Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Iris MT – Livet med dobermann

Iris MT

Nu har Iris uppfödare Eva lagt ut de filmer som hon tog på sin blogg. Nästan hela Iris MT fick hon ju med hurra, däremot har jag svårigheter att få med mig de klippen hit till min blogg så ni får kolla HÄR.

Bilderna i inlägget har jag fått från snälla Catrin som fotade.

Domare: Ove Andersson och Susanne Kihl.
Testledare: Marie Andersson.

Iris följde med TL men var som vanligt inte så särskilt intresserad av en främmande människa.

När det var dags för kläm och känn så åkte Iris svans ner från sin vanliga upp-svans till lite blyg-svans men hon stod still och sa inget eller försökte inte flytta på sig.

Min minnesbild av hur det gick till är mer eller mindre den samma som det som syns på filmerna. Hann tänka på några saker under banans gång;

Jag minns att jag tänkte när Iris skulle gripa om kampstocken på 5 m att jag tyckte TL tog emot hunden lite märkligt, det såg ut som att hon tog emot hunden med kroppen istället för att följa med runt när Iris bet tag i den. (Om man säger så här, hon hade inte samma teknik som Ronnie när vi tränat för honom). Så när jag skulle släppa henne på 40 m så var jag väldigt nyfiken om TL skulle göra likadant igen. Det gjorde hon och Iris fick neddrag för att hon saktade in när hon närmade sig.

(Hunden efter Iris var Camilla Dahlgrens Cape secure-vovve ”Svempa” och då pallade inte TL att ta emot den hunden på samma moment så de fick byta TL innan den hunden gjorde på 40 m. Jag blev inte förvånad.)

Jag minns även att jag tänkte att jag knappt fick gå fram och berömma/klappa om Iris på dumpen, släden och skramlet innan TL sa att jag skulle börja gå med henne så jag var inte ett dugg förvånad när hon inte var klar med dumpen och skallade till en gång.

Den ”sociala gubben i regnkappa” börjar ju momentet med att klappa i händerna och när Iris hörde det började hon skälla direkt. Hon reagerade likadant på skottet, kändes som att hon förväntade sig att det skulle komma en ny socialgubbe i regnjacka ut genom skogen.

Lägger ut det som Iris fick som omdöme av domaren Susanne Kihl efteråt också;

Ehh.. tittar vi rent hur hon är i banan så är hon, socialt med människor så har hon en ju en viss osäkerhet, hon startar ju där med att acceptera hanteringen men hon visar ju ändå att hon är inte är helt säker i situationen med människor.

Den sociala nyfikenheten; hon är ganska neutral när man hanterar henne så det har hon ju liksom att hon tycker att det är ok att man tar i henne men hon söker sig ju inte fram till folk … och samtidigt så ser man ju hon stelnar till när testledaren kommer fram här och i gruppen och även i det sociala samspelet när figuranten kommer på uppmaning. Hon startar fint med socialt samspel, precis i starten, men sen växer hon väldigt snabbt över i aggressionsbitar och sen är det ju det också osäkerhet kvar när hon ska fram och avreagera.

Tittar vi på lekandebiten ihop med dig och när ni börjar med samarbete i trasan så har hon ju ett fint samarbte, det är full fart ut griper trasan och in och bjuder dig till lek så att det…

(Här avbröts vi av att någon tittade in i stugan och gav lite instruktioner ang parkering av bilarna.)

Sedan går vi över till testledaren som ska starta upp en lek här med henne, hon kommer ju in på uppmaning, flera uppmaningar, det tar ju ju lite tid innan hon kommer in till henne och bjuder henne till lek, men hon gör det när testledaren jobbar på henne.

Sen har vi gripandet på dom hära 40- och 5-metarn. Hon har ett fint gripande på nära håll, hon har ett lite sämre gripande på långt håll, där har hon en liten inbromsning innan hon griper. Och hållandet där tuggar hon och kagglar(?) ganska mycket innan hon sitter fast och gör hon på både 5 och 40-metarn. Och sen slita dra, hon kämpar och och hon drar men det kan ju göras med mer intensitet om man ska se det så, men hon håller kvar. Växlar i bettet lite grann.

Förföljandet, jakt, förföljandet på lilla bytet där har hon en idealisk jakt i full fart hon jobbar rationellt för att få tag i det här bytet och hon behåller bytet och det är inget att säga, hon har en idealisk jakt. Uthållighet att vilja jobba när den här försvinner in i röret, det gör hon också med intensitet och hon jobbar ju alltså mer än 30 sekunder.

Sen kommer vi in på de sociala delarna och det sociala samspelet och hela den här biten och det har vi ju redan gått igenom då att hon har osäkerhet mot människor.

Sen tittar på det här handlingsförmågan, hur löser hon uppgifterna i banan, hur handlar hon rationellt eller inte? Hon löser ju kortvarigt och försöker ju lösa det men hon gör ju så mycket annat under tiden. Hon liksom handlar ju inte rationellt hela vägen och det har ju med hennes koncentrationsförmåga att göra också att kunna koncentrera sig på upptag och retning och avsluta handling Är ni med? Ni får ställa frågor självklart om ni… Det är ju också det att hon startar upp och sen gör hon en massa annat under tiden och så behöver hon väldigt mycket hjälp av dig för att kunna liksom komma till sluthandling i momentena.

Anpassningsförmåga, hur hon anpassar sig när hon går in i testsituationerna så hon är har egentligen rätt låg intensitet i de flesta stuationer, hon är mer låg än hög och det har ju alltså med temperamentet att göra och det är ju det vi ser hur handlar hon när hon väl startat upp i momentet. Hon försöker och sen så går du in och hjälper henne, får du göra då på nyfikenhetsbiten, avreaktionen och allt det här har kommit.

Det tar lång tid för henne i avreaktion, innan hon liksom har sänkt sig till neutralt läge. Både dumpen här så har hon lite kvarstående aggresionsbitar hon skäller en gång till när hon går förbi dumpen och det tar tid innan hon sprungit färdigt om du förstår. Likdant vid figurraden där så tar det också tid du får hjälpa henne och ropa och hon springer förbi dig där inne i alla fall, så springadet tar ju överhanden i den situationen och det har ju både med koncentrationen att göra, handling och anpassningen där. Så att där hamnar hon ju på att det tar lång tid i flera situationer.

Minnesbilder när hon väl har skakat av sig det här, när vi väl går de här passagerna så har hon ju enstala undvikande beteenden ffa allt där på släden fick hon ju gå två gånger och liksaå på dumpen där behövde hon ju gå för att sänka sin aggresionsbit. Det tar lite tid.

Så tittar vi på rädslor; det har hon, hon har ju en hel del rädslor med sig i sin aggressiosbit, hon pendlar ju mellan flykt och startkontroller. Hon vill ha kontroll men hon kollar också flyktvägarna men hon står fortfarande kvar hos dig. Framför allt där på släden där så försöker vi ju se vad hon gör, hon har ju inte flytt men hon är ju beredd. Och aggressionen är ju stor, det är ju också något man kanske ska tänka på med den här hunden, dels har hon en osäker mot människor och sen blir hon ju lite rädd och då tar hon till aggressionsbitarna och det gäller ju att tänka till där då. Och nyfikenheten, ta sig fram och undersöka där behöver hon mycket hjälp och det tar lång tid men hon hamnar ju fortfarande här då på att bli godkänd på 321 poäng.

Aktiveteshöjande har hon ju på skotten hon går igång och börjar skälla på dig där och då hamnar hon ju inom ramen för godkänt.

Det viktigaste för dig är ju att veta vad du har i snöret och det hoppas jag att du är medeveten om att det är en hund som har ganska mycket bitar med sig som så man inte får en hund som biter bakifrån för det skulle jag kunna tänka mig att hon gör det i en osäkerhetssituation eller ett överraskande… och där avbröt jag henne med ett ”aldrig”!

Vet inte hur många gånger jag behövde lyssna på det hela för att hinna med att skriva ner allt men det är många kan jag säga! När jag lyssnade på det första gången på plats var det mycket som jag inte fattade vad hon menade med riktigt, kan säga att jag inte blivit så mycket klokare nu när jag lyssnat på det ännu fler gånger! Menar hon på fullt allvar att Iris behöver hjälp förbi figurraden t ex?

Så var det då exteriördelen. Den gjorde jag mest för att få reda på om hon hade fler ”fel” än avsaknaden av tanden och för att få henne mätt! Jag har ju ingen aning om hur höga någon av mina hundar är.

Exteriörbeskrivare var Christina och när hon plockade fram sin sticka och mätte förkunnade hon; 68 cm. Nääää, sa jag, det tror jag väl inte. Så vi mätte en gång till. 63 cm! Så fint, då ligger hon ju i alla fall någonstans mellan rasstandard dobermann!

Christina satte höjden till 64 cm på pappret men jag lånade stickan och testade lite själv. Hon ligger nog där vid 64-65 cm typ.

Men annars var det inte så mycket att säga om extreriörbeskrivningen annat än att det var kul att träffa och prata med Christina.

Och förutom tanden så hade hon inget att anmärka på direkt, Iris hade varit Korad nu om det inte vore för lille, lille bissingen. Jag tycker att hon är fin utan också!

Jag tog några få bilder själv, nedan Iris söta syster Myra under exteriörbeskrivningen.

31 svar på ”Iris MT”

  1. Kul med videon på Evas sida, Det var Ove som var Dommare när Tindra Korades i Uddevalla
    Håller med på att det var ett konstigt sätt att ta i mot hunden i kampandet, inte så smart att ha bitstocken framför sig, då är det ju inte konstigt om Iris saktade ner, den skall ju hållas på sidan, sen var det ju lite lustigt i figurraden, den liggande gubben dras ju upp när hunden närmat sig den och inte innan hunden startat, då är det ju ingen poäng med att den ligger ner, nu gick ju Iris i gång direkt på kampstocken, annars tycker jag nog att hon kunde bankat stocken lite kraftigare i marken, och inte bara dutta lite i marken med den, och nog tycker jag att poängen skulle hamnat högre,

    1. Alla figuranter och testledare och beskrivare har väl sina minus antar jag, ingen är ju perfekt.

      Men jag tror den testledaren hade tjänat på att ta emot hundarna på ett annat sätt där med bitstocken, skaderisken är överhängande. Och ju fler gånger jag hör Susannes genomgång av Iris desto virrigare tycker jag att hon låter.

      Men nu skiter jag i det här, jag har fått se film på hur Iris reagerade och jag är fortfarande väldigt nöjd med henne. :-)

      1. Tack K-H, det är helt korrekt!

        Och tack även för att du var en så bra publikvallare under alla vovvarnas tester! ;-)

  2. Tur att du har det på film! Tråkigt att det ska spela så stor roll hur testledaren/figgar betér sig och hur domaren dömmer – men det kommer väl vi tyvärr aldrig ifrån. Du vet vad du har i kopplet i alla fall – och det är ju faktiskt huvudsaken :D Längtar till Middes MT – ska bli så spännande att se hur han reagerar; sen hur han bedöms är jag mindre intresserad av…

    1. Du verkar ha samma inställning som jag. Det roliga är att se hur hunden reagerar för sin egen skull liksom.

      Jag visste ju att Iris saknade tanden och därmed inte skulle få någon titel och det har jag vetat i flera år och ändå inte brytt mig om att röntga tanden. Att jag exteriörbedömde henne var för att jag ville veta hur hög hon var! :-D

      Midde kommer att göra skitbra ifrån sig! I can feel it! Har ni något bokat datum ännu eller?

  3. När vi skulle kora Qarma vår rottis fick vi en testledare som jag redan innan sa att oj oj oj hur skandetta gå…. Å precis så illa gick det… Han va superosäker å hon började med att skälla (vråla) ut honom. Nu vet jag ju att hon har vissa problem med inte hundmänniskor men jag va inte berädd på att behöva möta en sådan på ett hundtest… Jaja för att komma till sak så korade vi Qarma när hon va lite över tre å jag fick höra av tre olika personer under och efter testet (ja testledaren sa åt mig under testet att jag hoppas du vet vad du har i kopplet) att jag ska minsann veta vilken ”farlig” hund jag har å att henne ska jag inte släppa ögonen från för då kommer det hända något otrevligt. Det som gjorde mig mest upprörd, ledsen, arg va sättet dom talade till mig och sättet de talade om min hund… Hon va ju faktiskt vårat ”barn”… Plus att hon va ju endå över tre år och att det hade gått bra under alla dessa år va de bara ren tur då eller…………….. jaja, gammalt nu men irri blir ja när jag tänker på det!

    1. Hade någon sagt så till mig redan innan så hade jag blivit både besviken och ledsen och ännu mer nervös inför testet än jag säkert ändå redan varit. Att dessutom uttala sig under testet om hunden känns inte heller helt pedagogiskt, kan en domare som fäller såna kommentarer vara objektiv i sin bedömning? Dåligt!

      Jag hade förstått om Iris hade morrat/skällt eller visat minsta agg mot någon ur publik, domare, TL eller figgar under provet men det gjorde hon inte. Den enda som fick skäll var hon som var ”sociala regnrocken” och Iris slutade ju skälla på henne när hon kom på att det var samma typ som kom och sa hej i början på testet (vilket jag just lärt mig att man inte får ha samma figge till de två sakerna).

      Så domarens uttalande kommer av de reaktionerna som syns på filmerna. Det enda jag saknar i filmväg är ju egentligen hanteringen precis i början och då stod Iris bara still och sa inte ett knäpp. Det enda var att svansen hängde som en trött krok istället för att vara uppspänd som en fjäder över ryggen som hon hade under resten av testet.

      1. Det finns A-figuranter och B-figuranter. En -figurant skall göra de moment där hunden är involverat, tex hälsning/sociala leken. En A-figurant drar i snören och skyter…

  4. Håller med föregående talare, du vet iaf själv vad du har i kopplet :) = en jättefin Iris :)

    Förresten, vad har du för sele till Iris när hon drar ? Vi tänkte köpa en till Gordon med, blev tipsade om Nonstop-selen, men nästan 700 kr känns aningens för mycket.

  5. Huvudsaken är att du är nöjd med Iris, men visst är det tråkigt när det är så olika i bedömningarna på MH och MT. När Johanna ( http://my.opera.com/JohannaB/blog/ ) var iväg på MT med sin rottishane, hade han reagerat mycket starkt tyckte Johanna. med rest ragg och ett regält morrande och skällande på vissa delar. Domarna tyckte det var synd att han inte var lite mer på, De hade sagt något i stil med att
    – Man såg ju att han varnade, men han ville ju inte direkt döda/anfalla.
    De såg det som något dåligt, att han inte verkade villa anfalla, utan bara varnade :-?
    Nu har inte jag träffat Iris så mycket, men det lilla jag sett och állt man läser om henne, så tycker jag det låter konstigt med att att hon skulle kunna ”hugga någon i ryggen”.
    Fin Iris är på kortet. Korad utan tand Iris :inlove:

  6. Det där låter som en människa som inte har så stor erfarenhet av dobbisar men väldigt förutfattade meningar…. just det där med att ”bita bakifrån” fick mig att hajja till. Många verkar ju tro att det är så alla dobermann gör. :-/

  7. Måste se filmerna någon kväll…
    jag känner ju inte Iris alls så det ska bli ntressant att se hur hon beter sig och jämföra med vad domaren sagt.

    Tyvärr är det viktigt var man testar sin hund (vem som bedömmer, vilka som figgar, hur banan är uppbyggd etc)…
    Var på en BK och kollade när en kompis Rottis testades för ett tag sedan, då hade testledaren stuckit in hela handen i kampstockens ”handtag” så när Rottisen bet tag och kampade satt personen fast! Han snubblade, trampade den mycket unga rottistiken hårt på tassarna och höll på att ramla över henne… Det var det första som hände på testet. Givetvis ville hon inte ”slänga sig in” och greppa och kampa ordentligt på 40-meterssläppet efter detta… Denna sociala hund fick även lite neddrag på det sociala, vilket jag inte tycker är så konstigt efter det som hände… Å andra sidan har inte domarna träffat hunden innan och kan bara bedömma det de ser just då.

    När jag testade Rasta för många år sedan stod vi ca 2,5 meter ifrån lilla bytet (jaktleken), de hade inte plockat undan den och vinden låg på från det hållet. Då blir det ju väääldigt svårt att bedömma hur hon reagerar på spökena eftersom hon hela tiden vindade in ”leksaken” och hon hade en enorm kamplust och givetvis tog det överhanden! Jag märkte inte att vi stod så nära fören en bit in på ”spökemomentet” då hade jag givetvis sagt till, det var först när hon ryckte till och jag for med en liten bit och hon nästan fick tag i den som jag såg det…

    Var även på ett test där en hund ”naffsade” testledaren i ryggen. Jag frågade efteråt hur de kunde bedömma det som de gjorde (de drog ingenting för det och de avbröt inte testet). Nu minns jag inte exakt vad de svarade men det var ungefär att det inte varit något argsinnt alls i det hunden gjorde, den fick lite ”överslag”/kamp och hade lika gärna kunnat ta tag i kopplet. Jag köpte deras förklaring full ut då de förklarade ingående och jag anser att de gjorde rätt bedömning. Däremot hade jag inte velat ha den hunden nära min treåriga dotter när hon leker… Även om den inte menar något ont eller biter hårt (det var ett litet naffs) så kan det bli galet och skrämt/skadat min dotter. Samtidigt är ett mentaltest en ”extrem situation” där hunden utsäts för saker gång på gång på gång…

    Tyvärr gäller det att höra sig för innan man anmäler sig och så ska det inte behöva vara…
    Huvudsaken är att du känner din hund och vet vad du har i snöret och att ni gillar varandra och har kul ihop! Inte vet jag vad jag vil ha sagt med inlägget, men jaja…

    Kram
    Anna

  8. Lite synd att du inte var nöjd med figuranterna, domarna och testledare. Det är inte lätt att hitta kvalificerad personal i närheten av testbanorna…(tex ext- beskrivare från Skåne.)
    Vi har däremot fått mail från andra som var jättenöjda med arrangemanget!
    Mvh
    Kjell Hugo ledamot Västra LO

    1. Nu tar du i lite. Jag var nöjd med figuranterna. Det där med att samma figge inte ska användas till de två sakerna jag nämnt här ovan är ju bara en utbildningssak.

      Jag är även nöjd med TL, hon var klar och tydlig och positiv och det sa jag åt henne flera gånger både före, under och efter testet. Men jag såg redan på 5 m att hon tog emot Iris med kroppen och inte följde med runt så jag gissade vad som skulle hända på 40 m och jag var som sagt inte fövånad när hon fick kliva av banan efter att Camilas hane kom i full rulle.

      Ingen är ju perfekt och det som jag tycker att just hon kan förbättra är bla hur hon tar emot hundarna för att inte skada sig själv.

      Jag tycker att ni i SDK Västra hade gjort så bra som ni kunde och alla vara glada, snälla och trevliga. Fikat var bra fixat osv.

      Det är egentligen bara domarens uttalande om Iris efteråt som jag ställer mig frågande till. Du var ju själv en av dem som sa till mig direkt efter att Iris var färdig att jag hade en härlig hund med mycket fart. Att sen gå in till domaren och få höra att hon var osäker, behövde mycket hjälp av mig och tog lång tid på sig i sina avreaktioner och är en hund som skulle bita någon i ryggen… jag tror att du också hade blivit ledsen och missnöjd om det hade varit din hund.

      Jag tog fruktansvärt illa vid mig och jag kommer aldrig att anmäla mig till test där de två domarna dömer igen, de måste jag få tycka.

      Det var ju jättebra att många var så nöjda efteråt. :yes:

  9. Hej

    Vad som gäller figuranten som kommer till gruppen efter momentet där testledaren känt över hunden så finns det inga anvisningar som säger att detta inte får vara samma figurant som den som agerar i Socialt samspel.
    Denna uppgift är dubbelkollad med person som skrivit reglerna för nya MT.

    Kjell-Hugos inlägg vill jag rätta, det är efter utbildning till B-figurant man kan dra i ”snören” . Efter vidareutbildning till A-Figurant kan man agerar i sociala delar likväl som att göra B-figurants uppgifter.

    Vill ni läsa mer om anvisningar för MT så finns det under fliken Servicesidan på http://www.sdkvastralo.se

    Anders Dahlgren

    1. Tack Anders, då hade jag förstått det hela fel då.

      Jag tror min hund hade agerat likadant vem som än gjort vad eller dragit i vilka snören så för vår del känns den delen betydelselös (särskilt i jämförelse av hur illa berörd jag blev av det domaren sa) jag fick bara höra att det inte skulle vara så. Men nu vet jag. Tack!

      Tack även för all info inför korningen och en bra uppstyrd dag. :yes:

      1. Anders! Nu satte jag mig och läste igenom anvisningar mentaltest (20100101) och det står ju klart och tydligt där;

        SOCIALT SAMSPEL (moment nr 6)

        Syfte

        att testa om hunden engagerar sig i en social leksituation, utan hot eller aggressionssignaler från figuranten.

        Utformning och miljö

        Retningssituation för socialt samspel skapas genom att en figurant har sådan klädsel att den avviker från det normala. Färgen ska bryta av mot omgivningen. Lång rock eller slängkappa och separat huvudbonad som inte täcker ögonen. Figurantarbetet genomförs av A-Figurant som ska vara okänd för hunden. Figuranten startar i dold terräng. Provet skall genomföras i terräng utan stora nivå skillnader.

  10. Nu känner jag ju varken dig eller Iris men efter det jag såg på video så kan jag säga (med risk att bli halshuggen…) att jag håller med domaren i mycket av det hon säger. Men jag tycker inte att det känns som att det är en hund som skulle kunna sitta i ändan på någon hursomhelst. Ett MT innebär ju ändå en hel del belastning och händer det inte då så när skulle det kunna hända…?

    Kan berätta att när Merlin gjorde sin MH så blev jag lite lätt panikslagen då han var så obrydd och jag tyckte att han mest gick och luktade och inte tog itu med saker. Beskrivaren tyckte att han avreagerade snabbt och bra… Så kan det vara…

    Du ska ändå vara glad och stolt över din fina Iris som fick godkänd mentaldel! Synd på den rackarns tanden bara… Bra gjort!

    1. Så klart att mycket av det domaren säger stämmer, annars vore det ju skandal och hon borde sluta som domare.

      Jag håller ju med om att Iris har mycket aggression i sig, det är ju inte något nytt för mig heller. Men skillnaden på det och att hon därför skulle hugga är ju som att säga till en människa med kort stubin och mycket temperament att den personen sannolikt kommer att misshandla någon.

      Susanne säger också att Iris behövde mycket hjälp vid figurraden där jag ser en hund som brakar förbi pappisarna utan att bry sig ett skit men sen inte slår på nosen utan springer runt tills hon hittar mig. Men då har hon redan passerat alla figurerna. Jag trodde att det var reaktionen på figurerna och modet framåt som skulle värderas, inte hennes förmåga som sökhund.

      Och jag ÄR glad och stolt över Iris, vad tanten sa är bara irriterande. Men det är ju synd ändå när man tar sig tid att åka en massa mil, betalar pengar för att få sin hund utvärderad och domaren är kass.

      1. Men hon säger ju egentligen bara att hon skulle kunna tänka sig att Iris biter i en osäkerhetssituation, beror det inte på hur man tolkar orden, vilken hund skulle inte kunna bita i en osäkerhetssituation? Men att hon då värderar vissa som mer ”riskfyllda” än andra. Dvs. det är troligare att en människa med häftigt humör klipper till någon i en upprörd situation än en människa som är extremt svår att reta upp. Det är dessutom inte så jäkla ovanligt att hundar biter människor, tikar som är skendräktiga kan bita sina egna ägare osv. Nu vet inte jag hur domare tänker, men hon är väl ganska intresserad av att hundar med stora aggressioner behandlas på ”rätt” sätt och påpekar då detta. En liten varning i all välmening. Hon kan ju inte veta hur (bra) du är som hundägare. Men det är möjligt att min tolkning är åt helvete fel. :)

        1. Då hoppas jag att hon säger det om alla hundar som hon dömt som skällt på släden. Annars ska hon bara hålla käften.

  11. Har nu läst alla inlägg och känner att jag måste få chansen att förklara mig. Kan hålla med om att genomgången blev lite rörig pga att jag blev avbruten vid genomgången, då tappar iaf jag tråden ibland, men försökte sammanfatta din hund hur den betedde sig under banans gång.
    Hur hon löste figurraden eller inte…Hon behövde ju flera hjälper där du ropade flera gånger på henne och det tog ju en lång stund innan hon fann dig och det berodde ju bla på hennes koncentration och anpassning. Hon sprang förbi dig flera gånger.
    Tyvärr verkar det som du misstolkat stora delar av genomgången av din hund och bara hört delar av vad jag sa. Att din hund har en viss osäkerhet i sociala kontakter, en stor aggressivitet och rädsla kan medföra att hunden i ett överraskat, trängt läge kan bita ifrån sig innebär inte att jag menade att just din hund kommer att bita, men att det är viktigt att du förstår vad för typ av hund du har. Och då var du snabb med att tillägga att hon aldrig kommer att bita.
    Jag är helt övertygad om att du säkert hanterar din hund på ett utomordentligt bra vis, men det är faktiskt viktigt för mig som domare att påtrycka vad man sett för egenskaper hos hunden i banan. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt om jag gjorde dig upprörd och besviken.
    Jag har även sett filmerna som finns på din hund, det är också viktigt att man ser vad som händer mellan momenten osv, det visas ju inte här. Bedömningen sker ju under hela banans gång, vi tittar faktiskt på hunden både före, mellan och under momenten och därefter görs bedömningen.
    Huruvida du anser att jag är lämplig som domare eller ej får du själv stå för, och självklart får du ha din uppfattning, men vår målsättning är att få en likvärdig bedömning över hela landet, men sedan är ju även vi bara människor.
    Vi alla funktionärer viker hela dagar i ur och skur och står ute på mentaltestbanorna där vi bedömmer/beskriver era hundar hela dagar för 250 kr + milersättning och avstår våra egna hundar. Detta gör vi för vi tycker det är så viktigt och intressant med hundars mentalitet, samt att uppfödarna ska få ett avelsvärde av sitt avelsarbete. Målet är väl ändå att man ska få fram mentalt sunda hundar inom raserna?
    Risken är stor att många funktionärer tröttnar då man läser sådana här inlägg och då kan det bli svårt att få tag på funktionärer, tror jag.
    Mvh Susanne/ En av domaren för dagen

    1. Den enda som får kritik här är du och den står jag fast vid.

      Jag tog figurraden som exempel och du säger att jag misstolkat stora delar av genomgången. Vad är det mer du tycker att jag misstolkat?

      (Men ja, det stämmer att jag fick ropa på henne två gånger och att hon sprang förbi mig en gång efter att hon sprungit förbi alla pappfigurerna)

      Att jag bara skulle ha hört delar av vad du sa kan jag inte riktigt hålla med om. Jag har din genomgång på film och som ljudinspelning och jag har ju skrivit ner den ord för ord i inlägget ovan.

      Finemang att ni bedömer även vad som händer före och mellan momenten samt ”osv”. Jag hade ju nämligen en hund som drog sig fram i kopplet mellan momenten som en liten bulldozer med hög svans så där får du mer än gärna förklara närmare vad du menar framkom där vad gäller bedömningen.

      Att du klart och tydligt på genomgången säger ”…för det skulle jag kunna tänka mig att hon gör..” om att bita någon i ryggen och nu påstår att du inte menade min hund specifikt kan jag ju inte säga så mycket om annat än att då får du sluta säga en sak och mena något annat när du mentalbeskriver hund i fortsättningen. Jag är säker på att det inte bara är jag som hade feltolkat en sådan sak.

      Vad du tjänar som domare, att det är frivilligt, att det är både i ur och skur och att du inte har så mycket tid för dina egna hundar de dagarna då du dömer tänker jag inte ens kommentera då det gäller alla som ställer upp på tester och prov och tävlingar. Fattar inte ens vad det har med saken att göra?

      Och ingenstans i min blogg har jag jag påstått att vi inte ska testa våra hundar eller att det inte är viktigt med mentalitet och sunda hundar, så den biten fattar jag inte heller varför du tar upp här och nu.

  12. ”Då hoppas jag att hon säger det om alla hundar som hon dömt som skällt på släden. Annars ska hon bara hålla käften.”

    Så du menar att Iris enbart vissa upp hot vid släden?? Jag är ingen expert men jag tycker inte att Iris enbart visade upp hot vid släden. Jag kan också till viss del efter att ha sett filmerna förstå att domaren säger som hon gör. Med det menar jag inte jag håller med henne utan bara att jag kan förstå.

    Sen hör man ju skillnad på skallen på Iris om man lyssnar (tycker jag). Men en domare som inte känner din hund kan ju tolka alla skall som aggrisivitet.

    1. Näe, det menar jag inte. Iris visar stor agg på fler saker. Jag förväntade mig inget annat heller.

      Men om så Iris skällt på allt genom hela banan så är det ändå inte samma sak som att hon skulle hugga någon i ryggen.

  13. Att Iris har en del aggression i sig, det vet Madeleine och det ser man även på filmerna. Det är heller inget som Madeleine nekar till utan hon är uppenbarligen upprörd över sättet att uttala sig på om hennes hund.

    Jag skulle själv bli otroligt ledsen om en domare uttalade sig på samma sätt om mina hundar. Det finns sätt och så finns det sätt. Sedan att du Susanne börjar dra upp att det är frivilligt, att dina hundar får stå över m.m. som en slags mjukning vet inte jag om det passar sig så bra. Det är ingenting som är relevant i den här frågan egentligen.

    Du har valt att vara domare och vet uppenbarligen vad det innebär, nämligen långa dagar med allt som tillhör.

    Klart att man ska försöka få folk att förstå vad de har i kopplet, jättebra men samtidigt ska man inte döma alltför kraftigt heller och speciellt inte när hunden under testet inte visat på att gå steget längre med sin aggression. Vilket hon faktiskt aldrig gjorde.

    Vid avståndsleken så övergår Iris från lek till hot, det ser alla men där har hon också ett guldläge att göra dumheter, vilket hon aldrig gör. Hon hotar men gör inte slag i saken.

    Jag har känt den här hunden sedan hon varit liten. Jag har passat henne utan matte och jag skulle påstå att jag vet rätt väl hur Iris som hund fungerar i pressade situationer, för det har både jag och Madeleine upplevt.

    För att ta några exempel minns jag en gång när vi mötte på en väldigt hotande man i en rasthage. Madeleine blev upprörd och ledsen, Iris skällde men trots att han kom så nära som på 1 meters avstånd gjorde hon aldrig slag av hotandet. Hon skällde men visade aldrig på att gå till attack varken med kropp eller mun.

    Ett annat tillfälle där ett barn utsatte Iris för press och trängde henne. Iris valde att dra sig undan istället för att göra något dumt.

    Det finns en hel del situationer där Iris skulle ha kunnat ta till mun och bett men har aldrig under några omständigheter visat på att hon är kapabel till det mer än att hon kan ha hotat med skall.

    Självklart är det då upprörande för en ägare eller folk som känner hunden att få en sådan stämpel av en domare när man vet att hunden i fråga aldrig skulle kunna göra en sådan sak. Sedan att få det levererat på ett osmakligt sätt hjälper ju självklart inte till.

  14. Det är så viktigt när man har med människor att göra att man vet HUR man skall uttrycka sig och få fram det man vill ha sagt på ett BRA sätt!!! Jag tror du Susanne just nu tänker….attans att jag la fram min åsikt på ett så korkat sätt.

  15. Tittade på filmerna som din uppfödare lagt upp och läst omdömet som Iris fick efteråt av domarna och jag tycker att de fokuserar mkt mer på att säga att hon var rädd och aggressiv än att se det positiva som hon faktiskt visar upp !!

    Har inte läst genom alla kommentarerna här men så som domaren säger i slutet säger man inte ! Sa domarna att Nu kommer vi bli bitna! innan testet också eller ?? Bedrövligt när de uttalar sig sådär !

  16. Nu har jag kollat filmerna och blir återigen fascinerad över vissa likheter med min hunds mentaltest(även om han och Iris är väldigt olika i mycket också). Han betedde sig nästan exakt likadant på figurraden, rakt förbi pappgubbarna utan att tveka men sen fick han leta lite efter mig och jag fick ropa igen. Det är typiskt honom, han går väldigt mycket efter synen och kopplar inte på nosen om jag försvinner på en promenad t ex, vilket naturligtvis är ett stort minus för en brukshund. Domarna ansåg dock inte att detta tydde på någon osäkerhet alls utan skrattade mest åt att han var så ivrig att han missade vart jag tog vägen. Han bedömdes som socialt säker i de flesta situationer. Däremot är det som sagt mycket annat som skiljer från Iris, t ex aggressionen, men det är intressant hur olika domare bedömer samma beteende hos olika hundar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *