Lina möter Torkel

Innan jag skriver något annat måste jag säga tack. Tack till alla som varit så gulliga och tagit sig tid att lämna en kommentar eller skriva ett meddelande. Det känns som att jag är mindre ensam med det jobbiga då. Tack.

Nu till det jobbiga: I dag kl 10:30 träffade vi Torkel Falk (som är en av de fem hjärtspecialister som har kompetens att göra DCM screening på våra hundar, dvs ultraljud och 24-timmars Holter-EKG åt Svenska dobermannklubben).
28jan141
Här syns han i bakgrunden när han pratar i telefon på väg till rummet där Lina och jag satt.

Torkel lyssnade på Linas hjärta och jag sa vad jag visste om resultatet av undersökningen Lina gjorde 2011. Sen gick vi till ett annat rum och lilla Lina fick ligga på sidan på ett undersökningsbord när Torkel undersökte hennes hjärta med ultraljud.

Det tog inte många sekunder innan Torkel kunde ställa en diagnos och sa som det var; det här är DCM.

Han visade Linas kammare på skärmen och bilden där jag borde ha sett en tydligt pumpande rörelse nu såg något som bara darrade lite obestämt. Torkel sa att det bara är en tidsfråga innan Lina får hjärtsvikt.

Efter undersökningen sa han att bäst hade varit om man hade haft tid för att göra ett 24-h-Holter nu direkt och ett om en vecka för att se hur de mediciner Lina nu sätts in på gett för resultat. Men att vi skippar det nu och sätter in Lina på medicinerna direkt istället och gör 24-h-Holter om en vecka.

Jag ställde inte så mycket frågor för jag förstod att de svar Torkel skulle kunna ge just nu var gissningar. Jag vet redan att ibland går det fort och ibland går det inte lika fort. Istället pratade vi mer om de mediciner han satte in. Två av dem är ”människomediciner” som jag själv gett till patienter och en av dem förstod jag bättre när jag fick reda på att det var en ACE-hämmare, det känns alltid skönt när man förstår tycker jag.
28jan142
Jag kopierade information rakt från FASS.se om de fyra olika mediciner som Lina ska få:

Fortekor vet – hör till en grupp läkemedel som kallas hämmare av angiotensinkonverterande enzym (ACE-hämmare) för behandling av hjärtsvikt. .
Sotalol Mylan – motverkar störningar i hjärtrytmen genom att påverka hjärtats elektriska impulser. Sotalol Mylan används för att behandla störningar i hjärtats rytm.
Furix – ett snabbverkande urindrivande medel som befriar kroppen från överskott av vätska, samt sänker blodtrycket. Den urindrivande effekten märks redan efter 1/2-1 timme, är som störst efter 1-2 timmar och försvinner efter 4-6 timmar. Den blodtryckssänkande effekten kvarstår längre.
Vetmedin – behandling av hjärtinsufficiens hos hund härrörande från dilaterad kardiomyopati eller mitralisinsufficiens.

Det som gäller nu är alltså att hålla tummarna för att Lina svarar bra på medicinerna och sen ska vi se vad vi får reda på efter 24-h-undersökningen nästa tisdag.

Jag känner mig ledsen så klart men är samtidigt väldigt glad att jag upptäckte hennes symtom innan de egentligen inte fanns så många symtom. Alternativet som så många andra råkat ut för; att i brådska åka in med hund som har börjat samla på sig vatten i lungorna kan jag nu förhindra redan här hemma.

Att Lina faller omkull plötsligt antar jag att jag fortfarande inte kan utesluta men skulle det hända, ja då vet jag ju varför. Det kanske låter hårt men allt jag önskar är ju faktiskt att Lina inte ska lida eller må dåligt och det känner jag nu mig trygg med att jag har kontroll och delvis kan styra över nu.

Min gissning är ändå att Lina kommer att hålla ett tag till, hon är seg min tant.

32 svar på ”Lina möter Torkel”

 1. Beklagar verkligen det tråkiga beskedet Frown Det är alltid hemskt att få

  Jag hade en Newfoundlandshund som diagnostiserades med DCM och då först efter att hon var flåsig o tydligt påverkad. Hon fick furix och vetmedin vilket hon svarade jättebra på. Hon levde med sin DCM i tre år innan hon gick bort av andra orsaker.

  Håller tummarna att Lina svarar lika bra på medicinen som hon gjorde

  1. Anna, tack så otroligt mycket!

   Jag tänker inte ens kolla upp hur sjukdomarna mellan våra raser skiljer sig, jag tänker bara njuta av ni fick så mycket extra tid tillsammans och hoppas på det samma!

 2. Jag tror med Lina kommer hänga med länge till! Tur i oturen att hon inte är en springmaskin kanske?
  Hoppas verkligen hon svarar bra på medicinerna!
  Massa kramar från oss!

  1. Ja, just nu är jag väldigt tacksam över att hon inte är en springmaskin och är en rätt så lugn pensionärshund!

   Vi behöver inte hålla henne lugn tills medicinerna börjat verka, hon tar det så försiktigt just nu…

   1. Ja precis!
    Låg och gosade med Plex innan, kunde inte låta bli att lyssna på hans hjärtslag – men de var rätt lugna nu iaf.. (Har ju ingen aning om hur det ser ut på DCM fronten på mammans sida såå). Den ständiga nojjan för oss dobbis ägare?

    Skönt det! Hon är ju en klok dam, som förstår hur man skall leva tror jag.

  1. Tack Annica! Ja jag är väldigt glad att vi fått träffa någon med koll på Linas hjärta och sjukdom. Det känns tryggt.

 3. Åh, tant Lina. Känns som jag känner henne efter alla dessa år jag följt er trots att jag aldrig träffat henne. Tårarna känns bakom ögonlocket och jag känner med er. Håller tumme och tass! Kram!

 4. Bra och skickliga veterinärer är guld värda! Tipsar om vår egen, Dalbyveterinären, om ni behöver en allmänspecialist någon gång och er vanliga inte kan.
  Jag håller verkligen tummarna för att Lina ska svara bra på medicineringen och vilken tur att du har så bra koll på din hund och rasens problematik att du fattade vad det var med en gång!

  1. Jag är otroligt nöjd och tacksam över det bemötande och den omtanke både Lina och jag mött i Helsingborg. Plus att jag är otroligt glad att en av våra hjärtspecialister jobbar just där.

   Hoppas också att medicinerna ger oss lite mer tid.

 5. Sådana kommentarer som Annas här ovan, gillar jag skarpt. Att man trots DCM kan få fortsätta livet, fast med medicin.
  Hoppas med hela mitt hjärta att Lina kommer att svara bra på sin medicin!
  Du har dessutom en klok och sund inställning, inte alls hård.
  Lina har en toppen matte!
  Scooby skickar pussar till Lina och hoppas att hon snart mår bättre ❤

  1. Ja, hoppas att Anna har rätt.

   Det känns redan bättre än i går då Lina i vila hade 48 andetag per minut när hon flåsade som mest. Nu är hon nere på 25 när hon ligger och sover.

   Tack Tessan för din omtanke och tack till Scooby för pussarna till Lina! Heart

 6. Skönt att höra att ni redan är i full gång att medicinera och att du är vid gott mod! Midde och jag håller tummarna för att sötLina får fortsätta njuta av sitt härliga pensionärsliv <3

  Stor kram till er och Midde hälsar han oxå – fast lite på håll, blyg som han är Cool

  1. Ja det känns så skönt att allt gått fort med diagnos och insättande av mediciner. Det tar bort rätt många ”tänk om”-spöken.

   Från och med nu tar vi en dag i taget och får förhoppningsvis många!

 7. Så otroligt ledsen för er och linas skull, otroligt tacksam för att du orkar delge oss eran erfarenhet så vi andra som inte drabbats ”ännu” kan lära mera om denna hemska sjukdom ……önskar av hela mitt hjärta att ni får lång tid tillsammans <3 vänliga hälsningar Vanja

  1. Stort tack Vanja!

   Om det här kan hjälpa en enda hund- eller dobermannägare på något sätt så är det ju värt det. Jag hoppas innerligt att ingen annan ska drabbas och att så många som möjligt slipper. Tyvärr vet jag att det bara är önsketänkande…

 8. Jag är ledsen för eran skull, Madde. Det var inte beskedet jag hade hoppats på för er.
  Hoppas Lina svarar bra på medicinerna så att hon kan ha ett bra liv länge till.
  Krama om henne från mig
  //Magnus

  1. Jag hade också hoppats på ett annat besked men visste nog innerst inne ändå…

   Precis som jag vet att du är ledsen för vår skull.

  1. Nej, det var inte roliga nyheter. Big Frown

   Jag hoppas medicinerna ger oss mer tid i alla fall.

   Klappa på de luddiga så mycket du kan !

 9. Ledsen för både din skull o Linas. Cry ….den dag jag får min första dcm-dobbe tror jag inte att jag orkar fortsätta….

 10. Jag blir så ledsen, men också så arg.
  Jag har följt er länge och det känns som jag känner er, trotts att vi aldrig har träffats.
  Vad jag blir arg på är de uppfödare som inte tar DCM på alvar och fortsätter på inslagna bana.
  Jag hoppas kunna fortsätta läsa, om er länge

  1. Tack Sören. Jag hoppas kunna fortsätta skriva precis så länge som du önskar!

   Just nu är min ilska och frustration lagd på is eller är undangömd någonstans där jag inte får tag på den. Jag har nog med att vara ledsen och tänka på Lina. Men det känns bra att du kan vara arg åt oss så länge.

 11. Det är så sorgligt det här – ändå kändes det litet grann bättre när jag såg att Lina får ”min” medicin – Sotalol. Det blev litet mer gripbart, konstigt nog. Hoppas att hon svarar bra på medicinerna nu! Jag har själv en sharpei och har gått och väntat på alla typiska pej-sjukdomar sedan han var 8 veckor…

  1. Även om jag nu vet att Lina kommer att dö av det här så känns det ändå skönt att det är den sjukdom jag trots allt vet mest om på hund. Så jag tycker inte alls att det är konstigt att du känner som du gör, tvärtom.

   Hoppas att din hund aldrig drabbas och att ni får ett låååångt liv tillsammans!!

 12. Fina Lina grånos hoppas medicinerna hjälper så du blir pigg igen.
  Har föjt din trevliga blogg ganska länge och nickat igenkännande när du beskriver dina tjejers liv och levena, har sjäv två dobbis tjejer i ungefär samma ålder som Lina och Iris, en ung och sprallig och en äldre och klok.
  Nu håller vi tummar och tassar att Lina ska bli bra.

 13. Fina Lina! Jag som hoppades innerligt att det inte skulle vara något allvarligt, det här var ju inget roligt alls. Jag har följt er så länge, kanske utan att märkas, och jag hoppas det blir lika länge till.

  Jag och Ture, håller alla tummar vi har för att medicinen ska hjälpa och att ni får många fina år till!

  Kram!

 14. Så tråkigt Madeleine att Lina drabbats av detta, vi hoppas hon svarar på medicinering och att ni får en lång tid tillsamans trots detta, Hos Torkel falk är hon i goda händer har själv tidigare haft en dobbis som behandlades för hjärtfel (Förstorat hjärta) hos Torkel och han är mycket duktig, och enl honom är det bättre att dom drabbas när dom är äldre än om dom drabbas i yngre år.
  Ta väl hand om er och vi hoppas på det bästa Rose

 15. Usch. Aldrig kul med sjuka djur. Hoppas hon svarar bra på medicinerna! Ni verkar hittat en duktig veterinär, det är skönt för då vet man att oavsett utfall har man gjort allt man kan. Ta hand om er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette