Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Mitt elakaste och fräckaste – Livet med dobermann

Mitt elakaste och fräckaste

I dag sprang jag en runda med Iris.

Varje gång vi springer förbi ett hus här på gatan och deras små vita hundar är ute kommer de rusandes ner mot staketet och skäller som fasen. Jag ogillar sånt. Särskilt som Lina alltid har varit och är osäker på andra hundar, har gjort utfall osv. Hon spänner alltid upp sig när vi går förbi det huset, med all rätt. Själv är jag på mina hundar som en hök och de får inte skälla på varken hundar eller hästar som passerar ute på vår väg.

Därför blir jag ännu mer irriterad när ägarna till det här hundarna är ute och skiter fullständigt i hur hundarna beter sig. I dag gjorde jag en fuling när de som vanligt skällde och rusade innanför sitt staket och flera personer stod passiva i trädgården. (Iris skällde inte men stretade i kopplet mot dem.) Högt sa jag till Iris att ”bara för att de beter sig som skit så ska inte du göra det!” Sen sa jag ännu högre HÅLL KÄFTEN! till hundarna innan vi sprang vidare. På vägen hem hände samma sak och då tröttnade jag och bara släppte Iris koppel. Iris tog chansen och betedde sig exakt som de tre små. Hon skällde så nära staketet hon bara kunde tills hon tyckte att jag hade sprungit för långt utan henne och sprang ikapp mig istället. Elakt, skurkigt och fräckt av mig.

Resten av rundan gick fint. Vi såg en massa rådjur och när vi passerade en hel drös av dem på avstånd för andra gången släppte jag Iris koppel. En chansning men jag ville öva. Hökblick och ett NEJ när hon såg ut att falla för frestelsen. 25okt131

Den tredje gruppen rådjur vi såg var så många att jag var tvungen att stanna till och ta en bild med iphonen.

Ändå saknas det djur på bilden då rådjuren blev nervösa av att vi stannade och glodde, tre-fyra av dem hann redan in bland träden innan jag tog bilden.

I dag sprang Iris och jag 11 km så nu är vi uppe i 25 km på fem dagar. Bra av oss.

21 svar på ”Mitt elakaste och fräckaste”

  1. Älskar vad du gjorde. Jädrar vad bra du är! Skall nog prova på det där på nästa joggtur, så himla trött på det. Speciellt när ägarna inte säger ett DUGG….

    1. Själv ångrar jag mig redan :-? Inget vunnet alls på det och det förvånar mig inte om ryktet på gatan från och med nu är att min elaka dobermann springer lös och beter sig farligt.

  2. Fast helt ärligt, ska hundarna inte få skälla i sin egen trädgård? Jag skulle själv inte vilja ha det beteendet från min hund men jag skulle inte bli arg om en annan hund skäller på min från sin gård. Samma sak om vi går förbi en bil och en hund skäller, så länge ingen hund kommer fram till min och börjar bråka så spelar det ingen roll.

    Vi går ofta förbi ett dagis med några tjuriga hundar som skäller som tokar, men jag anser inte att ägarna gör fel bara för det. Klarar min hund inte det så är det mitt problem.

    1. Suss Varför ska hundar få skälla i ”sin” egen trädgård? Varför ska hundar få skälla ifrån bilar?
      Hundar som skäller grundar sig i en stressad och osäker hund.
      Jag anser att det är ägarens skyldighet att lära hunden att vara trygg och inte skälla.
      Konstigt argument att andras hundar kan få skälla men inte din egna

      1. En hund som vaktar behöver inte vara otrygg, många raser är framavlade för att varna. Jag tycker det är upp till ägaren om det är önskvärt beteende eller inte. Jag vill inte att min hund drar i kopplet eller hoppar på mig när jag kommer hem, för andra ägare spelar såna saker kanske ingen roll. Vi har alla olika krav och förväntningar från våra hundar :)

        Däremot ska man så klart visa hänsyn mot andra. En hund som skäller hela dagarna och stör grannar eller en som är lös och springer fram till andra hundar är aldrig okej tycker jag.

      2. Nä, hundar som skäller grundar sig inte i osäkerhet. Kan säkert vara så i vissa fall, men att generalisera så är helt fel. Ursäkta om jag trampar på en öm tå men om man tror det så kan man inte speciellt mycket hund!

  3. Hej.
    Det var ett tag sedan jag skrev något här men som sagt, är en trogen följare.
    Idag skrev jag ett inlägg på min blogg som upprör, i likvärdigt ämne som ditt. Vill du, om du ser nyttan får du gärna länka vidare. Om inte, läs igenom och se min upplevelse idag som fick mig att spricka en gång för alla.
    ”Min hund, andras jyckar” är ett bra talessätt till ämnet. (Eller som det ska vara. Mitt barn andras ungar.)

    Tusen tack för en bra blogg!

    MVH/ Emma, Amillo & Myy

  4. Andras hundar kan du inte rå på.Men det kan du med din egen. Som du säger , vad vann du på det?

    hur tolkade din hund det att matte släpper, ”jag får fixa med det här”

    Jag förstår hur irriterande det kan vara, men träna ex linförighet med jobbig störning då om du faktiskt vill få ut något? Ditt mål gissar jag är att din hund ska skita i hur andra hundar beter sig och bara vara med dig, är då målbilden att du okejar henne att göra utfall mot det som stör er i er relation?

    Förstå mig rätt.

    Mvh Emme

    1. Jag förstår dig precis. Iris är fem år och jag har ägnat fem år åt att tänka precis så. Ägnat mig åt att få min hund att sköta sig och skita i de andra. Träna, träna och träna.

      Igår orkade jag inte mer utan sket i vilket. En gång.

      Jag får hoppas att hon inte är förstörd för evigt nu när hon fått fula sig precis som de där små rackarna men jag är inte särskilt orolig faktiskt.

  5. Man kan inte kräva en massa av andra människor, då blir man bara stressad och olycklig själv. Och det påverkar sin egen hund! Se det istället som perfekta tillfällen till att träna din egen hund! Det är väl alldeles ypperligt att träna när du vet att de små hundarna är bakom staket och inte kan komma fram? När du välkomnar träningssituationerna, så ska du se att du kommer märka en förändring i din egen hund…… Ni bägge kommer bli mer avslappnade och ha roligare på promenaden.

    1. Nu är det ju inte första gången i hennes femåriga liv som vi var ute och gick och hundar skällt på oss utan bara första gången jag släppte kopplet.

      Lina (som inte var med igår) har varit osäker på andra hundar i hela sitt liv. Om jag skulle gå runt och oroa mig och försöka kräva en massa saker av andra på våra promenader hade jag garanterat varit stressad och olycklig.

      Men detta var som sagt första gången på 7,5 år med dobermann som jag var så här knäpp. Nästa gång blir alltså tidigast våren 2021. ;)

        1. Nä, inte mer än alla andra som inte har koll på sina hundar.

          Det blev bara att bägaren rann över just där just då och de fick ta straffet för alla framspringande hundar och skällande hundar med ägare som inte verkar bry sig ett skit vi någonsin mött.

  6. Jag har en sådan där gapig hund när hon är i trädgården, annars skäller hon inte mycket alls, men trädgården vaktar hon. Vi tycker dock inte att det är okej och jag skulle ALDRIG bara kunna stå och titta på om hon fick för sig att tokskälla på förbipasserande, för så GÖR man inte tycker jag.
    Sedan, i efterhand, var det kanske inte det smartaste att göra att låta Iris balla ur på skällisarna, men det var mänskligt och mer än människa kan man inte begära att någon ska vara tycker jag.
    Jag skulle säga att det är få hundägare som har sådan koll på sina hundar som du har, du vet vad de klarar och inte klarar så var inte för hård mot dig själv här.

    1. Det var inte alls smart, det var som sagt mitt elakaste och det är inget jag strävar efter någon gång. Så det kommer inte att hända igen.
      :-((

  7. jag håller med om att det är jobbigt när vovvarna skäller vid tomtgränsen. vi håller på att försöka få ordning på en 7 månader gammal doberman tik. hon skäller gärna, speciellt på alla katter som finns runt om kring oss.

    har du några tips för att vi ska få bättre ordning på läget?

    Bh,
    Johan H

    1. Förhållandet katt och dobermann har inte jag heller rått på kan jag säga. Vi har löst det genom inkallning på Iris och Lina vet att när hon skällt på en katt så får hon gå in. (Ibland skäller hon några gånger och börjar sedan spontant gå mot dörren..)

      Så båda skäller men det tar slut rätt fort. Att få dem att inte bry sig eller inte skälla alls efter katter har jag aldrig lyckats med. :-?

      1. Nu flikar jag in på ett annat spår, förhållande dobermann och katt. Vi har två katter och en dobermann (dobermannen kom sist) och det fungerar alldeles utmärkt – de busar precis som om de vore jämlikar, mer eller mindre och det blir väldigt pipigt från alla parter när de måste skiljas åt. Menar du på katter och dobermanns som inte känner varandra eller katter och dobermanns överlag?

        Fantastisk blogg förresten, läser den slaviskt!

        1. Mina hundar har inte haft ”egen” katt, de har bara skällt på andras. Om djuren bor i hop så tror jag de löser det på ett helt annat sätt, jag vet fler som har både och utan problem!

          De är de okända katterna som är de elaka… :cat2: :cat2:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *