment-3539 Wed, 15 Feb 2012 21:00:44 +0000 http://www.galjar.se/?p=4420#comment-3539 Camilla: Med ”skrämmande” syftar jag på den information jag hade fått och vad den skulle innebära. Nu har jag ju fått information om att så är inte fallet. För mig är det skärmmande att läsa DCM DCM DCM på släktingar, när jag vid tillfället då jag läser det, tror att det mer eller mindre innebär att valkullen kommer att ha hög risk för DCM drabbning.
Jag har försökt förtydliga flera gånger både i samtal samt skrift med människor att jag inte vet och inte lyckas sätta mig in allt som många dobermannägare verkar kunna som sin bakficka, och det är läskigt. Då känner man att risken att fatta fel beslut är stor.

Jag har ju koll på den mentala delen och andra sjukdomar, hur de ärvs ner och vad jag söker egenskapsmässigt etc i en hund, men DCM är det stora och läskiga för mig, för att jag inte förstår det, delvis.

Sen är även vissa uppfödare mer eller mindre dryga i sitt bemötande när man söker svar och vill lära sig och tar det som påhopp om dem som person. Nu menar jag ingen i denna tråd, utan erfareheter från redan innan jag skaffade Lea också.

Har fått Mezzrows parning som ett tips som kunde vara något för mig, och utöver det ingen hjälp att utröna den destomer, vilket då lätt leder till precis detta, slutsatser jag drar baserat på okunskap.
Toppen att få läsa mer kring parningen, tack!

Madde: Tack för förklaringen, efter att själv ha fått en mild dos av mailbombardering med varningar för att bli”utesluten” förstår jag ditt val att inte gå in desto mer på individerna etc.

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=4420#comment-3523 Tue, 14 Feb 2012 12:57:29 +0000 http://www.galjar.se/?p=4420#comment-3523 Som svar på Jenny.

Dina frågor är INTE personliga påhopp, det är bra frågor du tar upp.

För mig får du fråga vad du vill på min blogg. Jag är inte någon DCM-expert jag heller och mina svar bygger på den information som svenska dobermannklubben fått från specialister och vetenskapen.

I kommentaren ovan förklarade jag ju varför jag inte kommer att svara på några av dina frågor men det betyder inte att jag tycker att du ska låta bli att fråga.

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=4420#comment-3522 Tue, 14 Feb 2012 12:50:25 +0000 http://www.galjar.se/?p=4420#comment-3522 Som svar på Jenny.

Jag har i några år nu bloggat om avel och mina funderingar kring ämnet, 2007 tror jag att jag skrev om det första gången. Jag är verkligen inte någon expert på något sätt men har lärt mig tillräckligt mycket för att påstå att många kennlar avlar på mentalt dåliga, omeriterade, icke hälsotestade hundar.

Då har jag ändå aldrig kritiserat eller nämnt enskilda svenska kennlar, kullar eller hundar utan alltid skrivit i allmänna ordalag. För ett par år sedan valde jag att skriva ”bajsavel” istället för att använda ordet ”skitavel” på dobbeforum. Det fastnade och i dag har jag skrivit flera inlägg om vad jag anser vara bajsavel. För detta har jag blivit förlöjligad av en del uppfödare (väldigt få tack och lov), några har blivit arga och mailat mig när de känt sig extra träffade.

En uppfödare bloggar om mig lite då och då och är otroligt irriterad på att jag yttrar mig över huvud taget. Det sistnämnda har pågått i över ett år nu och börjar kännas lite som förföljelse om jag ska vara ärlig. När jag bloggade om dålig avel så var det fel, nu när jag bloggar om vad jag anser vara bra avel så är det också fel.

Därför kommer jag inte att gå in på enskilda individer i stamtavlorna. Jag vet att det skulle bli ett jävla liv då nämligen. Det går att hitta fel på alla parningar och att jag plötsligt skulle gå in och kritisera enskilda individer i de få parningar som jag tror på är inte aktuellt.

Det är alltså inte för att vara undvikande eller otrevlig med flit och inte vill svara på frågor som jag bestämt mig för att göra så utan för att en del dobermannfolk inte kan skilja på sak och person.

]]>
Av: Camilla https://www.galjar.se/?p=4420#comment-3521 Tue, 14 Feb 2012 11:33:38 +0000 http://www.galjar.se/?p=4420#comment-3521 Det känns väldigt bra att kunna göra denna parning, helt klart den mest testade och meriterade på länge, och då menar jag inte bara Pushkin och Makenna som individer, utan ser lite vidare perspektiv.

Väl utvärderat som sagt, Holtret är färskt på båda, inte 3 år gammalt, och inte gjort när hundarna var 3-4 år gamla, om vi nu ska jämföra.

Jag vet inte hur tolkningen är gjord att Pushkins bakgrund är ”skrämmande” den logiken kändes märklig.

Att göra sin hemläxa när det gäller linjer/stamtavla osv. är nog ett måste om man vill debattera liknande frågor och är valpköpare.

Dessutom när vi tittar på livslängden på föräldradjuren till Makenna och Pushkin. Alla har inte blivit 10 år, men de har då absolut inte dött när de var 4 år…och några lever då än. Gillian har ju haft fler kullar än F-kullen *harkel*

DCM är viktigt att ta på allvar, men det är också den mentala statusen(!!!!), den arbetande förmågan, andra hälsoaspekter(!!!!) och naturligtvis en funktionell exteriör.

Toppen att valpköpare ställer krav och letar efter svar- min rekommendation- STÄLL HÖGRE KRAV, ställ fler frågor.

]]>
Av: Madeleine https://www.galjar.se/?p=4420#comment-3520 Tue, 14 Feb 2012 11:26:05 +0000 http://www.galjar.se/?p=4420#comment-3520 Som svar på Jenny.

Du skriver kommentarer fortare än jag hinner svara här men jag svarar på dina inlägg i tur och ordning här nu även om det blir i fel tidsordning och du kanske redan avslutat detta…

Först vill jag säga att jag tycker att det är JÄTTEbra att du ställer frågorna. :yes:

Vad gäller ”Det stör mig lite att den okunskapen vägrar släppa taget om hjärtdiskussionen” så menade jag ju knappast dig utan uppfödare och folk som ena stunden låter pålästa för att i nästa sekund börja mumla om dcm-linjer. Oftast finns dessutom de hundarna i de flesta stamtavlorna på våra hundar här i Europa.

Jag försöker inte förneka att hundar i de här linjerna som nu paras har dött i DCM för så är det ju. Men om man tänker på att DCM finns i alla linjer så kan man bara testa så mycket man kan och sen para äldre hundar som fortfarande visar sig vara friska. Och det är det Barbro har gjort.

Om du har avelsdata och kollar upp hundarna i stamtavlan vad gäller kullsyskon, föräldradjur och deras kullsyskon, kollar samtligas statistik vad gäller höfter, ögon osv. Tar dig en titt på MH (det är väldigt lätt numera tack vare Emelies statistiksida) MT och tävlingsresultat och sen väljer hundar som är lite äldre och som kollat hjärtat, då har du ju kollat upp din blivande valp rätt så rejält!

Själv gillar jag att träffa mamma- och pappahund till min kommande valp också.

Nu vet jag ju inte hur du blivit bemött och av vem för övrigt i din jakt på ny valp så det är svårt för mig att kommentera det annat än sjukdomar och avel är ämnen som berör. Men otrevlig eller dum hoppas jag verkligen inte att någon varit mot dig! :-(

]]>
Av: Jenny https://www.galjar.se/?p=4420#comment-3519 Tue, 14 Feb 2012 01:07:13 +0000 http://www.galjar.se/?p=4420#comment-3519 Som svar på Madeleine.

Se, bara där har jag ju då fått ny information, men tycker att det är tråkigt åt andra hållet då, att när jag påpekar min okunskap och ber att bli rättad om jag har fel, så skriver du att ”Det stör mig lite att den okunskapen vägrar släppa taget om hjärtdiskussionen”.
Vi är tyvärr jättemånga som inte har lika mycket information som tex du och Emelie, ännu en av anledningarna till att jag skrev att jag som ny hade uppskattat mer information om vad som kan tänkas vara positivt eller negativt.

Jag ÄR okunnig och jag VILL veta, men när ingen jäkel säger något när man frågar är det ju ett evighetsprojekt att gå från att höra/läsa en teori, till att då försöka hitta något som motbevsar den, sedan beta av nästa sak likadant. Undersöka varje hund och dess bakgrund, och sätta sig in i hur bärare av den sjukdomen gentiskt passar med en med aktiv sjukdom eller icke bärare eller en till bärare och om ens fastersmormorsbrors kusin dog av något och den har samma färg som den vita elefanten utanför, vad innebär det för min valp.

Jag försöker, men det är för mycket information och folk blir helt enkelt inte glada när man frågar.

Tackar för informationen, lärt mig något nytt och lämnar helt enkelt diskussionen.

]]>