Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Tankar om bajsavel poppar upp igen – Livet med dobermann

Tankar om bajsavel poppar upp igen

Nu sitter jag här hemma och klurar på det här med avel igen. Bajsig sådan. Jag satt och läste gamla inlägg på förra bloggen och kunde konstatera att det nu snart är ett år sedan som jag skrev ett långt inlägg om dobermannavel och RAS.

Just RAS är ju något som man skulle kunna tänka sig att varje seriös dobermannuppfödare gör sitt bästa för att följa men tyvärr är det allt för få som verkar bry sig. Att para lite äldre, friska hundar med några arbetsmeriter tycks vara omöjligt för vissa.

Verkar nästan som en del tror att  DCM ska försvinna av sig självt för när jag kollade vilka kennlar som testat avelsdjuren eller åtminstone väntat tills de fyller 4 år innan de går i avel så är det inte särskilt många. Det är som att bara för att Dr Meurs där borta i USA inte kunde ge oss dobermannägare facit i hand så skiter man i det och fortsätter med massaveln på samma unga hanar med linjer efter sista IDC-vinnaren.

Vi får en liten påminnelse då och då när nya hundar trillat döda ner men mer än så är det inte. Samtidigt lider jag så fruktansvärt med de hundägare som förlorar sina bästa vänner på det här sättet! Läste på dobbeforum att ännu en hund dött nu i påsk. Det skär i hjärtat på mig. Ingen förtjänar det!

Har även fått höra att en del uppfödare tycker att det är roligt att klanka ner på det att jag kallar det bajsavel (istället för att kalla det skitavel). Jag bryr mig inte. Om de hade ägnat sig åt att meritera sina hundar först och avla sen istället så hade vi antagligen haft hundar som lever längre.

Det är för övrigt en sak jag inte fattar och aldrig lyckas hitta svar på; Varför är det så bråttom att avla? Varför kan man inte vänta med att avla på en hund? Varför måste det ske när den är 2 år? Vad är det som är så himla tokigt med att vänta något år eller två?

Det går att avla på tikar som fyllt 3 eller 4 år också. Hanhunden blir ju bara bättre och mer välmeriterade med åren är det väl tänkt, går det inte att vänta tills de är 4-5 år?

14 svar på ”Tankar om bajsavel poppar upp igen”

  1. Ja det borde ju vara deras intresse med att avla fram friska individer! Men det verkar ju vara annat som styr tyvärr! Hoppas flera uppfödare ändrar sig!

  2. Det finns ju faktiskt dom som verkligen anstränger sig för arbetande titlar & hälsa , dom ska verkligen ha en eloge och jag hoppas att andra uppfödare sneglar på dom och tar efter! För först & främst borde väl alla vilja ha friska sunda hundar?

  3. hej.
    nu kommer bara mina tankar,men en 4åring anses väl nästan som ”gammal” det gör det ialfall hos katter…fast å andra sidan finns det de som avlar för länge på sina djur oxå..typ ett arabsto vet jag fick föl vid 21års ålder…jag tycker folk får göra som de vill så länge de inte börjar FÖR TIDIGT dvs när djuret SJÄLV är ett barn! så det är svårt det där vad som är lagom ålder,inte för ung och inte för gammal…vad ÄR lagom ålder??? :?:

    1. Med tanke på att de flesta rasbundna sjukdomar inte visar sig förrän efter några år så är det inte lämpligt att avla på unga djur när det kommer till rasen doberman (samt många andra sjukdomsdrabbade raser).

  4. Jag tror inte att någon uppfödare sitter hemma och tänker ”nu ska jag avla dåligt” men om en uppfödare nu väljer en hanhund för dess trevliga sätt och fina meriter så lär hanen på inget sätt vara sämre om man väntar tills den fyllt 4 eller 5 år istället för att använda den när den är 2 år. Det är för mig ett mysterium.

    Ok om jag satt och hittade på själv och tyckte och tänkte men RAS har jag inte hittat på. Det är dobermannklubbens riktlinjer för avel för att vi ska få friskare och bättre hundar.

    Och visste finns det uppfödare som lyckas med att göra bättre parningar, jag har ju tipsat en person om en kull som jag gillar här i Sverige. :)

    Att jämföra katt- och hästavel med avelsrekommendationerna för dobermann kanske inte går göra direkt i det här fallet? Men visst håller jag med om att djuren inte ska vara för unga eller för gamla så att man riskerar deras hälsa!

  5. Uppfödarna bryr sig, jag tror verkligen inte annat. Men tyvärr räcker det inte att bry sig i dagsläget, det måste till lite förändringar också.

    Och det är jättelätt att sitta vid sidan av och peka ut enskilda parningar, kennlar eller hundar. Men då ska vi tänka på att uppfödarna säljer sina valpar till någon. Det är ju vi valpköpare som är konsumenter och styr aveln indirekt.

    Skulle inte någon köpa valp efter unga, omeriterade hundar med bara utställningsrosetter i bagaget så hade vi nog haft mindre problem med t ex DCM.

  6. Jag håller helt och hållet med dig! Hur svårt kan det egentligen vara att vänta och faktiskt se så man har en frisk hund man avlar på istället för att bara avla för avlandets skull. Tragiskt!

    1. Och även om man väntar något år eller två eller tre så är det ju ändå ingen garanti för att det ska bli bra ändå tyvärr. Men det skulle ju minska riskerna flera gånger om!

  7. Att man inte väntar till hunden är 3-4 år är tyvärr ”lätt” att förstå…
    Enligt SKKs regler får en tik föda 5 kullar, för fler krävs dispens. Tiken får paras varannat löp, du får para två löp efter varandra men då måste tiken vila två löp efter varandra innan kullen efter det. Ska du vänta med att para tills tiken är 3-4 år så hinner du helt enkelt inte ”klämma ur” tiken mesta möjliga antal kullar innan sju års ålder… Beroende på hur tätt tiken löper givetivs. 7 år är högsta åldern för parning, efter det krävs friskintyg från veterinär som ska bifogas valpregistreringen för att kullen ska få registereras. Därmed inte sagt att jag tycker ovanstående är okej, jag tycker själv att man bör vänta tills tiken är 3-3,5 år. Då är den och förhoppningsvis alla syskon röntgade, MH:ade, ev. mentaltestade och har börjat ”visa upp sig” på tävlningsbanan (obs, jag menar bruks och lydnad).

    1. De är ju sällan som en och samma tik får alla de de där max fem kullarna. Men jag förstår att om en kull blir bra och valparna visar sig vara bra individer så vill man ju säkert använda tiken igen.

      Just det du skriver också om tiken, ofta är det ju MH i bästa fall men inget mer att gå på än utställningsresultat som finns när hunden paras. Och då menar jag även hos tikens kullsyskon. Lite arbetsresultat och mentaltest är ju trevligt!

      Men det finns ju inget som hindrar att hanen är lite äldre då i alla fall.

  8. Bra inlägg som vanligt och jag tycker att det är fruktansvärt dåligt! Bara för att man har ett kennelnamn och en tik så MÅSTE man inte ta valpar på den – vilket många verkar tro… Hur många tikar har ngt annat än utställningsmeriter i bagaget? Och så paras de med hanar dom är max ett par år…. uscha…..

    1. Ja man vill ju att tiken man har hemma är en tik som är noga utvald för att den är bra och att det finns en större tanke bakom än just det här ”det var den jag köpte så nu är det den jag måste avla på”.

      Ibland är det ju svårt att som valpköpare veta vilken utav de två det rör sig om, särskilt om hunden paras tidigt och saknar meriter. Då har man ju bara uppfödarens ord på att detta är den mest lovande kombinationen jag kunde hitta på alla plan. :|

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *