Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 En sak som jag aldrig berättat – Livet med dobermann

En sak som jag aldrig berättat

Det finns faktiskt en sak som jag aldrig berättat om här på bloggen. Att jag äger och har använt en ”Spray Commander”.

Det vill säga en liten dosa som sitter på hundhalsbandet som med hjälp av en liten medföljande fjärrkontroll kan spraya hunden rakt i nyllet.

Varför jag aldrig bloggat om det är för att jag tycker det egentligen är samma sak som att smälla till sin hund. Och det är ungefär det sista jag vill förmedla på min blogg.

Jag har läst och hört och träffat hundägare som har den på hunden och sprayar den lite titt som tätt.

Hunden kom inte på inkallning – SPRAY!
Hunden drar så mycket i kopplet – SPRAY!
Hunden gick mer än fem meter ifrån mig – SPRAY!
Min hund nosar så mycket på löptikskiss – SPRAY!
Jag tror att hunden fick nos på vilt och tänkte sticka – SPRAY!

När jag för något år sedan skrev i kommentarerna på en annan blogg att jag tyckte att det var supernoga att man använde den där grejjen rätt och inte bara gick lös på hunden fick jag veta att jag skrev jobbiga kommentarer och utvärderades med orden ”…du verkar utgå från att folk är helt iq-befriade…”. Jag tycker att det är jätteviktigt, om man nu tar beslutet att medvetet och upprepade gånger straffa sin hund fysiskt och dessutom blogga om det, att man har koll på vad man pysslar med, då tar jag gärna att jag är lite ”jobbig”.

Jag köpte den för att Lina jagade bilar för en massa år sedan. Att jaga bilar dör man av om det vill sig illa. Därför riggade vi en situation på Lidingö BK (tillsammans med husse och en annan hundägare) där jag sprang och busade med Lina vid staketet och när en bil kom åkandes utanför på vägen och Lina satte av längs insidan av staketet sa jag ett argt och bestämt NEJ! och tryckte på fjärrisen. Lina tog väldigt illa vid sig och kom av sig helt i jakten. Jag kallade på henne och var beredd med en massa gott att belöna henne med när hon kom tillbaka. Tror till och med att jag ömkade henne lite också för att förstärka det hela.

Lyckades lura Lina att springa ännu en gång längs insidan av staketet och upprepade NEJ! och spray rakt upp i nosen på henne. Efter det vill hon inte jaga en enda bil till hur mycket jag än försökte trigga henne. (Hon jagar inte bilar längre.)

Erkänner att jag har försökt använda den fler gånger när vi varit i skogen och jag hoppats på att kunna få till samma sak vid eventuell rådjursjakt men där har jag aldrig fått till det. (Rådjur är dumma djur som bara dyker upp när det inte passar sig…)

Att jag nu så här många år senare väljer att blogga om det är för att så många verkar använda den så bekymmerslöst och gladeligen tipsar om den till andra hundägare. Jag vill att folk får veta att jag vet en hund som blev så rädd för den där grejjen och ljudet den gav ifrån sig att den blev rädd för alla ljud som lät likadant. Halsbandet ger även i från sig ett litet pipljud med en av fjärrisknapprna. En hund blev rädd för alla slags pip inklusive mobiltelefoner.

Nu när jag googlade Spray Commander så hittade jag den här bilden här till höger bland annat.

Titta så fint och behändigt du kan orsaka obehag hos din hund och den ser ändå bara nöjd ut. Rätt galet tycker jag och jämför den bilden med knytnävsbilden jag ritade i inlägget ”Hård hund?

29 svar på ”En sak som jag aldrig berättat”

  1. Jag anser dock att ett Typ citronhalsband är helt harmlöst, men givetvis skall allt som annvändas med förstånd, vad det nu än gäller, tycker nog inte det är värre än att man ger dom en duch vatten på nosen
    och har man en hund som ev blir rädd för enbart ljudet eller en mobilsignal, så kan man nog med lätthet komma tillrätta med ett ev problem utan ett sådant halsband, har själv provat och dom vet mycket väl när dom har det på sig och inte, och säljs nog mer som en ”Kvick-Fix” och dom som vinner på det i längden är nog dock tillverkaren, men visst det är för den delen inte sagt att det kan hjälpa på någon hund, (om dom får duchen i exakt rätt sekund, och hur många har den taimingen ??annars är det verkningslöst ) Det hjälpte ju på Lina, Många låter ett ev ”problem” fortgå under allt för lång tid, och då tror en del att det går att ta till typ någon kvick fix medtod, och den slutsatsen jag gör är att många hundägare är alldeles för dåliga på att aktivera och träna med sina hundar, och i brist av det uppstår lätt div ofog

    1. Att spruta lite vanligt vatten funkar bra med Iris men Lina blir låg av det och blir ledsen. (Det är ju inte vatten i spray commandern som jag hörde att någon trodde.)

      De hundar jag träffat som haft citronhalsband har nog samtliga klurat ut att det är halsbandet som är källan till bestraffningen och skäller när de är utan och blir tysta så fort halsbandet åker på. Dv de har inte lärt sig en massa men inte att sluta skälla… ;)

      Förutom att Spray Commandern funkat utmärkt på Lina så vet jag en annan hundägare som använt en likadan för antijakt och den hunden har det funkat väldigt bra på! Samtidigt som en annan matte berättat att hennes hund blev rädd för mobiltelefoner efter att ha blivit ”pipt” med en SC.

      Håller med dig om att det är lite latmans-kvick-fix över det hela. Men det som irriterar mig mest är hur lättvindligt folk använder det på sina hundar utan att tänka efter lite före! :no:

  2. Och så var det en sak till… Man måste våga ta tag i sin hund, allt går inte att lösa med en köttbulle
    men även där med förstånd.

    1. Jo men sen är det ju det också, visst jag tycker också man ska kunna ta i sin hund, MEN det ska ju inte vara någon däng i backen och skrika sig hes på hunden.
      och nä, allt går inte att lösa med ”en köttbulle”, kanske ger man hunden godis för att få tyst på den när det kommer främlingar och då kommer den nog fortsätta skälla på främlingar för man får ju godis.
      Men sen kanske man dänger ner en hund i backen när den inte kom på första inkallningen, jag vet att JAG skulle nog inte komma nästa gång någon ropade på mig i sånt fall.
      Men som sagt, allt ska väl användas med förstånd engentligen.

      1. Håller med!

        Att dänga hundar i marken är bland det värsta jag vet. :no: Om det sen dessutom kommer med dumma kommentarer om ledarskap/dominas/underkastelse-snack då vill jag kräkas!

        Det bästa är köttbullar även om de också bör användas med lite förstånd! ;)

  3. Jag skulle nog inte vilja säga att det är helt harmlöst… Då jag varit iväg på jaktträningar och praktisk jakt för många år sedan har jag sett både citronhalsband och elhalsband användas IRL och flera av hundarna reagerade med mycket kraftigare obehag på citronhalsbandet än på elhalsbandet. Det är något jag verkligen tagit till mig… Sen är det upp till var och en att använda det lagliga halsbandet, jag har själv varit inne på att ha det som en ”in case of emergency” på min ena hund när jag vid antijaktträning måste gå från att ha hunden i koppel/lina till att ha den lös. Men jag håller med dig Madeleine att man ska veta vad man gör och hantera det med varsamhet.

    1. Jag skrev helt harmlöst, kanske lite fel formulering, det jag menade är att det för hunden är ofarligt, och inget dom tar skada av, sen kan ju helt klart en del kan reagera mer än andra..
      sedan framkallar det ju ingen smärta vilket ett elhalsband gör (dock olaglit att använda i Sverige)
      men används med all sannorlikhet mer än man tror.
      Om man nu av förmodan skall använda ett sprayhalsband, så skall man ha tränat hund och veta vad man håller på med, och använda det i rätt ögonblick med förtånd.

    2. Intressant och lite läskigt att hundarna reagerade mer på citronen än elen! Det får en ju att fundera lite ja…

  4. Bra att du skrev om detta! Det är så lätt hänt att det ”förflackas” och man börjar använda såna här grejer för minsta lilla ovana hunden har – eller också skriker man och förfasar sig över dess användning i alla lägen. Men jag tycker som du: är det nånting som verkligen verkligen MÅSTE stoppas – då tar man till de medel man behöver, och önskar att man inte behöver. Men grunden måste vara de ”snälla” metoderna.

    1. Kan jag välja en annan metod så gör jag självklart det men just i det här fallet så blev det ju nödraketen direkt och det är inget jag ångrar.

      Önskar att sunt förnuft hos alla hundägare vore lite mer vanligt förekommande än det är i dag…

  5. Min syster har en sån med citrondoft till sin chihuahua, för att bryta att hon jagar bilar.
    Det hjälper inte ett smack på henne, hon blir bara irriterad och går ännu mer upp i varv och blir ännu mer okontrollerbar.
    Jag själv tycker inte om halsbandet, MEN som i både min systers sits och din så tycker jag att nått kanske man ändå ”ska” testa. Och hellre det än el.

    1. Hört en del som sagt ang korrigeringar i hunträning att ”All korrigering är bra korrigering om den funkar!” och jag håller med.

      Problem och dumheter blir det när man bara korrigerar sin hund med obehag/smärta fast det inte funkar eller hunden blir bättre av det. När folk hamnar i våldsspiral och bara slår/korrigerar hårdare och hårdare och det ända som händer är att hunden vänjer sig vid att få stryk.

      Jag gillar inte heller halsbandet men ångrar ändå inte att jag använde det på Lina. :-/

  6. Jag hade en sådan på Bosse för att han rymde lite titt som tätt. Att den var ruskigt effektiv var det ingen tvivel om.. På min så finns det tre knappar, ett pip och två olika hårda sprut. Jag gjorde så att jag kallade in, kom han inte då så tryckte jag på pipen, om han fortfarande inte löd så fick han en spray.. Jag behövde bara spraya honom 2-3 ggr på alla år, de få gånger han försökte rymma när han hade halsbandet på så räckte det oftast med pipet. Han gjorde helt om och vände hemåt direkt (den räckte 700m och jag kunde ofta se honom när han drog)
    Långt efter den sista gången som jag använde halsbandet så upptäckte jag en grej. Min sambo hade ny telefon och denna upprepade sms-signalen om man inte kollade sms.et. Den låg och plingade ett tag och Bosse vart jättestressad, vid varje pling så ryckte han till…
    Tillslut så kom jag på hur det låg till, B var alltid med mig på jobbet och när vi får larm så får vi dels ett sms och dels ett meddelande på en sökare. Jobbets sms-signal var densamma som sambons, och sökarens pip var samma som sprayhalsbandets. Så han satte alltså ihop pipet med stort obehag och sms-signalen med pipet.. !!
    Då först förstod jag hur skarpt detdär halsbandet verkligen var och hur otroligt viktigt det är att det hanteras rätt, för B reagerade inte alls så starkt när han väl fick sprayet medans han utförde ”olydnaden”, som han gjorde när han inte visste vad han gjort eller hur han skulle komma undan det.

    1. Jag har en likadan som du men har aldrig använt det där pipet till något. Lina är ju nervös för många ljud och jag har en känsla av att pipet hade kunnat göra henne rädd för mobiltelefoner mm.

      Du och Bosse fick ju däremot till en väldigt smart användning av pipet! :yes: men följderna av det blev ju ändå lite märkliga…

  7. Intressant att åsikterna är så olika och att hundarna reagerar så olika. Om jag berättar hur min och Tysons uppfattning är..

    Tyson hade en enorm jaktlust (läs har), och innan vi skaffade detta halsband övervägde vi plus och minus. Men det är INTE kul att stå med ett tomt koppel i skogen och en hund som är på jakt. Dels skrämmer han viltet, sen kan det komma människor/hundar som han oxå skrämmer när han kommer i 180 blås… Sen kan han skada sig på vassa pinnar med mera i skogen. Han kan rymma ut på bilvägar och där bli påkörd. Allt detta fick mig att köpa detta halsband. Efter 2-3 ggr hade vi lyckats. Sen hoppade hararna framför nosen på honom och han tänkte japp, jag drar, sen tänkte han nääää det gör jag inte.

    Och för Tysons del är detta halsband positivt. Han blev ÖVERLYCKLIG när jag tog fram det, för han koppling var UT och PROMENAD. Vi satte på det i samband med vanligt halsband och koppel, så för honom blev det aldrig något problem. Däremot har jag bara använt sprayen och inte pipljudet under antijaktträning. Men man ska veta vad man gör såklart och INTE använda den hur som helst, för såklart är det inte skönt för hunden att få en iskall dusch i nosen oavsett om det är luktfri/citron/senap men för oss har den varit helt perfekt.

    1. Som jag skrev i en kommentar lite längre upp här; ”Förutom att Spray Commandern funkat utmärkt på Lina så vet jag en annan hundägare som använt en likadan för antijakt och den hunden har det funkat väldigt bra på! ”

      Tyson är ett väldigt bra exempel på hund som halsbandet funkat finemang på! Men det beror nog mycket på att ni använt den klokt och med ett syfte, belönat och förstärkt precis rätt saker och använt den med förnuft. :yes:

  8. Åh vad glad jag blir när du skriver om detta för det här har jag funderat mycket på. :)

    Jag har använt ett citronhalsband till Isis som utlöser sig själv när hon skäller. Det använde jag när vi åker bil för det är väldigt stressande att ha en hund som sitter och skäller på allt som rör sig när man försöker koncentrera sig på trafiken. Det hjälpte väldigt bra och jag tycker inte Isis tog illa vid sig. Jag använder det inte längre i bilen eftersom jag inte tycker hon behöver det längre. Hon fick också ha på sig det under en period då han sprang runt och skällde i huset bara för att få min uppmärksamhet. Då blev hon korrigerad utan att jag behövde ge henne det minsta av min uppmärksamhet. Skittråkigt för Isis såklart men hon slutade.

    Sen har jag också sett användning av ett elhalsband och jag måste erkänna att det var inte alls så illa som jag trodde det skulle vara. Snarare så jag tycker att ett citronhalsband skapar mer obehag.
    Det var iaf på en hund som jagade vilt. Ägaren till den är en duktig hundtränare men hade inte lyckats bryta beteendet så därför blev det ett elhalsband som sista utväg. Själva elen var så svag så jag trodde knappt att hunden skulle känna något genom pälsen och det krävdes bara en stöt för att hunden skulle avbryta och komma tillbaka på inkallningen. Efter det provade hunden lite tvekande att dra iväg en gång till men fick en stöt och kom tillbaka. Sen vet jag att hunden inte dragit på mer vilt.

    Om man jämför det med ett helt liv gåendes i koppel i skogen eller två stötar och sen få sin frihet så tycker jag att elhalsbandet är ett snällare alternativ. Det blir jag väl halshuggen för nu men det är så jag tycker efter att ha upplevt det själv. Innan jag hade sett detta användas var jag stark motståndare till det, men det är bra att det är förbjudet för vem som helst ska inte äga ett sådant.

    1. Jag har aldrig testat ett sånt citronhalsband men har fått för mig att de flesta hundar lär sig rätt fort att koppla ihop halsbandet med sprutet? Men va skönt att det funkar utan i bilen nu.

      Just vad gäller elhalsband så är antijakt det enda som jag skulle kunna tänka mig att använda det till. Precis som att jag använde min SC på Lina för samma sak. Det är ju en livräddare.

  9. När jag läste att det funkade för er att bryta Linas biljakt tänkte jag ohoj! Det där skulle jag kunna pröva till Disas mcjakter.
    Men som många skrivit så kan det leda till stressiga situationer och jag tror faktiskt inte min veka hund hade kommit till mig utan tagit svansen mellan benen och stuckit.

    Vissa har positivt av produkten och andra negativt och då är väl produkten helt individbaserat (såklart) men tycker inte det ska användas som en latemans lösning.

    1. Vi tog ju Lina på för henne känd mark och innanför staket eftersom Lina också en vekis. Jag har haft halsbandet i 3-4 år och har bara använt det till antijakten. Allt annat jobbar vi på på annat sätt.

  10. Då Tindra har en otrolig jaktlust satte vi där i mot upp en ”snäll (svag) Eltråd” runt tomten då vi inte vill riskera att tre dobbermann skall springa runt och jaga kaniner och katter(startar 1 så skall alla hänga på och jaga) som det är väl mycket av utanför tomten, och efter en liten stöt så går dom inte nära staketet, och med risk att få ovett så anser jag nog att det inte gör någon skada inte på mina 3 i alla fall. skall tillägga att vi alldrig har någon ström i tråden. räcker att den sitter där… är dock inte alls för något användande av elhalsband.

    1. Elstaket tycker jag är stor skillnad mot elhalsband! Staketet sitter fast och är något som hundarna själva kan välja att undvika. Som du säger så behöver du ju inte ens ha det på för det räcker att det sitter där.

      Så jag håller helt med dig!

  11. Jag köpte två stycken till mina två jaktidioter men när dom väl ”kom till användning” så märkte dom typ inte ens av dom för dom är så fokuserade på att jaga så nu ligger dom i en låda någonstans och skräpar istället.

    Jag tror bara att dom hade funkat om jag hade lyckats spraya när dom precis tänker springa iväg men det är ju som du skriver att ”nu tror jag att dom tänker jaga vilt” och sånt gillar jag inte så därför valde jag att strunta i den ”dressyren”

    1. Jag tycker att du har helt rätt inställning till hela grejjen! För jag håller med dig om att det är svårt att ta hundarna i precis rätt ögonblick. Ser man inte rådjuret eller vad det nu är själv och hinner ta hunden innan den fått upp farten så vill inte jag heller ”chansa”.

  12. Vi har provat citronhalsbandet på Lara, då hon skäller och jagar bort folk längs staketet hemma. Hon står på helspänn direkt hon hör en mc, cross eller liknande, för att hon ska jaga dem längs staketet. När hon har citronhalsbandet på sig, blir hon lite sur, men hon slutar definitivt att skälla. Hon går och lägger sig i gräset. Hon har inte påverkats av dessa på något negativt sätt. Dock är det ju bara en tillfällig lösning på problemet, för hon skäller ju när det inte är på. men vi har tyvärr inte kommit till bukt med skällandet än. Jobbar dock på att få bort det på andra sätt. Finns för och nackdelar.

    1. Lara är en smart tjej med koll på vilket halsband hon har på sig!

      Vi använder ju bara gräsmattan på baksidan av huset men nästa år hoppas jag på att vi ska börja använda även delar av framsidan, då ska det bli intressant att se hur mina fröknar beter sig mot hästar och hundar och folk och bilar som åker/går förbi ute på gatan… :struggle:

  13. Det är inget som jag personligen tycker ska användas alltför lättvindigt. Jag har ju en S C som jag använde för att bryta min Lara då hon var fullständigt besatt av fåglar och totalt okontaktbar så fort hon hörde fågelkvitter… Hon blev mycket bättre och blev kontaktbar så att jag kunde belöna henne för önskvärt beteende… :yes:

    Att använda spray med citrondoft skulle jag däremot inte göra. Det känns väldigt sadistiskt. Hundar har ju som bekant väldigt bra luktsinne och det kan ju inte vara så trevligt för de små liven att ha en stark citrondoft i nosen. Snacka om långtidsbestraffning… :-((

    1. Det där med att bryta något som man inte lyckas bryta på annat sätt och sen gå in och belöna upp, då tycker jag att det kan vara försvarbart. Genomtänkt.

      Sant det där med citron, men å andra sidan gillar de att stoppa näsan i bajs och dra in en massa lukt i nosen så de där nosarna så man vet ju inte riktigt hur det funkar det där med luktsinnet.

      Har aldrig ägt eller testat ett citronhalsband dock så jag vet inte ens hur starkt det luktar eller hur det funkar riktigt. Är det ”riktig” citron i?

      1. Ja, det är ju inget jag tycker att man bör använda för småsaker utan för stora problem som är svåra att lösa på annat sätt. Laras hysteriska gapande på balkongen fick jag slut på med skvallerträning. Fåglarna gick jag helt bet på och där var halsbandet en stor hjälp.

        När man skriver om ”citronhalsband” så menas det nog att man laddat S C med citrondoftande spray och inte den doftfria. Det finns ju sprayer som är doftfria (även de luktar lite) och de som doftar citron. Själv var jag aldrig ute efter att långtidsbestraffa utan bara att i just givet ögonblick snabbt bryta ett väl befäst oönskat beteende. Därför valde jag att använda den doftfria så att hundstackaren slipper gå runt och ha citrondoft i näsan på obestämd tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *