Är det här skon klämmer?

Häromdagen pratade jag med lite andra dobermannmänniskor. Inte helt oväntat började vi prata om DCM, hjärttester och alla felaktiga rykten kring ämnet som tydligen går bland valpköpare.

En av de uppfödare som var där gjorde jämförelsen att om vi människor hade testats lika noga så hade vi varit belagda med avelsförbud hela bunten. Alla log och höll med men jag kunde ändå inte inte låta bli att öppna min lilla mun och följande konversation utspelade sig mellan uppfödaren och mig.

Fast den jämförelsen med människor kan man ju ändå inte göra eftersom hunden i det här fallet är att betrakta som en vara där det handlar om köpare och säljare. Istället borde vi ju jämföra det med att köpa en bil.
(Uppfödaren pekar på mig och säger med eftertryck) Bara det att hemma hos oss ser vi inte hundarna som en vara utan de är familjemedlemmar!
Ja, de är de hemma hos mig också men rent definitionsmässigt är de en vara och precis som vid köpet av ny bil så vill jag att de är testade och kontrollerade så mycket som möjligt.

Det verkar vara här skon klämmer.

Att det på något sätt skulle vara motsägelsefullt att skilja på det faktum att uppfödare är försäljare/producenter av en vara och jag som valpköpare är konsument av den samma samtidigt som hunden jag tar hem är mig lika kär och betyder lika mycket för mig som en nära familjemedlem.

Att vem som helst kan och får ha åsikter om avel och det står var och en fritt att utvärdera avel, oavsett hur länge man har haft hund eller om man har avlat eller tänker avla själv. Det är inte ”smutskastning” eller ”skitsnack”, det är ett ämne som berör och där alla har rätt att säga vad de tycker.

Sen att det är ett ämne som väcker känslor det vet vi ju alla, jag blir ju också upprörd och engagerad! Jag önskar bara att alla kunde lära sig skilja på känslorna och på diskussionen av ämnet.

14 svar på ”Är det här skon klämmer?”

 1. Jag känner bara, vad löjligt!
  Det känns också som denna uppfödare försöker skjuta ifrån sig ansvaret.

  Även om man nu inte ser hunden som en vara man köper så ligger det väl i alla intresse att våra högt älskade familjemedlemmar ska få ett sådant långt och friskt liv som möjligt?
  Nu är det inte möjligt att sätta avelsförbud på människor så att ens dra in det i diskussionen?! Fy vad larvigt!

  Usch detta retade upp mig. Tur att jag har en uppfödare som är mån om att hennes hundar ska ha ett långt och friskt liv!

  1. Jag tror inte på något sätt att den här uppfödaren är särskilt ovanlig. Hundarna är ju familjemedlemmar för de flesta av oss men just därför är det så viktigt att hålla isär känslor och fakta.

   Precis som du skriver så borde ju känslan av att det verkligen är en familjemedlem göra alla uppfödare mer engagerade att kolla sina hundar ännu noggrannare.

   Det där med avelsförbud på människor var ju ett skämt och det är ju sant tyvärr… Wink

 2. Detta är verkligen att förmänskliga hundarna! Det är ingen hundlig rättighet att få föröka sig…

  Är det etiskt riktigt att producera valpar som löper stor risk att drabbas av sjukdomar? Jag anser att man som uppfödare, eller i mitt fall hanhundsägare, är skyldig att 1. Ta reda på min hunds hälsostatus, och 2. Att ge de producerade valparna maximala chanser att få vara friska och leva ett långt liv.. Detta just för att de är levande varelser, och det är faktiskt valparna och deras ägare som får lida om jag eller uppfödaren slarvar..

  Jag tror att det ligger för mycket prestige i detta, man vill inte erkänna sina hundars fel (även om alla hundar faktiskt har några fel). Och det är svårt att tacka nej till parningar som inte knns helt rätt, men om man tänker på de möjliga konsekvenserna känns det ganska självklart… Neutral

  1. Det är ju inte så höga krav egentligen och jag håller helt med dig!

   Alla hundar och alla stamtavlor går att hitta fel på. Men en del verkar ju inte bry sig ett dugg om vad de parar, det verkar räcka att det är en ”familjemedlem”… No

 3. Jag tycker det är bra att uppfödare anser att hundarna är familjemedlemmar men samtidigt ska dem ju testa så mycket som möjligt också !!

  1. Självklart är det bra att uppfödare ser sina hundar som familjemedlemmar! Yes Det ena utesluter inte det andra.

   Men att en del uppfödare inte kan göra skillnad på sina känslor och sakdebatten är ju tokigt.

   1. Mest pinsamt är det som en del uppfödare skriver på sina bloggar och hemsidor !! Rosa bubbel om att dem är så perfekta och att tycker att dem är så duktiga själva !! Gör ju att man vill spy……. Sick

    Värsta är att dem inte kollar sina hundar ordentligt själva !! Pissed Off

    1. Anna, jag hade också önskat lite mer tester hos en del kennlar och hanhundsägare. Jag har tjatat om det länge och till min stora glädje så är det ju fler och fler som hakar på och testar sina avelsdjur! Yes

     Även om jag också känner som du ibland och blir lite arg. Då gäller det att inte låta känslorna ta överhand så man inte skriver en massa dumheter. Inte alla som är så bra på det heller…

 4. ”Men att en del uppfödare inte kan göra skillnad på sina känslor och sakdebatten är ju tokigt.” – exakt, det är ju här det blir tokigt!

 5. Jag för min del kan istället tycka att det är synd att det INTE går att sätta avelsförbud på vissa människor…. Förstå vad mycket lidande vi skulle kunna undvika ;P

  En annan, inte helt oväsentlig skillnad, är att det finns tusen gånger fler resurser att ta hand om ofördelaktigt avlade människor – sjukhus/vårdhem/psykkliniker osv osv – och det forskas på oss dagligen världen runt för att vi ska kunna fortsätta avla hur vi vill. Förutom den lilla detaljen att vi (i alla fall de flesta Razz ) har ett annorlunda intellekt vilket gör att vi kan leva fullgoda liv utan att springa maraton – men de flesta hundar jag har mött tycker att det är SKITTRÅKIGT att titta på film och läsa böcker….

  Känner tyvärr till alldeles för många uppfödare som bara ser avelsdjuren som en inkomstkälla och som inte tar något som helst ansvar för valparna från den dagen de lämnat hemmet. Blundar totalt för all smärta de orsakar människorna som älskar sina djur.

  Sen känner jag även uppfödare som aldrig klipper navelsträngen till sina valpar utan följer dem livet ut, går genast ut med information när något händer hennes djur och för att kunna fortsätta med avel helt plötsligt sitter med huset fullproppat av hundar. Varför då? Jo – två sjuka hundar = alla fyra som har samma linjer tas ur avel. Men en människa som älskar sina hundar som vi gör, kan inte göra sig av med dem bara för att de inte kan användas i avel längre Smile

  1. Kloka och roliga ord. Dålig idé att försöka jämföra hundavel med människoavel.

   Uppfödare som ”bara” är försäljare blir ju som sagt inte bra de heller. För många är ju stödet och vänskapen med uppfödaren en väldigt viktig och uppskattad del av hundlivet. Hundlivet är ju en livsstil och hundarna är våra familjemedlemmar. Det är en svår balansgång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette