Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Ett renrasigt helvete – vad hände sen? – Livet med dobermann

Ett renrasigt helvete – vad hände sen?

Ett renrasigt helvete – vad hände sen? Fortsättningen på programmet som sändes för några år sedan. Går att se ännu en vecka på svtplay.se klicka här

Själv grät jag mig igenom programmet. Hunden är människans bästa vän, vi har ett otroligt märkligt sätt att återgälda den vänskapen.

Programmet visar hur viktigt det är att uppfödare som konsekvent skriker ”häxjakt” så fort någon vill prata avel borde knipa igen och inse att det är det enda sättet att komma någonstans. Att öppet prata om problem och försöka göra något åt dem istället för att bara mumla och att göra sitt bästa och inte ändra på ett dugg!

Även om vi har en ras som utseendemässigt inte ”skadats” av utställningar och sjuka ideal i uställningsringen så har vi problem i vår ras på grund av avel på uställningsresultat. Men man får ju vara glad att vår ras i alla fall kan röra på sig hyggligt som den ska och kan andas samtidigt….

12 svar på ”Ett renrasigt helvete – vad hände sen?”

  1. Sant! Klart det ska diskuteras, det berör ju alla! Inte bara uppfödarna… Det som nästan alltid slår mig när man ser denna typ av program, är att rasens representanter är dem som motarbetar rasen mest. Uppfödare, men också valpköpare som vägrar att köpa en sund men mindre ”snygg” hund. Å på det domare som premierar extrema hundar.

    Jag håller inte riktigt med om att Dobbisen är förskonad, för om man tittar på hur de såg ut 1930 t ex, så såg de ut som Mallar med mindre päls. Nätta, rak front, inte så djup bröstkorg, kort nacke… Osv… Tittar man på de Dobbisar som är vinstrika idag, ser de inte ut som Belgiska Vallhundar i kroppen, utan som Belgien Blue! :pain:

    1. Näe, dobermann är inte förskonad som ras. Vi har däremot haft mer ”tur” än schäfrarna och boxrarna vars utseende har gett dem fysiska problem.

      Våra problem sitter i storleken. De bröstkorgar och halsar du nämner har nog inte varit fördelaktiga för rasens brukbarhet men de funkar fortfarande i alla fall. Felen sitter på insidan istället för på utsidan.

      På avelskonferensen pratade vi om det där med mätsticka på utställning. Vill minnas att vi röstade för att den skulle användas oftare.

      Många verkar vilja att dobermann ska vara en statyhund, en stor och pampig hund som man kan ha ha ståendes på uppfarten till sin villa.

  2. Har länge ratat utställning då ja anser inte de gynnar ”min” ras… Kan inte förstå hur man kan välja att göra så här med ett djur bara för att den ska se ut på ett visst sätt,

    1. Det är faktiskt helt sjukt.

      Samtidigt tycker jag att utseende är viktigt ur den aspekten att den ska kunna visa upp korrekta rörelser och anatomi. Problemet är att det är inte det som premieras i ringen.

      Jag tror inte att man kommer att få bukt med alla problem som våra olika raser har vad gäller sjukdomar och utseende om man inte får till en ändring inom utställningsvärlden. Ett bra utställningsresultat väger fortfarande väldigt tungt och många är imponerade av rosetter.

  3. Ett program, om djurplågeri på hög nivå. Är inte så insatt i utställning, men jag trodde, att kennelklubbar och uppfödare så till hundens bästa? Här stacks ju huvudet i sanden, av stora uppfödare, i stället för att hjälpa sin ras till ett bra liv. Skrämmande

    1. Annika, jag påstår att problemet är det samma i vår ras även om det på senare år har gått åt rätt håll.

  4. Problemet, finns nog i alla raser. Tycker bara, att man ska tänka på hundens bästa.Bra då, att några i vår ras sansade sig :-)

  5. Jag brukar gå och kolla in alla fina hundar på rastorget, titta på agilityn och alla duktiga hundar som visas på scenen. Utställningen brukar jag dock hoppa över! Har bara varit där en gång och det hela var lite beklämmande faktiskt. Folk var som galna och sprang runt utanför ringen och försökte locka på sina hundar och få deras uppmärksamhet även fast det var förbjudet, de blev tillsagda fler ggr men sket fullständigt i det. De flesta hundarna i ringen var så sönderstressade och uppe i varv så det var faktiskt jobbigt att se på. Kanske ska nämna att det var schäferringen. Inom ”min” ras så finns det stora hälsoproblem som jag hoppas ska minska men iom att aveln ser ut som den gör så är det nog tyvärr önsketänkande än så länge. Jag är inte jätteinsatt men jag hoppas och tror att vi hundägare vill ha så friska hundar som möjligt, sen tycker iaf jag att utseendet bör vara sekundärt. Nu ska jag gå och pussa på min hund och säga till henne att hon är världens finaste, även fast hon tyärr lider av flera allergier samt att hennes bukspottkörtel inte fungerar som den ska så hon behöver medicineras livet ut. Hon är min bebis och jag skulle inte byta ut henne för allt i världen men jag önskar så att hon var en frisk hund! Jag ska kolla på programmet också!

  6. Oj, mitt inlägg kanske hamnade lite fel. Läste strax innan att du inte gick på hundmässan ihelgen så jag spann vidare på det :-)

    1. Det spelar ingen roll var kommentarerna hamnar, det var lika intressant att läsa vad du skrev ändå! ;)

      Jag tycker också att det runt omkring är roligare än själva utställningen. Sen gillar jag ju att fota så det tycker jag är kul att man kan ta bild på många dobermann på ett och samma ställe! :)

      Det där med utställning är lite knepigt. Det höll liv i kuperingen väldigt länge, det har gjort att vi inom dobermannrasen har en del grand danois-liknande hundar som är allt annat än smidiga brukshundar. Många raser har blivit förstörda (schäfern är ju ett utmärkt exempel) och har fått dålig hälsa till följd av utställningsavel osv. Samtidigt är ju korrekta rörelser och utseende också en stor bit av alla raser. Så själv kan jag inte döma ut det helt riktigt ännu.

      Så tråkigt att läsa att din hund måste äta mediciner livet ut… Hoppas att vardagen funkar bra för er i alla fall!

  7. Satt på blocket och kollade lite när jag hittade en annons på dobermann där jag nästan höll på att ramla ur soffan när jag såg på bilderna. Vilka jäkla förbröst hundarna har :O Ska en dobermann verkligen ha den enorma bröstkorgen som hundarna på bilderna där har? (finns inte så många renrasiga kullar på blocket så du kommer hitta den ganska snabbt) min bild av rasen är att det är en ståtlig men ganska smäcker ras, nästan lite aerodyamiskt byggd för att kunna ta sig fram genom terrängen, en bild som de hundarna inte ger mig.

    1. Ja jädrar vilka förbröst de har! Lägg märke till att de är plastikopererade utställningssvampar ;)

      Det är bild på tiken + tikens släktingar men ingen bild på hanen som hon parats med. Undrar om det är för att han inte är utställningsavlad alls och är den enda hunden som nämns där som verkligen har annat än utställningsmeriter?

      Kan även konstatera att valparna är de dyraste jag sett i Sverige! :shock:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *