Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Den första inkallningsträningen – Livet med dobermann

Den första inkallningsträningen

I går skrev jag att nu skulle valpträningen börja. Om någon undrar vad jag menar med valpträning så kan jag sammanfatta det med relation och inkallning.

Jag har under mina år som hundägare fått höra lite olika åsikter och kommentarer om just inkallning. Några har sagt att de inte tränar det med valpen med motiveringen att den följer mig/lyssnar så fint ändå. Ja visst gör den, när den är valp. Den dagen valpen blir lite större och känner sig trygg nog att utforska världen på egen tass…

Jag har fått höra att inkallning är något som bara ska sitta och man kan kräva det av hunden. Jag tycker att det är något som ska tränas in precis som allt annat.

Jag har fått höra när Iris vänt i luften för att komma när jag ropar på henne att så där skulle min hund aldrig göra, vilken tur du har som fått en så lydig hund. Om det säger jag att jag har en hund med extremt mycket jakt i sig och att allt bygger på träning, inte ett dugg tur.

När jag tränar på de här sakerna vill jag ha så lite inblandning av Iris som möjligt. I dag tog jag däremot hjälp av Iris när jag tränade Sally.

Vi åkte till ett skogsparti där jag vallade en ruta till Iris och la ut två föremål. Efter det fick Iris leta fritt samtidigt som jag passade på att träna inkallningar med Sally.
8jan151
Så fort Sally tog några skutt i egen riktning ropade jag på henne och sprang några meter. Då fick hon både reagera och jaga ifatt mig. Det funkade jättebra!
8jan152
När Iris hade hittat sina två saker kastade jag bollen lite hit och dit mellan träden. Sally startade och ville springa när Iris sprang så då passade jag på igen: kallade på henne och sprang några meter i motsatt riktning! Även det gick bra.

När jag hade belönat med små hundmatskulor bytte jag till Ikea-leksak som jag satte fast i Sallys koppel. Jag vill nämligen inte att Sally ska ta leksaken och lära sig att hon kan springa ifrån mig med den. Jag vill att så mycket lek som möjligt ska ”sitta ihop” med mig!

2 svar på ”Den första inkallningsträningen”

  1. Fina bilder, och håller med dig i din text! Jag tränade inkallning stenhårt med min hund från första veckan och det gav verkligen resultat, han vände i luften och kom direkt oavsett störning, han vände till och med direkt på inkallning när några rådjur sprang rakt över tomten. Tyvärr blev han mer och mer osäker mot både folk och hundar så numera vågar jag inte ha honom lös, trots all träning.

    Men det är verkligen viktigt att träna inkallning för en hund mår så bra av att få springa fritt! Vi har som tur är tillgång till rastgård och skog där vi kan gå med långlina, men det blir ju inte riktigt samma sak.

  2. Känner igen detdär med att folk säger -”vilken TUR du har som har en så lydig hund” får ofta höra att min dobermann är så lugn och trevlig i jämförelse med andra dem träffat, och att jag då har sån TUR som har en sånn individ. Tur?! Jag lägger ner tre fyra timmar om dagen med motion och aktiviering för att nå det resultatet. Dem skulle bara veta hur ”lugn” hon är om man har vart sjuk en två tre dar.. :-P Eller hur lydig hon var före all träning. Tycker förövrigt det låter som att du har lagt upp en jättebra träning för valpen :) ska komma ihåg detta när det blir dags för mig nästa gång! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *