Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Två dobermann i en bil – Livet med dobermann

Två dobermann i en bil

När hundarna åker bil ligger de i varsin del av dubbelburen med skiljevägg mellan sig. Lina har ofta svårt att slappna av om vi kör i stan eller svänger ofta. På motorvägen är det lite lättare för henne att ligga ner och ta det lugnt.

Nu när vi körde till Falkenberg i helgen satt jag i baksätet och kunde därför passa på att tjuvkika på hundarna där de låg i sina burar under bilfärden.

När vi var mitt på motorvägen och bara åkte i samma hastighet hela tiden (dvs då det är lugnast enligt Lina) plockade jag fram mobilen och filmade hur det ser ut där bak.

Lina och Iris må vara samma ras men det är väldigt tydligt ibland att de inte härstammar från samma linjer. Lina är en liten, rädd hund i stor förpackning. Lina har bott hos mig i mer än sju år, vi har åkt bil regelbundet sedan dess och hon har fortfarande inte lärt sig slappna av i bilen. Hon är lite stressad hela tiden lilla gumman.

Vad tycker era hundar om att åka bil?

25 svar på ”Två dobermann i en bil”

  1. Vi har också en tjej (RR) som aldrig kan slappna av i bilen utan ligger o flämtar så som Lina gör på filmen. Usch, jag tycker det är jobbigt när hon inte kan slappna av alls :-(!

    1. Ja det är faktiskt lite jobbigt. När jag kör ser jag inte lika bra hur hon flåsar där bak så att sitta i baksätet i bland är jobbigt för mig då jag ser att hon inte vilar alls utan bara flåsar mer eller mindre. :-((

  2. Kalla har tack och lov aldrig haft några problem med det, hon gillar sin bilbur och har inga problem med att slappna av i bilen. Vi är väldigt tacksamma för att ha fått en hund som klarar av vardagen så bra, våra problem ligger mer i inlärningen av inkallning till exempel.

    Tycker synd om Lina som ska behöva tycka att omvärlden är jobbig lite för ofta.

  3. Min lilla tycker det är helt ok att åka bil, hon gör som din Iris, hon lägger sig ner och somnar. Hon är 9mån.
    Åkt bil sen hon kom till mig 4mån gammal.

  4. Jag har en tik (schäfer/husky) som visserligen var ett år när hon kom till oss och hade lite baggage, men ändå, vi har åkt bil regelbundet sen dess men hon tycker fortfarande att det är läskigt. Hon har bråttom in i bilen för hon vill ju med, men sen ligger hon och trycker. Helst vill hon ligga supertrångt och typ under ett säte, men nu kör vi skåpbil så hon får vackert ligga i buren med de andra. 6 lugna bilåkare som tar det med ro, och en som fortsätter att jaga upp sig år efter år efter år… Det är verkligen enorm skillnad på olika hundars genetiska paket, tycker tyvärr att folk tar för lite hänsyn till det i avel många gånger. ”Lite rädslor” är ju ändå jättejobbigt för hunden.

    1. Ja ”lite rädslor” är fortfarande ett hundliv som får anpassas för att hunden ska ha det så bra som möjligt. Och lite stressad hund måste också åka bil, det är svårt att undvika smällare osv.

  5. Min lilla schäferflicka spydde å mådde allmänt dåligt (åksjuk) när hon va valp, spela igen roll om vi täkte buren eller om hon inte kunde se ut för det va i en ”skåpbil”. Detta växte bort mer å mer å nu mera ÄLSKAR hon åka bil, hon ligger i lugn å ro i buren/baksätet/mellan mina ben i framsätet på golvet/i bagarget, men så fort vi stannar å stänger av motorn blir hon full av förväntan med ljud å vill komma ut för äventyr.

  6. Det kan inte vara så enkelt att hon är åksjuk? Inte så mycket så hon kräks, men tillräckligt mycket, för att inte ska kunna slappna av?

    1. Borde hon inte reagera på bussar, tåg och tunnelbanan då också? Om det var åksjuka alltså? För där är jag ju med henne i koppel på ett annat sätt och där har hon aldrig tyckt att det var otäckt eller skakat på samma sätt.

      Och åker vi på motorväg så kan Lina ligga och ta det hyfsat lugnt, så kör vi om många låntradare eller så åker om många långtradare eller ett vägarbete, då blir hon mer stressad. Likaså en del räcken längs vägen eller på broar ökar stressen. Så jag upplver inte att det skulle vara åksjuka men det kan ju vara lite kombo?

      Hon har aldrig kräkts eller verkat må risigt i alla fall.

      1. Inte säkert. Jag tror att de kan reagera bara i bilen. Det beror lite på vad de har för upplevelser. Men min som var åksjuk när jag hämtade henne (hon var ett och ett halvt år då) blev aldrig åksjuk på spårvagnen osv. Jag brukade ge Postafen. Nu är det bra, hon älskar inte att åka bil men hon blir inte åksjuk längre och hon stressas inte av det.

  7. Jag har två schäfer tikar här hemma, en på 1 år och hon andra lite över 2. Hon äldre gnäller mkt när vi åker bil, speciellt när jag bromsar in och svänger, på längre sträckor går det bra och hon är lugn. För hennes del tror jag det handlar om stress och förväntan, hon går runt runt i buren och tjuter samt flåsar lite. Men hon är en jätte lätt uppstressad hund, och jag tror att hon känner att nu ska vi iväg och träna, fast vi inte ska det. Hon yngre däremot ligger lika lungt och fint som din och sover, bryr sig varken om inbromsningar eller svängar.

  8. Min dobermann kille Zepplin, han har älskat att åka bil sedan han var en liten valp. Han blir alldeles överlycklig när vi kommer ut på parkeringen och han förstår att han ska få åka bil :)

  9. Gammelfarbrorn Ludd – Golden fullkomligt ÄLKSAR det! Kan iofs vara för att han växt upp med en lillmatte som han gärna umgicks med å hon var oftast i bilen :P Min egen Rottweiler/Dobermann däremot åker väl med om han måste, somnar om man åker längre… Men annars är han mest nyfiken på VART bilen kommer ta honom å vad för spännande som väntar DÄR å inte i själva bilen :)

  10. Jag kan inte låta bli att bli lite ledsen….
    Jag har ju haft en ”Lina” och hon gillade aldrig att åka bil heller.

    Tråkigt att man avlar hundar som är så lättstressade :/

    Skönt att det finns Irisar som kan chilla och kanske ge lite trygghet till Linisar :)

    1. Tack vare Iris så äter Lina upp sin mat och vågar gå på hala golv och lite sånt. Ibland tar Lina rygg på Iris, om Iris kan så vågar hon liksom.

      Ibland funderar jag på om jag ska såga ett titthål i skiljeväggen i buren så Lina kan se Iris i bilen när hon tar det lugnt. Kanske Lina också skulle fatta då?

  11. Det går jätte bra att åka bil för båda 2. Men blir min lilla dam själv i bilen så skriker hon så man tror att hon blir skadad eller nå. Det är sånt otroligt skrik! Rolig ålder på valpen, 5 månader ;) :dog2:

  12. Vår pinscher har alltid älskat att åka bil. Nu har vi bytt bil och då har han helt plötsligt gjort en helomvändning. Inte åka bil! Han är sju år och borde inte reagera kan man tycka. I morgon tar vi första ”övningsturen” med Elvis. :)

    Tack för en bra blogg!

    1. Men så lustigt att han tycker att det är skillnad på bil och bil! Kankse stinker den elak katt eller nåt? ;)

  13. Rex älskar att åka bil och speciellt vår bil, vi lånade dock svärmors Ford ett tag och i den blev han åksjuk så det small om det. :( Bella är en världsvan bilåkare och har varit hela vägen nere i Cypern och vänt med sin förra ägare så hon har inga problem alls med bilåkandet.

  14. Tittar in här lite då och då, då du har en väldigt trevlig blogg.
    Jobbigt för Lina med bilåkandet :(
    Har du testat att täcka för någon gång, alltså alla sidorna förutom in mot bilen där du sitter? När jag hade min förra hund täckte jag för med filt på taket som hängde ner på sidorna och sen passa ikeas små svarta handdukar perfekt vid grindarna som jag satte fast med små buntband.
    Jag upplever att hundar som blir stressade/uppe i varv blir mycket lugnare om de slipper se och ha koll på allt. Jag täcker även över vanlig bur med filt just för att hundar som går förbi inte ska glo rakt in i buren. Samma blir det på bil vid rödljus tex hade vi motorcykel bakom som stod nära innan jag täckte för och det var lääääskigt. Likaså när man står parkerad brukar folk glo in när man ha hundbur.Angående bil susar ju världen förbi rätt fort som kanske i en kombination leder till åksjuka och stress. Ett tips som jag brukar ge när jag haft kurser och bilåkandet kommit upp. Brukar funka på en hel del hundar då de slipper se ut och ha koll :)
    Lycka till!

    1. Nu på sommaren vågar jag nog inte täcka för överallt om det blir för varmt. Men på sidan ut mot vägen ska jag nog testa att täcka för! Bra tips!

  15. Zorro gillar att åka bil, men så är det också förknippat med roliga saker! Fast de första kilometerna är han lite orolig/speedad, snurrar runt en del och piper. Men efter ett tag lägger han sig ned :)
    ~Titti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *