Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Tomtrastare? – Livet med dobermann

Tomtrastare?

Det är inte lätt att bli med tomt. Man blir en lat rackare som vissa dagar inte ens lämnar ägorna! Inser nu på kvällen att jag inte varit utanför tomten en enda meter i dag. Husse gick en promenad med hundarna i morse men sedan dess har de också bara varit på tomten.

Visserligen har vi ju varit vakna och gjort något hela tiden. Jag har röjt på den mer djungellika delen av tomten och Iris har följt efter mig och kompletterat med lite grävda hål här och var. Vi planterade lite blommor.

Min nya bästis, grannens dotter på 3 år, älskar hundar och efter att hon premiärade här hos oss i går så ville hon komma över i dag också. Helt underbart att stå och lyssna på henne när hon säger sitt och ligg till Iris och sedan säger bra Iris innan hon kastar iväg bollen så långt som man nu kastar när man är en plutt.

Kan heller inte låta bli att förvånas över Iris sätt kring den lilla. När jag tar bollen ur Iris mun så tycker hon att jag är trög om jag inte kastar den inom några sekunder och segar jag för mycket så kan det hända att hon tar tillbaka bollen från min hand. Grannflickan kan stå och ladda med tungan i ena mungipan i vad Iris nog uppfattar som en evighet men inte en enda gång har hon försökt ta tillbaka bollen eller hoppa efter det lilla handen som håller i bollen med små korviga fingrar.

Magnus eller jag är ju alltid med när hon är med hundarna så klart och står beredda, Iris är en galenpanna men tydligen en en snäll sådan som ändå har lite känsla. Kanske är det det som Iris känner av, att hon är bevakad. Fast det brukar ju inte hjälpa i vanliga fall hur mycket man än glor på henne! Jag tycker att det är viktigt att hundarna fattar att barn är ömtåligare än vi andra i alla fall.

Sen hade vi gäster i form av Magnus mor och far. Vi grillade och satt ute i solen. Det var först när solen började gå ner som vi gick in igen.

Men det är så skönt att bara vara samtidigt att jag svurit att jag inte ska bli en trädgårdsrastare! En sak är bra dock; det suger i träningstarmen efter en dag hemma på tomten! Kanske det leder till någon slags balans i det hela i slutänden? Hoppas.

Avslutar med bild på lilla Lina i kvällsolen på altanen. De stora skjutdörrarna bakom henne är öppnade så det är öppet rakt in i vardagsrummet där Iris vilar i samma sol men inne på soffan istället.

12 svar på ”Tomtrastare?”

    1. Lina säger att för rätt mängd köttbullar och tillåtelse att få jaga grannens katt så går allt att lösa! :)

  1. Inte för i min vildaste fantasi skulle jag kunna tänka mig att du skulle bli en tomtrastare, men tyvärr finns det alldeles för mycket av det, folk som bara släpper ut hunde på tomten så den skall aktivera sig själv, gärna också med en boll eller dyl som den kan leka själv med , sedan kommer dom och frågar varför det inte håller :| men vist Madeilene är det väl härligt med en stor tomt när man har hundar. :-)

  2. Hejsan! vi följer Jamaikas ”tokiga” dotter på din blogg, :lol: du berättar så härligt
    men framför allt tar du så enormt fina & vackra bilder :D ha det skönt i Skåne och fortsätt blogga som du gör!!!. från Åsa & mamma Jamaikas kompis Mallan

  3. :arrow: Sören, när man bodde i lägenhet så var man tvungen att pallra sig ut med koppel. Nu är det för enkelt att bara öppna dörrarna… Men visst är det härligt med stor tomt när man har hundar! :grin:

    :arrow: Åsa och Malika, va snälla ni är, tack så mycket!

    Så länge jag tycker att det är roligt att skriva så fortsätter jag. :)

  4. Hej,
    Om någon skulle fråga mig vilken blogg som är den vackraste hundbloggen så skulle jag säga ”Madeleines”. Vilka bilder du tar! Helt otroligt. Idag har jag varit på SBK där jag bor och hamnat i vankelmod. Min ettåriga tik har med första löpet börjat göra utfall mot andra hundar när hon är i koppel. Människor ger mig olika råd. En del säger att jag ska vara fysisk med henne och tillrättavisa henne så att det blir en obehaglig upplevelse för henne. Sedan belöna. Andra säger att jag inte ska använda hårda metoder. Hur har du tänkt som är ägare av en bruksras (för dobermann är väl en bruksras)?

    1. Tack för den komplimangen Ulrika!

      Va jobbigt med vovvens bus i kopplet! Jag har haft samma problem med Lina. Hon var hopplös när hon kom till mig och tyvärr var jag ny och dum och lät en instruktör tala om för mig att det var en fråga om ledarskap och dominans som bara kunde lösas med våld. Koppelryck, lägga i backen, kasta saker osv osv. I Linas fall (som är en rätt osäker hund) så gjorde det saken tio gånger värre. Hon kopplade ihop andra hundar med obehaget och det räckte att hon såg en hund i horisonten så gick hon igång.

      Efter att ha kommit underfund med att jag inte vill träna på det sättet (och att det dessutom inte fungerade!) så fick jag hjälp på annat håll.

      Lina har alltid varit en snäll hund. Dvs inte haft några problem att vara lös med andra hundar utan det hela har varit just i koppel som hon gjort utfall.

      Vi tränade mycket på att gå lös i närheten av andra hundar, det är något jag fortfarande gör. Här är en flera år gammal snutt på hur det ser ut. Så fort Lina försöker lämna min sida så säger jag Nej och berömmer när hon stannar hos mig. http://youtu.be/o4e_SVfyx_g

      Jag kör likadant i koppel. Går lugnt och fint, märker jag att hon börjar glo upp sig på en hund så gör jag en markering i kopplet. Inte ett hårt ryck så att hon far utan bara i sidled så att hon ska förlora fokus på den andra hunden, samtidigt säger jag NEJ. Sedan släpper jag genast på kopplet och berömmer henne om hon skärper sig. Har jag en godisbit kan jag plocka fram den och avleda/belöna med den.

      Men så länge som möjligt låter jag bli att korta kopplet eller på annat sätt strama in henne av rädsla för att hon ska skälla.

      För mig handlade det väldigt mycket om vad den andra hundägaren kunde tänkas tycka om oss också. Jag fick träna mig själv där. Började säga högt vid varje hundmöte ”Skit i den hunden Lina, kom här” vilket var mer mitt eget mantra än något jag sa till Lina. Händer fortfarnade att det slinker ut av gammal vana. :p

      Så jag tillrättavisar henne men så lite som möjligt. Däremot tillrättavisar jag henne väldigt tidigt, innan hon börjat skälla och bete sig.

      Sen är det ju väldigt olika från hund till hund varför de skäller? Är hunden van att få leka med andra hundar och det är upphetsning? Är det osäkerhet? Är det för att din hund är arg på andra hundar?

      Hoppas att ni får rätsida på det hela!

  5. Inte kommer du bli en tomtrastare inte! Det ena behöver ju inte utesluta det andra! Både trädgårdsbus & promenader, vissa vovvar har det gott 8)

    Fin bild!!!

  6. Vanja och Heléne, ni har rätt! Det är otroligt skönt att ha tomt, då kan man spara kraften till de roliga promenaderna och utflykterna och bara vara resten av tiden på tomten. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *