Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Nyårsrakterna och aveln? – Livet med dobermann

Nyårsrakterna och aveln?

Jag sitter framför datorn och är inloggad på facebook nu och ser att några av mina hundvänner delat en status som Stockholms Kennelklubb postat;
2jan141

Läser några av kommentarerna och många skriver om att det tränas för lite. Den kommentar som  är mest ”gillad” (just nu) handlar t ex precis om det. (Jag tycker också att han har rätt)
2jan142
Både inlägget och kommentaren i sig är rätt vanliga just nu bland hundägare. Just det här inlägget från Kennelklubben är dock mer intressant än andra av en anledning.

Smällarupproret har många tusen medlemmar, det här inlägget har fått tusentals delningar och tusentals gilla, fler lär det bli. Hundar som dött! Förbjud raketer, detta måste få ett stopp osv. Jag håller med, det är hemskt men ändå saknar jag en stor sak i debatten: kennlarna, uppfödarna, aveln.

Det är Stockholms kennelklubb som postat detta men nämner inget om att det avlas  på (skott)rädda hundar. Alla som fördjupat sig lite i ämnet har ju lärt sig att ingen egenskap nedärvs så starkt som just rädslor.

”Nu kräver vi krafttag från alla inblandade med ansvar för pyrotekniken…” Varför och hur försvann fokus från uppfödarnas ansvar, varför är det ingen som tar upp det? Är inte de ansvariga? Vilka krafttag mot dem planeras från kennelklubbens sida?

Om att man köper valp efter skotträdd hund, förstår man inte kopplingen till varför man tvingas ta in på hotell då? Om inte annat kan man kanske skicka räkningen till uppfödaren…

24 svar på ”Nyårsrakterna och aveln?”

  1. Du har rätt i det med aveln, och att kennelklubben har ett enormt ansvar. Dock så kan jag inte hålla med om att det är varje individs eget ansvar att se till att ens hund klarar av smällare och fyrverkerier. Det är förbjudet att smälla, och vi har ju den lagen av en anledning: det skadar djur och natur och det går emot våra djurskyddslagar.

    Det blir lite tokigt att begära att hundägare ska sluta gnälla på att folk olagligt smäller i tid och otid och helt utan respekt för att det råkar passera en hund trettio centimeter från smällen. Flera års arbete med skotträdsla kan ju gå i stöpet av en enda oläglig smäll. Och en plötslig smäll precis bredvid en blir ju till och med jag livrädd för och hoppar högt av chocken! Kan man kräva att ens hund ska klara det då? :)

    Då kan ju dom plocka upp mitt hundbajs sen, och sluta gnälla på att hundägare inte plockar upp efter dig ;) Höhö.

    1. Bra att du håller med om det är aveln och kennelklubben då det var det jag skrev om ;)

      Jag har INTE påstått att det är varje individs ansvar eller att lagarna kring raketer är dåliga. Jag skulle heller aldrig begära att folk ska sluta gnälla på raketer eller kräva att hundar ska klara raketer hur som helst.

      1. Nej jag missförstod nog den andra biten. Det blev mer ett svar till den personen som hade skrivit inlägget som du kopierat in, för jag hade precis läst hans inlägg på Facebook. Hah. Förvirrande. Ledsen att jag svarade på något som du faktiskt inte påstått ;)

        1. Jag kanske skulle ha varit mer tydlig med att jag inte på något sätt tycker att raketer och smällare borde användas som de nu gör i både tid och otid.

  2. Det finns alltid fler än bara en punkt att tänka på. Men vad är egentligen avel mot skotträdsla? Man kan endast avla på en viss toleransnivå, men individer kommer alltid finnas, och trauman kommer alltid kunna uppstås. Man kan avla åt vilket håll man vill, men vad är det man vill uppnå? En hund som kan tolerera alla slags onaturliga situationer? Liknande med den mentala toleransnivån~ vill man avla hundar så pass mycket att de aldrig skapar beteendestörningar, hur onaturligt och missbehandlade de än blir?
    Man kan såklart träna sina hundar så att de lär sig att smällandet inte är farligt. Men det stoppar inte andra människor från att smälla smällare rakt i ansiktet på dem.
    Och även fastän man kan träna sin hund~ och sätta dubbla halsband och sele (som jag gjorde med min rädda hund) för att undvika att de kan smita. Så finns det även andra djur att ta hänsyn till. Katter, fåglar, vilda djur.

    Nej… Det finns verkligen bara en riktig lösning på många problem – Och det är genom att förbjuda försäljning till civilpersoner. Och genom att använda tysta fyrverkerier som ordnas av kommuner istället för privatpersoner.
    Det finns många respektlösa och störda människor, och att tillåta försäljning av fyrverkerier är att sätta vapen i deras händer.

    MVH

    1. Så klart att det finns mer än en punkt att tänka och jobba på och jag håller med dig att det finns undantag och att olyckor kan ske. Jag är dessutom helt för att dina förslag på förbud för vem som helst att köpa, tysta raketer osv.

      Men att medvetet avla på skottberörda och rädda hundar måste väl ändå vara just kennelklubbens sak att lägga sin kraftansträngning på?

      Det handlar ju inte om överdriven avel på något sätt med omöjliga toleransnivåer eller situationer. Skiter hunden knäck på nyårsafton utan att ha varit med om något som skrämt den, använd inte den hunden i avel.

  3. Jag är ju för en hårdare reglering av vilka som får köpa och använda sig av fyrverkerier, och då kanske inte främst för hundarnas räkning, utan det finns mycket annat negativt med att det skjuts i tid och otid och av lite vem som helst när som helst.

    Sedan så kan en visserligen tycka att det är helt galet att så många hundar verkar vara så pass rädda att de tror de kommer dö varje gång det smäller. Detta går säkert att komma till bukt med någorlunda, genom avel och träning, som du också säger. Dock så är det som sagt långt ifrån bara hundar som skräms och skadas utav fyrverkerier och smällare.

    1. Jag säger inte att allt ska lösas genom avel. Det finns fler och andra problem med nyårsraketer och hur de används och när samt av vem. Jag är helt för hårdare regler kring det hela.

      Men jag tycker att det är bedrövligt när det är vetenskapligt bevisat att rädslor är starkt nedärvningsbara och Stockholms kennelklubb inte ens nämner det som en lösning på problemet när organisationen pysslar med hundar och kennlar. :no:

  4. Jag tror inte många uppfödare skulle tala om att tiken jag anväder i min avel är jätte rädd för smällare. Vet några som avlar på hundar som är rädda för att gå på vissa golv. Men den uppfödaren ser inte det som ett problem.

    1. Jag har sett några bedrövliga prestationer på både MH och MT där personen som hållit i snöret deklarerat att ”va bra, nu är detta gjort, nu kan hunden gå i avel”. Så det verkar finnas fler som inte ser problem med rädda och/eller skottberörda hundar.

  5. Läste ett tänkvärt svar på ett sånt där ”träna hundarna att klara skott och sluta gnäll”-inlägg för nån dag sen. ”Man bör göra skillnad på skott och fyrverkerier – det är inte samma sak. Det finns många jakthundar som presterar oerhört bra under jakt för att sedan ligga och skaka i ett hörn av ångest under nyårsfyrverkeriernaa för att sedan prestera lika bra under jakt igen. En gevärsknall är inte samma sak som en fyrverkerismäll.”

    1. Jag håller helt med om att hundar kan vara oberörda av skott men rädda för fyrverkerier. Jag har en själv nämligen. I min värld är det självklart att inte av avla på hundar med skotträdsla eller vad som helst som hindrar eller försvårar ett normalt hundliv i vårt samhälle. Men det borde vara lika självklart, att en verksamhet som är skadlig för människor, djur och natur inte ska vara tillåten, när det enda värdet med verksamheten är underhållningsvärdet.

  6. Konstigt att så många kommenterar smällarna, och inte Maddes synsvinkel.
    Poänget är att Stokk/skk inte tar tag eller nämner bakgrunden för att man måste ta in på hotell.
    Vi åkte på landet med fyra hundar, inte för att vi har nervösa hundar , men för selskapet.

    1. 1) Jag tror att de ville uppmärksamma själva smällandet. 2) Jag tror att de inte tror att det enbart har med avel att göra. Men om vi nu ska diskutera avel: Ska vi få bort skotträdsla får varenda sällskapshundsuppfödare låta testa sina hundar och de kan då inte garantera annat än att föräldradjuren är just skottfasta. Inte att de är fyrverkerifasta.

  7. På vilket sätt har du uppmärksammat STOKK och ev. SKK på dina synpunkter? Att bedriva diskussionen på en egen blogg leder sannolikt inte till att STOKK och SKK uppmärksammas på problemet. Diskussionen leder snarare till att den som fött upp en hund som är skottpåverkad/-rädd, där hunden förvärvat rädslan på annat sätt än genom arvet, hängs ut som en ansvarslös uppfödare!

    1. Så man får bara vara kritisk till saker eller ha åsikter om något om man först skickat ett mail eller ringt och pratat med någon? Då hoppas jag att STOKK ringde alla instanser de nämner i sitt Facebookinlägg innan de postade.

      Sen är jag väldigt trött på det här med att allt plötsligt kallas ”hänga ut”. Det är ju löjligt.

  8. Jag håller verkligen med att vi måste se över aveln – Plex är ju om inte annat ett lysande exempel på dålig avel. Han har varit panikslagen på nästan var enda promenad & jag förstår inte hur folk kan avla på hundar som är så. För träna i all ära, men jag tror att det är betydligt lättare att träna bort efter ett trauma än vad det är att träna bort medfödda rädslor.

  9. Håller med. Så tragiskt när man läser folk som tänker avla på sin hund som visserligen reagerade på skottet på MH’t, ”men det var bara då – han reagerar inte i vanliga fall” – och som alltså inte ens förstås varför skottet ligger sist….

    1. Om det ändå vore ”folk” men det är ju uppfödare av rasen som verkar tänka så eller inte förstår bättre! :-?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *