Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Varför idioter inte ska ha hund, alls – Livet med dobermann

Varför idioter inte ska ha hund, alls

I går bet en hund en liten pojke i Brunnsparken i Göteborg. Någon filmade det hela och jag vet inte hur många gånger jag sett klippet på youtube nu.

Det är hemskt, inte för att hunden biter pojken annat än i byxan på filmen men för att den lille killen är skräckslagen. Verkligen skräckslagen. Dessutom sammanfattar det lilla klippet typ allt som gör mig förbannad vad gäller hundhållning. Mardrömsscenariot.

Helst av allt vill jag bara svära, skrika på och spöa killen som sticker från platsen men det är ju inte särskilt konstruktivt.

Jag ser inte en arg eller aggressiv hund på filmen. Jag tror att det sällan rör sig om det när kvällspressen uppmärksammar händelser som denna faktiskt.

Men det spelar ingen roll! För det är attacker för den som blir utsatt och tyvärr är det ju så att det är såna här människor, hundar och händelser som sabbar för alla andra! Som får mig att tycka att blandraser av vissa raser borde förbjudas, förbjuda försäljning av vissa raser på blocket, hundkörkort införas och någon form av tvång att träna med brukshund för att få äga en. För att inte tala om vilka krav som borde ställas på dem som föder upp hundar vad gäller avel på mentalt ok hundar istället för att avla på utställningsmeriter.

Jag lider med alla som har rottweiler och har fantastiska hundar, jag lider med de invandrarkillar som sköter sig och kämpar mot fördomar redan som de är när de valt att ha ”farlig” hundras. Mest av allt lider jag med den lille killen, även om de fysiska skadorna inte verkar ha blivit så stora så måste han ha blivit så fruktansvärt rädd.

En sak jag funderat på är även vad jag hade gjort om jag själv hade varit där när det hände.

Vad hade ni gjort?

15 svar på ”Varför idioter inte ska ha hund, alls”

  1. Verkligen fruktansvärt! Pojken skräckslagna rop på hjälp borrar sig in i hela själen! Stackars stackars pojke! Jag hoppas verkligen att han kommer komma över sin rädsla igen!

    Jag tycker också att det ska ställas väldigt mycket högre krav på uppfödare och för registrering, för även om många vill skylla på blandrasaveln så måste vi vakna upp och inse att många avlar utan någon som helst tanke mer än kanske att tiken är söt och att det blir ett tillskott i kassan, även bland de reggade!!
    Någon form av lämplighetstest för att få äga stora kraftfulla raser och förbud mot blandrasaveln.
    Att det ska krävas krav och meriter på brukshundar i form av mhoch mt OCH bruks, för även om en bra förare kan köra upp en sämre hund, så får ändå de som ska föda upp en större förståelse för vad som krävs av en arbetande hund och då inser man att den inte passar som klapp och kramhund om den aldrig får mer än en sväng runt kvarteret. En brukshund är inte var mans hund, och ska ej heller vara!

    1. Ja, blandrasavel eller renrasig avel, det finns ju stoplskott bland renrasen och säkert superkombinationer inom blandrasaveln.

      Samtidigt: en rottis(blandning) på blocket är billigare och därmed lättare att köpa. Jag tror inte att det är eliten av svensk rottweiler som paras med grannens hund för att det är gulligt och kul. Inom reggad renras kan man i alla fall se lite mer själv.

      Det kanske är så man måste göra som du skriver, lämplighetstest och krav på tester? Jag tror man hade sluppit en del ”coola killar” med komplex som köper hunden av fel anledning då.

  2. Fruktansvärt för lillkillen. Verkligen….:(

    Ja, hunden är ju inte arg men det hjälper nog föga för barnet i den situationen.

    Det är dock svårt att som Dobermannägare & Malleägare låta bli att se en fantastisk kamplust & en stor portion social kamplust. Alltså… Det är den typen av egenskaper vi söker hos en bra Brukshund, så precis som ni säger: De passar verkligen inte alla. Vinna fick ju till och med på senaste träningen vi var på lära sig att bita i kropp, sikta mot ryggravlan och sedan kampa loss den stora skyddsjackan. SUPERKUL tyckte hon o var galet exalterad. Detta gjorde vi för att förbereda hunden inför munkorgsarbetet.

    Att det finns idioter bland hundägare, är nog tyvärr helt omöjligt att bli av med. Jmf körkortet för bil…:-O Uppfödarna har ett stort ansvar, men samtidigt vad vet de egentligen när de säljer en hund? Tycker inte att det är fel på blandraser i sig, alla hundar är ju blandraser till en början, men visst det finns mkt oseriöst där. Precis som inom renrasaveln…

    Hunden på filmen bör absolut inte tas bort, eftersom den inte är aggressiv och olycklig på något sätt. Hundägaren borde dock bli av med hunden & hunden omplaceras. Eller ännu hellre, tvingas till att lära sig hur man hanterar hunden. Annars blir det som när vi skickar folk i fängelse utan vård, de gör om samma skit igen. Lär honom att ta vara på hunden och vi får ett tryggare samhälle. En typ av samhällstjänst kan man säga…

    Det är ju ingen slump att många joggare, förbispringande barn osv blir nypta, hundägaren måste ”bara” lära sig att hantera sin hund med stor jaktlust, kamplust osv… Jag träffar (genom brukshundklubben) hur många seriösa hundägare som helst som hamnat i situationer med sina hundar pga okunskap. Alla dessa hundar kan inte avlivas, det är inte någon lösning. Problemet ligger i att hundägaren inte förstår och kan hantera hunden. Alltså: Utbildning och kunskap!

    Bäst att säga det igen… Jag tycker fruktansvärt synd om pojken, men avlivning av hunden löser heller inga problem. Världen är inte svart & vit, de mesta är mer komplicerat än så.

    1. Det stora problemet är att oavsett var man köpt sin hund eller av vem så ligger skillnaden i om man bryr sig om att jobba med och försöka förstå denna ”fantastisk kamplust & en stor portion social kamplust” du ser.

      Som jag skrev i inlägget så är det ju verkligen inte en aggressiv hund jag ser på filmen, blir den avlivad så är det ju inte rätt individ i den här soppan som straffas!

      Tyvärr är jag rädd att den typen av hundägare jag vill få bort från en del raser nog aldrig dyker upp på någon brukshundklubb eller bryr sig rätt lite om utbildning och kunskap i frågan.

      1. Menade inte att låta dryg när jag skrev att man kunde se kamplusten hos hunden. Menade egentligen bara att våra träningshundars absolut bästa egenskaper, är dem som är deras största nackdel när de hamnar i fel händer.

        Tror inte heller att alla de som har problem m sina hundar är intresserade av att utbilda sig, men man skulle ju kunna tänka sig att det skulle gå att döma någon till det. Ungefär som att det går att döma någon till psykiatrisk vård eller samhällstjänst.

        Bara en tanke..;)

        1. Inte alls drygt, du har ju rätt. :))

          Jag vet verkligen inte vilken lösning som kommer åt problemet men ”hundtjänst” vore ju en bra grej! :yes:

  3. Fan man blir arg på alla dessa idioter som skaffar såna hundar bara för att va tuffa! :reallyangry:
    Tyvärr tror jag inte att det hjälper med lagar och körkort osv.. de kommer alltid att finnas idioter som inte kan, eller bryr sig att lära sig hantera hund. Dessa idioter kommer ändå att skaffa såna hundar på ett eller annat vis tyvärr… Men visst borde de vara mera krav på de som köper tex brukshundar..

    1. Jag önskar att jag hade ett färdigt paketförslag med lösning att lämna till politikerna!

      Just den gruppen av idiotiska hundägare som skaffar sig lite ”farligare” raser gör så mycket mer skada, vimsiga tanter med skälliga små knähundar kan ju vara minst lika otrevliga (både tant och hund) men de orsakar inte lika mycket skada….

  4. Fruktansvärt otrevligt att se. Nu har ju ägaren iaf självman valt att gå till polisen enligt GP. Alltid nåt…

    Håller med om att det definitivt ser ut som kamplust i hundens agerande. Och det är ju trevligt – iaf för oss som donar med bruks/skydd. Men med stor kamplust, och ibland tyvärr träningsmetoder som går ut på att varva hunden tills ögonen snurrar, så behövs också en ordentlig förmåga hos hunden att styra och sortera rätt. En del av den förmågan anser iaf jag är genetisk och man borde rimligtvis bry sig mycket om det i aveln också… Ibland, ofta, brister det där.

    Inte för att på något sätt förringa det som hänt, och konsekvenserna för pojken som drabbades, så borde man ändå – tycker jag – fundera över medias agenda att lyfta fram alla incidenter med hundar inblandade. Det är väldigt få av alla de hundar som finns i Sverige som är inblandade i någon typ av bitincidenter. Man kan undra varför det får såna gigantiska rubriker. Jag tycker att media piskar upp en stämning mot hundar och hundägare som inte står i proportion till hundars ”farlighet”…

    1. Ja media hjälper inte till direkt. :-?

      Snart tänker en politiker utan koll att ”jag måste göra något” och så blir förbud och lagändringar som i Danmark typ. Det vore katastrof.

      Iris kan reagera på saker som svischar förbi och se ut som hon vill bita tag i det när vi är ute på stan, men oftast är ju jag också medveten om saker som är lite för lika en kamptrasa så det hinner jag ju med att få bort fokus ifrån.

      Den lille killen var ju inte klädd i juteväv direkt så nog tusan ska en hund klara den ”störningen” som han utgjorde utan att bita tag i honom.

  5. Fruktansvärt! Knöt sig ordentligt i magen, USCH!

    Visst att körtkort och lagar och krav inte löser problemen men det är ändå en bit på vägen. Hjälper inte alla men många…!

    1. Jag vet inte vad som löser problemen men jag tror att förslag av och från hundägare själva blir bättre än vad ohundiga politiker kan komma på, så har du några snilleblixtar på lager så… :)

  6. Jag hade nog blivit lika chockad som killen blev, helt hjälplös. Kan inte ana hur det känns att se den snälla hund man känner bli till en barnattackerande best. Många tankar rusar genom huvudet då!

    Har själv blivit dobermannbiten efter en olycklig incident. Matten hade aldrig trott nått sånt om sin hund och stortjöt om att han var tvungen att avlivas. Jag tjöt också i och med allt blod. Skadan var jätteliten sen blev jag och dobbisen bästisar igen.

  7. 8-) Utan att gå in för djupt i diskutionen, så vad ja läser ut och kan se på fimsnuten så är det inte frågan om en aggresiv rottis, fruktansvärt synd om den lilla pojken, en rottis med myckt kamplust, sosial kamplust som triggas upp ytterliga av allt ståhej, hadde rottisen varit aggresiv skulle nog killen i kepps som har ansiktet ovan för hundens huvud blivit av med näsan, filmsekvensen visar dock inte vad som hänt sekundrrna innan hunden fick tag i byxbenet, tex barnet hadde haft tex” en snuttefillt” i handen hunden i sin iver att komma åt ”trasan” råkar få tag i byxbenet i stället och så uppstår denna kallabalik, man kan även lägga märke till hundens svansföring, hunden visar inte en agresiv svansföring, har man en brukshund så vill man ju ha mycket kamplust och stort föremålsintresse, och en hund med mycket drifter ÄR INTE VAR MANS HUND det krävs lång erfarenhet och stor hunkunskap
    villket inte är fallet bland många ägare av bruksraser…och orden vi hört otaliga gånger i butiken ” jag vill träna hunden att vakta” bara dom orden visar vart kunskapsnivån ligger hos många hundägare

    och till sist på filmen blir det i hundens ögon inget annat än en kamp om bytet i det här fallet pojkens byxben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *