Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Dobermann dör av DCM – Livet med dobermann

Dobermann dör av DCM

Det är så märkligt och så otroligt sorgligt att under tiden som dobermannrasen sakta men säkert dör i en fruktansvärd sjukdom så håller en del uppfödare fortfarande på och ägnar tid åt att prata om alternativa metoder att fastställa DCM, bjäbba om huruvida man verkligen ”måste” göra både holter och UL när det inte råder några som helst tvivel längre!

Hanhundsägare/uppfödare går inte ut med dödorsaker, det tisslas och tasslas och alla frågor eller krav på svar beskylls för att vara ”häxjakt”.

Samtidigt är det ingen som bedriver häxjakt, det är ingen som gottar sig i sjuka hundar oavsett vilken kennel de kommer ifrån. Bryr man sig om rasen så är det rasens bästa man är ute efter och då lider man lika mycket med alla som drabbas.

Ändå; vara uppfödare och ärlig och uppriktig med sjukdomar är inte självklart även om det nu är år sedan vi fick fakta genom Jens Häggström mfl.

Hur kommer det sig? Varför är det fortfarande ok att mörka för valpköpare? Varför är det så många valpköpare som ger sitt fulla stöd till dessa uppfödare och hanhundsägare? Genom att en del håller truten så ”legitimeras” mörlkläggningar och fortsatt hemlighetsmakeri kring sjukdomen och rasen kommer aldrig att komma någonstans med DCM. Varför är det en nyhet att om man låter sin hund gå i avel så får man köra med öppna kort vad gäller sjukdomar och dödsorsak?

Det var med både sorg och lite lättnad som jag såg nedanstående film. Känslan av ”äntligen” blandas med stor sorg över läget.

Samtidigt är jag otroligt tacksam över det slit som lagts ner från delar av styrelsen i svenska dobermannklubben, stolt över dem som lagt ner så mycket tid och energi på att få till ett samarbete med kardiologerna och tagit fram riktlinjer för aveln i Sverige. Otroligt glad att det finns uppfödare som inte bara säger att vi ska göra vårt bästa och samarbeta för rasen utan verkligen agerar också, testar, är ärliga, väntar med att avla.

För det finns inte några ursäkter längre, ursäkterna är slut. Googlar man DCM så hittar man svar. Det står på dobermannklubbens hemsida, vi har haft med det i tidningen i två nummer, det räcker ta mig tusan att söka på min blogg så hittar man svaren.

11 svar på ”Dobermann dör av DCM”

  1. Det är ju helt jävla otroligt att prestige och pengar ska gå före arbetet med att ta fram friska valpar! Hur tänker folk?

    Å andra sidan så blir jag inte ett dugg förvånad, om det är någonting som kennelklubbarna utanför Sverige INTE fokuserar på så är det hälsosamma djur, utställningsmeriter går ju tyvärr före allt i många delar avelsvärlden. På bekostnad av hundarnas välmående och rätt till ett kvalitativt liv.

    Det skulle verkligen behöva reformeras ordentligt inom aveln. Det borde vara olagligt att ljuga om/inte vara transparent om en avelshanes dödsorsak – SPECIELLT i en ras som är så utsatt som Dobermannen verkar vara!

    Jätteintressant film, och du har en uppfriskande ärlig, engagerad och humoristisk blogg! :) Jag har fått upptäcka en ny ras att överväga för framtiden, en som jag aldrig tidigare haft som alternativ. Fantastiska hundar! :D

  2. Jag menar, varför inte ha obligatoriska kontroller av avelshundar? Varför inte ha obligatoriska redogörelser för dödsorsak, livslängd osv hos avelshundar? Det är väl det minsta man kan göra för att rädda en hel ras? Vem skulle sätta sig emot det? Om någon uppfödare gör det så kan man ju direkt avgöra att det personen INTE har rasens framtida hälsa i åtanke utan drivs av pengar – så det är ju ett fantastiskt sätt att sålla lite ;)

    1. Det vore ju helt klart det bästa och det finns helt säkert uppfödare som ställer upp på det. Tyvärr går folk fortfarande på att köpa valp från den kennel som ligger närmast eller den kennel man sist köpte ifrån osv. Den generella kunskapen hos valpköparna skulle kunna bli bättre helt enkelt.

      Ställer inte vi valpköpare några krav på uppfödarna så kommer det aldrig att bli någon skillnad. :(

      Tusen tack för dina kommentarer!

      1. Det är sant, det är vi som konsumenter som kan ställa krav och förändra – det gäller ju faktiskt på alla plan egentligen.. Oavsett om det är krav-bananer eller hundvalpar! :)

  3. Jag lovar att nästa valp blir efter screenade avelsdjur!!

    Precis som Amanda tycker jag att det borde vara obligatoriskt med redogörelse!!

    1. Samma här! Jag har flera krav på min lista över kommande dobermannvalp och ett av dem är helt klart att föräldradjuren ska vara lite äldre och DCM-screenade. Punkt slut.

      Önskar också att alla var tvungna att köra med öppna kort, tror det skulle gynna rasen!

  4. Bra skrivet Madeleine och suveränt att du lyfter DCM-problematiken igen. Det är så tragiskt det som händer i rasen och alla uppfödare som vill rasen väl borde jobba för att få bort denna gräsliga sjukdom.
    Vår dobermann gick bort vid 6 års ålder i DCM och det är en vidrig sjukdom att se sitt älskade djur drabbas av. Jag vill aldrig mer vara med om det! Jag lider och känner med alla som förlorar sina hundar i DCM.
    Jag älskar rasen men så länge det finns uppfödare som inte lägger alla fakta på bordet vid avel så vet jag inte om jag vågar skaffa en till dobermann. Och det är så sorgligt!
    Tack för att du tar upp det här igen i din blogg. ;-)

    1. Kerstin, det är det minsta jag kan göra ju.

      Vi har duktiga uppfödare, klart du vågar köpa valp igen! :yes:

  5. Även om jag inte har dobermann så blir jag glad över att du tar upp det här ämnet och står på dig. Om fler vågade göra sig obekväma skulle aveln förmodligen bli så mycket bättre!

    Min ena tiks farbror dog alldeles nyss i DCM, så nu står jag och funderar på när vi ska ta henne till veterinären för en koll. Min andra hund lider av allergi och det försöker hennes uppfödare tysta ner och skuldbelägga oss för. Så snart vi har gjort färdigt utredningen kommer jag berätta för alla om detta så fler blir medvetna. Det är så trist att sånt här inte tas på allvar!

    1. Nedtystande och skuldbeläggande…. fi fasen vad arg jag blir på sånt! :reallyangry:

      Hoppas att utredningen går bra och att ni får bra svar och lösning på din vovves problem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *