Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Dagen då du lämnade mig – Livet med dobermann

Dagen då du lämnade mig

Jag har inte fullt ut bearbetat att Anna lämnat mig. Tänker på och pratar ofta om henne och jag har heller aldrig riktigt fått skriva av mig om vad det var som hände den där söndagsmorgonen i juli förra året. Har man haft en blogg under så många år är man (eller i alla fall jag) van med att få uttrycka tankar och känslor i skrift och i det här fallet vart det aldrig så.

Så för att jag på ett sätt ska få ett avslut har jag nu efter de här månaderna valt att skriva om det.

Det var en helt vanlig söndagsmorgon. Sommarsolen sken och jag skulle jobba. Anna låg kvar i sängen medan jag drack en kopp kaffe och fixade mig lite snabbt. Vi gick som vanligt ut i ottan och tog den dagen rundan genom Rålambshovsparken.

Anna hade varit sjuk länge i sin allergi och medicinerna hade även de tillslut börjat förstöra henne. Bara veckan innan hade jag i samråd med hudspecialisten beslutat att det skulle bli hennes sista sommar. Ville inte att hon skulle bli ännu sämre, vilket hösten och vintern alltid såg till att göra. Hon var tunn, hemskt avmagrad och väldigt gles i pälsen, så gles att hon såg ut att vara grå. Hon såg vanvårdad ut.

På somrarna i parken ser det ut som en soptipp innan de kommit i gång med att städa efter nattens festligheter. Anna som alltid var ett A-barn och lös fick tag på ett spett med kött och aldrig hade hon lyssnat så dåligt som hon gjorde, men det var inte helt utan kamp. Hon ville så gärna lyda och hon ville äta upp. Hon var alltid varit väldigt matglad men det blev extremt av alla mediciner.

Jag blev arg och frustrerad på henne. Inte fysiskt men på rösten och i tankarna en stund efter. Det släppte efter ett tag, hon var ju min lydiga lilla tjej och var som vanligt efter det.

Det gick som inte att vara arg på henne under längre stunder, hon vägde som alltid upp om inte till och med 100 ggr mer än det negativa och det är väl så hela vår relation och vardag har varit. Det som gjorde Anna så svår var också det som gjorde henne så lätt och allt det goda var så gott.

Anna var ju en lyhörd tjej med mycket samspel i sig samtidigt som hon var en mattegris med separationsångest.

Vem som helst kunde träna henne och hon lyssnade på andra och när de kallade in henne. Minns när vi var uppe i Boden och hälsade på Therese. Vi hade bestämt för en tjejkväll ute och hundarna stannade med hennes pojkvän och hans vänner hemma i huset. Anna gillade oftast inte att jag lämnade henne och kunde även trots sällskap av andra vara orolig.

Någon öppnade ytterdörren och Anna sprang ut och Thereses pojkvän var ju såklart jätteorolig och trodde att han skulle behöva sätta efter henne, men så ropade han och Annas lydighet tog över och hon vände tillbaka till honom. Ett exempel på det svåra men så enkla.

Vi promenerade vidare och lekte i solen och allt var som vanligt. Vi hade precis vänt hem efter drygt 1½ timme ute och var nästan hemma när hon plötsligt sprang mot och upp i en trappa. Jag vet faktiskt inte helt säkert vad det var som hände, men precis när jag skulle kalla in henne flög hon omkull. Hon ställde sig upp och skrek de mest hjärtskärande ljud jag någonsin hört. Ena frambenet höll hon upp i luften och jag såg att det inte var bra. Jag började springa mot henne och hon sprang det fortaste hon kunde mot mig, skrikandes.

Så fort hon kom fram tryckte hon sitt huvud i min mage och tystnade. Jag kramade om henne och bad henne att lägga sig ner på gräset vilket hon gjorde. Jag både såg och kunde känna att frambenet var helt av och efter en stund svimmade hon av någon minut, troligen av chock och smärta.

Minns att jag inte kunde få fram en endaste tår utan bara tänkte att Anna behövde hjälp nu och jag behövde lösa mitt pass och nycklarna till jobbet. Hon låg så stilla och snällt att jag först ringde och fixade med jobbet och sedan till Elaine som likt en ängel kastade sig i bilen och hämtade upp oss. Efter att jag lagt på slog det mig vad som hade hänt och tårarna forsade. Kramade om henne och berättade för henne hur duktig hon var som låg så stilla.

Samtidigt som jag tänkte, inte idag, inte nu. För jag visste direkt eftersom att skadan var så allvarlig att det inte skulle bli en sista sommar, det skulle bli vår sista timme.

När Elaine kom med bilen vart Anna så glad över att se henne att hon verkade glömma bort hennes onda ben och kastade sig mot henne. Det gjorde såklart jätteont och hon skrek och var glad på samma gång. Hon hoppade snällt in i bilburen och man hörde henne jämra medan vi skyndade till veterinärkliniken.

Sprang in och medan jag lämnade alla uppgifter kunde jag se hur en kille rullade ut en bår och att Anna snällt blev hanterad och klev ombord och satt stilla. Ingen munkorg behövdes. Fick komma in i rummet där de rullat in Anna och han lyfte ner henne på en filt på golvet och jag satte mig vid henne och hon la sitt huvud i mitt knä. Hon fick smärtstillande eller lugnade och sedan fick hon överdosen.

Efter ett par minuter dog Anna i min famn och allt hade hänt på mindre än en timme. Från en helt vanlig sommarmorgon till att livet vänder upp och ner helt och hållet. Jag förlorade min bästa vän.

När Expo somnade in fick jag tillslut bestämma en tid när jag skulle lämna honom för att inte sitta och klappa en död hund i timmar. Jag hade så svårt att lämna och jag bäddade in honom i en filt innan jag gick. Skulle det bli likadant med Anna? Jag satt en kort stund med henne innan jag sa till Elaine att jag var tvungen att gå. Jag orkade inte se henne ligga där livlös. Min sjuka, men alltid så otroligt glada Anna låg bara där och jag klarade inte av det, så jag lämnade henne bara efter någon minut.

På ett sätt hur ont det än gjorde den dagen och att hon lämnade mig så abrupt var det också skönt. Jag slapp ta beslutet att välja dag och hela den proceduren.

Jag ville inte utsätta henne för den stora operationen med rehabiliteringen efter för att hon sedan skulle få somna in ett par veckor senare och tacksamt var det många som stöttade mig i det beslutet. Djurens välmående ska alltid ligga i första hand, alltid hur ont det än må göra för oss tvåbenta och jag hade så gärna velat få ha henne ett par dagar, ett par veckor till.

Händelsen har förföljt mig jättelänge. Varje gång jag slöt mina ögon under en lång tid spelades det upp om och om i mitt huvud och skriken har nästan varit outhärdliga att behöva minnas.

Hennes sätt att agera den dagen, att det mitt i all sorg stundtals var så vackert, har också varit en bekräftelse på oss och vår relation och hjälper mig på ett sätt att minnas henne mer med den glädje och kärlek hon gav mig. Anna älskade verkligen mig och jag älskade henne.

Anna vom Hexenzauber

2010-07-12 – 2014-07-06

A27
vaniljvisp2
A14

mlie.se drivs inte längre av mig utan av någon annan (bilderna och hemsidelänkarna är gamla).

10 svar på ”Dagen då du lämnade mig”

  1. Usch vad jobbigt för dig.. Att hon bara blev fyra år oxå. Men jag förstår att det var skönt att inte behöva välja en dag och bestämma att då ska hon dö. Jag fick ta bort min dobbistik för snart tre veckor sen. Hon var åtta år och för tre månader sen upptäcktes det av en slump cancertumörer på nåde levern och lymfknutan. Eftersom hon mådde bra och inte visade några tecken på smärta bestämde vi att hon skulle få leva tills hon visade tecken på att må dåligt. Det var dem tre värsta månaderna i mitt liv. Att gå runt och titta, leta, syna henne efter tecken. Livrädd för att hon skulle lida, plågas. Inte kunna planeta nått eftersom hon kunde bli dålig plötsligt och när som helst. Och för snart tre veckor sen blev hon plötsligt jättedålig med magkramper och vätska i buken. Förmodligen brast en tumör därinne. Det gör så oerhört ont att ha förlorat henne. Den bästa vännen jag någonsin haft.
    Vet inte varför jag skriver allt detta till dig det är förmodligen inget du vill läsa men jag kanske oxå behövde skriva av mig? Hur som helst så förstår jag precis hur ont det gör och jag förstår att det är svårt att släppa. Jag tror inte jag någonsin kommer släppa det helt. Hoppas du och lilla Asta får det precis lika härligt som du och Anna men på ett nytt och eget vis förstås :)

  2. Anna :heart:

    Det är svårt att ens förklara för någon som inte träffade henne och er hur ljuvlig hon var. Filmerna fångar hennes fina och lyhörda sätt, ert samarbete och hur duktiga ni var tillsammans.

    Jag saknar henne. Är glad att jag har en liten bit av henne hos mig!

  3. Nu gråter jag igen. Finaste Emelie och finaste Anna. Oslagbart team och en kärlek utan gränser. Jag är så glad för din skull att du har en bit av älskade Anna i Asta.

    Men Anna var speciell och unik. Har sagt det förut och säger det igen, Anna är den absolut bästa Dobermann som satt sin tass på denna jord ❤

  4. Jag träffade bara Anna en gång och det va nog månaden innan de hemska hände.
    Har sällan skådat en så arbetsglad hund.
    Grät när jag läste om hela historien.
    Förstår att det va och är fruktansvärt för dig.
    Kram

  5. Oj vad fint och hjärtskärande skrivet, tårarna bara rinner och rinner på mig.

    Det är så himla ledsamt att Anna skulle behöva lämna jordlivet alldeles för tidigt, hon verkar ha varit en helt fantastisk hund utifrån allt jag sett på din tidigare blogg.
    Vilken tur, att en så underbar hund då hade ett underbart liv med, och tack vare dig.
    Hon är bara helt ljuvligt söt i klippet när hon så gärna vill sitta fot, vilken riktig charmör hon var.

    Vad ska man säga? Ord räcker inte till, förstår verkligen att sorgen är oändlig, jag lider med så dig.
    Men lycka till med dina jättefina Asta, en liten bit av Anna.

    Styrkekramar

  6. För nästan precis en månad sedan satt jag på en veterinärklinik med min hund som inte längre kunde stödja på bakbenen. Min förhoppning var att det bara var en sträckning eller i alla fall något som kunde justeras i ryggraden så att han kunde bli bra igen. Tyvärr visade det sig vara två allvarliga diskbråck och jag var tvungen att där och då ta beslutet att låta honom somna in. Det är det jobbigaste jag hittills varit med om men vetskapen om att jag gjorde det för hans skull gör ändå att jag kan leva med det.

    Har inte läst din blogg tidigare men då vi funderar på en dobermann som nästa hund ramlade jag in här. Älskar bilderna och skildringarna från ert ”hundliv”.

  7. Så fint skrivet om Anna jag blir tårögd när jag läser det. Underbara bilder på henne. :heart:

  8. Usch, vad hemskt. Jag snörvlar och gråter. I hallen ligger min lilla, ja typ, tiomånaders dobermann-valp. Den dan kommer för oss också. Jag kan inte föreställa mig det. Tack för din berättelse, jag ska ta vara på tiden med min nya bästa vän.
    kram på dig från Martin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *