Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Skånespecialen, lydnadstävlingen! – Livet med dobermann

Skånespecialen, lydnadstävlingen!

Ungefär en timme innan jag skulle lasta in lilla Lina och löp-Iris i bilen för att köra mot Degeberga kom jag på att det faktiskt skulle funka att lämna löp-Iris hemma med husse!

Lina blev lycklig när det bara var hon som fick följa med och det kändes faktiskt lite som ”förr i tiden”.

I Degeberga var det lydnadstävling i dag och jag fotade och filmade alla dobbisar som var med.

Vann lydnadsklass ett gjorde en ettårig tax-snygging! Helt rätt färg på hunden också! Han var duktig.

Bennie och hans hund Jack som vann dobermann-bucklan för bästa lydnad, de tävlade i lydnadklass två och vann den samma. Roligt!

Träffade några för mig helt nya dobermannägare, varav en jag hade lovat att hålla lite extra utkik efter inför morgondagens utställning! Kul! Ser fram emot morgondagen då ännu fler glada dobermannägare dyker upp!

Efter själva lydnadstävlingen hände följande; person A står med sin unghundstik i koppel och pratar med person B. Tiken hoppar upp lite mot person B men när A ska ta bort hunden säger person B att det inte gör något. Plötsligt börjar tiken jucka mot benet på person B som då tar tag i örat på hunden och vrider om så hunden tjuter till.

Detta fick mig att klura över hur mycket ska man/får man ta i när man tillrättavisar någon annans hund? Vad hade ni gjort?

29 svar på ”Skånespecialen, lydnadstävlingen!”

  1. Man rör inte andras hundar om det inte är absolut nödvändigt! Jag skulle bli galen om det var min hund!! Grattis till Bennie!

  2. Jag vill inte tillrättavisa någon annans hund. Det är ägarens uppgift och hennes eller hans beslut hur hunden skall tillrättavisas. I det här fallet hade jag bett ägaren ta bort hunden.

  3. Ysch. Tycker i och för sig inte att man ska ta tag i örat och vrida om på sin egen hund så att den tjuter till heller. *mjukis*

  4. Måste ju ha gått i ljusets fart om person A inte ens hann ta bort sin hund först? Tycker hela situationen verkar märklig men så såg jag det heller inte.

    Man får säga till mina hundar när de gör bus och i vissa fall vill jag att man säger till. Ex. om någon av mina studsar upp och vill ta ett föremål, inte väntar när någon leker med dem. Då får folk gärna säga nej, putta bort lite lätt eller be dem att sitta. Däremot tycker jag nog inte att man ska vara fysiskt hård. Det räcker med ett nej och att ta bort hunden. Riva runt i öron m.m. nja…

    I den situationen hade jag nog bara tagit bort hunden, inget nej ingenting utan bara flyttat hunden från benet, kanske skrattat lite också på köpet för det tillhör väl inte vanligheterna att tikar studsar upp och juckar loss?

    1. Har du någon gång varit på en kennel? Där kan uppfostran vara brysk. Djur är ej människor. Hundar mår väl av att andra människor visar gränser.

  5. I just lägen med ridande hundar flyttar jag på mig och blockerar så att det inte går att rida. Behövs det ryter jag till på ägaren att ta bort sin hund, en del jyckar är ju bara för envisa. Men lika lite som jag vill att nån nyper, sätter upp knän eller annat mot mina egna jyckar gör jag det heller inte mot andras.

  6. Jag gillar inte att andra tillrättavisar mina hundar annat om när jag vet vem personen är eller om vi pratat om det eller i yttersta nödfall. Men jag är heller inte van med att det uppstår situationer där mina hundar inkräktar på andra personer och behöver tillrättavisas.

    Jag utgår i det här fallet ifrån att person A uppenbarligen inte har kontroll på sin hund, och kan inte ägaren till hunden kontrollera den så att det går ut över mig, mina saker eller djur, då kliver jag faktiskt in och tar kontrollen över deras djur åt dem! Och jag skulle nog inte tolerera att en hund juckar emot mig. Uppenbarligen klarar inte ägaren av att kontrollera den då den står och håller i kopplet precis bredvid och låter detta hända, den ska stoppa det innan det händer, läsa av sin hund innan den kliver upp på mitt ben.
    Jag hade däremot nog inte vridit om örat på den :S Utan räckt att knuffa till den så att den åker av eller för att slippa korrigera men ändå bli av med hunden; leda bort den ifrån mig med halsbandet.

  7. Det är iofs inte konstigt att en ungtik gör så. Mer konstigt om det var en tik på 3-4 år… svårt att veta vad jag skulle gjort. Man hoppas ju att ägaren till ’jucktiken’ ska agera direkt… men eftersom hon inte gjorde det så måste ju den andra parten agera. Men jag. Skulle nog tagit i med ett nej, och sen tagit bort hunden… men om det var så att B personen agerade så pass snabbt att A inte hann med, då hade jag blivit arg. Jag säger till min hund först…. sen att vrida om örat känns lite väl… ännu mer när det inte är ens egen hund……

  8. Jag la faktiskt till en mening i inlägget för att ge en lite mer rättvis bild av det hela. (Kursiv text) För hunden hoppade upp lite på B innan och när den som då höll i kopplet skulle ta ner hunden sa B att det inte gjorde något. Så då var det inte så mycket mer med det liksom. Därav märkte nog varken A eller B som ju stod och pratade lite i en mindre grupp av människor att tiken bytte från att studsa lite till att börja jucka direkt.

    Fick även höra att tiken aldrig gjort så förut på någon förut. Så A var nog inte helt beredd på det heller.

    Själv hade jag ju blivit väldigt förvånad om någon av mina tikar gjort så för vad jag kan minnas så har ingen av dem juckat på någon…

  9. Det kanske var en lite väl hård tillrättavisning och det hade jag inte gillat men jag kan tycka att det är bra när andra säger åt mina hundar om det är något dom gör mot personen i fråga. Som Izzy som har lätt för att hoppa när han blir glad så är jag faktiskt tacksam när andra också säger åt honom.

    Men som sagt, lite svårt att säga vad jag tycker när jag inte såg det irl.

  10. Om det är okej att hoppa och studsa, vad är grejen med att juckandet är sååå förbjudet?

    För min del hade det inte spelat någon roll om person A sagt att det inte gjorde något att min hund hoppade. För jag tränar inte min hund för person A:s skull, utan försöker lära min hund hur de flesta människor vill bli bemötta. Jag hade därmed försökt undvika en hoppig situation, belönat ett annat beteende helt enkelt. Hur ska min hund agera för att få uppmärksamhet…osv… Inget våld behövs, om hunden nu verkligen vill hälsa, för då har man ju belöningen i form av en människa.

    Juckandet, när man läser tidigare insändare, verkar uppröra mer för att vi känner oss kränkta av handlingen eller att vi tolkar det som ett dominansbeteende eller nåt i den stilen. Men att en ung tik, eller en gammal för den delen, skulle försöka etablera något sorts tillfälligt dominansförhållande gent emot en främmande person är högst osannolikt. Det hela handlar mest sannolikt om ett överslagsbeteende, i all glädje och eufori så dyker detta beteende upp som en bieffekt. En hund som ligger högt i stress, av antingen glädje eller att den kanske saknar socialt mod och går upp i stress pga av det, kan få en hel del överslagsbeteenden. Hoppa, jucka, bita, skälla osv osv osv…

    Tycker som sagt att det är lätt åtgärdat genom att inte låta hunden hoppa och att INTE låta människan hälsa. Hälsa när den första stunden av upphetsning har lagt sig och hunden har en ärlig chans att lyckas, då slipper dumskallen A att agera juckpolis!:-)

    Maja & Selma

  11. Jag håller med föregående talare och jag skulle aldrig drömma om att göra så mot mina eller någonannans hund heller. Jag kan ta tag i mina om det verkligen skulle behövas, har behövts en gång på Winken, men då tar man ju INTE öronen. Däremot är det bra om man kan säga ett bestämt NEJ till andras hundar om det behövs. Skulle vara glad om någon sa det till mina om det behövdes. Men man ser väl till att ens hundar beter sig och inte hoppar och håller på. Konstigt agerande ifrån båda personer.

  12. ”Plötsligt börjar tiken jucka mot benet på person B som då tar tag i örat på hunden och vrider om så hunden tjuter till.”
    Jag hade nog gjord det samma en gång till, even om jag inte tog i örat, men i nacken och satte hunden bestemt på backen med ett ”NEJ!”, och slapp när tiken ylade. Att ägare och förare ble forbannat kan jag förstå , men att man bara går därifrån och blir en ——– rästen av helgen kan jag inte fatta.
    (är det sådant man löser konflikter, är det inte konstigt att det är krig) :no:

    1. Juckpolisen, kul att du också ger din syn på saken :yes: men synd att du var tvungen att använda så fula ord för att få fram dina argument. :no: (Jag redigerade bort det jag syftar till här ovan och jag hoppas att framtida kommentarer från dig är helt fria från dem).

      Måste passa på att fråga eftersom jag inte tagit parti för någon av er; varför lät du hunden hoppa utan att det var problem men blev hårdhänt när den började jucka? Så här i efterhand, hade det inte varit bättre att ägaren bestraffat/korrigerat/agerat än att du hade valt att göra samma sak igen?

      1. Hej!
        Jag har alltid ment att tajming i korrigeringen är oerhört viktig vid alla ageranden. När både matte och ägare står och tittar på att hunden försöker göra barn med mina jeans får man ta affäre och det snabbt. Om man då först skall säga till och så få en reaktion är chansen stor att man bestraffar ett annan beteende.
        Jag får lära mig att andras hundar inte får hoppa upp och tjata efter köttbullar som jag nästan alltid har i fickan. Så släpper jag att bli kallad ord som för miig är lika sexistisk som b-f…

  13. Har vi en Juckpolis (förtroendevald i dobermannklubbens styrelse) som i en blogg skriver bitterfxxxa till en medmänniska och svinkorrigerar en hund på en sammankomst i dobermannklubbens regi?

      1. Kjell-Hugo, det var ju du själv som signerade din första kommentar med signaturen ”Juckpolisen”…. ?:-)

          1. Jag är ledsen om det blivit något missförstånd här men eftersom du själv valde signaturen ”Juckpolisen” så trodde jag att du gjorde det för att du inte ville skriva ditt eget namn. Men likväl var det du själv som skrev det.

            Jag tycker inte alls att det är samma sak som att du kallar en annan person för f****

            Du är mer än välkommen att lämna kommentarer i min blogg, allt jag bad dig om var att vårda ditt språk.

  14. Vad menar ni att man ska göra med en hund som hoppar upp och juckar på en?

    Intressant att det blir sånt rabbel om detta, kan det bero på vem som gjorde det?

    Om jag förstått det rätt så var det man gjorde att ta hunden i örat?

    Märkligt att det inte blir rabbel när man på utställning vid upprepade tillfällen sett människor SLÅ sin hund med koppel och korrigerar på ett mycket ”grövre” sätt än att ta den i örat.

    Är det så tro att det helt enkelt beror på vem som gör det?

    1. Nu kallade jag ju dem A och B i mitt inlägg med flit just för att det inte skulle spela någon roll vem som gjorde vad. Alla (utom Kjell-Hugo) som svarat här i mitt inlägg var ju inte där själva och vet således inte vilka det handlar om.

      Jag klurade mest på hur andra tänker kring detta eftersom vi som var där och såg det pratade om det efteråt och hade lite olika åsikter om hur vi själva hade agerat. Sen blev det ju lite lustigt eftersom hoppandet var ok men inte juckandet.

      Själv korrigerar jag andras hundar om jag känner ägarna/hundarnas eller om jag känner att det är för att skydda mina egna från bråk.

      (Jag gillar inte heller folk som slår sina hundar men på denna utställningen var det ingen som gjorde det vad jag såg. :))

  15. Personligen skulle jag aldrig korrigera någon annas hund, på eget initiativ. Om jag blev ombedd att göra det skulle jag definitivt inte ta tag i örat och vrida om tills hunden skrek!!!

    I det här läget hade jag tagit ett steg bakåt och sagt Nej! Alternativt sagt till ägaren, kan du ta bort din hund!

    I min värld gör man inte så och är det dessutom en representant för SDK, som inte har bättre vett är det ju illa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *