Årsmöte 2018, blir vi färre och färre?

Igår var jag på Svenska dobermannklubbens årsmöte på Södertäljde BK. Jag och 22 andra medlemmar.

Förutom det vanliga viktiga med att se till att det finns en gubbe på varje viktig post och gå igenom budget så pratades det om lite av det vanliga (vågar påstå att det kommer upp på alla möten jag varit på de senaste åren). Sjunkande medlemssiffror och sjunkande antal registrerade hundar och vad vi ska göra åt det. Min lösning är inte samma lösning som andra medlemmars och det tycker jag är intressant. Samtidigt så är det bra att vi tycker att det är olika, det betyder att det tänks ”brett”.

Jag undrar hur det ser ut i andra raser och kanske mest specifikt bruksraser? Är det någon rasklubb som stadigt ökar för varje år? Medlemmar och registrerade hundar? För inte har väl vi svenskar färre hundar nu än förr?

Jag hittade statistik på SKK och de senaste 5-6 åren registreras det typ mellan 50 och 54 tusen hundar per år i Sverige. Sen hittade jag statistik för 2016 vilka raser som ökade respektive minska mest.

De hundar som ökade mest 2016 var:

…och de hundar som minskade var:

Med andra ord, antalet registrerade hundar totalt verkar var ungefär samma. Jag kan inte säga att jag ser någon tydlig trend vad gällde typen av hundar som ökade eller minskade mest heller.

Dobermann då? Visade sig att det reggades 97 hundar 2015 och 165 stycken 2016. Dvs de året en ökning med 70,1%. Däremot kom rasen inte med på listorna ovan då de krävs minst 100 registrerade hundar och det nådde vi ju inte upp till 2015. På dobermannklubbens hemsida fanns lite mer statistik för några år bakåt.

Dobermannrasens drop efter 2008 har jag alltid trott berott på ändringen att man inte längre fick ställa kuperade hundar födda efter 2008. Men antalet importer är ju bara en liten del av den totala summan och 2016 importerades 30 stycken, 2015 och 2017 importerades 28 dobermann. Dvs de verkar ligga runt samma siffra de senaste nio åren. Plus att jag fått för mig att antalet importer inte minskat så mycket, det är bara att folk som importerar kuperade hundar inte längre registrerar dem, men det är en gissning från min sida som jag anat mig till från Facebook.

Att antalet medlemmar i klubben minskar är en annan sak. Varför väljer man att ha dobermann men att inte vara med i Svenska dobermannklubben?

Många frågor, få svar.

6 svar på ”Årsmöte 2018, blir vi färre och färre?”

 1. Intressanta tankar,själv är jag inte medlem för jag har blivit så dåligt bemött från dobermannlubben vid olika tillfällen då jag sökt kontakt med frågor och även intresse för medlemskap. Jag tror att man för å öka medlemstalet bör fokusera på lokaldistrikten,vara hands on där och på den vägen öka medlemsantalet.
  Jag har haft Dobermann sen 2008 men har inget intresse av att ställa ut eller tävla med nuvarande hund,har man inte det intresset så verkar man inte vara önskvärd hos dom lokala klubbarna då det mesta handlar om tävling.

  1. Det där var ju riktigt tråkigt att läsa! Jättetrist!

   Nu vet jag ju inte var i Sverige du bor och vilket LO du därmed skulle tillhöra men min upplevelse av aktiviteter och träffar är att ”nykomlingarna” tas väl omhand när de vill vara med.

   Jag tävlar ju inte heller med mina av olika anledningar men är gärna med på träningar och det har ju aldrig varit något problem. Och här i Stockholm och i Skåne (där jag varit aktiv och bott) ordnas det ju även ”bara kom och var med träffar” i olika former som brukar vara jättetrevliga.

   Hoppas att du hittar något att vara med på här i vår som gör att du sedan vill vara med Smile

 2. Jag känner det som Stefan lite grann faktiskt.
  Om man inte tävlade eller tränade för tävling eller om man inte umgicks med de ”rätta” människorna i klubben, så var det ingen som la märke till en. Försökte anmäla mitt intresse till att hjälpa till vid ett större evenemang som södra anordnade nåt år sedan. Fick tilldelat en uppgift via mail och tänkte att åh så roligt att äntligen komma med i gänget och kunna hjälpa till! Du milde himmel…man fick knappt nåt hej när man dök upp och man blev tittad på precis som om man var nåt katten hade släpat in… Så där och då beslöt jag mig för att bara betala min medlemsavgift och älska dobbisar för mig själv. Väldigt tråkigt.
  Mvh Johanna

  1. Ja, jättetråkigt! Särskilt som jag själv tillhört Södra 2011-2016! Jag hoppas innerligt att jag aldrig kollat på dig med kattögon!

   Och jag vet ju att Södra-gänget är ett bra gäng som är snälla. Tokigt det blev. Big Frown

 3. Ja det är ganska tråkigt. Det är inte så lätt att komma in i gänget. Jag tycker inte att jag har svårt att ta kontakt med folk i annat fall och än lättare är det ju om man är på ett ställe där alla har ett gemensamt intresse. Men har misslyckats i detta gäng☺️
  Nädå, dig har jag nog bara sett en gång på avstånd, då pussade du på en dobbis😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette