Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Varg och hund – Livet med dobermann

Varg och hund

Jag tycker att vargar är fina och spännade djur, har fått för mig att vi är fler hundägare som känner så. Däremot förvånar det mig ofta hur mycket folk påstår sig ”veta” och vad som anses vara sanningen om vargen.

Här är några klipp som jag tycker har varit givande att lyssna på i frågan. Filmerna kommer från ett seminarium som Länsstyrelsen i Stockholms län anordnade i november 2010.

Till att börja med, känner du igen vargen?

Så lever vargen. Valpar, flock och familjelivet.

Tobias pratar om vargar som attackerat hundar. Då främst jakthundar.

Tobias svarar på publikens frågor.

Några minuter in i filmen säger Tobias en sak som jag har tänkt på länge apropå särskilt medias sätt att skriva om och reagera på vargar som råkar hamna nära människor.

Bara för att en varg kommer nära så är den inte farligare för det. … Det vore jättekonstigt om vilda djur flydde i panik så fort de såg en människa. Men vi förväntar oss att vargar ska göra det, ingen förväntar sig att ett rådjur ska göra det eller en älg ska göra det.

Det finns fler filmer på youtube där även Hanna Dittrich Söderman som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm pratar specifikt om Rialareviret och vargarna där. Titta här.

22 svar på ”Varg och hund”

  1. ”Det vore jättekonstigt om vilda djur flydde i panik så fort de såg en människa. Men vi förväntar oss att vargar ska göra det, ingen förväntar sig att ett rådjur ska göra det eller en älg ska göra det.”

    Jag har vuxit upp och också tillbringat otroligt mycket tid i skogen. Har tappat räkningen på alla rådjur, älgar och annat vilt jag träffat där, men de har då flytt väldigt snabbt så fort de sett, eller fått vittring på mig. Skulle ha blivit mäkta förvånad om något vilt stått kvar. Så jag tycker resonemanget är lite märkligt. Fast viltet här uppe i norr kanske beter sig lite annorlunda än de gör söderut. Det är möjligt att vi norrlänningar ser mer skräckinjagande ut :D

    1. Att jag valde att citera just det beror på att någon tidning eller vad det nu var valde att kalla det för ”vargattack” eller liknande när en man på promenad med sin hund kastat sin morgontidning på en varg innan den försvann.

      Jag vågar påstå att vilt har full koll på att du kommer långt innan du kommer och jag tror inte heller att de flyr i panik när du närmar dig utan bara försvinner utom synhåll och har lika stor koll på var du är efter det också.

      Själv är jag van att ha sett många små vilda djur på nära håll när jag varit i skogen. Att rådjur står still och glor på en på väldigt nära avstånd eller ännu värre; börjar springa så sent att jaktgalningen Lina verkligen får vatten på sin kvarn, tycker jag händer ofta.

      Rådjur som bara stod still på 10-talet meter från vägen och glodde på mig och hundarna när jag plockade upp kameran och tag kort. http://files.myopera.com/Galjar/blog/klovisapril2011.jpg

      Personligen gillar jag att norrlänningar ser mer skräckinjagande ut! :wink:

      1. Jodå…viltet har oftast stenkoll på var du befinner dig och piper iväg innan du hinner se det. Men om det blir överraskat så drar de utav bara fasiken. I alla fall de jag har träffat. Det närmsta jag har varit rådjur är nog en 50-60 meter. Men då har de inte känt vittring. Sedan är det väl så (säger de som vet) att vilt som sällan träffar folk blir mer skygga än de som kanske lever närmare samhällena. Och det verkar ju rätt logiskt.

        Jag får börja öva framför spegeln på att se snäll ut. Då kanske jag också lyckas fota lite klövvilt på nära håll :D

  2. Kul inlägg! Jag blev ännumer sugen på att åka till kolmården nu och träffa vargarna som bor där. Om varg så faschineras jag mest av det otroliga hatet som det medför. De framställs som mördarmaskiner som helst av allt mumsar på hundar och barn, men om man bara ser på min omgivning så har vildsvinen dödat och sårat massor med hundar utan att det krävts stora möten, bråk, politik och skyddsjakt för att ”komma till rätta” med problemet. Men vargmöten har vi haft, trots att vi inte har varg här…
    Jag har en räv som är här så ofta att han snart borde börja betala hyra. Han har tagit djur för mig värt flera tusen, det är surt och jag blir lika ledsen varje gång, men jag bor trots allt på landet och vill jag slippa naturens baksida så får jag helt enkelt flytta in till stan och skaffa mig en skogs-tavla att titta på.
    Om min hund skulle bli tagen av en varg, eller något annat djur för den delen så skulle jag naturligtvis bli jätteledsen och arg, men vad hjälper det mig om en politiker beslutar att döda några fler vargar under skyddsjakt? Min hund är fortfarande död. Jag tror att det många gånger beslutas för mycket baserat på upprörda röster ifrån personer som är i affekt. Klart att man skriker och bråkar om att utrota varenda vargjävel när man precis fått sin hund dödad. Där kommer politikens lismande tryne in och ”tar till sig av kritiken”, stryker de som gapar värst medhårs. Klart att man skriker, man är ju arg och ledsen!
    Jan Gulliou skrev en bra artike efter att en hund blivit tagen av en varg i Riala nyligen, en av kärnproblemet med varghatet trodde han inte alls egentligen berodde på vargarna i sig, utan att det är en storstad-landsort problematik, lite: Ingen jävla 08.a ska komma och bestämma över vad jag får och inte får göra på min egen mark! Det tror jag stämmer rätt bra faktist!
    Jag avslutar med ett citat ifrån Småstadsliv: ”Tänk om vargjäveln äter upp hela skolbussen då? Vad gör vi då, vi har ju bara en skolbuss!?”

    1. Vi har ju bara en skolbuss! :grin:

      Det ligger säkert något i det där med ”…ingen jävla 08:a…” Det är en fråga som i det verkliga livet drabbar få men gör många upprörda. Samtidigt som många som bor i vargområden verkar tycka att vi andra inte har rätt att ha en åsikt eller yttra oss alls.

      Jag möter hellre en varg än ett vildsvin eller älg på riktigt nära håll. De två sistnämnda är jag mer rädd för att bli skadad av än vargen.

      1. Min käre man som ofta träffar vildsvin i skogen säger att man inte behöver vara rädd för dem. Det gäller bara att läsa av dem rätt; viftar/snurrar det på svansen är det fredligt och utgör inget hot, står däremot svansen rakt upp som en antenn bör man kanske kliva åt sidan.

        Det finns tydligen ca 200 000 vildsvin i vårt land, men ingen här i Sverige har blivit attackerad och dödad av något. Det måste ju innebära att de är helt ofarliga för oss människor. För visst är det väl så man säger om vargen också? :wink:

        1. Jag är varken varg eller vildsvinsexpert men vildsvin kör väl förutom taktiken fly även fäkta ibland när de känner sig trängda eller jagas? Oavsett så tycker jag att både vildsvin och vargar ska få bo i Sverige.

          1. Jag är inte heller någon expert men jag antar de flesta vilda djur väljer att ”fäkta” om de blir trängda. Å andra sidan har inte vildsvinen några revir som de behöver försvara mot inkräktare…

  3. Hej
    Man kan inte förvänta sig att Rovdjur ska springa undan direkt, då de ska bedöma om det är mat som kommer gående.
    Flyktdjuren, Älgar, Rådjur mm.mm ska springa undan när det kommer ett potentiellt hot, ”bättre fly än illa fäkta”
    Kanon bra att du visade detta från länsstyrelsen
    Mvh Lena

    1. Egentligen skulle jag ha velat lägga upp fler klipp men då hade det blivit jättemånga! Men jag hoppas att många orkar gå in och kolla på alla klippen. :)

  4. Jag håller med – jag möter mycket hellre en varg på nära håll än ett vildsvin eller älg! Enda gången jag brukar komma riktigt nära rådjur är när jag rider – för hästar verkar de inte skrämmas av på samma sätt – annars drar ju de flesta djur som en avlöning oftast innan man ens hinner se dem. Och möter jag en älg till häst så drar hästen som en avlöning innan vi hinner stifta någon närmare bekantskap :grin:

    Tycker att vargdebatten är löjlig – Hur många människor har blivit attackerade?! Klart att det är fruktansvärt tragiskt att bli av med sin hund – men håll koll på den då?! Att en lösspringande okontrollerbar jakthund får sätta livet till måste ju ändå vara på jägarens samvete – och han var ju i skogen för att döda djur, så han bryr sig tydligen inte så mycket…. År 2010 dödades 826 jakthundar i lösjakt. 713 av dessa dödades i traffiken – alltså antagligen hade stackars hunden sprungit vilse, för jag tror inte att det var traffiken som var ute i skogen…. Enligt jägarnas egna rapporter dödades elva hundar av varg. Det är absolut elva hundar för mycket! MEN – för att få lite perspektiv på det hela bör man oxå veta att de skjöt själva ihjäl tolv hundar :poke: Tycker snarare vi ska förbjuda löshundsjakten än vargen…

    1. Det verkar var ett stort problem det där med att jakthundar är för dåligt tränade.

      Om det stämmer med 11 hundar av 826 så är det ju ungefär en av hundra dödade jakthundar som råkade ut för varg. Att dessutom jägarna själva skjuter ihjäl fler var ju trist men då borde de ju ropa högre om vem som borde få jaga än att vargen stör dem.

      1. Ja det kan man tycka, en av de värsta ursäkterna för att skjuta varg jag hört är att vargen tar allt vilt, så jägarna inte har något villebråd. att jaga ”stackars alla jägare”
        :emotion: .

  5. Intressant och bra inlägg! :)
    Vi som bor ju som bekant i ett vargrevir och jag måste ju givetvis tänka på detta och inte låta hundarna flänga runt utan kontroll. (de flesta attacker på hund sker ju trots allt utam synhåll för ägaren)
    Men det går att förena ”frihet i skogen” även där vargar lever – bara man har koll på sin hund, och det ska man väl ändå alltid ha i skogen? Det finns ju andra djur där att respektera också…
    Vissa djur har flykt som överlevnadsredskap (som hästar tex.) Det har inte vargen, och därför rusar den inte iväg i full fart – även om den blir rädd.

    Ska jag vara helt ärlig så är jag mer rädd att Cobran ska bli biten av en huggorm än tagen av vargar, när vi befinner oss långt inne i de djupa skogarna.
    Vargen har hittils aldrig ens visat sig för oss, även om jag tror att vi varit observerade vid några tillfällen. För oss är det ett spännande inslag i vardagen, och efter tre år med skogsutforskning mitt i ett vargrevir känner jag mig ganska säker på en sak – de vill INTE ha närkontakt med oss. :)

    1. Annika, näst efter Tobias är du den mest vargiga jag vet! ;)

      Jag tror att vi får plats allihopa, både vargarna och Cobran!

  6. Jag gillar att du lägger upp klippen, kunskap & fakta är nog det enda sättet att bli av med varghatet!!!Hoppas att det är ok att jag slänger in en liten länk till detta inlägg på min blogg…?

    Jag hoppas få gå på ett föredrag med tobias någon dag! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *