Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Jag är nybörjare och vill lära Lina markera – Livet med dobermann

Jag är nybörjare och vill lära Lina markera

Lina och jag åkte till bk i dag. Övade ytsök. Jag gjorde 10 tefläckar på lite olika delar av gräsmattan. Alla i skuggan för det var väldigt varmt ute. Till en början gick det bra och dåligt om vartannat. Lina gick rätt på fläcken i vissa fall, sket fullständigt i att ens försöka i andra. Jag blev jättefrustrerad på att jag inte kunde förstå varför Lina var så ojämn.

Det vara bara att säga "Varsågod" till Lina (dvs gör va tusan du vill), och sätta sig ner och fundera. Kom fram till att jag inte kan gå runt och vara frustrerad när vi tränar. Måste vara glad, ivrig och fokuserad åt oss bägge. Det fungerade. Mot slutet nosade Lina bättre och jag påstår att Lina gick rakt på fläcken varje gång de sista gångerna. Då kommer vi till mitt största problem just nu; Att jag inte vet om jag vill se att Lina hittar tefläckarna och därmed bara inbillar mig att hon gör det eller om hon verkligen gör det!

Jag saknar med andra ord ett kvitto i form av en markering. Börjar bli riktigt sugen på att försöka lära Lina markera. Nu. Samtidigt är det bara 12 dagar kvar till nästa kurstillfälle på HundCampus. Min svaghet i träningen av Lina är och förblir att jag är en nybörjare på allt vi gör! Det är så ofta som när jag vill göra något nytt inte har en susning eller vet hur jag bäst genomför övningen/inläringen. Lina är min första hund och har bott hos mig i ett år, fyra månader och en dag. Jag är fortfarande nybörjare och jag märker det kraftfullt vid såna här tillfällen. Hur gör man?

Det är inte det att jag inte vågar göra "fel", det är att jag inte orkar göra fel. Jag vill veta innan jag börjar öva. Då och då önskar jag att Lina var min hund nummer fem elller nåt och att jag redan begått alla nybörjarmisstagen på tidigare vovvar… Längtar till HundCampus.
Bloggtoppen.se Husdjuronline counter Djur & husdjur bloggar bloglovin

0 svar på ”Jag är nybörjare och vill lära Lina markera”

  1. Sören writes:

    Hej Madeleine

    Rex är lika dan.. ganska ogämn, men vi har haft så mycket elände sista tiden som gjort honom okoncentrerad,ja även husse Tindra fick sitt första löp,till hans stora förtjusning och husses förtret HA..Ha. Sen fick hon en svullnad på halsen, som nu visat sig vara sviter efter det att hon sprang och snubblade med pinnen, så nu är hon nyopererad, så vår träning har gått på sparlåga,bättre att avstå träning om man inte själv är fokuserad, än att låta ett mislyckande gå ut över Rex, kan ju ta lång tid att bygga upp igen, ja.. nu är det snart dax igen, vart..fa…tar tiden vägen nu har det redan gått 2 månader sedan förra gången. och vi som skulle hunnit tränat så mycket

    Ha det gott Sören och Rex

  2. Tror vi är fler som längtar till erat Hundcampus för att följa eran utveckling och framförallt få veta hur..

    Mvh

  3. Anki writes:

    Hej Madeleine! Vad kul att du titade in på min sida. Vad tyckte du om den? Tänker främst på bloggen då, filmerna såg jag ju att du gilla!*skrattar* Ja, att det var en tonåring som stod bakom kameran var inte så svårt att lista ut va?*ler* Du tar så väldigt fina bilder, min kamera tar bra i bland och mindre bra ibland. ofta när jag tar kort på Rut in action så har hon hunnit ur bilden…..Vad är det för kamera du har och kan man även filma med den? //Anki

  4. Pollisen; Jag ska göra mitt bästa för att inte göra dig besviken.

    Sören; Hoppas att lilla Tindra repar sig fort! Jag kan inte tänka mig henne som något annat än med full fart. Lilla gumman… Vi ses väldigt snart i alla fall.

    Anki; Hann bara läsa lite av bloggen (ska sätta mig och läsa hela någon dag när jag har mer tid) men jag gillade den! Jag visste inte att du bodde i Skåne. Eller så har du nämnt det och jag har glömt det, sorry i så fall! Kameran är en Canon 350 och tyvärr kan man inte filma med den.

  5. Hej,

    lite tips om markeringsträning från någon som har lite mera erfarenhet av klickerträning.
    Träna markeringar hemma – utan samtidigt ytsök. Välj en omgivning som hon känner väl och där det inte finns så många störmoment utifrån – kanske erat kök. Använd dig av targets. Jag föreslår en en post-it lapp. Klistra post-it lappen på din hand och håll den ca. 10-20 cm framför Linas nos. Hon kommer vilja undersöka den och sträcka nosen mot post-it lappen – klick och belöning direkt. Vänta ut henne tills hon gör det en gång till – klick och belöning. Upprepa allt detta ca. 5 gånger. Öka sedan avständet till post-it lappen och förhoppningsvis sträcker hon nosen igen mot post-it lappen – klick och belöning. Sätt post-it lappen på annan underlag och nosar hon så klick och belöning (= k+b). Skynda långsamt. Gör övningarna så att Lina lyckas! Misslyckas hon, d.v.s. att hon blir ointeresserad i post-it lappen kan det beror på att du gick för snabbt fram. Gör nästa övningen lättare. Var själv observant att din klick kommer i just det momentet där hon rör post-it lappen med nosen.
    En sak som också är att tänka på är att du inte ska tråka ut henne med för många upprepningar. Bryt övningen när hon lyckas som bäst! Hon skall få den här känslan att känna sig lite besviken att det inte finns mera möjligheter att göra något för att förtjäna en godis. På så sätt håller du hennes motivation uppe. Beröm henne och lägg in en paus av några minuter och kör sedan 10 – 15 upprepningar igen. Den första övningar ska ser ut som dem sista hon lyckades med innan pausen – sedan kan du öka svårighetsgraden lite gran.
    För detta träning behöver du inte mycket redskap. Flytta övningen till olika rum i eran lägenhet, så småningom även utomhus med mera störningar genom omgivningen etc. Ha alltid en klicker, godis och en post-it lapp i din ficka. Du kan i ett senare skede även byta post-it lappen mot din handflata, din knytnäve eller andra föremål och belöna henne för varje beröring med nosen.
    Låt nospekövningen flyta in i vardagen. Kör den flera gångar om dagen men bara kort tid utan att trötta ut Lina.
    Jag tror att efter en vecka kan du börja forma merkeringen lite tydligare. Nu kräver du att hon ska hålla nosen en bråkdel av en sekund kvar på ditt "target". Klick och belöning. Lina ska nu lära sig att klicket ska avbryta hennes nospekande. Hon ska nu inte få klick och belöning för ett kort tippande mot target. Steget att öka tiden för att få henne att ha nosen kvar är inte så svårt om du själv i första fasen har varit nogrann med att bara klicka när nosen är i kontakt med ditt target. Vid detta steg gäller det också att genomföra första övningarna i störningsfri miljö dvs. inomhus i eran lägenhet innan du flyttar övningen utomhus.
    Mitt tipps: Kör ytsök så som du har gjord med klick direkt när Linas nos hamnar över doftkällan. Målet med ytsök ska vara att Lina systematiskt söka doftkällan framför sig, d.v.s. att hon "slå på" näsan så fort hon böjer sig ner och startar. När du har kommit med dina markeringsövningar så långt att Lina kan hålla nosen ca 1 sekund över target, kan du dröja lite med klicket vid ytsök när hennes nos hamnar över doftkällan. Förhoppningsvis visar hon då samma markeringsbeteende.
    Lycka till!
    Ser fram att träffa er på Hundcampus.
    /Carmen

  6. …wow! Tack! Post-it-övningen har vi gjort. På kommando "visa" så sätter Lina nosen mot post-it-lappen. Men jag tycker att nospekande känns så osäkert ändå. Med en liggmarkering (eller motsv) så är man liksom mer säker.

    Ja, jag vet inte. Jag fortsätter att öva ytsök ute och på banan inne samt post-it-övningarna så får HC-gänget hjälpa mig med resten. Känner att jag längtar efter Stig väldigt mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *