DCM in på hunddata?

För ett tag sedan hölls ett möte där representanter från svenska dobermannklubben, svenska kennelklubbens experter samt flera veterinärer träffades för att prata om DCM.
dobermanndcm2
SKK ställde sig bakom flera av de punkter som SDK jobbat med de senaste åren. (Bla att göra en ordentlig ultraljudsundersökning tillsammans med en 24h holterundersökning inom ett år innan parning, det är fortfarande flera uppfödare som inte gör detta. Att vänta med avelsdebut till minst 3 år för tik och 5 år för hanar.)

Det som var nytt var förslaget att påbörja någon form av dödsfallsregistrering för dobermann. Dobermannklubben önskar även införa en central registrering så att SKK för in DCM i sin veterinärdatabas. Dvs resultaten förs in på hund- och avelsdata! Äntligen och hurra, jag hoppas innerligt att detta blir verklighet!

Med lite tur får vi även en internationell standard för DCM-tester och det skulle göra möjligt att även registrera utländska föräldradjurs hjärtstatus hos SKK.

Att få in DCM på hunddata skulle betyda så mycket tror jag. Plötsligt blir det ett test som alla andra andra, vi slipper tjafset och alla kan se resultaten. Jag börjar hålla tummarna redan nu!

11 svar på ”DCM in på hunddata?”

    1. DCM är den hjärtsjukdom som dobermannraden tyvärr dras med och som tagit många fina hundars liv på tok för tidigt.

    1. Ja det känns som det hänt mycket bra saker de senaste åren. SDK har jobbat på bra tillsammans med hjärtspecialisterna!

  1. Svår att genomföra, då alla hundar måste obducerats för att definitivt fastslå orsak till dödsfall..

    1. Nu tror jag att tanken är det är undersökningsresultat, inte dödsorsak som ska in på hund/avelsdata men dödsorsaken vore ju också väldigt bra om det fanns med!

  2. Jaa det går ju åt rätt håll men det finns sååå himla mycket mer som borde göras.

    Tex att man inte ska ens få avla på de hundar som har ett föräldradjur som dött eller åtminstone inte ta mer än 1 kull på hunden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette