Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Spring 2013 – Livet med dobermann

Spring 2013

I går var Iris och jag ute och sprang. Ute var det soligt och fint men minusgrader och lite blåsigt. Därför tog jag en bild på Iris i hennes träningskläder, dvs reflexvästen och den nya easy walk-selen, inne på tomten innan vi skulle ut och springa.
19jan13
Efter att jag fotat henne gick vi in igen. Jag ändrade och satte reflexvästen utanpå selen, klädde på mig själv, drog ner mössan så långt jag kunde över öronen och sen stack vi ut igen.

De första kilometrarna gick trögt för mig men inte för Iris. Hon var pigg och hade bråttom. Skulle inte den sabla selen ta bort och förhindra drag?!

Efter ca 7 km kände jag mig inte trött och testade att springa lite fortare. Det gick hur bra som helst och de sista 5 km höll vi bra tempo och runkeepertanten anmälde lägre och lägre avg, pace hela tiden. Därför saktade jag inte ner alls när vi fick möte med två luddiga vovvar på grusvägen, vi fortsatte bara på. Iris tittade på hundarna men gjorde inte minsta ansats till att studsa ut mot dem.

När väl kom hem efter dryga 12 km kunde jag konstatera att selen inte hjälpt ett dugg mot att Iris vill ligga på och streta framåt i kopplet. Däremot tappar hon kraft i selen. Jag kunde med mindre ansträngning än när hon springer med vanligt halsband och koppel hålla igen henne och det var ju väldigt bekvämt. Jag kunde lägga all min energi på att springa istället för på koppelträningen och kunde ha kopplet i ett löst grepp i handen.

Efter rundan fick Iris skutta ur sig den sista energin hemma på tomten med Lina. Iris blir väldigt pigg och leksugen efter att vi sprungit.

Sen gick vi in och jag tog en lång, varm dusch. Efteråt kom jag på att jag inte kollat om Iris fått några märken efter selen, den sitter ju trots allt precis vid armhålorna på henne.

När jag kollade såg hon ut så här bakom frambenen. Tydliga röda märken på båda sidorna, en bra stund efter att jag tagit av henne selen dessutom. Inte bra.
20jan13.1
Selen har med andra ord inte imponerat så mycket ännu och jag kommer nog inte att fortsätta använda den när vi springer.

Jag var nöjd med rundan ändå och kunde lägga till över 12 km på både Iris och mig för detta året. För att hålla reda på våra kilometer på enklaste sätt fick springet en egen flik här på bloggen. Spring 2013. Mest för att underlätta för mig själv men förhoppningsvis även för att sätta lite press på eller inspirera (välj själv vad ni vill kalla det) någon annan att komma ut och röra på sig!

17 svar på ”Spring 2013”

  1. Jag har likadan sele till Enzo och har som tur är sluppit skav. Men jag har selen på andra hållet, dvs den grå delen över ryggen. Haiti har en liknande sele men den är mer vadderad, kan ju vara ett alternativ om du kikar på sele istället för halsband.

    1. Jag var tvungen att läsa noga på instruktionen till selen men den ska faktiskt sitta med gråa bandet under magen.

      Ja, ska vi hon ha sele när vi springer så får jag fixa en med bättre passform eller vaddera på något sätt.

  2. nej va tråkigt att selen gav skav och att du inte är nöjd :(
    Men måste bara säga att jag är sjukt imponerad över hur långt ni sprang! Vi (jag) är inte riktigt där än men hoppas kunna komma över 10:an i slutet av april :)

    1. Den kan ju funka som lite promenad-sele ändå. Och Iris har kunnat springa fint i halsband och koppel så det ska vi nog öva upp igen. :)

      Nu vet jag inte hur långt ni springer nu men med all agilityträning ni har i benen så lär ni ju snart vara uppe på över 10 km! :)

      Fin blogg ni hade!

  3. Jag har Halti-selen och haft den i fyra år åt min Dobbe, fungerar utmärkt. Köpte en VGW-sele för att den är snyggare på hunden, men den är totalt värdelös på min stora hund, så den ligger bara och skräpar.

    1. Allt som funkar utan att skada hunden är bra tänker jag. Skönt att du är nöjd med haltin.

      Kollade och selen ska faktiskt sitta så som den gör.

  4. Hej! Jättebra och fin blogg du har! Har lite frågor, hittade inte på sidan där det fanns någon mejl(kanske är lite blind :-) ) har lite frågor som jag gärna skulle ta över mejl! :-)

  5. Hej!
    Om hon ligger på lite i selen så tänk på att hon belastar snett genom att hon dras mot dig, dessutom hämmar den bogrörelsen. Likadant med WGW, på min dobbis ligger dessutom knäppet på den rakt över skulderbladskammen och trycker.
    Men förstår problemet, det blir ingen naturlig ställning för dig heller om hon drar.

    1. Det bästa vore om vi bara tränade bort dragandet och slapp hela sele-problemet.

      Om det skaver och hunden blir sne i kroppen är det ju inge bra alls faktiskt…

    2. Håller med Linda, förstår inte riktigt vad som ska vara bra med dessa selar när de gör att hunden belastar snett då den dras mot föraren samtidigt som hunden får skav i armhålorna. Ludd gör ju kanske att det inte blir skav men jag tror ändå inte att den sitter behagligt på hunden (min personliga åsikt, saknar grunder)
      Själv tröttnade jag till slut på att träna på att få hunden att springa fint så jag satte på honom en riktig dragsele. Nu tycker vi båda att det är så kul att springa så nu blir det start i barmarksdrag under 2013. Har en 10-kilos terrier så kraften är ju lite mindre men jag förstår att inte alla vill bli runtdragna av hunden på joggingturen

      1. Så här såg det ut när vi sprang förra året. http://www.youtube.com/watch?v=wqI2NSJ7rTM&list=UUPQiw9XgIcirw1bm-w-SNRA&index=26

        Nu har Iris börjat att dra lite mer i halsbandet och har inte samma fina vid sidan-position. Jag får väldigt lätt ont i ett knä när jag springer och därför testade jag denna sele nu när det är lite halt ute och Iris inte riktigt kommer ihåg hur man springer fint. Tänkte även att det kunde fungera som ett ”arbetstecken” för henne att vi ska ut och springa.

        En sele som sitter bra är ju inga konstigheter. Frågan är som sagt om den här gör det…

        Vi har riktig dragsele när jag åker skidor med henne och det tempot som hon då vill springa i är fysiskt omöjligt för mig att hänga med på. Jag får använda min kropp som bromskloss och det tar fruktansvärt mycket på benen och mitt onda knä.

  6. Jag har använt en likadan sele, som oxå skavde. Jag köpte nosludd, sånt man sätter på träns o grimmor till hästar. Skavet försvann. Man kan fodra den själv på andra sätt oxå!

  7. Super tråkigt att den skaver, får man fråga varför du har sele, vad jag förstod det som på kommentarerna så har hon kunnat springa fint bredvid?
    Inget illa menat, bara rent nyfiken.

    1. Klart att du ska fråga och vara nyfiken! :)

      Selen köpte jag endast för att det pratas ofta om dem men att jag aldrig testat en själv. Så det var mest nyfikenhet.

      När jag hade köpt den tänkte jag att den kunde vara bra att springa med eftersom det är lite halt, Iris inte springer lika fint som hon gjorde förra säsongen och jag har lätt för att få ont i ett knä. Hade selen suttit bra så hade jag kunnat tänka mig att ha den som springsele, nu får den nog ligga på hyllan tills jag kanske vadderar den eller om den får följa med på någon promenad kanske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *