Förvånade argument om kupering

Det finns en sluten dobermanngrupp på fb där jag skrivit lite de senaste dagarna. Bland annat har kupering kommit upp som ämne och debatterats.

När man pratat eller skrivit om det med andra svenskar så brukar det ju bli debatt om huruvida det är snyggt eller ej, om det är djurplågeri eller inte och om valparna känner smärta eller ej vid ingreppet. För eller emot, jag har hört de flesta argumenten.

Därför blev jag faktiskt väldigt förvånad när jag nu läste vad utlänningarna tycker om saken där på facebook. Nordamerikanerna verkar mest upprörda över att vi har en lag som förbjuder det här men så är de väldigt speciella när det kommer till att alla inte ska få välja själva och hela den biten.

Den allmänna farhågan tycks även vara att om kupering förbjuds så kommer säkert skyddshundsträning snart att förbjudas! Det är ett nytt argument som jag inte hört förut kan jag säga! Särskilt som jag tvärtom upplever att IPO och skyddsträning ökat kraftigt i popularitet de senaste åren, samtidigt som man inte längre får ställa ut kuperade hundar födda efter den 1 januari 2008 och vi ser en klar minskning av importerade, kuperade hundar i landet.

Några verkar oroliga att uppfödare ska sluta föda upp rasen om ett förbud införs. Vad de farhågorna bygger på vet jag inte men rent spontant så känns det som att de uppfödarna inte bryr sig om hälsa och mentalitet och då är det ju ingen direkt förlust att de lägger av…

Eller som en av amerikanerna skrev i ett inlägg;

For me the biggest issue with not cropping docking – and those here in the US that fight against C/D so that the doberman has a softer and gentler look – is just that !! the doberman is not a softer and gentler dog – its not meant to be a softer, gentler, less scary, more approachable dog – we are doing a diservice to the breed to encourage those that think this way – to me it is akin to fraud and carries even more resposiblity to ensure idiot strangers do not think they can approach your doberman like they do a labrador! just because it no longer looks ”scary and mean”

Det har ju aldrig varit ett problem kan jag säga, att folk skulle vara mindre rädda eller ha mindre fördomar om mina hundar bara för att de är okuperade. Sällan eller aldrig upplever jag att folk försöker närma sig mina hundar som om de vore en snäll labrador. Jag tycker tvärtom att jag får kämpa lite för att folk ska vilja närma sig hundarna och förstå att de är lika snälla (eller elaka) som vilken labrador som helst.

Jag upplever även att folk som nödvändigtvis ska ha en kuperad dobermann är de som köper en rasen av helt fel anledningar, antingen är det en statussymbol och något att skrämmas/tuffa sig med eller så är de bara intresserade av utställning. Jag vet ingen som tvunget ska ha kuperad dobermann och bara vill syssla med bruks eller skydd även om det säkert finns undantag.

Det är ju förbjudet i Sverige att svanskupera sedan 1989 och öronkupera sedan 1947. Jag undrar om samma argument kom upp då för över sextio år sedan när det blev förbjudet här? Hade varit kul att få höra hur det lät då bland uppfödare och dobermannägare i Sverige. Var de oroliga över samma saker måntro?

(Bilden ovan kommer från en blogg som ni hittar här och som handlar om att allt färre veterinärer vill kupera hundar eftersom de är smärtsamt och onödigt.)

27 svar på ”Förvånade argument om kupering”

 1. ”…nödvändigtvis ska ha en kuperad dobermann är de som köper en rasen av helt fel anledningar…
  eller så är de bara intresserade av utställning…”

  Inte så ”bara”, när det är en av de absolut största tävlingsformerna med hund i hela världen!
  Du tävlar ju knappt något med dina hundar, inte ens i bruks eller lydnad. Jag tävlar väldigt mycket
  men i fel gren enligt dig…och är inte ens berättigad att ha en kuperad dobermann?

  /Lenis

  1. Lenis, det är inte så ”bara” med utställning, det har jag inte påstått. Men jag tycker inte att det är vad vi ska ha bruksrasen dobermann till.

   Dessutom är det ju bevisligen så att utställningstitlar är att skylla på när det gäller den extrema massavel på ett fåtal individer som vi har problem med i rasen. Så vare sig du vill det eller ej så ställer det bevisligen till saker när det bara är utställning som gäller.

   Så ja, jag tycker det är knas att köpa dobermann bara för att pyssla med utställning. Men du skrev ju just själv på facebook att du tävlat flera gånger och spårar med Electra så du borde ju inte ens ta åt dig?

   (Detta var ju inte vad inlägget handlade om men jag hoppas att du fick svar av mig)

  2. Lenis
   Håller med dig fullständigt. För det första får man inte ställa ut en kuperad så dom är inte uppdaterade . Kan också tycka att det är konstigt att man inte får deltaga i utställning men på andra tävlingar. Är inte utställning en tävling? Typiskt svenskt

 2. Utställning är fel gren enligt många som sysslar med bruks och har brukshundar. Skillnaden är ju att ställa ut hund kan nästan vem som helst göra, men träna upp en hund inom lydnad och spår är det ju inte alls alla som lyckas med Wink dobbisen är väl en brukshund ? Hellre öra och svans och en redig brukshund än en kuperad halvfet som bara springer i ringen + att kupera en hund är djurplågeri och endast till för utseendet inget annat.

  Att Madde inte tävlat sina hundar det senaste kanske har sina orsaker? Man kan inte bara gå ut och tävla på planen om inte allt stämmer som man gör på en utställning!

  Ursäkta om inlägget blev otrevligt!!

  1. Det är faktiskt en sak jag funderat lite på, det där med ”….halvfet som bara springer i ringen…”.

   Det är väldigt många hundar som på utställning är stora i massa men nästan helt saknar muskler. Dvs tjockisar med tunna ben. Det är lite äckligt tycker jag.

  2. Skitsnack

   Ni som inte ställt ut på Craft eller Sm vet inte vilket jobb det krävs att få en hund i utställningsform.

   1. Eh jo det stämmer visst.

    Jag är säker på att några lägger ner tid inför de största utställningarna men kom inte och påstå att några av de hundarna jag ser i dobermannringen är annat än tjocka och omusklade ibland, för det är de!

 3. Jag älskar dobermannen vare sig den är kuperad eller okuperad,om den är brun,svart eller blå.
  Det känns som det är en tvist mellan ägare som har kuperat och okuperat,tycker det att den ena är bättre än den andra.
  Det är skittrist.

  Folk må tycka att deras dobermann är bättre än min kuperade för att den har massa meriter,men för mig är Dani den bästa hunden i världen ändå.
  Min Dani är faktiskt inte halvfet och jag vet defintivt att han inte ”bara” klarar av att springa i en ring Smile
  Sen det där med statussymbol var också tråkigt att höra,eftersom att jag har fått det kastat i ansiktet ett par gånger.Att jag är ung,dum och vill ha en slags statussymbol och verka tuff.
  Men för dom som känner mig vet att Dani är en del av mig.Jag älskar min hund jättemycket och jag skulle offra min ena arm för att han skulle få vara frisk och leva i hundra år.

  Ha det bra!
  Denise

  1. Så klart att det inte spelar någon roll om hunden är kuperad eller ej, den är ju samma hund ändå! Där har jag nog aldrig upplevt samma sak som du att det skulle vara någon tvist.

   Om det är en tvist så är det ju över själva kuperingen, om man tycker det är ok att plastikoperera valpar eller ej. Jag tycker inte att det är ok och tycker att det är djurplågeri. Men det skulle ju aldrig fall mig in att tycka att Dani är en sämre hund för det!

   Dani kommer ju dessutom att hinna skaffa sig en massa fina meriter så de som säger det till dig kommer ju att bli motbevisade!

   Likväl har jag ju träffat några och skrivit med folk på forum som säger som det är, de vill ha kuperat för att det är coolt och hunden ser farligare ut och när man frågar dem vad de gör med hunden blir svaret; inget.

 4. Lenis:
  De viktigase är väl inte att man tävlar, utan att man aktiverar hunden med arbete. De vet du som följer Maddes blogg att hon verkligen gör.
  Madde generaliserar om orsakerna till att importera kuerade hundar och du kontrar med ett personligt angrepp?
  Det mest upprörande med detta blogginlägget var uan vekan Amerikanens argument för kupering, tycker du inte?

  (Redigerat Magnus svar och fyllt i de t, g och p som saknades..)

 5. En hund i dagens samfunn kan ikke være til fare for andre mennesker. Om hunden er kuppert er det ingen unnskyldning for at den ikke skal være godt sosialisert og mentalt stødig.
  Nå er jeg av den typen som bevist velger en dobermann ”soft”, ukupert, brun tispe. Nærmest alle spør hvilken rase hun er bortsett fra de som har erfaring med rasen. Og det er ingen tvil om at hun er et rasetypisk eksemplar da hun har tittelen Norsk Utstilling Champion.
  Forrige uke hilste jeg på en snill, ung kar som var kuppert. Han virket ikke farlig på noen måte. Jeg som er dobermann fan må jo snakke med alle jeg ser! Grin Valp på 7 måneder, fullvoksen i kropp men ikke i hode. Ikke sikkert at det er like mange som synes det er en ”søt” valp og vil hilse på som de med henge ører.

  1. Ja det är konstigt att någon vill att de ska behålla sin farliga myt och att de verkar som att de även fortsatt vill att rasen ska vara otillgänglig. Vet bara en uppfödare som uttryckt liknande åsikter här i Sverige. (Oklart om den kenneln ens finns kvar när jag tänker efter..)

   Skulle lätt kunna tänka mig en brun dobermann, bland annat för att det vore skönt att inte ha en hund som alla genast blir rädda för.

   Du har nog rätt i att färre vill klappa den valpen än de okuperade valpar som är ute och går. Jag hade passat på att klappa extra mycket jag! Grin

 6. Nej, Madde…jag skrev att det är ytterst få gånger vi har tävlat i bruks, och att vi kanske kommer att göra det igen under 2012, bara kanske! Sedan att vi tränar olika sådana aktiviteter är en annan sak. Vad jag däremot tycker är fel är att sitta och klaga på att vissa bara ställer ut sin dobermann, när man själv knappt tävlar något med sin hund. Sedan håller jag oxå med om att man inte kan avla på enbart Show-hundar med fina titlar…det har jag sagt flera gånger att en hund inte ärver vare sig utställnings- eller bruksmeriter/titlar.

  Gott Nytt År

  Lenis

  1. Har du läst hela inlägget för det känns inte riktigt som du ser vad jag skrivit i sitt sammanhang?

   Amerikanerna var oroliga att folk som inte fattade att att dobermann var en farlig och jobbig ras skulle börja köpa dobermann om man slutar kupera. Och jag upplvever det raka motsatta, att folk som köper kuperat har en mindre tendens att träna/tävla/aktivera sin hund.

   Och jag ser inte vitsen med att tävla med en hund som inte är tävlingsklar. Vi tävlade bara tre gånger i år, det stämmer. Att jag ens ställde upp och tävlade med Iris nu sist på RM:et var bara för att ställa upp, men annars hade jag inte tagit ut henne på tävling då.

 7. Magnus, jag gick inte in på den frågan, då vi redan har pratat om det på fb.
  Nej jag hoppade inte på M, talade bara klarspråk att jag med flera tävlar
  mycket, hon gör det inte – sedan att det är i utställning, ja det är min grej
  och många andras och det med en av världens vackraste utställningsraser!

  /Lenis

 8. Håller med dig Madde man kan inte gå ut och tävla om allt inte känns 100% då kan det lika väl kvitta, meningen är att man ska ha kul på planen inte stå där som ett fån när inget funkar. Sen är det ju inte gratis att tävla och Nästa år blir Det ännu dyrare, varför slösa pengar på något som man vet inte funkar?En dobermann är en brukshund som ska aktiveras punkt slut! Vill man hålla på med utställning kan man ju göra det också men det vore ju sorgligt om man köpte en bara för utseendets skull!

 9. Skulle din hund ”hänga” med Maddes hundar en dag Lenis hade hon kroknat efter en timma. För Maddes hundar har en kanonfin kondis och ett mycket aktivt mentalt liv!! På de bilder man ser av din hund så verkar hon vara av typen långline-hund, dvs du kan inte ha henne lös i skog och mark om det inte är inhägnat.

  Så fortsätt du att tävla? vidare med dina utställningar för det är ju den mest avancerade och brukshundsprövande aktiviteten vi kan syssla med inom hundsport.

 10. Förbjudet sen 40-talet visste jag inte att de varit. Följde man lagen då ?? Nackdelen med förbud är ju att man ordnar någon som gör det ”svart”. Då tycker jag att det är bättre att det görs av veterinärer lagligt.

  Hemskt att de vill att folk ska vara rädda för deras hundar, känns sim de är kvar på 40-talet !!

  Lenis läs hela inlägget några gånger till så kanske du fattar till slut och sluta hacka på Madde !!

 11. Följer lite diskussionerna i fb-gruppen och jag blir rentav chockad över hur vissa människor tänker och skriver.. Hur kan de dra parallellen att vi bestämmer över våra hundar vad gäller kastrering osv, när det är för hunden bästa i de allra flesta fall som vi tar de besluten? När vi pratar om kupering av svans och öron är det ju rent för vårat höga nöjes skull som vi gör det, för att våran hund ska vara så ”snygg” som möjligt och se farlig ut och inte se ut som en snäll labrador… Sjukt är vad det är!

  Dobermann föds med svans och öron, låt det vara så för guds skull.

 12. Sofia, jag får nog göra dig besviken, men min hund har både uthållighet som heter duga
  och visst kan jag släppa henne lös på enligt mitt tycke väl valda ställen, vilket jag oxå
  gör väldigt ofta. Jag använder även långlina, vilket jag tycker är suveränt ute i skog och mark.
  Det är alltför många hundägare som inte borde släppa sina hundar lösa som de gör.
  Jag har ofta min hund kopplad i respekt för omgivningen och hundrädda personer, trots
  att min hund aldrig har gjort en fluga förnär, men det spelar ingen roll.
  Min hund springer lös i stora inhägnader dagligen, enbart för att jag är rädd om henne
  och ALDRIG skulle riskera att hon hamnar framför en bil eller annat. Att dobermannn har
  jaktinstinkt är ju väl känt och olyckor har hänt med lösa dobermann, men min hund skall
  inte vara en av dem.

  /Lenis

 13. Anna, jag behöver inte läsa det igen då det redan är genomgånget på fb
  och jag tänker inte gå in på den debatten här, som var med USA-ägare.
  Alla har rätt till sin åsikt och ingen av er kan sitta och tro att ni är förmer
  än någon annan, that´s it!

  /Lenis

  1. Det känns som du blandar ihop Facebook med Maddes blogg.

   Vem är det som tror att hon är förmer om inte du som går till persongrepp på Madde och säger att hon inte ska yttra sig ??

 14. Hmmm… jag tyckte det var intressant att höra de argumenten och det var därför jag bloggade om det.

  Kanske måste man ha tävlat mer med hund för att yttra sig om kupering av öron, kanske inte.

  Oavsett så skriver jag vad jag tycker och jag tycker det är roligt när andra plitar ned vad de tycker. Önskar ibland att alla kunde hålla lite bättre ton i sina svar bara men det är kanske svårt när man blir upprörd?

 15. Men FYFAN säger jag bara,varför jämföra hundars kondition och uthållighet?
  Va oerhört omoget och tråkigt,ne nu slutar jag läsa dessa kommentarer.

  Gott nytt!

 16. hittade precis hit till din blogg och fick syn på detta inlägg och var bara tvungen att läsa hela. Jag håller till fullo med dig. Om amerikanen tror att folk kommer att behandla dobermann rasen annorlunda pga dess utseende måste h*n vara mycket utseende fixerad på denna ras och kanske även andra raser. Jag ser verkligen ingen anledning till att kupera svans/öron på hundar eftersom det inte behövs. Det enda det är till för att utseendet och om rasen inte föds så naturligt så tycker jag det är sjukt onödigt att ändra på hunden bara för att vi människor tycker det är snyggt. Å andra sidan är detta människorna i ett nötskal.

  Jag ser dobermann som en mycket vacker, ståtlig och härlig hundras MEN som behöver aktivering och mental stimulans. En hundras som kräver sin ledare men utan hårda metoder. IPO och annan brukshundsträning tycker jag passar dobermann som handen i handsken. Och så vida jag vet så behöver inte någon hund ha något speciellt från Uställning för att kunna bli en duktig brukshund. Ogillar starkt när människan bara ser till det yttre istället för att ta tillvara på mentaliteten och egenskaperna… Frown

 17. Jag har inte läst alla inlägg, men frågan om vad som sades på 80-talet när kuperingsförbudet kom tror jag försvann.
  Min Katja föddes precis i skarven och förblev okuperad vilket jag gillade.
  Diskussionen som var, handlade om att de seriösa uppfödarna skulle lägga av. Rasens fortlevnad var i stor fara.
  Hur vida rasen generellt sett försämrades kan jag inte uttala mig om. Men så gick diskussionen i alla fall.

  1. Intressant att läsa att det verkar ha varit samma argument då på 80-talet som nordamerikanerna kör med nu. Att rädslan för förändring är så stor hos (hund)människor…

   Var det några av de ”seriösa uppfödarna” som la av då som man befarade?

   Tack så mycket för din kommentar Sören!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette