Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Tänka om – Livet med dobermann

Tänka om

När vi bodde på Lidingö och Emelies hundar träffade mina ofta var Iris och Anna bästisar. De kunde brottas och krokodila i evigheter.

Var vi på ute och Emelie kastade bollen till Expo rände Iris efter och försökte ta den och lilla Anna sprang lite hit och dit på sina nyfikna valpben och undrade vad hennes två stora idoler gjorde.

Jag vill att Iris och Anna ska vara bästisar i evighet, det är så jag föreställer mig dem. Men jag vet också att det är jag som förmänskligar deras vänskap (om man nu kan kalla det så ens).

När Expo och Anna hälsade på här i Skånelandet i våras uppmuntrade vi Iris och Expo att stå och dra i samma kampleksak. Det hela slutade med att Expo markerade mot Iris när de gnabbades om leksaken och Iris fick ett några cm djupt hål efter hans hörntand i bröstet och fick gå runt i T-shirt tills det hade läkt ordentligt.

Man skulle kunna tro att jag drog lärdom av den händelsen och tänkte till… men icke.

Nu när gänget kom ner igen så såg jag tydligt hur Anna och Expo vuxit ihop sig ännu mer i sitt sätt att vara med varandra. Anna är som en liten skugga av Expo när han springer runt med sin boll i munnen. De har ett utvecklat samspel där Anna följer med storebror när han har eller jagar bollen och Iris har ingen given plats i den ekvationen längre.

Iris behöver ju inte dela sina leksaker med någon och därför leker hon och Lina utan att några saker är inblandade, när Expo och Anna sprang runt med bollen vände sig Iris till Lina för att leka istället.

När bollen kastades rusade ångvälten Iris efter och försökte låta/bröta till sig bollen men nu var det Anna som till slut tröttnade på Iris och klippte ett litet hål på Iris öra.

Det var bara att inse, våra vovvar är inte vana att leka på samma sätt som förut längre.

Dagen då vi åkte till stora sandgropen stod jag uppe på en kulle och tittade (läs fotade) när Emelie kastade en boll till hundarna och insåg att det bara kändes som att Iris fick öva upp sina färdigheter i att sno boll från annan hund.

Vill jag att Iris ska se andra hundars leksaker som något som det finns möjlighet för henne att sno till sig genom att springa rakt över dem dessutom? Tänk om Anna skulle tröttna ännu en gång? Hur skulle Iris reagera på det? När jag äntligen kom till insikt blev jag till och med arg på Iris för att hon inte lyssnade direkt när jag sa att hon inte fick jaga efter Annas boll mer.

Långsamt av mig att inte tänka lite mer på det innan men jag vill faktiskt att det ska vara som förr. Jag vill att de ska vara bästisar och att Iris ska förstå att det är skillnad på Anna och andra hundar. Så naiv vill jag vara. Tänker jag märkligt? Kan man ställa det kravet på hundarna?

18 svar på ”Tänka om”

  1. För mig är det självklart att inte kasta boll med andra hundar i närheten. Man vet aldrig hur de andra hundarna ska reagera. Era hundar verkar ju inte träffa varandra mer än en gång i halvåret och ser inte problemet med att ni då tar bort alla bollar. Speciellt nu när de redan blivit bråk mellan dom.

    Synd att Iris och Anna inte ville vara som förr ändå !!

    1. Jag kastar bara boll som ev belöning när vi tränar själva eller med hundar som vi känner. Dvs det har gått hur bra som helst med Anna och Expo.

      Jag skulle ju aldrig få för mig att kasta boll i en rastgård eller på BK om det är andra vovvar där.

      Men jag tror faktiskt att våra hundar ses för sällan nu för att jag ska lita på att det går bra i alla lägen.

      Vet inte om Iris var påverkad av skendräktighet men kanske, hur som helst så brottades flickorna lite på slutet när Em och co var här. :-))

  2. Jag tycker inte heller man ska blanda in leksaker faktiskt. Jag vet att Anna och Iris varit ”bästisar” men som sagt ni ses inte alls på samma sätt och Anna har blivit äldre. Ofta när man kastar leksaker med lek av 2 hundar eller fler så blir det oftast 1: Den ena hundar ”backar” jämt och samma hund ”vinner” leksaken eller 2: Bråk om ingen av hundarna backar..

    Sen finns det såklart som Marina skrev möjlighet till träning men jag undrar om det ens är värt att lägga ner massa träning på det nu när ni inte ses så ofta… Om det ens går..

    1. Jag håller helt med dig. Hade Iris varit en lugnare hund så hade det säkert varit bättre också men det är ju full fart pang bom och då känns det bara som man provocerar fram försvar från stackars Anna.

      OCh helt klart en felinlärning för Iris vad gäller andra vovvars grejjer. Bättre att leka med matte! :yes:

    1. Japp, jag tänkte inte så långt innan. Jag bara tänkte att allt var som vanligt. Är ju van vid att Expo alltid har en boll i munnen och nu hade Anna lärt sig den leken också. Iris passade inte alls in i den duon längre.

      Men nu har jag tänk till! :D

  3. Bolleri bollera, det blev lite märkligt mellan Iris och Anna under dagarna och då inte enbart gällande just ovan. Trist på örat, undrar om Iris kommer ha några öron kvar så många skador hon fått i dem…

    När det kommer till leksaker och hundar i grupp tycker jag att de flesta resonerar sunt, jag håller till majoritet med även om jag till viss del anser att vi tvåbenta kan styra upp det där en aning mer än vad många vill få det till.

    Sen att man inte ska experimentera med nya och okända hundar är helt rätt :yes:

    Däremot om man ser till just det här är det så att jag och Madeleine känt varandra och våra hundar har umgåtts i 3½ år (undantag Iris och Anna som tillkommit senare men fortfarande växt upp i samma lika). Bollandet eller övriga leksaker har aldrig varit ett problem tidigare mellan hundarna och då är det inte svårt att fortsätta i den anda som man tidigare gjort.

    Slutar saker att fungera mellan vissa hundar ja, då får man ta ställning till det då precis som med allt annat. Inte hela världen kan jag tycka. No more bolleri för småflickorna :-)

    1. Iris öron bryr jag mig inte så mycket om så. Det är mer att Anna som varit lite osäker med andra hundar inte ska behöva försvara sin boll ”i onödan”. Anna var ju en plutt när hon och Iris lekte massa i Stockholm, det är ju över 6 månader sedan och nu är ju Anna van vid något annat än hon var då.

      Hade säkert blivit skillnad om vi setts oftare, då hade vi vetat bättre vad som funkat och inte. För mig är det ju egentligen bättre utan bollarna, jag använder den ju inte lika mycket som du gör med dina vovvar ändå.

      Kom att tänka på den där tråden på df för tusen år sedan, var det inte där jag svarade dig och vi hade den första kontakten just ang leksaker och hundar. (Om forumet räknas som kontakt… :-P dvs)

      1. Haha ja den tråden har jag med tänkt på! Där var jag ju bara dum och naiv, blir väl lätt så att allt blir till rosa fluff när man inte varit med om annat :-)

        Vi plockar bort bollar och liknande, nemas problemas. Tråkigt bara att det inte kan vara som förr eftersom det gått så bra. Hoppas vi ses lite oftare så hundarna kanske kan få upp sin goa gemenskap igen.

    2. Men vad spelar det för roll hur länge du och Madelene känt varandra ??!! Dina hundar kan ju inte leka med andras hundar utan att bita uppen barligen !! Då är det liksom inget att snacka om det är bara att ta bort bollen !! Jag blir så arg på sånna hundägare som du som inte verkar bry sig eller vara medveten om vad som händer !!!

      1. Biter andra hundar? Tycker att du stämplar mina hundar ganska gravt nu och då dessutom på grund av en incident vardera och då med samma hund, nämligen Iris.

        Jag kan väl dessutom tycka att tiden som de har umgåtts på samma sätt utan problem har en del i ekvationen.

        Exempelvis om man ser till Expo och Iris har de umgåtts mycket, i princip varje vecka i 2 år. Varav den första och enda incidenten hände mellan dem var efter 2 år (någon månad efter att de precis flyttat). Då på Madeleines tomt i våras efter att de intensivt kampat om samma leksak i över 20 minuter.

        Det är så klart olyckligt att det ska gå hål på någon hund men att säga att min hane biter andra hundar pga en incident tycker jag är felaktigt. Att enbart lägga det som att mina hundar är de enda i ekvationen är tråkigt.

        Jag menar heller inte på att bollandet är viktigt eller direkt svår att plocka bort utan som jag skrev i mitt första svar:

        ”Bollandet eller övriga leksaker har aldrig varit ett problem tidigare mellan hundarna och då är det inte svårt att fortsätta i den anda som man tidigare gjort.

        Slutar saker att fungera mellan vissa hundar ja, då får man ta ställning till det då precis som med allt annat.”

        1. :dog: Men Anna, så klart att det spelar roll hur länge Emelie och jag känt varandra! Till henne är jag inte rädd att säga vad jag tycker utan att det ska bli sura miner eller någon blir stött.

          Emelie är dessutom en överanlyserande matte på precis allt så är det någon som bryr sig och är medveten om saker så är det hon.

          :dog: Emelie vi lär ju komma upp i vinter när all snön har lagt sig på marken så man kan åka skidor och åka på snöutflykter! Can’t wait! :-D

  4. Det är nog bättre att ha bollen till belöning, och vara lite försiktig med att låta hundarna leka med samma leksaker så vida man inte vet att det fungerar, Rex och Tidra kan utan problem leka med samma leksaker, Dock inte med brossan Strato då deras föremålsintresse är så stort, och ingen vill ge sig när dom fått tag på leksaken, så tryggast är det nog när dom leker med matte eller husse,
    och andra sidan så har dom ju inget behov av att leka med samma leksaker, men dock inte sagt att dom inte kan leka och umgås och ha roligt tillsamans :yes:

    Hoppas vi ses på Söndag hos Marina och Kent

    1. Emelies hundar har ju nästan ingått i flocken innan vi flyttade och det har alltid gått bra med bollar och leksaker och allt under åren som vi umgåtts. Jag gör väldigt stor skillnad på våra hundar tillsammans och när mina vovvar umgås med andra, det är ju för att vi varit så inkörda på det som jag inte tänkte till riktigt nu.

      Vi ses på medlemsmötet i alla fall! Vi har inte anmält oss till tävlingen.

  5. Mina funderingar är att det är kanske en hel del som har ändrat sig sedan flickorna sågs sist. Anna verkar ju ha vuxit upp och blivit en ung dam istället för en liten bebis och könsmognad kan ju spela in i ekvationen. Sedan har antagligen, som du skrev själv, Expo och Anna blivit tajtare och så var det ju en tag sen dom sågs. Då ska rollerna etableras igen och man ska klura ut hur man står i förhållande till varandra igen…. Då kan det ju bli lite spänt och konstigt.
    Min boxerpojke och hans ”bästis”, en goldenkille i ungefär samma ålder leker fortfarande med leksaker tillsammans. Jag har godkänt det för att dom ses kontinuerligt varje vecka och har gjort så sedan dom båda var små puppisar, och för att ingen av dom nånsin har visat nått resursförsvar i någon situation. Men om dom helt plötsligt inte sågs på länge så skulle jag inte ta för givet att det skulle funka.

    Hoppas det funkar bättre nästa gång ni träffas….utan bollar. :-D

  6. Det är svårt med hundars ”vänskap”. Lara har i vår umgängeskrets en yngre rottishane, denna har under tiden han vuxit upp träffat Lara flera gånger i veckan. Allt har fungerat bra, men så i våras så rök dom ihop och slogs mer eller mindre. Ingen skulle vika ner och då Dobermannen har mindre skinn och päls än rottisen, så var det lara som blev mest fysisikt skadad. Efter detta fick de inte vara lösa på ett tag tillsammans, men nu under hösten så har det fungerat bra igen. Vi hussar/mattar är förstås extra noga för att se eventuella tecken på att de skulle bli irriterade på varandra. Leksaker brukar vi inte ha med när våra hundar leker med andra hundar, då Winken kan ha lite ”ägande” tendenser, lara bryr sig inte ett smack om leksaker tyvärr. Klart man vill att det ska fungera med vännernas hundar, både för hundarnas och sin egen skull. Sen tror jag att det kan vara olika i olika perioder i deras liv och självklart speler flytten stor roll. Men jag hoppas att det ska funka smärtfritt mellan era hundar i framtiden. Sen är hundar djur och om de tycker olika om saker och ting, då kan det resultera i att man får ett ”hål” i örat, och det behöver inte vara ”så farligt”. Självklart ska hundar INTE bitas, men det är skillnad på att verkligen bitas när det kommer från aggressivitet, eller att ha gjort ett litet sår under ett ”lekgruff”. Svårt att förklara hur jag menar, så nån kommer säkert att missuppfatta. Det är ju liksom det som bland annat skiljer oss från djuren, att vi kan kommunicera verbalt.

    1. Fy va trist med Lara! Nu när ni är extra vaksamma så lär det ju inte hända igen för ni kommer stt ha satt stopp innan tror jag.

      Detta var ju aldrig farligt och det har inte varit i närheten av farligt heller! Jag känner mina två och Expo tillräckligt väl för att vara helt lugn. Jag skulle ljuga om jag försökte påstå att jag hade samma koll på Anna men nog tusan litar jag på henne också. Hon är dessuto en väldigt mjuk tik vad gäller att ge sig snabbt.

      Det är mer dålig inlärning jag är rädd för, som i förlängningen kan leda till bråk, inte små stökrepor i vovvarna! Om man t ex någon gång möter okänd hund med ägare som plötsligt börjar kasta boll. Då vill jag minimera risken för att Iris ånglok ska köra rakt in i den hunden och försöka snatta bollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *