Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Premiär – Livet med dobermann

Premiär

I dag var Iris och jag på kurs. Första gången som Iris fick se sina nya kurskompisar. Premiär!

Jag var lite osäker på hur mycket Iris skulle bry sig om det nya gänget av främmande hundar, skulle det gå att träna henne eller skulle hon bara glo på alla andra och kolla vad de gjorde? Hon har ju varit duktig men jag har slarvat så mycket med träningen att vi lika gärna kunde vara tillbaka på noll.

Nu när jag har tränat hund i några år så har jag (utan att på något sätt tro att jag är fullärd) hittat ett sätt som jag tycker passar mig att träna hund. En egen liten hundideologi i huvudet liksom. Det blir ju också lite spännande när man ska träna för en ny instruktör; delar den här personen mina åsikter när det gäller hund och hundträning?

Vi tränade positioner, linförighet och stadga i både sitt(kvar) och ligg(kvar).

Iris var lite nyfiken på vad som hände runt omkring och ibland såg jag hur hon tittade framåt på ren lydnad men lyssnade noga vad som hände bakom henne samtidigt. Höll mig därför till en början i utkanten av gruppen och varierade träningen så att hon både fick ha rygg mot och nos mot de andra. När jag märkte att hon klarade nos och rygg lika bra flyttade vi oss lite mer till mitt i gruppen så hon hade hundar både framför och bakom sig när vi tränade. Det gick också bra och jag tyckte hon hade bra fokus!

Hade med mig godis och leksak och varvade de belöningarna med social belöning, dvs lek med mig. Jag böjer mig ofta ner klappar henne i sidan under linförigheten också. Instruktören Dennis la märke till att Iris svarar lika bra om jag snabbt bara klappade/kliade henne i nacken när vi gick. (Antar att det var lustindikatorn i hennes rumpa som viftade lika intensivt i bägge fallen.) Väldigt bra för just tävling att en klapp är något som peppar henne så mycket!

Det vi måste öva på är fjärrdirigeringar sitt/ligg. Man kan inte tro att Iris kan sitt när hon ska sätta sig från att ligga platt. Eller så blir hon döv och dum samtidigt. Hur som helst så ska vi öva, öva på det nu till nästa gång!

En annan sak som jag börjat göra med Iris också är att lägga henne lite då och då. Bara här hemma på tomten, låta henne ligga i någon minut när jag krattar lite löv eller leker lite med Lina. Göra det till en vana så att vi får ordning och stadga i att ligga ner och bara vara, den träningen har jag också slarvat med och det vill jag få ordning på.

Var så upptagen av vår träning i dag att jag inte kan uttala mig om hur duktiga de andra var på kursen eller hur långt de har kommit i träningen men jag fotade några av dem när vi hade lite genomgång. Söta vovvar och instruktörs-Dennis med nyklippt mohikan.

10 svar på ”Premiär”

    1. Har ni skolkat från hundskolan? :shock: Det får man INTE göra!

      Allvarligt så är det väl lika bra att låta bli istället för att lägga press och krav på hunden om man själv inte är peppad. Hoppas att peppen återvänder snart!

  1. Hej!
    Jag har följt din blogg ett tag och tycker den är jättebra! :)
    Jag har själv en dobermannkille på snart 11 månader.
    Han har kommit in i en period nu när han trotsar mig på promenaderna.
    Det har han gjort i perioder innan också men det har inte gått så här långt innan.
    Han börjar med att knuffa på mig med kroppen och tittar på mig med busig blick.
    Sen kan han börjar bita i kopplet och slå upp tassar över, här går det oftast att korrigera och vi går vidare helt normalt.
    Men nu har det börjat övergå i att han hoppar upp på mig, nafsar i kopplet och mina händer.
    Har du något bra tips om hur man kan korrigera här?

    Tack på förhand! :)

    1. Hej Linda!

      Grattis till en huligan på 11 månader! Du kan läsa vad vi tyckte om Iris när hon var 12 månader här; http://www.galjar.se/?p=3126

      Nu har jag ju varken träffat dig eller din hund så därför är det svårt att svara när jag 1. inte vet hur du korrigerar och hanterar det hela 2. inte vet riktigt hur din hund svarar på de korrigeringarna.

      Men att nafsa och hoppa upp så där är ju inte ok så jag skulle vara väldigt konsekvent med att du ALDRIG låter honom göra så. Inte bara på promenaderna alltså utan även hemma och även när ni leker. Och att du fortsätter vara så konsekvent tills han sköter sig på promenaderna och sedan några månader till.

      Jag hade gjort så här; när han visat minsta tendens till att dumma sig tagit tag i halsbandet, sagt lugnt men tydligt NEJ och satt ner honom så att han fick alla tassarna i backen igen. När alla fyra tassarna är i marken gett lugnt beröm (vill ju inte att han ska komma hoppandes igen av glädje) och sen knatat vidare.

      Det viktiga för dig är ju att lugnt men konsekvent visa att ”detta får du inget för”.

      Jag har ju bara haft en dobermannvalp så jag vet inte så mycket som man kan tro heller, det är viktigt att komma ihåg! ;) Lycka till i alla fall och hoppas att han lugnar sig lite snart!

  2. Hejsan!
    Vilken fin blogg du har och underbart härliga hundar.
    Hade en liten fundering ang. ditt problem från ligg till sitt. Enligt min tanke är det själva rörelsen som jag sätter kommando på. Sitt för mig innebär att hundens rumpa slår i backen snabbt och sedan stannar där tills den får annat kommando eller frisignal.
    Med den tanken så är ju själva rörelsen att sätta sig UPP från liggande en väldigt annorlunda rörelse och därför har jag tänkt att eftersom rörelserna är så skilda har dessa också olika kommandon.
    Kanske är det så att Iris inte riktigt förstår att sitt från stående är samma sak som sitt UPP från liggande.
    Bara några tankar för att komplicera det hela lite grann…… :-D

    1. Hej Sofia och tack för att du gjorde det hela mer komplicerat… ;-)

      Jag tror det är fler orsaker som gör att Iris plötsligt fick tilt i huvudet. Bla det du skriver. Det märkliga är att har jag en boll i handen då kan hon utmärkt… Vore bra om hon kunde det även utan bollen. :-P Men nu övar vi lite extra på det så ska vi se om det går bättre på söndag. :yes:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *