Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 HundCampus kurstillfälle 5 – Livet med dobermann

HundCampus kurstillfälle 5

Dag 1
Här igen! I dag har vi misslyckats och gjort bra ifrån oss. Tränat liksök, gassök och sök i rum. Gassöket var premiär för oss och jag tyckte det gick bra. Om inte annat så var det kul att pröva på. Magnus är med denna gång och jag känner mig redan lite bortskämd med att ha en assistent här!

Dag 2
I dag har Hällefors bjudit på vackert väder och vi har tillbringat mycket tid till att vara ute och träna. Just nu är det uppdelat på två för vår del; liksök och gassök. I liksöket (som går osedvanligt dåligt) har Tobias gett mig nya tips på hur vi ska bygga upp träningen för att få Lina intresserad av att leta lik i buskarna. Stig har även han kommit med tips och tankar. Hela mitt huvud svämmar över! Tur att Magnus är med, hoppas att han kommer ihåg lite om vad som sagts han med…

I jakten på läckande gas så har det gått bra. Dagens träningspass avslutades med ett sök där jag som förare inte visste var gasläckan var. Då var det bara att följa Lina och hoppas på att hennes nos skulle leda oss rätt. Skitspännande!

Dag 3
Dagens träning har till största delen bestått av sök efter gasläckor. Det har gått väldigt bra tycker jag. Vi genomförde ett sök där jag hanterade Lina dåligt och hon gick upp rätt mycket i varv. Det söket gick inte som planerat men det kändes ändå som en positiv upplevelse. Lina hetsade upp sig av glädje, hon var inte ointresserad av att söka eller hade tröttnat. Så det vara bara att ta nya tag och söket direkt efter kunde jag använda tipsen jag fått från instruktörerna till att köra ett riktigt bra sök!

Utomhusträningen avslutades med två sök där jag som förare inte hade koll på var läckorna var. Lina hittade bägge. Avslutningsvis fick vi se på film från söken, kul och lärorikt att se sig själv. Undrar om detta räcker som ursäkt för att köpa en videokamera…

Dag 4
I dag har vi blivit utsatta för prov! Under förmiddagen öppna läckor, nu på eftermiddagen ska vi ut och premiärsöka nergrävda läckor! Oiiiii!!! Hoppas att det går bra. Nu är det dags att ge sig ut. Långlina, sele, kong, godis. Allt är med. Återkommer…
Bloggtoppen.se Husdjuronline counter Djur & husdjur bloggar bloglovin

0 svar på ”HundCampus kurstillfälle 5”

  1. Som alla märker så råkade jag radera inlägget och därmed kommentarerna! Så jag tog mig friheten att backa och köra copy paste på det som Katta och Ida skrivit.

    En sån slarv-Maja är jag!

  2. Ida writes:

    Hej på er!

    Vad duktiga ni är, du och Lina! Men det är så skitbra att det krånglar ibland, även om man river sitt hår. =) När man väl tagit sig igenom det och löst knuten känns det ju nästan dubbelt så roligt som om det mesta gick på räls. Det lät verkligen spännande med att följa utan att veta. På det sättet lär man ju inte styra hunden omedvetet heller, utan får hänga med. Hoppas ni får ytterligare fler härliga höstdagar!

    Mvh Ida & Co

  3. Hejsan Madeleine!
    Nu har jag följt din blogg ganska länge, men aldrig kommenterat. Jag har försökt ett par gånger men det har aldrig funkat! Jag tycker det är så roligt att följa dig o Lina eftersom jag själv har en liten dobbis. Jag känner igen mig i så mycket.
    Han kommer från Kermelhof`s och heter Pancrazio alias Zebb. Han är 9 månader och ca 37 kg, skulle jag kunna tippa. Sist vi va hos vetrinären vägde han 34 kg och det va för ca 1,5 månad sedan. Tyvärr har vi varit tvugna att kastrera honom eftersom hans ena kula aldrig trillade ner. Den hade vandrat ända upp till buken och det är inte bra. Vi tränar hos en kvinna som heter Ing-Britt i Klagshamn, mycket duktig. Speciellt tar hon sig tid och hjälper till utanför tränings tid om man tycker att man har problem. Vi har för ett tag sedan också börjat lydnadsträning och vi har tänkt att starta en grupp i rapport. Vi är hel nöjda! Vi försöker träna där 2 gånger i veckan. När han va liten i sommras hade vi mer tid då körde vi ca 4 gånger i veckan. Tvärr är jag sjuk just nu, blev förkyld förra veckan, men va ändå nere o tränade vid havet o det va svinkallt, så antagligen har jag dragit på mig någon influensa så jag har legat söndag, måndag och nu tisdag med hög feber och det tycker inte Zebb e roligt. Så vi missade träningen igår och det är den som e roligast på hela veckan. Jag kan få så dåligt samvete över att han inte får komma ut o träna och han blir rastlös och lite stimmig. Men ni har en jätte fin sida. Har tittat på alla fotona, mera foto. Jag önskar att jag var en mera kamera människa för det är så otroligt roligt att titta på. Nu när jag varit sjuk har jag läst din blogg från allra första början. Några frågor: Hur gammal va Lina när hon kom till er? Hade hon varit hos uppfödaren eller någon annan innan dess? Sist en kanske känslig fråga (efter det jag läst på bloggen) Kommer Lina att få göra om MH testet? Vill du det? Vi ska testa Zebb i vår tänkte vi kanske i april. Han är 12 mån i januari men det är bäst att vänta lite. Vi va i Knickarp nu förr förra helgen (med södra dobermannklubben) och såg på. Mycket intressant. Vi va där bara på söndagen så vi missade när våra bekanta, Toppdobbs, Marina och Kent, testade sina. Det är väldigt intessant att se hade varit ännu roligare om det är en hund man känner till. På söndag är det lydnadstävling i Limhamn, då ska vi dit. Föresten vi bor i Kävlinge om du vet var det är?? Du är ju inte från skåne. Ha det så bra! Många vänliga hälsningar Emma och Zebb så klart

  4. Hej Emma och Zebb!

    Va roligt att du brukar läsa min blogg och ännu roligare att du tog dig tid att skriva till mig också! Att du orkat läsa genom hela bloggen är imponerande!

    Din vovve låter jättestor, men det är nog för att Lina är så liten.

    Jag är lite ledsen att jag inte hittat någon bra att träna med här i Ljungbyhed. Men vi trivs ju väldigt bra på HundCampus och får bra hjälp där så jag är nöjd ändå även om det vore skönt att ha någon lite närmare. Nu när Lina och jag testat på läcksök så har jag tänkt att vi ska försöka få till träningspass med Sören och Rex (som också har en blogg här). De bor i Örkelljunga.

    Lina var… (tänka, tänka) 1 år och 10 månader när hon kom till mig. Innan dess hade hon bott hemma på kenneln med de andra vovvarna. Däremot hade hon väl inte tränats eller fått jobba så mycket. Vad gäller MHt så avbröts det ju av testledaren och då tror jag inte att man får göra om det. Däremot tycker jag att det hade varit kul att se hur hon hade hanterat resten av momenten, så jag hade gärna gjort om det. (För övrigt är det inte en känslig fråga för mig, det är bara att fråga på!)

    Hoppas att du kryar på dig! (Glöm inte att dricka vatten)

  5. Gun-Marie writes:

    Hej Madeleine och Lina!
    Nu har även jag varit inne och tittat på din fina blogg! Jag hoppas vi ses snart här på Campus eller i Stockholm!
    /Gun-Marie

  6. Hej hopp,
    måste bara göra ett tillägg: Lina var socialiserad och miljötränad innan, vi hade ofta med oss hundarna på stan t.ex – dessutom hade hon gått kurs och annat, som är brukligt i den åldern. Vi fick alltid mkt beröm när hon var med på brukshundklubben t.ex. Vi har aldrig bara haft våra hundar på gården, och låtit dom springa vind för våg. Däremot har jag inte haft ork/tid att tävla, men det är en annan femma. Anledningen till att hon såldes var ju för att jag hade Winnie i samma ålder, och kände att tiden inte räckte till, till två ungtikar i samma ålder, i o m att Winnie var så pass krävande.

    Det som däremot är viktigt med en ung dobermann innan ett MH, och det jag ångrar att jag inte reagerade på och tänkte till om, är helt enkelt att samarbetet sinsemellan hund + förare inte var befäst för er innan ni gjorde det, helt enkelt för att ni haft henne så kort tid innan. T.ex inkallning och sådant satt ju helt enkelt inte. En dobermann är en känslig hund, och tar ofta mkt stöd hos sin förare, och har man då inte hunnit få upp den kontakten samt samarbetet så är det klart att det visar sig på ett MH. SYND så här i efterhand, med tanke på hur oerhört lik sin mamma hon alltid varit, och Tiara fick 164 p på den gamla korningen med +2 på nerver.

    Ha det gott! :) (som visst råkade skriva från 2 olika användarkonton inom loppet av 30 min) *s*

    (Dessutom är inte Lina liten, hon har idealhöjden för tikar, för en dobermann.. och får du bara upp hullet lite till så ligger hon perfekt. *ler*)

  7. Ja, så här i efterhand så hade det ju varit bättre om du MH-testat Lina innan hon flyttade hem till mig. Då hade det säkert gått mycket bättre.

    Vilka kurser gick du med Lina innan hon kom hem till oss?

  8. Eleonor writes:

    Det är alltid lätt att vara efterklok, tyvärr.. :P

    Bl.a såg gick jag allmänlydnad m henne, och sedan gick även Emelie en kurs med henne. :)

  9. Anonymous writes:

    Hejsan Madde

    Att mh:t gick som det gick med Lina hoppas jag du förstår att det inte har ett dugg med dig att göra.
    Finns massvis med hundar som gör sitt mh med andra förare än den egna (även dobermann) och klarar det galant!
    Beträffande inkallningen så är det väl det minsta man kan begära att en hund skall kunna när den är 1 år och 10 månader?! Speciellt när den gått kurser. Det kan ha varit en viss fördel om ni haft lite mer tid ihop innan mh:t. Men som sagt, hade du haft en mentalt stark hund vid den tidpunkten, så hade det inte spelat ngn som helst roll vem som hängde bak i kopplet, hunden hade klarat av det ändå!
    Har man som det beskrivs ovan… en dobermann som är känslig och tar stöd hos föraren så är det fel i aveln. En dobermann skall ha en förmåga att lösa situationer på egen tass, inte stå och hänga hos föraren. Där kommer bla dådkraften hos en brukshund in. Kom ihåg att det är alltid lätt att skylla på föraren när hunden inte räcker till ;o)

  10. T:o writes:

    Varför gjordes inte hundens mh innan den flyttade hem till dig Madde? Om nu uppfödaren ville använda den i avel senare?

    Och hunden blev ju rädd för overalen, det har ju inget med inkallning att göra!

  11. Jag tänker inte debattera det här, för dom som sysslar med avel vet jag pratar om, och de andra kommer alltid att ha åsikter om saker och ting. Det är ungefär som alla som har åsikter om barnuppfostran innan de själva fått barn.

    Att en ny hund inte har befäst kommandon med sin nya förare tycker inte jag är ett dugg märkvärdigt.

    Dom som vet något om MH:n vet också att det är en tidgräns för hur länge hunden kan vara ute, utan att komma på inkallning, och att en hund blir rädd för overallen *dumpen* gör ju inte automatiskt att det blir ett dåligt MH!? Nu vet vi inte hur resterande MH hade gått för Lina i o m att det bröts där, men det hade varit väldigt intressant att se.

    Anledningen till att inte MH:t hade gjorts innan, var helt enkelt för att jag inte hade haft tid/ork – därav anledningen till att tiken även såldes, för att jag skulle få mer kraft att fokusera på kvarvarande hundar i hemmet. Tyvärr hade jag mkt runt mig på det privata planet under den här tiden, och precis som jag och Madeleine sade ovan så hade det helt klart varit bäst att jag gjort det med Lina, innan. Men det är alltid lätt att vara efterklok.

    Nu slutar jag den här diskussionen, det här är inget Dobbeforum där man kan göra påhopp och annat brukligt i dobermannsvängen :( ; det här är Madeleines privata blogg. Finns det fler frågor är ni välkomna att ringa mig på 073-3708637 eller maila eleonor@mail.com.

    Ha det gott allihop! :)
    /Eleonor

  12. Ville bara säga att jag inte har något mot vare sig debatt eller diskussion, så länge den hålls på bra nivå och är saklig. Att man med namn står för det man skriver.

    Då får ALLA skriva i min blogg!

  13. Lena writes:

    Ja, tyvärr är det ju så att bara uppfödare är insatta i hundars mentalitet. Vi andra vet ingenting.
    Nu skrev jag ju inte i Maddes blogg för att ha en debatt med dig E, utan för att förklara för Madde, att vissa delar gällande hennes hund absolut inte kan tillskrivas henne, utan det ligger i hundens genetiska arv och hur hunden haft det i det tidigare hemmet,(den bit vi som inget vet kallar förvärvade bitar). Och jag hävdar fortfarande att en inkallning är det minsta man kan begära att en hund på 1 år och 10 månader skall kunna, speciellt om den är uppvuxen hos en uppfödare av en bruksras! Det roliga med dig E, är att du aldrig vill debattera med dobermannfolk, för vi har ju inte en susning om hur det är på toppen, där du håller till. Men du är väldigt snabb med att skriva ner dina försvarstal, då givetvis med ditt vanliga tillägg att du inte vill debattera.
    Det finns ett väldigt bra ord och det kallas ödmjukhet, har aldrig funnits och kommer aldrig finnas ngn som kan allt, även om allt för många tror det. Har du E, frågor eller funderingar kring dobermanns mentalitet är jag tillgänglig på msn ipotre@hotmail.com där kan jag ge dig svar på frågor du undrar över.

  14. Vi kan jättegärna ha kontakt Lena, men jag tänker inte ha diskussioner med någon anonym. Du har mitt telefonnummer, som jag lagt ut t.ex, eller så kan du helt enkelt lämna fullständigt namn, och inte ngn hotmailadress med anonymt nick, så kan jag visst höra av mig.

    Jag har aldrig någonsin påstått att jag är bäst eller på toppen av ngn slags rankinglista. Det jag däremot sagt är att det jag inte vet frågar jag mina vänner och bekanta om inom hundvärlden, runt om i Europa. Det är så man lär sig, oavsett på vilken nivå man befinner sig på för tillfället. Det finns aldrig någon som kan allt, och ju mer man lär sig desto mer inser man att man inte kan. Jag är dock uppvuxen med polishundar, samt en far som fött upp och utbildat dessa, så jag tror att jag är skapligt insatt i brukshundars mentalitet och vad som krävs för att – i mina ögon – få fram en bra brukshund.

    Jag tänker varken diskutera Linas mentalitet här, eller det faktum att det var Madeleines allra första hund. Man lär sig av varandra i ett team, och det har dom visat prov på genom sin examen på HundCampus. Jag tror dessutom att jag kan påstå att Madeleine är mkt nöjd med sin hund, och att Lina i olika slags miljöer samt situationer i en storstad visat sig ha en mkt bra mentalitet.

    Det jag däremot sagt är att jag aldrig tänker ha diskussioner med folk som går bakom anonyma nick eller bara säger sitt tilltalsnamn, för det blir aldrig ärliga och givande diskussioner av detta enligt min åsikt.

    Ha det bra, och som sagt är du välkommen att höra av dig för att prata brukshundar den dagen du känner dig mogen för att gå ut med hela ditt namn.

    mvh Eleonor

  15. Anonymous writes:

    Uppfattade det som om du inte skulle skriva mer om detta…. men men.

    "Jag är dock uppvuxen med polishundar, samt en far som fött upp och utbildat dessa, så jag tror att jag är skapligt insatt i brukshundars mentalitet och vad som krävs för att – i mina ögon – få fram en bra brukshund."
    Skulle man göra en enkät om vilken mening man sett skrivas mest av dig, så vann nog denna eller eventuellt den där du listar dina valpköpare som 40 år med rasen.
    För mig är det totalt ovesäntligt vad din pappa gjort inom hundvärlden, jag tycker det är mer intressant att utbyta åsikter med folk som själva vet vad dom pratar om och själva utbildat en hund. Själv fick jag min första hund för 34 år sen, haft dobermann de senaste 20 åren. Och min pappa har haft hund betydligt längre. Men när jag pratar hund som drar jag inte in min pappa, ej heller mina vänner som är NM,SM, DM, KM vinnare. Inte heller drar jag upp att jag har kompisar som utbildar Västra Götalands Hundenhet inom polisen…. osv, utan jag talar utifrån mina Egna erfarenheter och tabbar, men det är jag det…

  16. För min del så är det en viktig sak för mig rörande min pappas kunskap, i o m att vi ständigt återkommit till att diskutera träningsmetoder samt hundars mentalitet hemma hos oss sedan jag var mkt liten – vilket vi fortsatt med till dags datum. Min pappa har även gett min sina synpunkter på de hundar jag haft, samt deras mentalitet – och även mina uppfödningars, vilket gör att han ständigt varit inbegripen i tankarna och diskussionerna kring mitt avelsarbete. Detta gör att jag inte alls finner det märkligt att jag tagit upp hans kunnande ett flertal gånger, då faktum är att han är en av de personer vars åsikt jag håller högst rörande detta – och definitivt inte någon som inte ens kan gå ut med sitt riktiga namn.

    Har du någonsin sett mig rabbla upp kunnandet på övriga människor jag har omkring mig, samt deras resultat inom tävling mm? Anledningen till att jag själv inte kommit ut och tävlat har varit pga att jag till största del i praktiken varit ensamstående mamma dessa år, och därmed haft svårigheter att göra något utanför hemmet – tyvärr. Min ålder kan jag dock däremot inte göra något åt, så att jag kan påstå mig ha haft dobermann i 30 år eller så – och det tror jag att de flesta av mina valpköpare insett i rätt tidigt stadium. Hund har jag däremot haft i 27 år, även jag. ;)

    Jag kommer aldrig att sluta vara stolt över mina valpköpare, och jag tycker fortfarande att det är en merit att människor som haft rasen i runt 40 år som du/jag skriver, väljer att köpa hundar av mig trots att de tidigare haft från andra kennlar som funnits längre. Att flera dessutom väljer att köpa fler än en, samt säger att dessa hundar har den bästa mentalitet de någonsin haft – det är ord som är viktiga för mig, för utan mina valpköpare är jag inget som kennelägare, så är det ju bara.

    Däremot så visar det mig väldigt tydligt, att du definitivt gått in i den här diskussionen i ett försök att kränka mig, inte för att diskutera mentalitet samt träning. Fast jag finner det rätt intressant att se att du följt mina ord så noga som du påstår. Men som sagt, jag ska inte gå in i fler diskussioner här med människor som inte ens har stake nog att gå ut med sina egna namn och istället häcklar människor som lagt ner åtskilligt av sig själv och sin tid i sitt engagemang för rasen.

    I o m att du nu visar att du enbart går in för att kritisera mig, mitt kunnande samt mina uppfödningar, så hoppas jag att du håller dig till Dobbeforumet nu istället, där det åtskilliga gånger visat sig vara OK med den formen av påhopp.

    mvh,
    Eleonor

  17. Anonymous writes:

    Hej Madelene!

    Vilken fin sida du har, mycket intressant med specialsök, tränar ni fortfarande? Är du nöjd med kursen på hundcampus? Du är duktig med din hund!

    Eleonor det spelar ingen eller marginell roll vem hunden går med på sitt MH. Det borde din pappa ha kunnat berätta för dig om han vet så mycket. Att hunden bara hade gått en kurs i din ägo tycker jag är skamligt. Jag undrar även vilka valpköpare det är som haft hund i 40 år och ständigt återkommer till dina 3(?) kullar. Finns det en enda hund från din kennel som meriterats på något sätt?

    mvh
    H

  18. Hej H!

    Tack så mycket. Faktum är att vi plockade upp specialsöket precis nu i dagarna igen. Så nu ska vi försöka hålla träningen vid liv! Jag är mycket nöjd med vår kurs på HundCampus. Jag lärde mig MYCKET på våra kurstillfällen där.

    (Repliken/frågorna till E tror jag inte att du kommer att få svar på, någonsin.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *