Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Skäll inte på hunden? – Livet med dobermann

Skäll inte på hunden?

Sedan en tid tillbaka driver SKK en kampanj som de kallar Skäll inte på hunden. Jag har inte tagit mig tid att titta närmare på vad kampanjen går ut på men jag har hela tiden antagit att det hade med att försöka vara en bättre hundägare gentemot sin hund att göra.

Jag har mött så många hundägare som säger till mig ”Vad fint din hund kan, så kan inte min” och när jag frågat dem hur mycket de tränat så har de bara sett oförstående ut och det har visat sig att de verkat tro att min hund kunnat av sig själv. Förvånande många hundägare tycker och tror att hunden bara ska kunna en del saker av sig själv.

Hundägare som blir arga på hunden när de tränar eller är på promenad och hunden inte kan. Istället för att fatta att hunden inte kan av en anledning, ägaren har inte tränat tillräckligt mycket eller inte tränat rätt. En del hundägare ägnar sig även åt fysisk bestraffning i sådana lägen och det har jag väldigt svårt att acceptera.

Hundägare som skaffar en ras för att den är fin/söt/snygg men inte är intresserad av hundens egenskaper och sedan klagar över att hunden är jobbig när den egentligen bara gör precis vad den är avlad för att göra.

Kort och gott; skäll inte på hunden för att den inte lärt sig om du själv inte kan. Något sånt. En kampanj som var på hundarnas sida.
banner-600px
Så trillade jag över kampanjen på SKKs hemsida i går och började läsa. Visar sig att det inte alls hade så mycket med att inte skälla på hunden att göra, det handlar mest om att plocka upp hundbajset och att hunden ska vara kopplad. Jaha…

SKK har gjort en lista med tolv punkter som summerar hela kampanjen. När jag läser den är det egentligen bara punkt nummer 11 som något så när överensstämmer med det jag trodde hela kampanjen gick ut på. Här är deras lista;

  1. Plocka upp!
    Plocka upp efter din hund – hundbajs och markerande hundar skapar irritation!
  2. Håll din hund kopplad! 
    Visa hänsyn mot din omgivning, låt inte din hund springa lös på allmän plats!
  3. Inga skällande hundar!
    Ingen uppskattar ihållande hundskall!
  4. Inga jagande hundar!
    Varken vilda eller tama djur ska jagas okontrollerat av din hund!
  5. Res med din hund på rätt sätt!
    Ta din hund till anvisad plats på allmänna färdmedel! Lämna aldrig din hund i en varm eller iskall bil, eller kopplad i kofångaren!
  6. Lämna aldrig din hund kopplad utan tillsyn!
    Din hund kan både skada och skadas. Tillfället gör tjuven!
  7. Visa hänsyn mot andra hundar!
    Respektera att alla hundar varken vill eller ska hälsa på varandra!
  8. Visa hänsyn mot andra människor!
    Du och din hund behöver inte ta störst plats i det offentliga rummet!
  9. Utsätt inte din hund för fyrverkerier!
    Smällare och fyrverkerier kan skrämma och skada din hund för livet!
  10. Försäkra din hund! 
    Ha din hund försäkrad – det är den värd!
  11. Behandla din hund med respekt! 
    En hund är varken leksak eller en accessoar!
  12. Ägarregistrera din hund! 
    Att din hund är id-märkt och ägarregistrerad i DjurID.se är ovärderligt om din hund kommer bort.

Den här kampanjen må heta vad den vill men huvudbudskapet är inte att man inte ska skälla på hunden utan att när man är hundägare så måste man följa visa regler och lagar. (Inte skräpa ner, inte bryta mot jaktlagen, inte vara en djurplågare och skrämma eller ta död på sin hund, visa hänsyn mot andra människor och hundar var du än är och i alla situationer).

Klart att det är viktigt att ta upp sitt hundbajs och vem fasen stör sig inte på lösspringade, skällande hundar men jag är ändå besviken då jag trodde att kampanjen hade ett helt annat syfte.

Jag tycker fortfarande att delar av deras kampanjmaterial är väldigt fint dock.
skallintepahunden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *