Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Alla åker på utflykt! – Livet med dobermann

Alla åker på utflykt!

I går ville jag ta med Emelie till Skäralid och gå en promenad där. Eftersom det inte var någon bra idé att ta med sig alla fyra vovvarna dit så fick det bli två hundutflykter istället för en.

Vi började med att åka till Vikhög med Expo och Lina. Nu får vovvarna vara lösa där och vi gick en blåsig bit längs havet. Lina tyckte att det var jätteroligt!

Lina rullade sig i den fnasiga tången som låg på stranden, många gånger och noga. Hon sprang runt i det höga gräset och letade efter viktiga saker, den mesta av tiden såg man bara hennes rygg och svans som stack upp över gräset. Bäst av allt var att vinden tog tag i både öron och tunga på henne och hon såg väldigt skojig ut!

Kul med hund som springer hit och dit i högt gräs och letar efter sork? Kanske inte men väldigt trevligt att varje gång jag ropade på henne så kom hon! Springades! Hon må för evigt vara galen i jakt men tills det elaka rådjuret dyker upp framför nosen på henne och pekar klöv så är hon väldigt duktig!

Sen var jag en klant som inte ropade tillbaka henne i tid när hon tog sats mot ett gäng fåglar som guppade ute i havet men jag trodde inte för mitt liv att Lina skulle blöta ner sig så mycket frivilligt. Och när hon väl hade tagit fart då var det lönlöst att ropa, vet varken om hon hade uppfattat att jag ropade eller brytt sig ett skit.

Expo han fick sin boll sen var han nöjd och glad. Emelie och jag vi gick bara runt och försökte att inte blåsa ut till havs med våra kameror på magen.

Efter promenaden var Lina väldigt nöjd och poserade stolt med blöt bringa i solskenet. Expo visade upp hur fint han hade bollen alltid-med-sig.

Väl hemma igen bytte vi hundar och lastade in Anna och Iris i bilen för utflykt nummer två. Vi åkte mot Söderåsen och Skäralid.

Sagoskogen nummer ett och vilken årstid man än åker dit så är det jättevackert. Hundarna ska vara kopplade där men vi fuskade faktiskt lite och klev av stigen och gick bort en bit så att hundarna fick skutta fritt.

Flickorna var jätteduktiga och Iris kunde som vanligt inte hålla sig från att känna av vattentemperaturen.

Som avslutning på utflykten till Söderåsen gjorde vi pit stop hos Gizmo-flocken och fikade på en paj som var så god att jag var tvungen att ta tre gånger! De fick se Anna och Emelie fick se deras Kira. Roligt!

Sammanfattningsvis badade båda mina hundar på hundutflykten i går! Mycket ovanligt, händer inte ens i juli i vanliga fall.

10 svar på ”Alla åker på utflykt!”

  1. Hej!
    Jag har sett att du nångång hållit på med drag så jag har en fråga som jag hoppas du kan hjälpa mig med.

    Jag söker just nu en nomesele till min rätt lilla lagotto hane.
    I djurbutiken här i stan har de en nomesele(deras minsta) i storlek 45 cm, tror du den kan passa min hund? Han är lite mer än 45 cm i mankhöjd och från manke till svansrot så är han runt 50 cm. Han är rätt smal eftersom han inte är fullvuxen ännu så han kommer få mer muskler, men han kommer troligen inte växa mer på höjden eller längden.

    1. Åh vilken svår sele-fråga! Det bästa är ju att prova selen på vovven din.

      Om du kollar på draghundssidor så ser du hur selen ska sitta också. När man drar i öglan där bak så ska den helst inte hamna så långt bakom svansen när hunden drar.

      Hoppas att de i djurbutiken kan nåt om saken och kan hjälpa dig att hitta bra stolek!

  2. Snälla, snälla du. Nu ska jag fråga om något helt annat än inlägget. Skulle du inte vilja skriva lite om dom utfallsproblem som jag har sett (i den gamla bloggen) att ni har haft? Har själv problem med detta, är så nyfiken på hur ni har kommit dit ni är idag och skulle behöva lite peppning för att slippa känna mig som världens sämsta matte.

    För att hålla mig till inlägget kan jag säga att det ser fruktansvärt härligt ut det där!! :-) Underbar skog, några sådana har inte vi minsann.

    1. Linnéa, om alla som hade problem med utfall skulle vara dåliga mattar så hade jag också varit en.

      Utfallsproblem är nog rätt vanligt.

      När jag köpte Lina var hon ett år och tio månader och det var nog lite ovant att flytta från landet in till stan. Hon var och är en väldigt osäker hund men det var jag för korkad för att förstå då.

      När Lina var lös så lekte hon med andra vovvar, när hon gick i koppel så skällde hon, drog och slet i kopplet och betedde sig allmänt som hon ville äta upp hundarna vi mötte.

      Linas uppfödare tipsade om Stefans Hundtjänst och vi anmälde oss till kurs där. Du kan läsa lite mer om det här; http://www.galjar.se/?p=3128 men sammanfattningsvis så skulle Lina straffas och korrigeras fysiskt för utfallen. Det var mycket snack om ledarskap och rang.

      Det gjorde att LInas osäkerhet på andra hundar blev större och hon skällde ännu mer och blev ännu värre. Hundmöten blev = obehag.

      Så själva hjälpen med Lina fick jag till slut från snälla Lena och hon gav mig tips efter att ha träffat Lina, kollat hur hon reagerade på korrigeringar osv. Lena hade ju också koll på att Lina inte var arg utan osäker.

      Det är ju olika från hund till hund varför de skäller och hur mycket de egentligen bryr sig om den andra hunden och vad som ligger bakom utfallen. Aggressivitet eller osäkerhet. Hane eller tik osv Det blir svårt att tipsa rent allmänt då.

      Lina är fortfarande osäker när hon går i koppel och kan ta skutt och säga voff när hon närmar sig en annan hund. Men då räcker det att jag sager nej och fortsätter gå. Jag ger henne inte samma chans att gå och ladda på andra hundar utan säger till henne så fort hon börjar glo. Nu kan jag bryta henne på helt annat sätt också. Har jag en hundgodis med mig så kan jag styra bort fokus helt från den andra hunden t ex det kunde jag inte då för några år sedan.

      Den absolut största förändringen är nog min egen inställning ändå, förut blev jag nervös och osäker jag också när vi såg en annan hund, det blir jag inte längre. Förut oroade jag mig för vad folk skulle tycka när Lina skällde, det skiter jag i nu. Jag får oftast tunnelseende när vi möter andra hundar, lägger all min fokus på Lina och inte på vad andra kanske ska tycka. (Det tänker jag på efteråt istället! ;) )

      Jag vet inte vad du har för hund eller hur gammal den är eller vad det är för ras eller hur era hundmöten går till men jag kan säga vad jag oftast ser att andra gör för fel när de tränar/korrigerar sin hundar vid hundmöten;

      :no: många straffar eller korrigerar hunden väldigt länge. Tar tag i hunden och skäller på den med långa meningar och hög röst.

      Jag tror det skulle vara bättre om de gjorde som CM när han korrigerar med sitt lilla ljud. Kort och solklart precis när hunden gör fel. Jag använder ordet NEJ! och det kan jag säga rätt argt men då säger jag braaaa direkt efter om hunden gör rätt. Jag ger Lina chansen att göra rätt så fort som möjligt.

      :no: ju mer hunden stretar ju mer drar folk in sina hundar nära sig och sakta in inför hundmötet, det skapar ju bara mer stress kring det hela.

      Jag tycker att det är bättre att fortsätta gå och ha hunden i lite längre koppel men att då ta ut lite mer avstånd till den andra hunden. Byta till andra sidan av gatan t ex. Tvingas man möta någon på smal stig eller motsvarande så tar jag tag i halsbandet eller håller Lina i så kort koppel som möjligt bakom mig. Men jag stannar inte upp eller saktar in eller börjar göra stor sak av det, jag trampar bara på.

      Jag hoppas att ni hittar någon som kan hjälpa dig och din vovve! Sist men inte minst tycker jag att alla som försöker hitta en lösning på problemet är bra mattar! :-))

  3. Och du säger att jag fotar fina bilder! Shit alltså!! Fantastiska bilder, Madeleine! Färgerna och fokus är precis som jag vill ha det.. Åh vad du är duktig :D :D

    Sen är det ju väldans fina objekt framför kameran också såklart.. :)

    Mysigt med utflykter, ska nog börja utflykta mer, dock finns det inte lika fina ställen att åka till som ni har där nere..

  4. Jag älskar också bilden på Lina med ”flygöronen” ´helt underbar! Och så vill jag bara instämma i din mycket bra förklaring om utfall mot andra hundar, inte helt lätt, man måste som du skriver försöka förstå varför hunden beter sig som den gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *