Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Fysträning. – Livet med dobermann

Fysträning.

Husse är bortrest, vädret suger, Iris höglöper och hundarna måste rastas. Vad gör man?

Bestämde mig för att springa med båda och fick den lysande idén att sätta på dem selarna och ta fram det gamla däcket! Hundarna har inte dragit sedan skidsäsongen och då ville de ju helst inte dra tillsammans. (Läs Lina ville inte dra med Iris för att Iris blev skitjobbig!)

Men nu är det inte skidsäsong och det var värt att testa! Planen var att gå 3-4 kilometer bara och kolla lite hur det kändes.

När vi gick längs gatan bort mot grusvägarna så gick det finfint, de gick i draglinan och koppeldelare jämsides. Iris drog, Lina drog.

Sen kände sig Iris uppvärmd och började öka takten. Då gjorde Lina och jag också det. Fast då började Iris att ha synpunkter om vem fasen det var som skulle springa först! Iris är inte otrevlig men Lina slutar dra direkt och vill helst springa jämsides med mig istället. Dåligt.

Så vi kopplade om enligt min pedagogiska bild så att Lina sattes fast i draglinan och Iris fick koppeldelarens fulla längd att springa längst fram i.

Det funkade utmärkt! Iris drog och Lina liksom struttade lite vid sidan av men hjälpte till ändå. Jag joggade bredvid och höll i kopplet som satt fast i draglinan för att hela ekipaget inte skulle sticka i förväg. Testade ett stanna och ett dra, dra, dra och jag påstår att Iris kom ihåg precis vad det betydde! Det gick så bra att vi sprang 5 kilometer! Kul!

13 svar på ”Fysträning.”

  1. Hej Madeleine! Ville bara säga att jag verkligen beundrar det du gör med dina dobbisar. Du har blivit som min idol. Du har ett sånt liv som jag vill leva när jag blir äldre. Just nu är jag bara 16, jag har en staffe och en blandras. När jag blir äldre och flyttat ut på landet så vill jag skaffa en eller fler dobermann(s). Jag kan sitta i timmar och bara kolla på videos på dig och Iris/Lina. Hoppas verkligen du får ett underbart och långt liv med dessa goingar.

    Ha det bra!

    1. Hej Christina!

      Tack gulliga du! Det måste ha varit bland de bästa och snällaste kommentar jag någonsin fått! :-D Va glad jag blev!

      Hade jag varit lika gammal som du så kan jag säga att jag hade varit jätteavis på dig och dina hundar! Lina var ju min första egna hund som jag köpte när jag fyllde trettio. :-)

  2. hej!!!!
    en super bra träning MEN måste påpeka att du med björkvis sele eller annan sele med fästet uppe vid svansroten/ryggen påverkar hundens muskelatur negativit då tyngpunkten hamnar i ett fel läge som gör att hunden går under sig. Man måste tänka på dragpunkten på det som ska dras. då du använder ett däck hamnar tyngpunkten långt ner och då blir trycket från selen på hundens svansrot/rygg fel och den går under sig. Att använda björkvis sele vid skidåkning/sakovagn där tyngpunkten är högre upp än vid däck dragning är korrekt arbets sätt då det blir possitiv inverkan på hundens rygg och muskulatur. man måste ha en sele som är utformad för arbetuppgiften för att det ej ska vara skadligt eller negativt på hunden. Jag pratar inte i nattmössan dä jag har gått swbas träningsutblining på weight pulling och rekomenderar dig att gå in och kolla på hemsidan http://www.swbl.se och du kan titta på selar på http://www.hardcoreharness.se
    en liten pekpinne inget illa menat tänker bara på dina hundar!!!!
    Eileene

    1. Helt korrekt, tack för kommentaren! :yes:

      De är ju skidåkningen som är drag-grejjen nummer ett här. Inte att springa framför och dra däcket.

      Ändå tyckte jag att jag fick till det så bra när Lina funkade som ankare i mitten och fick upp snöret från marken så att Iris som sprang längst fram inte tyngdes ner av linan liksom. Plus att jag sätter fast kopplet i mitten på linan också så att de drar både på mig och däcket. Då kommer linan inte så långt nerifrån för vovvarnas rumpor!

      Men du har helt rätt, det är inte ett sätt att långvarigt låta sina vovvar dragträna inte!

    1. Tack!

      Det är skönt att springa med hund, det är härligt att ha med sig sin bästa kompis på löprundan! :yes:

    1. Samma här! Fast det verkar bara vara du som förstår mig! :yes: Hoppas att det blir snörekord i Skåne i vinter! :-D

  3. Hej,

    Vad för sele rekommenderas för drag?
    Tittat lite på björkis nome.

    Vad är det för sort du har dina hundar?

    mvh,
    Patrik

    1. Jag har björkisselar och ska hunden köra drag (barmark eller skidor) så är det nomesele som gäller. :yes:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *