Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Bortglömd dobermann – Livet med dobermann

Bortglömd dobermann

Sally är nu över ett år med råge och jag är smärtsamt medveten om hur stor skillnad det blivit för mina hundar under deras första år. Iris tränades så mycket, vardagslydnad och inkallningar, lydnad, agility, vi spårade osv osv. Hon växte upp i stadsmiljö med all den miljöträning man får på köpet på bussar, tunnelbanor och Stockholm city. Hon kunde gå lös nästan överallt och blev väldigt präglad på mig.

Sally landade i ett hus på landet bara några veckor innan jag fick reda på att min cancer spridit sig och fick en något deppig matte som opererades. Under tiden skuttade Sally runt på tomten och lärde sig klara sig själv. Sedan dess har tiden bara tickat på och Sally har inte fått all den där tiden som Iris fick på samma sätt.

Nu när vi flyttat tillbaka till Stockholm tycker inte Iris att det är något speciellt med det. Dessutom är hon ju över sju år nu och är en rätt lugn hund i jämförelse med när vi bodde i Stockholm senast för fem år sedan.

Sally är inte hopplös, tvärtom, hon hoppar fram hela tiden. Att gå i koppel är en ständig kamp och där vi bor nu kryllar det av kaniner. Sally studsar alltså fram i kopplet på ständig kaninspaning. Hon kan sitt och ligg när hon känner för det men allt annat är noll. Vi har inte byggt upp samma kontakt, vi har inte haft samma mängd träning tillsammans och jag märker nu hur en dobermann blir om man inte lägger ner den där tiden som Iris fick. Hon söker inte upp mig på samma sätt, svårt att förklara när vi pratar om en dobermann på strax över året, de flesta skulle nog säga att de är jobbiga att ha att göra med oavsett i den här åldern.

För det är verkligen stor skillnad. En dobermann utan timmars träning och aktiviteter blir en rätt jobbig hund som gör precis som den vill. Tur även gamla hundar kan lära sig sitta, även om jag faktiskt tror att vi aldrig helt kommer att ta igen det som jag byggde upp med Iris under hennes första år på samma sätt med Sally.

Bortglömd dobermann blir jobbig dobermann.

5 svar på ”Bortglömd dobermann”

  1. Oj. Vet känslan. Kämpade med utmattning i höstas samtidigt som jag skaffade Wille (han har hjälpt mig mycket med att komma tillbaka) och de perioder (någon vecka eller så) jag inte orkat utan behövt vila har han blivit stressad. Nu är han 8 månader snart 9 månader och blir riktigt jobbig om jag inte låter honom använda huvudet. Får alltid samla en hel del energi för att ta tag i det igen men precis som du säger så är det en sån ålder och när vi väl är igång igen så flyter det på bra:)
    Hoppas du mår bättre nu och att du får ordning på Sally.
    //Mirella http://www.livetmedhund.se

  2. Sen så är de ju individer också. ;) Vår BC Tintin fick allt det där som hundar ”ska” få under sitt första år, men han var helgalen ändå. Inte förrän fyllde 4-5 år så landade han ordentligt och vi började hitta någon sorts samarbete. Jag tror absolut att ni kan få samma fina kontakt som du har med Iris – många tar ju över omplaceringshundar i den åldern och det blir hur bra som helst. Med lite tid, eller mycket tid. :)

    1. Absolut att de är individer. Tur är det också för Iris hade nog gått mig ur händerna om det varit tvärtom och det varit hon som inte fick all den där träningen. Hon är för övrigt fortfarande helgalen haha!

      Sally är en lite enklare individ så det går ju bra ändå. Och klart det går att träna upp. Det hon saknar är den där ryggradsinkallningen som Iris hade mm. Allt det som många dobermannägare klagar över och avfärdar som rastypiskt när det egentligen bara handlar om att de inte tränar ordentligt, sådan är Sally nu ;)

  3. Usch vad tråkigt det är när livet inte blir som man tänkt sig på grund av sjukdom! Tur att du verkar vara en hejare på att träna hund, det kommer nog ta sig med tiden :)
    På tal om att folk avfärdar massa beteenden som rastypiska.. Fick ofta frågan om det var nåt fel på min dobbis eftersom hon var så lugn? ( för att vara dobermann då, inte lugn om man jämför hehe )Man bah : nej, jag bara lägger ner jättemycket tid och träning. Och dom skulle bara veta hur hon blev om jag Gud förbjude låg sjuk en vecka ?

    1. Ja, folk verkar inte riktigt förstå att vissa hundar tränas till en del saker, att de inte kommer färdiglevererade så som de uppför sig! ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *