Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Beslutsångest – Livet med dobermann

Beslutsångest

Idag tog jag för första gången med mig Asta till Gärdet i Stockholm. Tanken var väl att besöka en ny plats, nosa på och vänja sig med hundar som springer överallt och öva på smått och gott.

Är det något som jag haft och har problem med så är det att bestämma mig för vilken inkallningsfras jag vill ha. Med Anna hade jag Anna hit och det passade ypperligt. Hit är nämligen inte ett ord jag till vardags använder så mycket. Tanken var att köra samma med Asta. Däremot hade jag inte väntat mig hur svårt det skulle bli för mig att lära om och vilket huvudbry det faktiskt blev och är. Jag snubblar på orden och säger ofta fel namn…

Madeleine har ju kört Iris här vilket blev ett alternativ för mig och jag trodde faktiskt efter att jag i fredags när vi följde med Elaine ut till Sjöhaga Hundcenter hade bestämt mig för att använda just här.

Men så är jag lite tveksam till just här ändå. Jag använder det ordet mer i vardagen och vill ha en inkallningsfras som verkligen betyder det de betyder när det väl gäller. Jag kunde till exempelvis säga här till Anna när jag enbart ville att hon skulle hänga på, alltså ingen där och då femöringsinkallning.

Kanske är det jag som är struligaste matten i stan och att det är svårt att lära gamla hundar att sitta, men detta är verkligen jätteirriterande!

Som det blivit nu ropar jag för mestadels endast Asta för att i alla fall kunna träna och befästa något. Hur det ser ut kan ni se här och med lite fågelstörning här. Inkallningarna är från idag på Gärdet. Jag är jättenöjd med hur hon skötte sig! Trodde inte alls att det skulle gå så bra som det gjorde med fågeln (och då även inkallningarna med hundarna, fotgängarna och skidåkarna som jag inte filmade). 

Tror inte att jag saboterar något genom att inte ha bestämt mig än, men det vore ju himla skönt att faktiskt ha det spikat. Vad har ni för inkallning och vad tror ni om mitt strulande? Hit eller här?

8 svar på ”Beslutsångest”

  1. Jag har olika kommandon på min äldre hund, ’hit’ vid träning och tävling i lydnadsklasser, ’här’ om jag vill han ska komma närmre och ’kom” som en ”inkallning” som inte är tävlingsmässig :) hoppas du förstår hur jag menar :)

    Min unga hund har jag inte riktigt fått till inkallning på än, så där har jag inte några fasta kommandon… Kommer använda ’kom’ vid vardagsinkallningar och ’hit’ vid tövlingsmässiga inkallningar för att han lättare ska skilja på dem..

  2. Vi har ’kom’ till vardags och ’hit’ som lydnadsinkallning. Ropar jag bara namnet så betyder det att han ska uppmärksamma mig, och ’här’ eller ’hitåt’ betyder att han ska följa med mig :)

  3. Jag har ”här” för att Lukas ska komma närmare mig (om han springer för långt ifrån) och sen har jag ”hit” när han ska komma till ”fot position” sen om han inte lyssnar första gången så har jag tyvärr lagt till ”Lukas HIT!” och det funkar när han testar gränserna nu vid trotsiga perioden

  4. Jag har valt att ha ”Iris hit” till vardags då jag vill ha det ord jag tycker är bäst att ropa till vardags eftersom det sägs oftare än det ordet man har till träning/tävling. Där har jag ”Iris kom”, det behöver ju mer bara sägas och tycker ”hit” funkar bättre att ropa och är ett mer uppmärksammande ord för hunden.
    Så tänkte jag :)

  5. Jag tänkte inte så mycket på inkallning i vardagen och på tävling. För mig var de båda Anna hit, vilket i båda lägena betydde; du ska komma till mig så fort du bara kan! Jag lutar mot att använda hit även på Asta, jag får helt enkelt själv träna och inte bara hunden :laugh:

    1. Om Anna hade varit kass på att komma på inkallning hade jag förstått ditt ”problem”. Hur göra nu för att få nästa hund bättre?!

      Men, Anna hade den bästa jädra inkallning jag någonsin sett på en hund och det vet du också. Alltså är det bara att köra på och så kommer allt bli perfekt! :yes:

      1. Anna kunde hon :heart: Grym målbild, men det är väl också det som gör att jag blir osäker om man kan göra det med inte bara en utan två hundar :clap:

  6. Jag undrar så hur ni tränar inkallning, lite mer specifikt. Anna verkade ha en klockren inkallning och Iris likaså, blir super imponerad och vill också ha det så!

    Kan ni inte skriva jääätteutförligt hur ni gjorde?

    Hur korrigerade ni de gångerna de inte lyssnade (typ när hundkompisen var roligare osv) innan inkallningen satt fint? Med arg röst, fysisk kontakt, uteblivet beröm?

    Hur berömde ni? Med röst, lek godis eller en klapp? Var det olika beröm eller alltid samma?

    När kan man lägga till mera störning? Tränade ni inkallning varje dag? Och om de inte kommer första inkallningen men tredje, berömmer man fortfarande då?

    Hoppas ni orkar svara! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *