Dobermannvalp från Mezzrow

Parning nummer två i år som jag gillar är kennel Mezzrows parning med sin tik Korad BH Mezzrow’s Makenna (HD A, Ögon ua, Sköldkörtel ua 2010, Godkänt BH-prov)

Makenna ska fylla fem år i år och kollade sitt hjärta med ultraljud, färgdoppler och 24h Holter som var ua 2011.

Makenna ska paras med Korad SUCH IPO3 Mezzrow’s Pushkin (HD B, Ögon ua, vWD fri, Sköldkörtel ua 2011, IPO3, VPG 3, ZTP V1A) Även han har gjort ultraljud, färgdoppler samt 24h Holter hjärta ua 2011. Pman, som han kallas till vardags, ska fylla sex år och deltog i IDC IPO VM 2010 och 2011, en cool kille!

Här nedan är han på rasmästerskapet i IPO 2011.

Letar du blivande kompis med fart i så hör av dig till Barbro fort, Makennas mage är rund redan!

23 svar på ”Dobermannvalp från Mezzrow”

 1. svar: låter bra det! Smile
  Folk måste ha hundar som drar i kopplet konstant med tanke på att alla säger att dem använder sele och att det är farligt med stryp eller halsband. Men drar dem inte så kan dem inte ta skada. Tycker dock att man sällan ser hundar i sele.

 2. Hej!

  Tack för ytterligare tips om intressanta kullar på gång!!

  Låter onekligen mycket intressant!!

  Gillar ditt att skriva om och göra ”reklam” för de som använder prövade, sunda individer i aveln!!

  1. Tack! Det är inte så lätt att leta valp alla gånger om man inte vet vad man ska leta efter. Hoppas att någon blivande dobermannägare blir lite hjälpt! Smile

 3. Måste ju faktiskt säga att det är skitjobbigt att leta valp, för folk är inte direkt jättepeppade på att komma med åsikter när man väl gått ut med att man inom ett år eller så vill ha en till. Innan dess får man höra mycket men sedan är det enbart ett fåtal individer som vill komma med tankar kring linjer och parningar Frown
  Jag som tex trodde att Mezzrows parningar var lite i riskzonen tycker ju fortfarande att tankar och åsikter om varför man tycker den är bra eller mindre bra är väldigt intressant.
  OM det hade funnits något du tvekade kring på denna parning och tex Yogaparningen som du nämnde förut, skulle du då skriva ut det och stå för det eller väljer du hellre att ej gå ut med det?

  1. Kan tänka mig att det är lite motigt faktiskt.

   Efter egna empiriska studier tycker jag att det finns ett klart mönster i hur de flesta dobermannägare funkar;

   De har hund från kennel A och är nöjda med det. (Både hunden och uppfödaren.) När man börjar prata om avel och valpköp så börjar de med att vara helt neutrala tills man tar upp specifik parning. Då flikar de in ”fast de hade ju en hund som dog i DCM” eller ”hörde du inte om att den kenneln hade en hund som bet” och det slutar oftast med att man kunnat säga något dåligt om alla kennlar utom just kennel A och det slutar med att du får valptips på kennel As nästa parning.

   ”Mezzrows parningar var lite i riskzonen”. Vilka parningar tänker du på då och risk för vad? Barbro har fött upp sedan 1982 så det finns en del hundar att prata om. (Jag gissar även på att det du skrev bygger på något du hört från annan dobermannägare enligt exemplet ovan.)

   Jag upplever att folk låser fast på kennelnamnet, inte på själva parningen.

   De kullar jag bloggar om är kullar som jag själv skulle kunna tänka mig att ta valp ifrån. Det är kullar som jag tycker uppfyller RAS (bloggat om det här; http://www.galjar.se/?p=512) och som avlar på det som jag tycker är bra egenskaper hos en dobermann. Bra hundar som har visat framtassarna vad gäller brukbarhet, mentalitet, hälsa och utseende.

   När jag bloggade om Yoga-parningen skrev jag i inlägget att det är några hundar i stamtavlan som jag inte gillar och det står jag ju fortfarande för men hade jag tvekat hade jag inte bloggat om parningen.

   Sen är det ju som vanligt att smaken är som baken och hela den biten…. Wink

 4. Haha, tror faktiskt det ligger väldigt mycket i det du säger om hur det hela går till Smile

  OM jag fattar detta rätt nu, så är Zooma och Gillian halvsystrar, och efter Reggae, mormor till Flinta och Frodo (DCM). Och ur samma kull som Reagge har tre(?) dött i DCM, samt Dalli och Reggae har flera DCM avkommor.
  Om jag tolkar statistik på Emelies statistiksida rätt och det jag ”hört” är sant. Jag frågar som sagt runt en helvtisk massa från folk över hela landet just nu.
  Dvs vi har två ”friska” individer som paras med rätt DCM drabbade bakgrunder, eller? Att hitta friska individer är ju jättebra och viktigt, men att para två ”riskare” där det uppenbarligen ärvts ner DCM känns kanske inte jättebra ändå i min mage. MEN, jag har bara baserat denna risk och tveksamhet på det jag hört och det jag uttrönat från letande på nätet.

  Så har jag fel , fått fel information eller tolkat ngt fel blir jag gladeligen rättad då jag verkligen försöker reda i denna djungel…

  Haha, ja, smaken är helt klart som baken, och min egen dobbis kan ifrågasättas på alla möjliga vis. Men då gjorde jag ett så gott val jag kunde med den kunskap jag hade då, nu finns det mer för mig att gå på och jag har fått upp ögonen. Och bättre tjej som första dobbis kan jag inte tänka mig, älskade Lea<3

  Jag är fortfarande väldigt intresserad av Yogaparningen och har HITTILLS inte hittat alls samma nivå av skrämmande saker i den, men så har jag inte heller hunnit undersöka jättemycket och ingen annan har egentligen sagt något annat än positivt med den parningen som jag anser vara värt att lägga vikt vid.

  1. Det märks att du har koll på Emelies statistiksida! Yes

   Hur de är släkt med varandra är ju inte så mycket att spåna om, det är ju bara att kolla upp stamtavlorna. Zooma och Gillian är halvsystrar, deras pappa heter Reggae. Gillian är mamma till Flinta och Frodo osv.

   Men nu är det ju så att 60% av alla dobermann utvecklar kardiomyopati under sin livstid och det är alltså mer än hälften av alla hundar. (Därmed inte sagt att det är det de dör av för ofta hinner de dö av annat innan.)

   Så när du tittar på Emelies statistiksida ska du inte haka upp dig på att det är många som kommer från kennel Mezzrow som finns med på listan, istället ska du fråga dig var resultaten från alla andra kennlar är.

   Från svenska dobermannklubbens hemsida; ”Genomsnittsålder för när den här hjärtsvagheten uppträder är för hanar 7-8 år och för tikar 9-10. Med 24-timmars-EKG (Holter-EKG) i kombination med ultraljudsundersökning kan man i ett tidigt stadium upp till 2-3 år innan hunden har ett försvagat/förstorat hjärta upptäcka om hunden har onormalt många extraslag och sätta in medicin som minskar detta.

   Ju äldre hunden är vid undersökningen desto större är sannolikheten att hunden är fri och inte kommer att utveckla sjukdomen.”

   Dvs Makenna och Pman skulle redan kunnat uppvisa tidiga symtom nu när de testades men båda var ua.

   Dessutom är ju forskarna rätt säkra på att DCM med största sannolikhet nedärvs autosomalt dominant, dvs att varje hund med DCM ger anlaget i genomsnitt till hälften av sina avkommor. Men det betyder också att två ”DCM-hundar” kan ge helt friska valpar.

   Även om vi nu vet hur det nedärvs så verkar folk ha väldigt svårt att släppa det här med ”DCM-linjer”. Det stör mig lite att den okunskapen vägrar släppa taget om hjärtdiskussionen.

   De här två hundarna är alltså inte på något sätt mer ”risk” än några andra hundar i Sverige i dag, de tillhör bara de kennlar som so far varit bäst på att testa sina avesldjur ordentligt (och då menar jag holter, ultraljud och ekg hos specialist) och är offentliga med resultaten.

   1. Se, bara där har jag ju då fått ny information, men tycker att det är tråkigt åt andra hållet då, att när jag påpekar min okunskap och ber att bli rättad om jag har fel, så skriver du att ”Det stör mig lite att den okunskapen vägrar släppa taget om hjärtdiskussionen”.
    Vi är tyvärr jättemånga som inte har lika mycket information som tex du och Emelie, ännu en av anledningarna till att jag skrev att jag som ny hade uppskattat mer information om vad som kan tänkas vara positivt eller negativt.

    Jag ÄR okunnig och jag VILL veta, men när ingen jäkel säger något när man frågar är det ju ett evighetsprojekt att gå från att höra/läsa en teori, till att då försöka hitta något som motbevsar den, sedan beta av nästa sak likadant. Undersöka varje hund och dess bakgrund, och sätta sig in i hur bärare av den sjukdomen gentiskt passar med en med aktiv sjukdom eller icke bärare eller en till bärare och om ens fastersmormorsbrors kusin dog av något och den har samma färg som den vita elefanten utanför, vad innebär det för min valp.

    Jag försöker, men det är för mycket information och folk blir helt enkelt inte glada när man frågar.

    Tackar för informationen, lärt mig något nytt och lämnar helt enkelt diskussionen.

    1. Du skriver kommentarer fortare än jag hinner svara här men jag svarar på dina inlägg i tur och ordning här nu även om det blir i fel tidsordning och du kanske redan avslutat detta…

     Först vill jag säga att jag tycker att det är JÄTTEbra att du ställer frågorna. Yes

     Vad gäller ”Det stör mig lite att den okunskapen vägrar släppa taget om hjärtdiskussionen” så menade jag ju knappast dig utan uppfödare och folk som ena stunden låter pålästa för att i nästa sekund börja mumla om dcm-linjer. Oftast finns dessutom de hundarna i de flesta stamtavlorna på våra hundar här i Europa.

     Jag försöker inte förneka att hundar i de här linjerna som nu paras har dött i DCM för så är det ju. Men om man tänker på att DCM finns i alla linjer så kan man bara testa så mycket man kan och sen para äldre hundar som fortfarande visar sig vara friska. Och det är det Barbro har gjort.

     Om du har avelsdata och kollar upp hundarna i stamtavlan vad gäller kullsyskon, föräldradjur och deras kullsyskon, kollar samtligas statistik vad gäller höfter, ögon osv. Tar dig en titt på MH (det är väldigt lätt numera tack vare Emelies statistiksida) MT och tävlingsresultat och sen väljer hundar som är lite äldre och som kollat hjärtat, då har du ju kollat upp din blivande valp rätt så rejält!

     Själv gillar jag att träffa mamma- och pappahund till min kommande valp också.

     Nu vet jag ju inte hur du blivit bemött och av vem för övrigt i din jakt på ny valp så det är svårt för mig att kommentera det annat än sjukdomar och avel är ämnen som berör. Men otrevlig eller dum hoppas jag verkligen inte att någon varit mot dig! Frown

 5. Och jag som supernyfiken blivande valpköpare när nu rätt valp dyker upp, vill ju ha massor av information. Så när jag läser en rekomendation om en parning och det skrivs att, i detta fallet du, inte är helt nöjd med vissa av hundarna bakom de parade/planerade parningen, så hade det ju varit grymt skönt att få läsa varför du inte är helt nöjd. Det hade hjälpt j fler åsikter åt båda håll man får. MEr det jag syftar på, att få eventuella negativa åsikter kring parningen och orsaker till det, än att bara få läsa att något inte känns jättebra. Orsaken bakom att det inte känns helt 100% helt enkelt.

  Sen är det naturligtvis upp till mig att informera mig så gott det går ändå, men du brukar alltid skriva så objektivt även om du oftast är väldigt korrekt och icke-stötande,och nu känns det lite undvikande att i samanhanget lämna det så icke informativt när det gäller något som ändå är rätt stort, en rekomendation av kullar.

  1. Jag har i några år nu bloggat om avel och mina funderingar kring ämnet, 2007 tror jag att jag skrev om det första gången. Jag är verkligen inte någon expert på något sätt men har lärt mig tillräckligt mycket för att påstå att många kennlar avlar på mentalt dåliga, omeriterade, icke hälsotestade hundar.

   Då har jag ändå aldrig kritiserat eller nämnt enskilda svenska kennlar, kullar eller hundar utan alltid skrivit i allmänna ordalag. För ett par år sedan valde jag att skriva ”bajsavel” istället för att använda ordet ”skitavel” på dobbeforum. Det fastnade och i dag har jag skrivit flera inlägg om vad jag anser vara bajsavel. För detta har jag blivit förlöjligad av en del uppfödare (väldigt få tack och lov), några har blivit arga och mailat mig när de känt sig extra träffade.

   En uppfödare bloggar om mig lite då och då och är otroligt irriterad på att jag yttrar mig över huvud taget. Det sistnämnda har pågått i över ett år nu och börjar kännas lite som förföljelse om jag ska vara ärlig. När jag bloggade om dålig avel så var det fel, nu när jag bloggar om vad jag anser vara bra avel så är det också fel.

   Därför kommer jag inte att gå in på enskilda individer i stamtavlorna. Jag vet att det skulle bli ett jävla liv då nämligen. Det går att hitta fel på alla parningar och att jag plötsligt skulle gå in och kritisera enskilda individer i de få parningar som jag tror på är inte aktuellt.

   Det är alltså inte för att vara undvikande eller otrevlig med flit och inte vill svara på frågor som jag bestämt mig för att göra så utan för att en del dobermannfolk inte kan skilja på sak och person.

 6. Ber om ursäkt, hade fel på vem som hade tre döda kullsyskon.

  Eftersom folk verkar tro att detta handlar om personliga påhopp från min sida mot Madde eller specifika uppfödare så vill jag poängtera att så är det INTE.
  En eloge till alla som offentliggör sina hundars sjukdomar och är öppna med allt, men att man gör det kan inte få innebära att man inte får bli ifrågasatt. Jag önskar att de som inte lägger ut statistik för valpköpare och andra att beskåda också blev granskade.

  Jag förstår även att Maddes syfte är att premiera de som som gör detta och vill aktivt försöka få fram friskare hundar. Vilket är jättebra. Men jag anser även att jag som bloggläsare har rätt att ifrågasätta allt som skrivs i en blogg, på gott och ont..
  Påpekade att jag kan ha fått saker om bakfoten, det hade jag ju i vissa fall, och att jag inte är jättekunnig i DCM frågan, men kanske desto större anledning att få fråga.

  1. Dina frågor är INTE personliga påhopp, det är bra frågor du tar upp.

   För mig får du fråga vad du vill på min blogg. Jag är inte någon DCM-expert jag heller och mina svar bygger på den information som svenska dobermannklubben fått från specialister och vetenskapen.

   I kommentaren ovan förklarade jag ju varför jag inte kommer att svara på några av dina frågor men det betyder inte att jag tycker att du ska låta bli att fråga.

 7. Det känns väldigt bra att kunna göra denna parning, helt klart den mest testade och meriterade på länge, och då menar jag inte bara Pushkin och Makenna som individer, utan ser lite vidare perspektiv.

  Väl utvärderat som sagt, Holtret är färskt på båda, inte 3 år gammalt, och inte gjort när hundarna var 3-4 år gamla, om vi nu ska jämföra.

  Jag vet inte hur tolkningen är gjord att Pushkins bakgrund är ”skrämmande” den logiken kändes märklig.

  Att göra sin hemläxa när det gäller linjer/stamtavla osv. är nog ett måste om man vill debattera liknande frågor och är valpköpare.

  Dessutom när vi tittar på livslängden på föräldradjuren till Makenna och Pushkin. Alla har inte blivit 10 år, men de har då absolut inte dött när de var 4 år…och några lever då än. Gillian har ju haft fler kullar än F-kullen *harkel*

  DCM är viktigt att ta på allvar, men det är också den mentala statusen(!!!!), den arbetande förmågan, andra hälsoaspekter(!!!!) och naturligtvis en funktionell exteriör.

  Toppen att valpköpare ställer krav och letar efter svar- min rekommendation- STÄLL HÖGRE KRAV, ställ fler frågor.

 8. Camilla: Med ”skrämmande” syftar jag på den information jag hade fått och vad den skulle innebära. Nu har jag ju fått information om att så är inte fallet. För mig är det skärmmande att läsa DCM DCM DCM på släktingar, när jag vid tillfället då jag läser det, tror att det mer eller mindre innebär att valkullen kommer att ha hög risk för DCM drabbning.
  Jag har försökt förtydliga flera gånger både i samtal samt skrift med människor att jag inte vet och inte lyckas sätta mig in allt som många dobermannägare verkar kunna som sin bakficka, och det är läskigt. Då känner man att risken att fatta fel beslut är stor.

  Jag har ju koll på den mentala delen och andra sjukdomar, hur de ärvs ner och vad jag söker egenskapsmässigt etc i en hund, men DCM är det stora och läskiga för mig, för att jag inte förstår det, delvis.

  Sen är även vissa uppfödare mer eller mindre dryga i sitt bemötande när man söker svar och vill lära sig och tar det som påhopp om dem som person. Nu menar jag ingen i denna tråd, utan erfareheter från redan innan jag skaffade Lea också.

  Har fått Mezzrows parning som ett tips som kunde vara något för mig, och utöver det ingen hjälp att utröna den destomer, vilket då lätt leder till precis detta, slutsatser jag drar baserat på okunskap.
  Toppen att få läsa mer kring parningen, tack!

  Madde: Tack för förklaringen, efter att själv ha fått en mild dos av mailbombardering med varningar för att bli”utesluten” förstår jag ditt val att inte gå in desto mer på individerna etc.

    1. Ja…suck vilket trams att bli utesluten…
     tror inte någons seriös uppfödare skulle resonera så, det borde vara guld värt med intresserade valpköpare med krav,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette