Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Matdags – Livet med dobermann

Matdags

För några veckor sedan bloggade jag om köksbordsregler och hur våra hundar beter sig kring matbordet när vi äter.

Nu är det dags att visa hur det ser ut när vovvarna ska äta. Man får vad man tränar och jag vill att det ska vara lugn och ro när det är dags att dela ut färskfodret.

Fick Iris bestämma skulle Lina inte få någon mat alls. Fick hon skulle hon nog jaga bort Lina helt och aldrig låta henne komma i närheten av maten. Hon började visa rätt tydliga tecken på detta redan som valp och även om hon nu är över tre år och vi aldrig har tillåtit det så märks det fortfarande på Iris.

Frågar man om de vill ha mat eller så fort Iris förstår att det är mat på g så flyger hon upp men bara för att springa först mot Lina och säga voff (vilket jag fritt översatt från hundspråk till; stick det är mest min mat!) innan hon rusar vidare till matskålarna.

Iris är med andra ord först till matskålarna varje gång och väl där ska hon lägga sig med huvudet i golvet. Lina håller sig lite i bakgrunden tills Iris ligger still av gammal vana men sen brukar hon smyga närmare. Ibland provocerar jag Iris genom att ge Lina en liten matbit innan också.

Filmade proceduren i dag vid frukostskålen;

En del dagar kan Iris inte låta bli att fräsa till extra högt på Lina på sin väg mot matskålarna. Då lägger jag henne direkt platt ner på golvet och så går Lina och jag bort till matskålarna utan Iris. La några kulor som plingade ner i skålarna i dag för att testa Iris och visa er.

Skulle hon Iris av någon anledning resa sig eller ha några som helst åsikter om något när hon ligger vid matsålarna då öppnar jag ytterdörren och puttar ut henne och stänger dörren. Sen släpper jag in henne igen när jag sagt varsågod till Lina.

Hur går det till hemma hos er när det är matdags för hudnarna?

12 svar på ”Matdags”

  1. I vår ”flock” är det viktigt att hundarna får mat (alltså att matskålen ställs ned) i ordning efter rang. Speciellt viktigt när en valp börjar bli unghund och vill testa gränser kan jag som flockledare visa att det fortfarande är jag och den äldre hunden i familen som går före. Tills jag eventuellt låter den yngre hunden äta före den äldre om jag ser att den äldre hunden är för ”vek” för att ta ansvaret att vara i högre rang över en tuffing till slyngel och genom både matproceduren och många andra vardagsting visar att det är skiftningar i rangen som pågår. Så fungerar det i vargflocken – så fungerar det hemma hos oss :-)

    1. Du sätter ner matskålarna i rangordning, får de börja äta direkt då och den andra liksom får vänta under tiden? Är det när hund nummer ett ätit upp som nummer två får sin skål? Och vad gör hunden som får vänta under tiden, sitter still och är lydig? (Så många frågor det blev… :D)

      Jag vet inte om mina hundar tänker på vem som äter först faktiskt, de är bara hungriga! Erkänner att jag inte tänker så mycket i termer av varken rang eller varg heller, här hemma bara bestämmer jag hur det ska vara och så försöker vi hålla oss till det. ;)

  2. Näe jag har nog inga direkta regler för mina hundar. Men så är det ju inte riktigt jag som har blivit den som bestämmer när det är dags. Den uppgiften har Expo tagit an sig med stort engagemang ;-) Däremot vill jag gärna att de ska sitta på sina små rumpor och vänta på varsågod, kan släppa lite på den reglen ibland men så har jag också noll krusiduller kring maten hundarna emellan.

    När Anna var mindre var det lite mer uppstyrt eftersom hon satt och skällde och pep, då försökte jag styra bort ljuden vilket gick bra :-)

    1. Gulle-Expon som håller ordning på mat- och sovklockan så matte inte glömmer bort! Iris och Lina går runt och är olyckliga på morgonen till jag ger dem frukost men på kvällarna är det bara Iris som kommer och puttar på en och kräver mat. Fast då brukar jag vänta en stund till…

      Duktig Anna som är en tyst tjej nu!

  3. Iris låter som en farlig hund !! Dina tjejjor är väldigt duktiga när de ska få mat och Lina är som vanligt sååå söt !!

    1. Jag tycker inte att hon är ett dugg farlig men en viss korningsdomare håller ju med dig…

      Hon gillar att bossa över Lina sötnos i alla fall! ;)

  4. Jag vet någon som har dobbis som inte ”kan” mata hundarna samtidigt, h-n säger att de ryker ihop om de gör det och att det jag inte förstår hur det är att ha sådan hund.
    Du visar att det går, :yes: :-D ska se om jag vågar skicka länken till den hundägaren!!

    1. Q, nu hade jag velat skriva en liten uppsats till svar men nöjer mig med att bestämt påstå att din vän med dobemrann har fel och det är riktigt trist att ouppfostrade hundar ursäktas så som som din vän gör. Det gör mig irriterad.

  5. Lava hon har stenkoll på när det ska vankas mat, det går inte att missa. Men jag gör som någon annan skrev när hon talar om att det är mat väntar jag tills hon ”ger upp” innan hon får sin mat.

    Mina hundar får inte äta ihop, Lava äter i köket och Hachi i tv rummet. Lava la till med ett väldigt dumt beteende för ett tag sedan. Hon åt sin mat så fort att hon ibland satte i halsen men det stora problemet var att hon spydde upp maten igen.

    Det funkar inte med en hund som äter mat så fort att det kommer upp igen så därför får de äta avskilda. Det intressanta var att hon inte visade något intresse för Hachis mat, hon försökte inte ta den efter att hon slängt i sig sin mat. Annars kan man ju lätt tro att hon ska äta fort så hon kan ta hans mat med.
    Nu har hon ju ätit ensamt ett tag och det hennes beteende kanske har försvunnit har inte testat igen

    1. Men lilla Lava som äter så fort att hon sätter i halsen! :shock: Va jobbigt! Hoppas att det går bättre nu när hon äter för sig själv.

      Då har du heller inte några problem med hundar som inte äter…. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *