Tar det slut 2015?

Det går rykten på stan att rasstandarden för dobermann kommer att ändras i januari 2015. Då ska dobermann ha svans och öron, punkt slut.

Om det stämmer blir det tävlingsförbud för alla hundar födda efter det. Snacka om att de som köper kuperat efter det inte har några som helst ambitioner att göra något med hunden då.

Va skönt det ska bli att slippa allt tjafs fram och tillbaka om huruvida vad som är snyggast och vilka anledningar det finns att kupera. Slut i rutan, äntligen säger jag bara!

13 svar på ”Tar det slut 2015?”

  1. Sabina kommentar här nedan var ett väldigt bra svar på din fråga tycker jag.

   Självklart måste man inte tävla för att vara en bra dobermannägare! Jag tävlar ju knappt något själv alls och jag tycker att jag sköter mig rätt bra ändå.

   Men du gör ett mycket mer aktivit val, du utesluter dig själv och din brukshund helt från alla former av tävlingar bara för att få äga en plastikopererad hund.

   Jag tycker att det säger rätt mycket om ditt intresse för rasen.

 1. Nej, självklart kan man vara en bra, duktig och ambitiös dobbisägare utan att tävla. Smile För hunden gör det ju varken från eller till så länge den aktiveras och tränas. MEN – för rasen Dobermann är det absolut nödvändigt att de tävlas.

  Om det ska finnas någon enda vettig hundförare som vill ha Dobermann som den bruksras den är – då måste den visas upp mer på tävling. Och den måste också prestera bra på tävling – annars kan man ju bara förpassa den till sällskapshundsgruppen direkt…

 2. Fast, hur kan IDC bestämma att det blir tävlingsförbud för kuperade hundar? Bestämmer inte SKK/SBK det?
  Bryr mig inte så mkt annars, tyckte mest det lät underligt.

  1. I dagsläget har ju ”svenskuperade” hundar tävlingsförbud. Iris pappa Sumo skadade sin svans och var tvungen att kupera den då det inte läkte. Han fick tävlingsförbud efter det. Så här i Sverige är det ju redan så.

   Om hunden är kuperad i land där det är tillåtet så får den ju tävla allt utom utställning i dagsläget. Med ny rasstandard så blir det ju inte ok att kupera dobermann någonstans och då blir det väl samma regel som redan finns som tillämpas här i Sverige..?

   1. Fast det blir ju inte olaglig heller antar jag, i länder där själva kuperingen är laglig? Det blir väl mest fel enligt rastandarden? Och förbjudet att tävla på rastävlingar givetvis. Eller?
    Är sjuk och trött, så jag vet inte ens om min fundering makes any sense.

    1. tillägg:
     Alltså, OM jag köper en dobbis från ex argentina som är kuperad trots att rastandarden säger att öronen ska vara kvar – så är hunden ju bara fel enligt rastandarden (precis som om den har vita tecken) MEN, hunden är ju fortfarande lagligt kuperad?

     1. Jag förstår hur du tänker. Vad jag förstår så finns det olika tokningar av det som beslutats. En som säger att FCI förbjuder kuperade, lagligen eller inte, att tävla. En annan tolkning skulle vara att rasstandarden, som beslutas om av Dobermann Verein, föreskriver naturliga öron och svans, och då anses en kuperad (lagligt eller ej) ha ett diskvalificerande fel.

      Beslutet känns så nytt, osäkert och odetaljerat att det är svårt att sia om hur det blir.

      1. Ja en del länder där kupering nu är tillåten kanske ändrar sig nu. Det är nog inen som vet riktigt vad som kommer att hända.

       Me jag hoppas att det innebär slutet för kuperade hundar för jag är så trött på att det ens är en fråga så här 2013 om vi ska tillåtas plastikoperera våra djur eller ej för vårt eget nöjes skull.

   2. Det har förändrats lite där. Hundar födda efter 2008 som svanskuperats av medicinska skäl får tävla i allt utom utställning. Regeln förändrades 2012. Min svanskuperade tik, pga. missformad svans vid födseln, får t.ex. tävla bruks, IPO osv, men det står i stamtavlan ”utställningsförbud”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette