Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Dobermann-problematik – Livet med dobermann

Dobermann-problematik

Ber att få citera mig själv från den 26 juli här på bloggen

…så attraherar tyvärr dobermann med sitt rykte om att vara "farlig" en bunt idioter som aldrig borde få lov att skaffa hund.

Så därför är jag inte så förvånad när en kvinna i dag blev attackerad av tre dobermann i Stockholm. (Eller när Aftonbladet väljer att gotta sig i historien och skriva om det.) Andreas Ånfors, biträdande stationsbefäl vid Västerortspolisen, säger till Aftonbladet att

Tyvärr är de som har de här hundarna inte alltid de bästa hundägarna.

Vissa dagar är det tungt att ha rätt. Jag blir mer och mer emot oreggad avel på dobermann! (Och andra hundar, men är för dåligt insatt i den eventuella problematiken bland andra raser för att yttra mig om det)

Artikeln i Aftonbladet går att läsa här. Enligt tidningen Citys nätupplaga så var det en av tre hundar som anföll. Det känns som om det spelar mindre roll i sammanhanget.
Bloggtoppen.se Husdjuronline counter Djur & husdjur bloggar bloglovin

0 svar på ”Dobermann-problematik”

  1. Ja det är himla tråkigt för vår ras att det blir sånna skriverier om just den händelsen! Nu kommer många att göra ändå större lovar runt "oss alla" när vi är ute på promenad…

    Vad jag vet så ligger Golden retriever i topp vad gäller bettstatistik…skrivs sällan om det!

  2. Såna där saker kan hända med alla raser. Jag frågar mig alltid varför en hund biter såpass oprovocerat, eller vad den upplevde som en hotbild.. Om det fanns en sådan. När jag läser artikeln så tycker jag faktiskt skadorna är "lindriga", om de skulle varit blodtörstiga bestar vore skadorna vara mer omfattande. Konstigt nog känns det bra på något vis, att de inte bet värre utan mest "skrämde" damen. (mitt resonemang låter säkert konstigt, men dobbis är ju i den styrkan att de kunde slitit henne i stycken om situationen var sådan..)

    Jo. Golden är hög i bettstatistiken för att ingen tror att de kan bitas. Därför hanteras de fel, och ingen låter bli att hälsa på dem för "de är ju så snälla.." Vi med "farliga" hundar är väl mer noga med att alla ska få ett gott intryck av rasen.

  3. Golden är också hög i bettstatistiken pga det stora antalet Goldens som finns. Jag tror inte att man har tagit hänsyn till antalet och "viktat om" till hur många som finns av varje ras.

    Läs gärna SOU:s "Hundansvarsutredningen" – där står det en massa intressant och matnyttigt. En massa olika myndigheter och instanser har varit med i utredningen och kommit fram till att den ENDA gemensamma nämnare som finns bland hundar som går till angrepp mot människor är att de har ägare som brister i sitt hundägaransvar (t.ex. inaktivering, misshandel etc). Det går alltså inte att hitta någon enskild ras eller typ av hundar som är "farligare" än andra.

  4. Anonymous writes:

    det finns ingen känd svensk bettstatistik, det där med att golden biter flest är bara myt.

  5. För att svara er alla lite övergripande (utom Goose som pratar om "crocs", hihi!); Att det blir så mycket skriverier tycker jag inte är så konstigt, det hade det nog blivit oavsett ras. Jag är även medveten om att det kan hända alla raser och inte bara dobermann.

    Det sorgliga, eller problemet med det hela som jag ser det, är att golden inte attraherar samma typ av hundägare som en dobermann gör. Om golden leder den påstådda bettstatistiken eller ej är inte relevant.

    Jag har ju suttit på tunnelbanan i Stockholm med Lina när unga killar kommit fram och velat prata om min hund med kommentarer som "Den där är livsfarlig va?!" med beundran i blicken. Samma männsikor som tycker det är tufft att slåss tycker att det är coolt med dobermann. Samma typer som tycker det är tufft att deras hund kallas "kamphund" skulle antagligen byta till dobermann och ett förbud mot deras nuvarande hundar träder i kraft.

  6. Ja, den där sidan är bra den =) Det är ju just det ATT de finns i regnbågens alla färger och att folk alltid väljer de fulaste som är så hemskt… + det faktum att de har på sig de där fula skorna även när de t.ex. ska vara fina eller spela golf =S

    Ha dä gött!

  7. Anki writes:

    Madeleine! Kan bara nicka och hålla med din kommentar. Den respekten du såg i deras ögon skulle de gärna själv åtnjuta av andra! //Anki

  8. Andreas Ånfors writes:

    Dobermann är fina hundar som normalt sett inte behöver vara några problemhundar. Fortsätt med din fina reklam för rasen, det behövs för att folk inte ska tro att de med automatik är några "kamphundar". /Den tidigare citerade…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *