Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Att samsas och visa hänsyn – Livet med dobermann

Att samsas och visa hänsyn

Det var inte bara dobermannklubben som var på läger i Tånga hed. Under rikslägerdagarna i Tånga hed kom även en annan ras jag knappt hört talas om och än mindre kunde stava till, Schapendoes. Till helgen fylldes därför stället av luddiga hundar av mellanstorlek.

Då jag inte kunde stava till rasen så googlade jag nyss och hittade inte bara rätt stavning utan även en Schapendoesblogg som skrivs av någon som också var i Tånga hed samtidigt som vi. Citat från Schapendoes-ägaren/uppfödaren/instruktörens blogg;

Någon väldigt osmart människa lät sin hund tillbringa natten i bilen och detta var inte hunden speciellt lycklig över. Den stod och skällde hela natten igenom. Hur i hela friden lyckades ägaren själv sova??? Jag sov då inte en blund och ilskan var stor när jag till slut steg upp i arla tid. Det var inte lönt att ligga där i sängen och försöka sova. Ska tillägga att det inte var en Schapendoes utan att det var en Dobberman! Det var tydligen någon aktivitet för just denna ras under helgen där så vi fick samsas om marken.

Jättetråkigt att hon inte kunde sova. Själv stördes jag inte av några hundar som skällde på nätterna men självklart är det trist när många samsas på ett och samma ställe och man stör sig på varandra. Då gäller det ju att visa lite extra hänsyn.

Som att ha sina hundar kopplade till exempel. Något som inte var ett problem överhuvud taget innan Schapendoesgänget kom. För när man äger Schapendoes så har man inte en hund utan man måste tydligen ha ett helt gäng. Och när man rastar det gänget har man kanske en eller två i koppel och en-två hundar lösa. Även om reglerna på Tånga klart och tydligt säger att hundarna ska vara kopplade. Plötsligt blev morgonpromenaden inte en lugn stund innan frukost utan en spaningsrunda där man inte höll koll på sin egen kopplade hund utan konstant gick och spanade på deras lösa hundar. Hundar som sprang både lite hit och lite dit, skällde och gjorde utfall.

Det var inte bara en gång jag stod inne på rummet och hörde en arg röst, tittade ut genom fönstret och såg hur en Schapendoesägare försöka ropa tillbaka sin lösa hund som just smitit iväg för att skälla på en annan hund. Det var bara att rasta Iris så fort som möjligt på morgonen och sen ha henne inne på rummet eller lägga henne i bilen så fort som möjligt för att sedan rasta henne ordentligt när vi kommit ut till skogen istället.

Vid ett tillfälle när vi skulle ut från rummet och jag som vanligt tittade ut först genom dörren för att inte få hundmöte så möts jag av en ensam hund som satt i korridoren. Ägaren (som inte syntes till) hade satt fast sin hund genom att klämma kopplet i dörren och lämnat hunden där. Som tur var kom de och flyttade på sin hund efter att jag ropat att jag gärna ville gå ut från rummet med min hund.

När vi satt ute en kväll utanför längan där vi bodde satt några Schapendoesägare vid ett bord och pratade när en av deras hundar lämnade bordet och sprang i väg över gräsmattan. Ägaren reste inte på sig utan satt kvar och kallade lite lamt på hunden (som inte kom) och den sprang runt och skällde på några dobermann innan den behagade återvända. Våra rumskompisar Sara och Plexus råkade ut för den hunden och Sara konstaterade irriterat efteråt att det var bra att Plexus är en snäll kille.

Vid ett tillfälle skulle en Schapendoesägare som var lite rund under fossingarna rasta sina fyra hundar samtidigt men förlorade kontrollen och tappade alla fyra som direkt sprang bort till några andra hundar och levde rövare. Då ägaren inte fick in dem själv slutade den storyn med att en av dobermannägarna som blev vittne till händelsen till slut gick ut och fick leka hundfångare. Hon försökte även förklara för Schapendoesmatten att det hade kunnat sluta illa och fått till svar att ”Men mina hundar är snälla” vilket är att tänka precis lika långt som näsan räcker.

Att de prompt skulle vara lösa blev även ett spänningsmoment när man satt i bilen, vid flera tillfällen sprang Schapendoesarna ut framför bilar som körde inne på området, det hände även mig en gång men då hade redan så många andra dobermannägare råkat ut för det att jag var beredd på att det skulle hända när det hände.
rikslager2014shapp
Innan Schapendoes-vovvarna och deras ägare kom var det rent, snyggt och städat i längan där vi bodde. Efter att de anlänt började papperskorgar svämma över utan att någon tömde dem, en av mina Loka-flaskor som stod i den gemensamma kylen försvann, disk lämnades kvar utan att någon tog hand om den och de gemensamma toaletterna och duschutrymmet vill ni inte ens höra om kan jag säga…

De första två dagarna suckade jag och knöt ihop äckliga överfulla papperskorgar som runnit över och ut i skåpet och på golvet men när jag skulle gå och slänga en liten sak precis innan vi skulle åka därifrån på söndagen och möttes av detta, då tog jag bara upp min mobil, fotade och gick därifrån.

Så det var ju tråkigt att läsa att hon hade svårt att sova för att en dobermannägare var så osmart och väckte ilska. Själv erkänner jag direkt att jag kanske också upplevde lite irritation under helgen. Jag hoppas att vi aldrig mer behöver samsas om marken.

13 svar på ”Att samsas och visa hänsyn”

  1. Det är på nivån att skulle en vän fundera på en sådan hund så hade jag hotat med att säga upp kontakten. Det verkar ju gör att man tappar sitt sunda förnuft.

  2. Vilka typer! Tyvärr finns det rövhål…. :-( Ofta har de små hundar och de är jättesura på alla som inte uppskattar deras små gullesnuffsisar som pissar och skiter inomhus utan att ägarna tar reda på det efter sig. Man undrar ju hur det ser ut hemma hos dem…..? Vet konferensställen som jag knappt fått hyra rum på för att det varit någon hundträff tidigare och folk har misskött sig kapitalt! Om jag inte missminner mig så var det väl en skarp artikel om fenomenet i Hundsport för några år sedan – utställningsfolk med småhundar som bodde på hotell och misskötte sig…. Synd att fenomenet fortfarande är kvar! (Och nej, jag tror inte att ALLA småhundsägare är så….)

    1. Jag tror inte heller att alla är så att alla som var där var så heller. Tyvärr var de ju bara de som misskötte sig som utmärkte sig.

      Om det sen var utställningsgänget eller lydnadsgänget från rasen Schapendoes vet jag ju inte men jag har mina aningar ;-)

  3. Men fy vilka typer!!! O att hela ligan med schappe ägare verkar vara av samma skrot o korn där :/

    Jag HAR dock träffat EN shappe-ägare här på ön, o hennes två var väldigt trevliga o lydiga vilket människan själv också var (ja lydig vet jag iofs inte men väldigt trevlig att prata med i alla fall..)
    Men det är tråkigt när det finns så många idioter som dessutom lyckas samlas ihop på ett o samma ställe. Hoppas ni har bättre lycka med ”grannarna” nästa gång.

    Jag hoppas även att Du inte fick skit för deras nedskräpning ??

    1. Klart det finns Schapendoesägare som sköter sig, jag har ju dragit alla över en kam här.

      Och tvärom, jag mumlade så surt och högt varje gång jag tömde en papperskorg att Schapendoesägarna som var i närheten började mumla saker som ”Jag tömde en förut” och greppade tag i lilla sopen och började sopa upp geggig kaffesump som låg på golvet. :-D

  4. Det var riktigt tråkigt med dessa hundägare som höll på sådär, tex så var det en tjej med 3 fluffiga hundar som ville jaga bilarna, hon bara skrattade och tyckte detta var kul av någon anledning. Livsfarligt. Sedan, som du nämner så skulle ju deras hundar vara lösa, blev förföljd flera gånger av hundarna och fick tala om att jag inte ville ha en till hund i mitt rum…
    Man blev riktigt besviken över detta och tyvärr så blev ju vistelsen lite tråkig när de var överallt och ingenstans :(

    1. Ja, lägret var för övrigt väldigt lyckat och det enda som var dåligt var just att vi fick sällskap av dem. Tyvärr.
      :no:

  5. Jag tycker att det är tråkigt om ditt dåliga intryck av vissa schapendoesägare färgar av sig på en hel ras. Det är helt säkert möjligt att hitta otrevliga och slarviga hussar och mattar bland samtliga raser. Jag är uppvuxen med dobermann och har själv nu schappe och har inte märkt några avgörande skillnader mellan ägare till dessa båda raser, eller andra raser heller för den delen. Och nej, jag var inte på Tånga! Jag hoppas att du framöver får chansen att träffa trevliga ägare till schappar och deras, likaledes, trevliga hundar.

    1. Klart att jag fattar att alla Schapendoesägare inte beter sig så här!

      Men tyvärr var en tillräckligt stor del av dem som var på Tånga hed inte tillräckligt skötsamma för att i stort sett alla som var där med dobermann antingen blev jagad av en Schapendoes eller var nära att köra över dem med bilen och vi var många som tyckte att de misskötte sig inomhus.

      Jag hoppas också att jag möter några gosiga ägare och hundar snart! Vovvarna är ju väldigt söta.

  6. Hahaha! Det är så roligt hur man kan se på samma situation.
    En morgon när vi skulle ut till hundhagen så kom en lurv med koppel, utan ägare ;)
    Ska man tala om skällande så tycker jag att dom borde sitta still på sin stol i glashuset.
    Deras hundar skällde rätt så fint på kvällarna och sent in på natten många ggr.
    Dessutom, deras respekt mot campingen och andra människor såg inte jag röken av iaf.

    Det roliga i det hela är att mitt minne av dom är endast lösa, skällande enerverande hundar med ägare som borde gå charm/vett och etikett kurs!

  7. Synd att du fick en så dålig bild av rasen. Själv känner jag ett antal och har träffat schappisar på tävlingar och liknande. Supertrevliga hundar, OM de har rätt ägare och får arbeta. Jag har nämligen fått uppfattningen att schapendoes är väldigt krävande ras, vill man ha en söt hund i medelstorlek att ställa ut och gå promenader med är det helt fel ras att välja.
    De jag känner och träffat tränar bland annat spår, agility och lydnad med sina schappisar. Det är en ras med massor med energi, så är man inte ute efter en ras att träna aktivt med ska man inte skaffa schappis. De ägare jag känner säger precis detsamma. Tyvärr så är det inte något som framgår jättetydligt då man söker information om rasen (var själv inne på den ett tag), vilket nog gör att det är många som skaffar rasen utan att vara medvetna om det jobb som krävs. Hur som helst, jag hoppas du får möjlighet att träffa andra, trevligare exemplar av shappisar (med trevligare tillhörande tvåbeningar) i framtiden! :)

    1. Jag måste säga att jag inte skyller på vovvarna över huvud taget! Det var bara några av dem på två ben som rörde till det och misskötte sig!

      Men jag ska hålla utkik efter ”bra” ägare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *